Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

кука с лопатка
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: кука с лопатка
Първи номер, само, че влакното е отгоре над лопатката, когато е с ухо, влиза отзад. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Влакното винаги трябва да е от вътрешна страна на стеблото-респективно лопатката или ухото,независимо от възела.Тия куки ги е рисувал някой профан,няма с обърнати навътре лопатки, с ухо има.
има и още един възел със влакното да минава над намотките но не съм го дал
ако някой го прави да го пише 6
а за посоката на лопатките, просто използвах рисунките
ако някой го прави да го пише 6
а за посоката на лопатките, просто използвах рисунките
Последно промяна от pojara28 на Пон Юли 19, 2010 7:02 pm, променено общо 1 път.
скобара е риба проклета

Аз използвам номер 4.Навремето дядо ми така ме научи и досега тоя възел не ме е подвеждал.
Вчера кълвеше,днеска не ще!
-
Колега, когато е с лопатка и влакното е от вътрешна страна, при хващане на риба, ние напъваме на горе, респективно рибата на пред, и влакното опира на лопатката и се прерязва.Обаче когато е отзад, зад лопатката, тогава лопатката е зад влакното при вадене на риба.Вземи един монтаж вкъщи, пробвай да хванеш куката с лявата ръка и дигай повода с дясната и ще разбереш за какво говоря.pescador5 написа:Влакното винаги трябва да е от вътрешна страна на стеблото-респективно лопатката или ухото,независимо от възела.Тия куки ги е рисувал някой профан,няма с обърнати навътре лопатки, с ухо има.

-
- фен клуб-скобар
И двамата май искате да кажете едно и също просто грешно е нарисувана куката. Ако е с лопатка извивката трябва да е на другата страна. Така влакното трябва да мине от страната на острието.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

- CrossFire
- разбира нещата
Незнам дали се разбираме кой, какво обяснява.snegk написа:Колега, когато е с лопатка и влакното е от вътрешна страна, при хващане на риба, ние напъваме на горе, респективно рибата на пред, и влакното опира на лопатката и се прерязва.Обаче когато е отзад, зад лопатката, тогава лопатката е зад влакното при вадене на риба.pescador5 написа:Влакното винаги трябва да е от вътрешна страна на стеблото-респективно лопатката или ухото,независимо от възела.

Аз ще се опитам да обясня това което смятам за правилно.
Смятам, че влакното трябва да е от страната на жилото на куката. Почти всички куки се правят така(изключвам шаранджийските с око), че лопатките да имат лек наклон на вън(обратната посока на жилото на куката). При вързана кука по този начин и наклон на лопатката на вън няма да имаме проблем с протриване на влакното. По-голямото напрежение идва, когато рибата напъва на вътре и взима аванс. При тази ситуация и кука на горната устна на рибата, с минаващо влакно от обратния край на жилото на куката, протриването е сигурно.
Другото, което е, макар и с малко значение за някои е ъгълът, под който се забива куката в устата на рибата при различните връзвания на куките. Опитайте с голяма кука и влакно, което да минава от страната на жилото и обратно. Ще установите, че при възела с вътрешно минаване ъгълът е по-остър и вероятността за по-добро засичане се увеличава.
ПП: Няма да проверявам какво съм написал, че леко празнувам.

-
Риби в горната джука още съм нямал 

- CrossFire
- разбира нещата
Така и предположих, антищекар такъв!snegk написа:Риби в горната джука още съм нямал

Ко? Кваз я тая рибъ?!Бачо Илия написа:Аз пък още нямам толстолоб за долната джука![]()

-
- учете се от него
Аз куки с така огънати лопатки, не съм виждалpojara28 написа:Кой възел използвате?
Защо да и защо не?

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Юли 19, 2010 8:25 pm, променено общо 1 път.
-
Има и в двете посоки, но с ушенце.Те и на снимките са с ухо.
Сега ще се оправя за да няма повече недоразумения. Но въпроса ми е като възел кой използвате, кой според вас е по сигурен?

скобара е риба проклета

- CrossFire
- разбира нещата

Така си връзвам куките. Графиката е малко кофти, ама нещо взе да ме наболява главата.

При връзване на куките нямам проблеми с техниката. Няма случаи на развързване и не ми се е случвало да скъсам от този възел.

-
- фен клуб-скобар

И аз го правя така, но с 5 намотки горе-долу. Стабилен възел си е.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D