Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Как да постъпя
Модератор: dantho.mihov
- jordanpetkov
- разбира нещата
Как да постъпя
Колеги пред дилема съм
как да постъпя ????????????
Пуснах обявя за продажба на 3 бр. шаранджииски пръчки
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=38026.
Обади ми се колега и ги запази с уговорката да ги пробва. След пробата от негова страна ми остави 100лв. капаро и каза че до 10 - 15 дни ще ми плати остатъка и ще ги вземе.
ОК. до тука всичко е наред.
След 15тия ден ми заяви че не можел да ми плати и си поиска капарото
Предложих му да се опита да ги продаде и по този начин ще си върне капарото, тои се съгласи но и до ден днешен пръчките и капарото са си в мен
а ми трябват парите
Как да постъпя според вас, така че и агнето да е цяло и вълкът да е сит

Пуснах обявя за продажба на 3 бр. шаранджииски пръчки

Обади ми се колега и ги запази с уговорката да ги пробва. След пробата от негова страна ми остави 100лв. капаро и каза че до 10 - 15 дни ще ми плати остатъка и ще ги вземе.
ОК. до тука всичко е наред.
След 15тия ден ми заяви че не можел да ми плати и си поиска капарото

Предложих му да се опита да ги продаде и по този начин ще си върне капарото, тои се съгласи но и до ден днешен пръчките и капарото са си в мен

Как да постъпя според вас, така че и агнето да е цяло и вълкът да е сит

- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Как да постъпя
Моят отговор е същия.Ivo_Ivanov написа:Капаро не се ВРАЩА![]()
![]()
А прачките си ги пускаш пак в ПРОДАЖБА
- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
По принцип капаро не се връща!!!!!!!
Единственият вариянт за полу цяло агне
и полусит вълк
е да си продадеш пръчките и да му върнеш 50% от капарото
поздрави!!!
Единственият вариянт за полу цяло агне

