Избор на мотор за лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

nikeli2
новобранец
новобранец

Избор на мотор за лодка

Мнение от nikeli2 »

Колеги,каква е разликата между витлата с три перки и витлата с четири перки и какви са предимствата и недостатъците им.Кои са за предпочитане?Дилемата ми е между Ямаха 15 кс или Хонда 15 кс.четиритактови.
Аватар
tihomir123
новобранец
новобранец

Re: Избор на мотор за лодка

Мнение от tihomir123 »

И двата модела са много добри ако се купят нови колега не мисли кои е по добър аз лично имам предпочитания към Хонда
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от adventurebg »

Аз бих ти препоръчал ямахата, спецялно за двигатели на лодки са по добри от хонда :!: А защо четиритактов :?:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
toyo1

Мнение от toyo1 »

Yamaha (и няма да збъркаш)
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

И двете марки са много добри! А ако ще го ползваш за тролинг и имаш възможност - задължително четиритактов. Аз нямам и за това честичко дишам пушека отзад, да не говоря и че се е случвало да вадя свещи във водата и да духам :roll:
nikeli2
новобранец
новобранец

Мнение от nikeli2 »

Лодката е Хонда 4 метра с алуминиев под и ще се ползва основно за тролинг.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

С такава лодка 15 коня и стандартно витло 9 1/2 х 9 1/2 може и да ти идва малко бърза за тролинг.
Препоръчвам ти малко по бавен винт примерно 9 1/2 х 8.
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Извинявам се за спама ,ако се сметне за такъв,но да те питам колега VGS за тези размери на винта.Какво показва последния размер,първия е ясно броя на лопатките,втория е диаметър на винта /външен/? ,но третия размер какъв е?
Защото моя винт стандартно го дават 3х71/2х6 ,а сега съм с 3х71/2х7,явно от това 7 ми идва малко бърза скоростта при тролинг.А ,може ли от него при макс обороти да се претоварва мотора и де се задейства защита от прекалено високи обороти,каквато има мотора.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Последната цифра е стъпката на винта. Това е като стъпката на резбата (или с прости думи - какво разстояние ще измине винта при един оборот). Колкото е по-голяма стъпката - толкова по-бързо би трябвало да се движи лодката. Това обаче не е съвсем вярно, понеже по-голямата стъпка изисква по-мощен двигател. Ако при теб, двигателя с лекота достига максималните си обороти, значи можеш да сложиш винт с по-голям диаметър или по-голяма стъпка и ще можеш да развиваш по-висока скорост. За тролинг обаче може да ти идва прекалено бърз.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Мерси за отговора.Така и предположих ,за това ми идва малко бърза на тролинг когато съм сам ,с двама човека идва ок.Това е най-голямия винт за моя мотор който му дават ,няма да го пипам.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
nikeli2
новобранец
новобранец

Мнение от nikeli2 »

:drinkers:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Еее,да ама - вижте какво пита колегата,чи и аз
nikeli2 написа:Колеги,каква е разликата между витлата с три перки и витлата с четири перки и какви са предимствата и недостатъците им.Кои са за предпочитане
Бе знам че филма е с висок клас на интелигентност,ама тука нали сме все такива - давайте конкретни отговори. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Пропелерите с три листа имат теоретично по-добра ефективност на работа. Въпреки това на теория се получава така , че с 4 листни винтове се ускорява по-бързо, постига се по бързо глисиране на лодката и при вълни или остри завои превърта по малко от 3 листната. НЕдостатъка е , че има по-малка максимална скорост. Няма състезателна лодка с 4 или повече листови пропелеви. И може да се изма в предвид, че колкото повече площ (демек листа) има винта толкова по-голямо е триенето от където ефективността се намаля добълнително. На практика някои неща не съответстват напълно, поради факта, че много зависи от вида и типа лодка и желаната цел.
Това се сещам за сега, ако има по конкретни въпроси може да пробвам да отговоря.
nikeli2
новобранец
новобранец

Мнение от nikeli2 »

Здравеите колеги!! Мисля вече че сам точен откам лодка и мотор благодарение и на вашите мнениа ... Вземах си YAMAHA 15кс четиритактов ,лодка HONDA 4 метра, перфектно колесарче,стоики 2 бр за вадици,покривала сенници.. Мисля че сам доволен,е само сонарче ми остана .И някоя друга снимка да кача да споделите с мен радоста от удоволствието.....Благодариа :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Бате
новобранец
новобранец

Мнение от Бате »

Не трябваше ли да си вземеш 20кс щом парите не са проблем (Явно не са щом си купил възможно най-скъпата марка на пазара), а 15 и 20кс са еднакви килограми? 4-метрова лодка може да поеме и повече от 20 кончета...
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”