Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Избор на мотор за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Избор на мотор за лодка
Колеги,каква е разликата между витлата с три перки и витлата с четири перки и какви са предимствата и недостатъците им.Кои са за предпочитане?Дилемата ми е между Ямаха 15 кс или Хонда 15 кс.четиритактови.
- tihomir123
- новобранец
Re: Избор на мотор за лодка
И двата модела са много добри ако се купят нови колега не мисли кои е по добър аз лично имам предпочитания към Хонда
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз бих ти препоръчал ямахата, спецялно за двигатели на лодки са по добри от хонда
А защо четиритактов 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
- pachosz
- сериозен играч
И двете марки са много добри! А ако ще го ползваш за тролинг и имаш възможност - задължително четиритактов. Аз нямам и за това честичко дишам пушека отзад, да не говоря и че се е случвало да вадя свещи във водата и да духам 

Лодката е Хонда 4 метра с алуминиев под и ще се ползва основно за тролинг.
С такава лодка 15 коня и стандартно витло 9 1/2 х 9 1/2 може и да ти идва малко бърза за тролинг.
Препоръчвам ти малко по бавен винт примерно 9 1/2 х 8.
Препоръчвам ти малко по бавен винт примерно 9 1/2 х 8.
- MITKO70
- кандидат преподавател
Извинявам се за спама ,ако се сметне за такъв,но да те питам колега VGS за тези размери на винта.Какво показва последния размер,първия е ясно броя на лопатките,втория е диаметър на винта /външен/? ,но третия размер какъв е?
Защото моя винт стандартно го дават 3х71/2х6 ,а сега съм с 3х71/2х7,явно от това 7 ми идва малко бърза скоростта при тролинг.А ,може ли от него при макс обороти да се претоварва мотора и де се задейства защита от прекалено високи обороти,каквато има мотора.
Защото моя винт стандартно го дават 3х71/2х6 ,а сега съм с 3х71/2х7,явно от това 7 ми идва малко бърза скоростта при тролинг.А ,може ли от него при макс обороти да се претоварва мотора и де се задейства защита от прекалено високи обороти,каквато има мотора.
Всичко може,но не всеки го можe.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Последната цифра е стъпката на винта. Това е като стъпката на резбата (или с прости думи - какво разстояние ще измине винта при един оборот). Колкото е по-голяма стъпката - толкова по-бързо би трябвало да се движи лодката. Това обаче не е съвсем вярно, понеже по-голямата стъпка изисква по-мощен двигател. Ако при теб, двигателя с лекота достига максималните си обороти, значи можеш да сложиш винт с по-голям диаметър или по-голяма стъпка и ще можеш да развиваш по-висока скорост. За тролинг обаче може да ти идва прекалено бърз.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Мерси за отговора.Така и предположих ,за това ми идва малко бърза на тролинг когато съм сам ,с двама човека идва ок.Това е най-голямия винт за моя мотор който му дават ,няма да го пипам.
Всичко може,но не всеки го можe.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Еее,да ама - вижте какво пита колегата,чи и аз

Бе знам че филма е с висок клас на интелигентност,ама тука нали сме все такива - давайте конкретни отговори.nikeli2 написа:Колеги,каква е разликата между витлата с три перки и витлата с четири перки и какви са предимствата и недостатъците им.Кои са за предпочитане

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Пропелерите с три листа имат теоретично по-добра ефективност на работа. Въпреки това на теория се получава така , че с 4 листни винтове се ускорява по-бързо, постига се по бързо глисиране на лодката и при вълни или остри завои превърта по малко от 3 листната. НЕдостатъка е , че има по-малка максимална скорост. Няма състезателна лодка с 4 или повече листови пропелеви. И може да се изма в предвид, че колкото повече площ (демек листа) има винта толкова по-голямо е триенето от където ефективността се намаля добълнително. На практика някои неща не съответстват напълно, поради факта, че много зависи от вида и типа лодка и желаната цел.
Това се сещам за сега, ако има по конкретни въпроси може да пробвам да отговоря.
Това се сещам за сега, ако има по конкретни въпроси може да пробвам да отговоря.
Здравеите колеги!! Мисля вече че сам точен откам лодка и мотор благодарение и на вашите мнениа ... Вземах си YAMAHA 15кс четиритактов ,лодка HONDA 4 метра, перфектно колесарче,стоики 2 бр за вадици,покривала сенници.. Мисля че сам доволен,е само сонарче ми остана .И някоя друга снимка да кача да споделите с мен радоста от удоволствието.....Благодариа

Не трябваше ли да си вземеш 20кс щом парите не са проблем (Явно не са щом си купил възможно най-скъпата марка на пазара), а 15 и 20кс са еднакви килограми? 4-метрова лодка може да поеме и повече от 20 кончета...