Седем изпуснати щуки

Модератор: sapuna

Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Седем изпуснати щуки

Мнение от G.Petkov »

Седем изпуснати щуки

Темата на колегата - „Къде сбърках” за първата му изпусната щука ме върна назад в годините и се замислих за щуките, които аз съм изпуснал, а случаят със седем риби в един излет ми е паметен, но за да стигна до него ще започна от по-далече.
Към риболова на щука се пристрастих в началото на осемдесетте.Отначало само ходех и нищо не хващах, но гледах и се учех, така две години.Първата щука хванах на Панчарево – 2 кг на монофилно влакно, втората пак там, на дигата – 4.2 кг/най-голямата ми риба и до сега/ вече със стоманен повод, без никакво изчакване, и двете риби на дъно - дърпат, засичам –чиста случайност и късмет на начинаещия.
С времето се понаучих, много ми хареса този риболов, хващах по 15-20 щуки на година, което за Софийския район си беше добре.Тогава ловях предимно на дъно, по-късно обаче на Богров водата започна да се избистря, появиха се много водорасли, а на Чепинци и Негован се завъдиха раци и дънния риболов стана труден.Преминах на плувки/тапи/, и свободно движещи се, и закотвени/тогава нямаше naRiba.com та да прочетеш кое как се връзва, за всичко трябва да се сетиш сам/ През 2000 –та хванах 32 риби само на Богров и Чепинци и реших, че вече съм майстор, но ........последва нещо крайно непонятно за мен.През 2001 година – 1 бр.,през 2002 – 0 бр.!!!Цяла година, най-малко двадесет излета,същите такъми, същата стръв, същите места и нито едно пипане!!!Разума ми отказваше да го приеме, но факт.Заподозрях дори магия, ако и на някой друг се е случвал подобен обрат в риболова да сподели, защото още нямам обяснение. Размислих се и смених тройките с единични куки с добре наточен връх.Като резултат през 2003 – 6 бр., 2004 – 8 бр, обърна се тенденцията.През 2005 ги намерих , в няколко излета хванах щуки, но само на едно- единственото място ,ходех в 4 сутринта за да го заема, ако не успеех-цял ден гледах пейзажа.Бате Цецо застана на съседното място да „цъка” бабушки и ги започнахме.Четири поредни” гелета”. Или щуките ми сваляха рибето, или ги засичах, повеждах и когато жълто-зеления силует се обърнеше пред мен се откачаха. На петия път закачих една „траверса” около 5 кг, като я прекарах до кепа - беше по-голяма от отвора, тя ми скъса волфрамовия повод.После шести и седми „ужас без край”.Дойде бате Цецо, аз взех да му се оплаквам, а той рече че си измислям, показах му поредния уклей направен на лентички от зъбите на щуката, но той отрече и това .
Седнах и в жегата превързах всичките поводи, като сложих тройки вместо единични куки, заметнах и легнах в колата да поспя след пълното психическо и физическо изтощение.Когато станах на две от въдиците имах характерното за щуката самозасичане и укриване във водораслите. С малко усилие извадих две щуки „близначки” по 1.5 кг.Каръкът беше пречупен.После имах и добри и лоши години, продължавам да ловя на тройки, олекотих такъмите си максимално, защото смятам, че рибите станаха много по-внимателни, поводите които използвам са много по-съвременни и усъвършенствани , но щуките ги усещат и се въздържат от атака.Виждал съм колеги, които по една или друга причина ловят на монофилно влакно и имат много удари, но в 90% от случаите следва късане.
Това, което споделих се отнася само за района около София, щуките които съм хванал в реки и езера от страната са много малко .
Наслука на всички.

Снимките по долу са от време близко до описания случай, но тогава нямах цифров фотоапарат и ми е останала само много лоша снимка на хартия – двете щуки на плочките на коридора у дома.
Изображение

Това е бате Цецо, когато не го мързи, а това се случва много рядко,също хвърля за щука и често има късмет.
Изображение
Последно промяна от G.Petkov на Нед Юли 25, 2010 8:10 am, променено общо 1 път.
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Седем изпуснати щуки

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

G.Petkov написа:
Снимките по долу са от време близко до описания случай, но тогава нямах цифров фотоапарат и ми е останала само много лоша снимка на хартия – двете щуки на плочките на коридора у дома.
Изображение

Това е бате Цецо, когато не го мързи, а това се случва много рядко,също хвърля за щука и често има късмет.
Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Благодаря на Бай Гого, адаш, помага.
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Поучителен разказ и много хубави щуки :smt023
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
ramcho_gazara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ramcho_gazara »

:smt023
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

В заключение мога да кажа само, че който веднъж се е запалил по риболова на щука си остава верен на него до гроб.Така стана и с мен щом замених почти изцяло сомския риболов с риболов на щука.Лошото е обаче ,че в България почти не останаха места, където може човек да разчита да улови сериозни екземпляри от този вид, виж не така стои въпроса с писалките - те все още има къде да се ловят, но само толкова.Според мен този факт се дължи на това , че сега и куцо и сакато взе да лови щука и прибира всичко наред, включително маломерки.Едно време като хвърлях по Марица за щука , колегите ме гледаха като извънземно и се смееха - какво ли си викаха "тоя пък какво се е разпляскал с тази тапа тука , само ми плаши рибата" и бягаха далеч от мен, а сега само да ме видят ,че изкарам някоя щука и на следващия ден не мога да се вредя да хвърля на същото място.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szhristov »

