Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Имам питане за пръчка и макара
Модератор: sapuna
Имам питане за пръчка и макара
Здравейте колеги от ОТновозапален рибар
Значи моите подвизи с рибарството почват от доста отдавна- началото на 90те години, но нищо сериозно- много пападайки, малко костури, 1 пастърва... и това е! Запален съм, но не ми връзваше! Тия дни си купих нова пръчка и днес разписах на цялото духане и дъжд и както не кълвеше- едно малко костурче. Но като цяло не съм доволен никак от оборудването:
Dam Onliner Tele Spin 30- 2.40м
Dam HPN 140 RD- неква макара там с един лагер и графитено...
плувка и тежест по 1 грам- пак на дам
Резултатът е, че ако изплюя, ще надхвърля заметът на въдицата... правя засилка 2 км мятам колкото мога повече и цопва г/д зад мене... поизнервих се, започнах да душа въдицата и добри хора й се притекоха на помощ да ми покажат как се прави... хора, които знаят какво правят, и общо взето след 3-4 опита постигаха не мн повече от моите постижения, което доведе до това да ми кажат, че тази пръчка "не става". пак се поядосах, което доведе до много прецизно замятане в клоните на едно мило дръвче, дето ми правеше завет от слънцето и от задаващото се торнадо. Леко афектиран от факта, че улових дърво, като че ли дръпнах малко по- грубинко, издавайки звуци на психясал, та това доведе до това на дървото да поникне кукичка с повод... добри хора пак довтасаха да спасят останалото от въдицата и се заеха да ми вържат нова кукичка, което доведе до изхвърлянето на старата плувка от 1 грам и тежестта от 1 грам и слагането на колосалната плувка от 1.5грама и две по 0.60грама тежести... но за нещастие, взе, че духна един вятър и издуха всички в езерото... буквално... летяха столове, въдици, всякаква посуда и изчезнахме с 200 от панчаревското езеро, но последното, което си спомням от евакуацията беше, че някой хора подметнаха следните две изречения:
- Тая пръчка е за дънна
- Тая пръчка е за блесна
- Тая пръчка е за кол за домати
И тук следва въпросът- на какво да я респекна, след като г/д не става за плувка? Благодаря предварително!
П.П. Под цопва зад мен да се чете 4-5 метра
П.П.2 НЕ, повтарям НЕ заметнах в дървото нарочно
П.П.3 Вятърът наистина издуха всичко тежащо под 2 кила в езерото
П.П.4 Искрено се радвам, че пак си имам въдичка и се забавлявах на макс днеска... утре пак, но с катапулт за изстрелване на кукичка и последващите я такъми

Dam Onliner Tele Spin 30- 2.40м
Dam HPN 140 RD- неква макара там с един лагер и графитено...
плувка и тежест по 1 грам- пак на дам
Резултатът е, че ако изплюя, ще надхвърля заметът на въдицата... правя засилка 2 км мятам колкото мога повече и цопва г/д зад мене... поизнервих се, започнах да душа въдицата и добри хора й се притекоха на помощ да ми покажат как се прави... хора, които знаят какво правят, и общо взето след 3-4 опита постигаха не мн повече от моите постижения, което доведе до това да ми кажат, че тази пръчка "не става". пак се поядосах, което доведе до много прецизно замятане в клоните на едно мило дръвче, дето ми правеше завет от слънцето и от задаващото се торнадо. Леко афектиран от факта, че улових дърво, като че ли дръпнах малко по- грубинко, издавайки звуци на психясал, та това доведе до това на дървото да поникне кукичка с повод... добри хора пак довтасаха да спасят останалото от въдицата и се заеха да ми вържат нова кукичка, което доведе до изхвърлянето на старата плувка от 1 грам и тежестта от 1 грам и слагането на колосалната плувка от 1.5грама и две по 0.60грама тежести... но за нещастие, взе, че духна един вятър и издуха всички в езерото... буквално... летяха столове, въдици, всякаква посуда и изчезнахме с 200 от панчаревското езеро, но последното, което си спомням от евакуацията беше, че някой хора подметнаха следните две изречения:
- Тая пръчка е за дънна
- Тая пръчка е за блесна
- Тая пръчка е за кол за домати
И тук следва въпросът- на какво да я респекна, след като г/д не става за плувка? Благодаря предварително!
П.П. Под цопва зад мен да се чете 4-5 метра
П.П.2 НЕ, повтарям НЕ заметнах в дървото нарочно
П.П.3 Вятърът наистина издуха всичко тежащо под 2 кила в езерото
П.П.4 Искрено се радвам, че пак си имам въдичка и се забавлявах на макс днеска... утре пак, но с катапулт за изстрелване на кукичка и последващите я такъми

Re: Имам питане за пръчка и макара
Ами ако нестава за плувка пробвай за спининг, дъно, фидер, булдо и ала бала, общо взето заквото се сетиш, но ще е хубаво да сложиш една снимка на въдицата, а доколкото поста ти безмалко да падна от стола от смях.

lyusienka написа: може да ми банете и този профил

- bigfish133
- ще става разбирач
НЕ , повтарям НЕ я ползвай за спининг , резултатът ще е подобен на днешният , визирам случката с дървото. Не знам, леко дъно (с 30 грамови тежести ) може би ...