поздрави!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
-
- ще става разбирач
В случая май няма вариант за цяло агне и сит вълк.
Колекционирам лампови радиоприемници
Колега дай му едната въдица ,и пийте по една бира!
- akoto13
- ще става разбирач
И човека остава без пари и пръчки, така ли? Много хитро.Ivo_Ivanov написа:Капаро не се ВРАЩА![]()
![]()
А прачките си ги пускаш пак в ПРОДАЖБА
Иначе ако не дава пари му дай едната пръчка и айде.Ама със селски тарикатлъци не виждам до каде ще стигнеме
На вратата пише: "ЖЕНИ". Влизам и гледам - тоалетна!
Дай му едната пръчка да не те гложди
Капаро не се връща .Това си е търговско правило от дълги времена /освен ако не са се разбрали при отказ да му го върне /но в случая не е имало такава уговорка .Ако капарираш апартамент и след това се откажеш дали ще ти върнат капарото а?Като не е искал да ги взима да не се хващал на хорото .А ако е искал да ги пробва и след това да реши да беше направил уговорка че парите са като залог за евентуални повреди и след връщане на въдиците при констатиране на изправност или неизправност на стоката да си се разберат за залога и така .....Но аз капаро не бих върнал ,както и не бих търсил ако се откажа от сделка ...да иде да се оплаче на които иска .А ако ти е чак толкова съвестно дай му една пръчка както казват колеги и толкоз.
Цепи,лепи,вулканизира......монтаж, демонтаж,баланс
-
- ще става разбирач
Дай му едната въдица за да ти е чиста съвеста и му обясни че правиш компромис за да не е валат.Така нареченото СТОП капаро не се връща защото ти му запазваш пръчките и не ги продаваш на никой до определен срок.
Верно е,че капаро не се връща,но излиза,че човека ти е подарил 100 лв. , което в тази криза хич не са малко пари.Най-добре ще е да му дадеш едната тояга или да му върнеш 50 процента от парите.Така той отново ще е ощетен ( по-негова си вина разбира се ) , но поне няма да му отиде всичко на вятъра,а ти пак ще си продадеш пръчките.Все пак това е само мое мнение.Надявам се да стигнете до някакво разбиране.
TICA FAN
-
- ще става разбирач
Sony защо ще е ощетен ще си има просто един прът вместо нищо,а за кризата тя важи и за продавача защото го чака и не си продава въдиците 15 дена .
Ще е ощетен в случая,ако му върне 50 процента от капарото,но лично аз бих му дал единия прът.Мисля си,че един от тези два вариянта ще е най-правилният.
TICA FAN
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз не бих върнал капарото. Ако и на мен ми трябват парите и съм си взел други пръчки и чакам паричките да ги платя. За това време можеше да са продадени на друг колега.
Не е лошо да кажеш и кой е колегата, да си знаем.
Не е лошо да кажеш и кой е колегата, да си знаем.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
- Чернокрилия Паток
- новобранец
Виж дали ситуацията може да се класифицира като невиновна невъзможност – когато неизпълнението се дължи на невъзможност, за която длъжникът не отговаря, задатъкът се връща и отношенията между страните се уреждат по правилата за риска.
Виж по-долу:
Задатък (капаро). Отметнина.
Задатък или капаро е тази парична сума или друга имуществена ценност, която едната страна дава на другата при сключване на договора като доказателство, че той е сключен и за обезпечаване на неговото изпълнение.
Функции на задатъка
>> потвърдителна функция. Според закона задатъкът е знак, белег, доказателство, че договорът е сключен.
>> гаранционна функция. Законът е признал на изправната страна правото да се откаже от договора и да задържи задатъка, който е получила, или да иска обратно в двоен размер задатъка, който тя самата е дала, ако другата страна не изпълни задължението си (чл. 93, ал. 2, ЗЗД).
>> обезщетително-наказателна функция
Страните могат да придадат на задатъка най-напред значението на „пишманлък” – да уговорят, че всяка страна може да се откаже от договора до изпълнението му, стига да жертва задатъка, който е дала, респективно да върне получения от нея задатък в двоен размер. На задатъка е възложена тогава функцията на отменина.
Страните могат да придадат на задатъка и точно обратното действие – да уговорят, че този, който е дал задатъка, няма да може в никакъв случай да се отметне едностранно от договора, че той в какъвто и да е случай е длъжен да изпълни договорните си задължения, че в противен случай загубва безвъзвратно дадения задатък, но че и тогава не се освобождава от задължението за обезвреда. В последна сметка той изпълнява и губи задатъка. Така уговореният задатък има наказателна роля.
Задатъкът се дава обикновено при двустранни договори.
>> при изпълнение – когато задълженията по договора са изпълнени, този, който е дал задатъка, го прихваща към изпълнението си, т.е. към последния изпълнителен акт.
>> при невиновна невъзможност – когато неизпълнението се дължи на невъзможност, за която длъжникът не отговаря, задатъкът се връща и отношенията между страните се уреждат по правилата за риска.
>> при виновна невъзможност – ако престацията не може да се осъществи по причини, за които длъжникът отговаря, изправната страна естествено неможе да иска изпълнението на невъзможното, а трябва да избира между:
1. да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска да й се върне в двоен размер, без естествено да изпълнява собственото си насрещно задължение. Това съставлява обезщетението на изправната страна. Но тя не е лишена от правото да претендира действителните си по-големи вреди вмести задатъка.
2. да иска да извърши престацията си срещу пулно парично обезщетяване, срещу целия интерес на изпълнението
Ако изпълнението е все още възможно и длъжникът е в забава, изправната страна има изборно право:
>> или да иска изпълнението на договорното задължение. И по това задатъкът се отличава от отменината. При нея длъжникът може да се откаже от договора, стига да се съгласи да изгуби това, което е дал при сключването на договора, а кредиторът не може да иска изпълнението. При задатъка, обратно, кредиторът не е лишен от правото да иска самото реално изпълнение. Стига да го иска, ще го получи, макар не съвсем точно, макар със закъснение, но ще го получи.
За вредите, които забавата е причинила, изправната страна няма да може да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска обратно в двоен размер задатъка, който е дала.
>> или да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска в двоен размер задатъка, който е дала, стига едновременно да се откаже от договора.
Виж по-долу:
Задатък (капаро). Отметнина.
Задатък или капаро е тази парична сума или друга имуществена ценност, която едната страна дава на другата при сключване на договора като доказателство, че той е сключен и за обезпечаване на неговото изпълнение.
Функции на задатъка
>> потвърдителна функция. Според закона задатъкът е знак, белег, доказателство, че договорът е сключен.
>> гаранционна функция. Законът е признал на изправната страна правото да се откаже от договора и да задържи задатъка, който е получила, или да иска обратно в двоен размер задатъка, който тя самата е дала, ако другата страна не изпълни задължението си (чл. 93, ал. 2, ЗЗД).
>> обезщетително-наказателна функция
Страните могат да придадат на задатъка най-напред значението на „пишманлък” – да уговорят, че всяка страна може да се откаже от договора до изпълнението му, стига да жертва задатъка, който е дала, респективно да върне получения от нея задатък в двоен размер. На задатъка е възложена тогава функцията на отменина.
Страните могат да придадат на задатъка и точно обратното действие – да уговорят, че този, който е дал задатъка, няма да може в никакъв случай да се отметне едностранно от договора, че той в какъвто и да е случай е длъжен да изпълни договорните си задължения, че в противен случай загубва безвъзвратно дадения задатък, но че и тогава не се освобождава от задължението за обезвреда. В последна сметка той изпълнява и губи задатъка. Така уговореният задатък има наказателна роля.
Задатъкът се дава обикновено при двустранни договори.
>> при изпълнение – когато задълженията по договора са изпълнени, този, който е дал задатъка, го прихваща към изпълнението си, т.е. към последния изпълнителен акт.
>> при невиновна невъзможност – когато неизпълнението се дължи на невъзможност, за която длъжникът не отговаря, задатъкът се връща и отношенията между страните се уреждат по правилата за риска.
>> при виновна невъзможност – ако престацията не може да се осъществи по причини, за които длъжникът отговаря, изправната страна естествено неможе да иска изпълнението на невъзможното, а трябва да избира между:
1. да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска да й се върне в двоен размер, без естествено да изпълнява собственото си насрещно задължение. Това съставлява обезщетението на изправната страна. Но тя не е лишена от правото да претендира действителните си по-големи вреди вмести задатъка.
2. да иска да извърши престацията си срещу пулно парично обезщетяване, срещу целия интерес на изпълнението
Ако изпълнението е все още възможно и длъжникът е в забава, изправната страна има изборно право:
>> или да иска изпълнението на договорното задължение. И по това задатъкът се отличава от отменината. При нея длъжникът може да се откаже от договора, стига да се съгласи да изгуби това, което е дал при сключването на договора, а кредиторът не може да иска изпълнението. При задатъка, обратно, кредиторът не е лишен от правото да иска самото реално изпълнение. Стига да го иска, ще го получи, макар не съвсем точно, макар със закъснение, но ще го получи.
За вредите, които забавата е причинила, изправната страна няма да може да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска обратно в двоен размер задатъка, който е дала.
>> или да задържи задатъка, който е получила, респективно да иска в двоен размер задатъка, който е дала, стига едновременно да се откаже от договора.
Последно промяна от Чернокрилия Паток на Сря Юни 23, 2010 9:10 pm, променено общо 1 път.