Привет,

Много хубав разказ :arrow: :roll: доста размисли хвърлят и коментарите :!:
Ловя щука от близо ~2 г. Хвърлял съм и на тапа и на всякакъв вид изкуствени, на Драшко , на всичко, което ми е известно като такъм за щука, и имам всичко на всичко 2 риби под 2кг. (на блесна) и може би под 4 изпуснати - и това са ми кълванетата на щука.
За съжаление наистина местата където може да се лови са много малко вече, а и наистина съм бил свидетел на прибрани доста маломерни, което е още по-тъжно :?
Ходил съм насам-натам, но това е равносметката за ~2 г. Не знам - карък ли е, "магия" ли е, но това си е. Та колега и при мен е така, само дето нямам период на хванати риби, а само каръшки период :lol:
Любимо ми е със спининга да помятам за щука, но както споменахме все по-малко са местата където може да се лови. Сега леко се ориентирам към костур на спининг - пак хищник.
Пуснал съм две теми "Къде за щука" и "Къде и как за костур" - моля, ако някои има желание да сподели нещо по темите да драсне по нещо. А и някои излет може да спретнем :wink:

Поздрави.

:drinkers:
...и наслука
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Колега Христов,
По горе в темата съм написал, че първите две години, само ходех за щука, но нямах хваната риба, така че при теб резултата е съвсем друг и за карък не може да става дума.
А при мен има друг проблем - през всичките тези години нямам дори и изпусната щука на спининг, което постепенно ме отказа от този риболов.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Здравейте колеги. Според мен няма липса на щука. Просто с появата на електронните въдици /ма... им......./ , а и от многото навъдили се рибари произвеждащи премного шум тя се стресира и се храни по-предпазливо и съответно по малко. Затова се срещат предимно "писалки". То на доста от язовирите вече трябват и светофари и регулировчици. То много лодка и всичко троли , цопа , търси голяяям сом. А по брега палатки музики ,чакат голяям шаран. И затова остана само дребосъка. А щуки има предимно в североизточна България.
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

И аз ходя от време на време за щука но за първи път онзи ден хванах 3 трапезни около килограм и ги пробвах , наистина много вкусна риба , иначе се писалки и ги връщам . Но доста често колегите около мен ми се карат заради тази ми постъпка с репликите ако не ги щеш дай ги на нас.
Аз ги ловя на спининг и ми прави впечатление ,че големите налапват блесната доста по накрая от писалките :shock: и имам доста откачания на големи . По принцип ловя с барзи макари и плетени влакна и почти не им давам възмойност да се забият в шаварите , но имам случай докарани на кеп растояние да се откачат :x :x :x :cry:
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Не знам дали разсъждавам правилно, но фактът, че се ловят предимно "писалки", би могъл да означава, че популацията се увеличава:) Ако разбира се писалките не се изловят...:( Като цяло, ако при даден вид преобладават предимно младите индивиди, би трябвало този вид да е в период на възход. Дано да не греша :))
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
staidaffect
новобранец
новобранец

Мнение от staidaffect »

Здравейте колеги.Ходя за щука четвърта година.Ловя както на тапа, така и на спининг.Искам да споделя с вас един излет, който направих вчера.Отидох около 15:00 часа на река Вит в района на с.Ясен със спининг в ръка и с намерението да ловя клен.Миналата година реката изобилстваше от клен.Резултатът от два часа риболов бе 5бр. щука (4 писалки и една около килограм) и 0бр. клен(сигурно при наличието на толкова щука, кленът се е изпокрил).Минали години не е имало толкова щука в тази река(или аз не съм имал късмет), така че може наистина популацията да се увеличава.И на мен колегите, които бяха седяли цял ден на дъно и на скакалец за клен, но не бяха хванали нищо (даже единия ми каза, че и предните два дена нищо не е хванал на реката) ме питаха, защо връщам писалките и че били добри :( . ...но какво ли се учудвам като знам какви дребни кленчета прибират.
В плевенския край също не останаха много водоеми, където има щука.Щом се разбере, че някъде са извадили голяма щука и на следващия ден гьола е обсаден от ранни зори или минават мoмчетата с тока.Предполагам доста от хората тук знаят за блатата до село Писарово.Миналото лято преброих 15 лодки в голямото блато, което не е чак толкова голямо :evil: .
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Здравей колега,
Би ли обяснил, когато изродите с акумулаторите пускат ток във водата, не загиват ли всички малки рибки в обсега на напрежението ?
staidaffect
новобранец
новобранец

Мнение от staidaffect »

Не съм особено запознат с този бракониерски метод, но от едно предаване по телевизията разбрах, че не е нужно да се пуска голямо напрежение.В предаването ловяха риби за да ги мерят и маркират и само ги зашеметяваха.Предполагам бракониерите ползват същия метод, защото иначе би им трябвало високо напрежение, което по-трудно се постига.
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Здравейте,колеги. Аз доколкото знам тези гадове с тока,като мушнат кабела/или каквото е там/ и водата във целия вир направо завирала. Рибите се зашеметяват и изплуват от горе и те просто ги събират с кепа. Лошото е ,че във повечето случай това са маломерните риби /явно по-големите по-трудно се замаяват/. Тъпаците прибират всичко наред. :evil: :evil: :evil: Според мен затова трофейните риби почти изчезнаха,то като няма малки големите от къде да долетят. :roll: Аз също от няколко години ловя само хищници/щука и сом/. Според мен по платените гьолове е по-вероятно да се хване трофейна щука,там поне няма токаджии. Скоро едни приятели хванаха на Марица щука 3,5кг,както си въртяли за сом. Има останали още трофейни риби,ама са доста редки. Лошото е ,че и доста " колеги" също прибират маломерни риби/било то щука или сом/. За мен лично тръпката от спининговия риболов е огромна,въпреки,че риби хващам доста рядко. :( Заради спининга съм зарязал всички други въдици :D На слука на всички.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”