я каже те каде и кога дава този морунаж

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
iliq kostov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

я каже те каде и кога дава този морунаж

Мнение от iliq kostov »

даите малко сведения за тази риба де как се лови на какво се ложи каде я има наи многа.изоб6то не знам каде има и на какжо дажа тази така изжестна сред жас по големите рибари риба.аз сам на 16 години но сам много запален и ложя доста риба.нямам някакви по така рекорди-6аран-3кг и 6тъка 1кг тжа е а и една каракуда около 1,5кажете ми каде има морунай да си хвана.мерси жсе пак предарително
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

морунаж има почти навсякъде. лови се много особено зимата покраи скобара. по това време на годината съм имал много добри успехи на малка въртяща блесна (колкото и да е чудно, атакува я) особено ако намериш ятото в някоя по бистра река. лови се и на дъно, на пружина, със стиропор на куките. рекорда ми е 1,300кг, но такива са единици, масовите са около 300-400гр. на някои места в страната го наричат разспер?!?!? месото му не е вкусно, има много кости и обикновенно си ги пускам обратно.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Кърца Распер и Морунаж са 2 различни риби. :wink:

Распер
http://fishes.nariba.com/fishdetail/14.html
Aspius aspius

Морунаш
http://fishes.nariba.com/fishdetail/17.html
Vimba vimba

Морунажа се лъже измежду платиките често докато расперът кълве на блеснички и воблерчета...знам че распер има по Дунава а за морунаж има по повечето големи язовири и се лови като платиката но за това не съм сигурен :D .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

kалканчо много добре го знам това и затова съм сложил !?!?!? тези знаци, но е факт че в кърджалииско примерно не са и чували името морунаж и го наричат распер , а и незнаят че съществува друга риба с това име
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

ОК нека да не объркаме тогава колегата да знае че не е правилно ! :?
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
iliq kostov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iliq kostov »

благодария много дали по марица има от него или не искам да хвана ама не стаа не6то на перо се ложи нали а на каква страв?
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

айде бате пак да се намеси.... :lol: морунаШ(пише се с Ш)има насекьде,ако обаче млади ми приятелю искаш нещо по така запомнящо се,трябва да посетиш долното течение на р Искьр(Койнаре,Пелово,Староселци,Глава и пр.) по това време на годината-преди и веднага след забраната-качва се огромно количество ТУПАЛКИ по кило от Дунав да си метат хайвера.от койнаре нагоре по разселец не те сьветвам,щото има бент и спира рибата.риболова е на дьно с фидер или пружина,на плувка сьс задьржане-МНОГО захранка с МНОГО бял червей в нея!!!!на тежко може и на торен,земен или стиропор...не се свени да меташ топки постоянно-рибата не се плаши и я задьржаш по тоя начин.тая година беше много куца,поради нивото на реката,но кво да се прави-ще вьздишаме и ще чакаме да доживеем догодина :cry: най голям успех е преди забраната-после вече рибата се изтегля кьм Дунав и остават дребни и единични едри.много морунаш има по Струма,но е сьс скромни размери.Диканите,Доспат-втичалото при Сьрница,р Тополница и пр-за Дунав не споменавам,щото то се подразбира.бе от ИСКАРО по добро нема....удачни са сьщо и долните течения на р Вит(Гулянци) и р Осьм и Огоста-Хайредин.до тук ми се простират познанията-най често ходя по тези места.в други части на страната не сьм ориентиран с морунаша..аааа-р Велека,но и там са дребни а и кой ще се занимава там с морунаш,като има кефали по 5 кила и шарани :wink: имаше,де....надявам се да бях полезен,ако нещо сьм пропуснал-питай,успех :D
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

мда-пропуснах Марица-там си заслужава-Рогош,Маноле-между бента и втичалото на Стряма,при Свиленград и пр-но там морунаша е по скоро между мряната ,скобара и шарана..не е целенасочен риболов-има обаче огромни екземпляри,така,че умната с влакната-не е нужно да повтарям за многото захранка,нали? :wink:
Аватар
iliq kostov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iliq kostov »

много благодария за информацията,знае6 ли да ли има от тази риба при пазарджик.аз сам малко по на доло от септември сам.там не сам 4ъжал дали има.
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

а,бе пич-с тоя чат с пичките на латиница сьвсем си си повредил бьлгарския правопис :wink: не ви знам местата по септември-даже ще треба ти да ме светнеш за там,ама си близо до маноле-цепи натам,нали ти казах-м/у втичалото на Стряма и бента на маноле-страхотни места са!!!!и има секва риба.аз заставам обикновено малко преди бента,щото колата ми е до куро,равно е и има храсти,така,че като си отцепим района и няма как да дойде някой да си мета ПАРАШУТА на главата ми :x миналата година там се фанаха 10ина добри шарана-моя единия напр. е над 6 кила..а и почти ни отплава 1 вьдица-наложи се моментален ПЛОНЖ в реката,ама поне беше топло :lol: на едни по нагоре,обаче не им прости-дрьпна им прьчката като сламка и чао...та пробвай там брато,наслука
ivo_stoev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от ivo_stoev »

Морунаж по струма под Благоевград има много.Зимата на гола тройка ако ги намериш къда са...... :oops: ,а през лятото наред с другите риби и срав за тях си излиза,троха,бял червей,тесто,и подхранка разира се за по-успешен риболов.Движи се на пасажи,така,че хванеш ли един,има още :wink: ,при изваждането на един не лошо да се подхрани,за да се задържи пасажа.Предпочита по-дълбоки места с по-бавна вода,в обедните горещини е в разливите и барзейте :P
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Къде за морунаш?

Мнение от Диканаров »

Колега, мисля, че около Пловдив и Пазарджик на морунаша му казват "кара балък". Питай местните рибари. Те ще ти покажат места. Обикновено това са спокойни води с по-голяма дълбочина след пясъчна коса. Викат им "комбалтии". Ползвай фин такъм. Борбена, но невкусна риба с много кости. :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Борбена, но невкусна риба с много кости.
Е те тука ич не съм съгласен :!: Морунажът има много нежно месо с леко розов оттенък, което въпреки плаващите кости в него е доста вкусно. Особено едрите екземпляри са идеални за пълнене и пържене :wink:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
krezo_bg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от krezo_bg »

По скоро за мен кефалът и карабалъкът са една и съща риба.Защо ли.Защото кара на турски значи-черен, черно и т.н.а именно кефалът преминава от сребрист към черен отенък.В галериата си съм качил 2ве снимки които са правени телефон N-6020,малко са калпави но все пак човек може да предобие някаква представа.
Аватар
kendo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kendo »

По хасковско му казваме ``яклама`` или ``караятак``, /а на кефала - карабалък/.Лятно време налита наистина на малка блесна,а иначе си дава през цялата зима и през пролетта до забраната на бял или жълъдов червей.
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”