Разходка до св. Николай и интересна история!

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Разходка до св. Николай и интересна история!

Мнение от AL KAPONE »

Днес направихме един интересен излет. Близка дестинация до София, но стана интересно. По пътя за Самоков, малко преди Пасарел, има отбивка и един паметник. Минавайки от там видяхме отбивката и доста спрели коли и решихме да видим какво има там. Оказа се, че има манастир, за който нито съм чувал нито се знае нещо кой знае какво!
Спряхме, поогледахме се и видяхме една невзрачно малка и грозна табела върху едно дърво: Манастир св. Николай
Изображение
От шосето се тръгва надолу по една стръмна павирана пътечка. Като се слезе долу се откриват чудни зелени поляни (отлични за пикник). Право по пътеката се стига до мостче над малка чиста рекичка.
Изображение
И все напред през гората, около 2 км докато се стигне до рязък завой и стръмно изкачване в гората, което е около 300-400 метра.
Изображение
След изкачване стигаш до манастира, който се оказа съвсем съвременна постройка без някаква историческа невероятна история, но си има своята съвременна. Историята на манастирчето научихме от двама възрастни планинари, които качихме в колата на връщане, но затова малко по нататък.
Сега снимките на манастира без монаси!
Изображение
Църквата или параклиса, не знам как да го нарека.
Изображение
Изображение
Масички за пикник и почивчица пред църквата, скромни и неприветливи но пък е важно с какво и с кого ще седнеш на тях нали?
Изображение
А това е местото, което се вижда от шосето, тук се спира и поемаш към гората.
Изображение
Сега любопитното, което разбрахме от старците, които качихме на връщане. Разбира се това съвсем не съм сигурен, че е вярно, но пък е интересно:
Преди години Българин от Панчарево, който живеел в Австралия решил да построи манастир в планината. Дали е имал грехове за изкупуване, дали е бил набожен или е имал друга причина не се знае! Изпратил голяма сума пари... цифри в милиони и поискал всичко да се направи от до. Разбирасе се връщаме в Българската действителност. :idea: Не наел строителна фирма, която да проектира и да му сметне кое колко ще излезе а се доверил на месни "майстори" и започнало едно за манастира две за "душата" голямо крадене паднало! В крайна сметка манастира няма канализация, ограда и още куп неща.
И така съфорумци, любопитно ми е някой знае ли нещо повече за това място и човека който го е финансирал? Защо го е направил? Къде е сега? Въобще, който знае нещо повече нека сподели...
И накрая да кажа, че монаси в манастира няма! Свещеник ходил два пъти годишно... Веднъж на летния св. Николай и веднъж на Богородица.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Разходка до св. Николай и интересна история!

Мнение от AL KAPONE »

:roll: Забравих нещо. Това е изографисано на едната стена до входа.
снимката е лоша защото не го забелязах на место да снимам а във вкъщи на компютъра го видях.
Изображение
stefan_ginev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stefan_ginev »

За сетен път се убеждаваме в красотата на България.А за историята ако е истина то има кой да ги съди такива хора :oops:
lukas65
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lukas65 »

Няма значение,дали човекът е имал грехове или не,важното е съградното в него.А е можел с тези пари да си живее сладко,сладко,и той и родата му до девето коляно.Поклон пред такива Българи.
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Не съм много сигорен ама за този манастир ли става въпрос :arrow: http://oggin.net/rest/manastir-sveti-nikola-letni/
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

Nedeltcho Delev написа:Не съм много сигорен ама за този манастир ли става въпрос :arrow: http://oggin.net/rest/manastir-sveti-nikola-letni/
Цъ...
Този се намира по пътя за язовир Искър като излезеш от София - Панчарево!
Другото любопитно е че там в близост се намира Крепостта Урвич http://img47.imageshack.us/i/urvichqs7.jpg/
която по незнам какви причини се оказва частна собственост!!! Дали има наследници на цар Иван Шишман!!!
Както и да е... как национален паметник става частна собственост!!!
Та според разказа на хората ,които качих от манастира крепостта Урвич вече е частна вила Урвич и се стреляло от охрана ако решиш да наближиш да разгледаш... към днешна дата се правели частни купони и оргии на "ВИПОВЕте"
ей тука може да видите и сайт имат даже :D http://urvich.com/ измислили са нова история и сега са и собственици на крепостта на Иван Шишман , ...
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Ачка, ти май си решил да отмиеш модераторските си грехове :P и първо да се помолиш за добра слука, та чак след това да идеш за риба? :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

GODzillata написа:Ачка, ти май си решил да отмиеш модераторските си грехове :P и първо да се помолиш за добра слука, та чак след това да идеш за риба? :wink:
Може и да си прав. :lol: Ама освен модераторски имам и много други, :wink: даже май са в изобилие... абе грешник съм отвсякъде...
А за риболова Киро само ще ти кажа, че за мен това е индивидуално много важно преживяване... обичам да ходя по реката и да спинингаря! Не обичам шумните риболовци, компании и тн.
За мен е важно, понеже ми се случва все по рядко да ходя, да съм сам със природата, да се насладя на водата, шумът на птичките и красотата на гората...
На откриване и закриване никога не ходя... голяма тарапана става навсякъде и вместо с релакс се прибирам изнервен...
Инак на Св. Николай ако не запаля свещичка на кой а... :D то ние друг светец нямаме нали :roll:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Прав си...аз на откриване никога не съм хващал риба (сигурно защото не съм палил свещичка на св. Николай :roll: ), така стана и сега. :lol:

Но майната и на рибата - важен е досегът до "природата, водата, шумът на птичките и красотата на гората" - това е, което зарежда! :smt023
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”