аз си мисля следната ситуация! Сферична тежест с проход в средата незахваната- движеща се спокойно, и кукичка на водач 0.16 примерно с примамка царевичка, плюс камбанка... и ако измисля как да закрепя въдицата, че ако дай Боже се хване някое шаранче, да не я телепортира в езерото, че съм виждал как завличат въдици в яз. Сопот и съдейки по израженията на екс- въдицособствениците, не е сред най- приятните преживявания! А там бяха мънинки костурчета... егати влекачите са тия 

Здравей друже!
Просто този ден цялата комбинация е била против теб! Къса пръчка , силен вятър, лека плувка........ всичко е било против теб! 

Акъла в главата идва бавно и болезнено, много е вероятно и да не се появи изобщо, тогава остава само .... болката!
- szhristov
- ще става разбирач
Привет,
Колега, с какво влакно си та не можеш да заметнеш? Пробвай пак на плувка 2г.~3г. и ако пак не стане сложи някое максимум 0,20мм монофил
. Иначе ако пак не стане, така от обясненията я пригаждай за тежко, както пише колегата по-горе за до 30гр.
...и наслука.
Поздрави.

Колега, с какво влакно си та не можеш да заметнеш? Пробвай пак на плувка 2г.~3г. и ако пак не стане сложи някое максимум 0,20мм монофил

...и наслука.
Поздрави.

...и наслука
влакното е дамил 0.30
Може би ще я пригодя за шаранчета, защото ми е удобна и определено усещам, че може да метне на 20 25 метра без проблеми и да се справи с някой 2- 3 кг шарковец. Другото, което ме плаши, е, че съм сгрешил и водача 0.10 и влакното 0.30... тънък водач и дебело влакно! Нищо утре ще навия 0.25 с 0. 16 и то докрай за да няма драг в шпулата, че сега не съм навил съвсем пълно
и Djack... здравей и на тебе друже
и тук се срещаме май май 
Може би ще я пригодя за шаранчета, защото ми е удобна и определено усещам, че може да метне на 20 25 метра без проблеми и да се справи с някой 2- 3 кг шарковец. Другото, което ме плаши, е, че съм сгрешил и водача 0.10 и влакното 0.30... тънък водач и дебело влакно! Нищо утре ще навия 0.25 с 0. 16 и то докрай за да няма драг в шпулата, че сега не съм навил съвсем пълно
и Djack... здравей и на тебе друже

- szhristov
- ще става разбирач
...мое мнение: 0.25мм ди е дебелжко за плувка. Ако все пак си решил да е толко - обзаведи се с някой ваглер - над 4гр.
П.С Ако има втора шпула макарата - сложи едно 0.18мм и ползвай 0.12мм~0.14мм за повод и пробвай плувката
.
..така едната шпула за тежко - другата за плувка
.
...и няма да пренавиваш 0.30мм

П.С Ако има втора шпула макарата - сложи едно 0.18мм и ползвай 0.12мм~0.14мм за повод и пробвай плувката

..така едната шпула за тежко - другата за плувка

...и няма да пренавиваш 0.30мм

...и наслука
- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тези ''дръвчета'' не трябва да имат нищо общо с D.А.М...направо ме е срам,че някой може да създаде такава пръчка,и макара,и да ги продават,като качествен продукт...
с логото на марката...
...това е срамно и жалко...

...това е срамно и жалко...

