Tohamaran 3,60 налягане?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Tohamaran 3,60 налягане?

Мнение от Andrey_76 »

Здравейте колеги. Искам да попитам някой може ли да ме каже до колко трябва да е напомпана лодката?
В хладно време ми е мекичка но несмея да я напомпам ,защото като напече става на камък. Та мисълта ми е ,някой знае ли при определена температура колко трябва да е налягането в балоните?
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Re: Tohamaran 3,60 налягане?

Мнение от VGS »

На подобни лодки им дават максимално налягане 0,25 Бара. Може да има отклонения при различните марки и модели, но това е рядко.
За да предотвратиш много по-високо налягане причинено от разлика в температурите има два варианта :
- лодката да се помпи с АЗОТ (инертен газ)
- или да си купиш автоматична помпа, която е с вградена батерия и е постоянно свързана с предния балон на лодката. Регулира налягането, демек при по-високо изпуска, а при по-ниско помпи. Много хубава джиджафка, но струва към 250 лв и заема малко място в лодката.

Ако не ти се занимава с подобни работи може да държиш лодката на по-ниско налягане така, че като я напече да не надвишава много над 0,25 бара. И един съвет : Никога не оставяй лодката извън водата при голяма жега, не я издърпвай на брега, а по-добре да се връзва във водата. На брега възможността да гръмне е доста по голяма :roll:
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

С първия вариант на колегата VGS много не съм съгласен. Според закона на "Бойл-Мариот", който важи за всички газове и газови смеси, налягането се запазва постоянно, при постоянен обем и температура.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0% ... 0%BE%D1%82
Втория вариант е най-добрия, но има и не толкова скъп трети. Някъде по балоните трябва да има място за предпазителен клапан. Неудобството след монтирането на такъв е, че трябва да се донапомпва след захлаждане. На слука!
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

А откъде мога да взема такъв предпазен клапан и как се монтира?
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

gojco написа:С първия вариант на колегата VGS много не съм съгласен. Според закона на "Бойл-Мариот", който важи за всички газове ...
... захлаждане. На слука!

Този закон важи за идеален газ !!!
Азота увеличава обема си в пъти по-малко. Въпреки, че азота е около 75% тегловни от въздуха има няколко други газове кито влиаят значително.
Като пример :
Гумите на самолетите и на състезателни автомобиле се пълнят с азот за да се избезнат аварии причинени от температурни разлики.

Щто се отнася до защитните винтили работата става доста трудно. По принцип са си вградени в лодката, като предпазна мярка. Поставят се трудно, освен ако няма някакви нови, които да се монтират на мястото на самия винтил за напомпване.
http://cgi.ebay.de/Schlauchboot-Uberdru ... 335e41bd7f
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

А някой може ли да ми каже колко струва напълването с азот? Или колко бутилки ще ми трябват?
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

10 литрова бутилка на 200 бара побира около 2 кубични метра.
Аз бих си купил една бутилка или даже мисля, че ги дават ако зареждаш често газ.
Самото зареждане на бутилката не е скъпо. Мисля, че е към макс. до 3-5 лв килограма. 1кг = 0,885 м3
Ако ходиш да ти напомпят лодката в някоя гумаджийница с азот (в София пълнят на доста места) може да ти излезе и към 20 лв , което не го смятам за рентабилно.

Примерно, цени:
http://www.abs-co.net/production.htm

В Троян покрай заводите може да се намери със сигурност.
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Ok. Благодаря.
Решението е азота.
Може да ключим темичката.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”