Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Помощ за разчитане на изображения от сонар
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- научил се да хвърля
Помощ за разчитане на изображения от сонар
Здравейте колеги!
Практикувам тролинг от миналата година, имам добър сонар но не мога да извлека цялата помощ ,която ми дава той защото не съм сигурен точно как да тълкувам видяното на екрана.Виждам рибата, дълбочината,релефа -до тук добре но изниква въпросът каква е точно рибата,която виждам и не обикалям ли по цял ден с воблерите зад мирни риби.Та въпросът ми е има ли някакъв начин,директен или косвен по ,който да може да се отсее мирната риба от хищникът
И понеже сам се опитвам да открия топлата вода а това е дълъг и неефективен процес ще се радвам някой колега,който е навътре с материала да ме светне по-подробно за тънкостите в работа със сонар и въобще в тролингът а и ще се радвам да се запозная лично с колеги скоито досега само сме се разминавали с лодките и сме си подвиквали "как е колега има ли"
Забравих да пиша че влача основно на Тича и Бели лом
Практикувам тролинг от миналата година, имам добър сонар но не мога да извлека цялата помощ ,която ми дава той защото не съм сигурен точно как да тълкувам видяното на екрана.Виждам рибата, дълбочината,релефа -до тук добре но изниква въпросът каква е точно рибата,която виждам и не обикалям ли по цял ден с воблерите зад мирни риби.Та въпросът ми е има ли някакъв начин,директен или косвен по ,който да може да се отсее мирната риба от хищникът

И понеже сам се опитвам да открия топлата вода а това е дълъг и неефективен процес ще се радвам някой колега,който е навътре с материала да ме светне по-подробно за тънкостите в работа със сонар и въобще в тролингът а и ще се радвам да се запозная лично с колеги скоито досега само сме се разминавали с лодките и сме си подвиквали "как е колега има ли"

Забравих да пиша че влача основно на Тича и Бели лом
Re: Помощ за разчитане на изображения от сонар
тъкмо щях да ти отговоря ама детето вика тате тоя чичо що така е вързал рибата и видях как ги бесите сомовете и се отказах...
за съжаление нма сонара така опциа. требва да се ползват индиректни начини. и аз поникога търся само определен вид риба и единствения начин е косвен - требва да познаваш навиците на рибата коиато търсиш - некои са само около дъното,некои риби са винаги еденични .други на пасажи,трети се въртят около пасажи с дребни риби.понякога е определиащо само вида на дъното - пясък,камъни,чисто или обрасло.добрия сонар дава доста добра престава за вида на дъното и от там да се ориентираш - някои риби само стоят в "засада" около дуното или около подводни укрития и дебнат за жертви. но все пак е риболов и требва да има и изненади нали? 

-
- научил се да хвърля
Колега ако имаш имаш желание да споделиш нещо по темата го кажи,ако ли не-гледай си световното и не спамиthetoshko написа:тъкмо щях да ти отговоря ама детето вика тате тоя чичо що така е вързал рибата и видях как ги бесите сомовете и се отказах...

ето ти един пример
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=4
- сонара е фуруно -има една опциа - много удобна когато се тарсят дънни риби - та на снимката - наи лявото е тази опциа - дъното независимо какво е го дава като права линия и показва това само което е над него. средния екран е нормален вид - вижда се дъното,една риба и моята стръв/в случая е рибе 200-300гр/наи дясното е в реално време какво има в лъча на сонара - точно е засекло едра данна риба която тарся/немам спомени дали сам е хванал/тези многото издадени неща над дъното на левия екран са корали/из коралов риф е снимката/тарся един вид риби дето се крият ис тях/ и както виждаш разликата от обикновения/средни екран/ и левия е голяма
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=4
- сонара е фуруно -има една опциа - много удобна когато се тарсят дънни риби - та на снимката - наи лявото е тази опциа - дъното независимо какво е го дава като права линия и показва това само което е над него. средния екран е нормален вид - вижда се дъното,една риба и моята стръв/в случая е рибе 200-300гр/наи дясното е в реално време какво има в лъча на сонара - точно е засекло едра данна риба която тарся/немам спомени дали сам е хванал/тези многото издадени неща над дъното на левия екран са корали/из коралов риф е снимката/тарся един вид риби дето се крият ис тях/ и както виждаш разликата от обикновения/средни екран/ и левия е голяма
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Стани,къф ти е сонара?
Виж в мойта галерия,как си личи хищникът!
Това е сом,гарантирано!
Виждат се рибките под него,и пред него!
Дебелата дъга е голям хищник,понякога го дава,като облак!

stanistud , ето един клип от преди 15 дена /Ивайловград/ , на видеото се вижда как се е разпищолила мирната риба, не и пука защото около нея няма хищник :
http://vbox7.com/play:18108529
А тук пък около хищника нема никой, обикновенно мирната се покрива навреме:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
http://vbox7.com/play:18108529
А тук пък около хищника нема никой, обикновенно мирната се покрива навреме:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
На платено не одим !
-
- научил се да хвърля
Благодаря колеги за съветите и линковете
Сонарът ми е Humminbird 788 cxi .
Въпросът е като троля да търся множество малки рибки,защото са храна на хищника и е логично и той да е някъде там или да търся единични по-едри риби защото те са по-скоро хищници

Сонарът ми е Humminbird 788 cxi .
Въпросът е като троля да търся множество малки рибки,защото са храна на хищника и е логично и той да е някъде там или да търся единични по-едри риби защото те са по-скоро хищници