-
- вече хвърля и на тежко
Виж сега колега , не знам откъде си , но :
Влизаш в най-близкият риболовен магазин , обясняваш ситуацията /имаш трудно подражаем изказ / и след като продавачите спрат да се смеят искаш за парите които можеш да отделиш да ти спретнат свястна комбинация пръчка , макарка , 2-3-4 плувки , корда , куки . Два-три пъти с някой по-печен на гьола и ще дръпнеш здраво напред .
Влизаш в най-близкият риболовен магазин , обясняваш ситуацията /имаш трудно подражаем изказ / и след като продавачите спрат да се смеят искаш за парите които можеш да отделиш да ти спретнат свястна комбинация пръчка , макарка , 2-3-4 плувки , корда , куки . Два-три пъти с някой по-печен на гьола и ще дръпнеш здраво напред .
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
"влакното е дамил 0.30"
Колега,доста дебело влакно за 1 гр плувка.Предполагам,само предполагам ,че комплекта DAM-телеспина и макарата си ги взел от някой магазин като "Кауфланд",или греша?Имаше преди година такива DAM-ове там.
И аз си взех онлайн телеспина от там,но с влакно 0,18мм нямах проблеми подобни на твойте.
Бих те посъветвал да пробваш с плувка тип слайдер 1гр +2 или 3 гр олово на линията.И нищо по-дебело от 0,18 за влакно.Още по- добре 0,16-0,14 .
Колега,доста дебело влакно за 1 гр плувка.Предполагам,само предполагам ,че комплекта DAM-телеспина и макарата си ги взел от някой магазин като "Кауфланд",или греша?Имаше преди година такива DAM-ове там.
И аз си взех онлайн телеспина от там,но с влакно 0,18мм нямах проблеми подобни на твойте.
Бих те посъветвал да пробваш с плувка тип слайдер 1гр +2 или 3 гр олово на линията.И нищо по-дебело от 0,18 за влакно.Още по- добре 0,16-0,14 .
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
ммне, от магазин си го взех и признавам аз си го избрах... тук вече става дума за невежество от моя страна! Мисля, че мноог голяма часто от спъването идва от това, че е дебело влакното и плувката е лека... нищо де, днесл след 5 пак ще пробваме!
само ако може малко яснота по въпроса, какво е плувка слайдер?
@tamihal- абе евала на DAM, че правят и "дръвчета" за да могат по- малко парички имащите, както и встъващи в риболова да имат нещо от тази фирма, която и на мен ми е любима
Аз малко набързо си взех този сет, но аз съм си така, ако вляза са кутия съчми, излизам с нова пушка, ако вляза за точило за нож, излизам с въдица. Драмата е, че другите пръчки ми се виждаха много много дълги и затова взех тази. от макарата нямам никакви оплаквания, нищо, че е с един лагер.
само ако може малко яснота по въпроса, какво е плувка слайдер?
@tamihal- абе евала на DAM, че правят и "дръвчета" за да могат по- малко парички имащите, както и встъващи в риболова да имат нещо от тази фирма, която и на мен ми е любима

-
- кандидат преподавател
titanium,изчетох ти писанията и едно такова умиление ме обзе...Спомних си ,през 2003 г.как влязох в съответния магазин /след повече от 28 години незанимаване с риболов,който преди посочения срок основно съм практикувал с "дървена"въдица
/и гледах както чукча би гледал бански костюм.Обаче,с голямо притеснение все пак се консултирах с продавача /лека му пръст на бай Марко!/и човекът ми избра като за новобранец един прът-телемач "Фишърман клъб" 3 метра,с акция 20-20 г,цена къде 40 и нещо си /полукарбон,полустъклопласт/,макара "ДАМ" за още 40 и нещо си,ама корда ми даде 0,14 и каза,че става за мрени и кефали,а плувките бяха по 1,5 г...С този такъм наистина започнах да хващам по много мрени /черни,т.е.маришки или балкански,/дявол ги знае,много съм ги различавал пущините.
Край на отклонението-конкретно за питането ти: Това,което имаш,оставяй за т.нар.средно дъно -колега ти е посочил с тежест от 20 до 40 г.За плувка с най-нисък бюджет,при неголямо тегло,питай за телемач "Лазер Кобалт"4 м или 4,50 м,с макара някакъв "Мичъл","Вега Зеус" или "Абу Гарсия",размер от 1000 до 2500,корда като марка каквато ти предложат,но не по-дебела от 0,16 .

Край на отклонението-конкретно за питането ти: Това,което имаш,оставяй за т.нар.средно дъно -колега ти е посочил с тежест от 20 до 40 г.За плувка с най-нисък бюджет,при неголямо тегло,питай за телемач "Лазер Кобалт"4 м или 4,50 м,с макара някакъв "Мичъл","Вега Зеус" или "Абу Гарсия",размер от 1000 до 2500,корда като марка каквато ти предложат,но не по-дебела от 0,16 .
дам като имам повечко време ще се поразтъпча пак до магазина да потърся описаните от теб атрибути...
Иначе днес едно шаранче вече не плува в езерото, а след малко ще плува в тигана стига да се преборя с него с рязането, но както Djack добре знае имам с какво да го понарежа... дрането не беше голям проблем
Иначе днес едно шаранче вече не плува в езерото, а след малко ще плува в тигана стига да се преборя с него с рязането, но както Djack добре знае имам с какво да го понарежа... дрането не беше голям проблем