Макари за тролинг!

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Макари за тролинг!

Мнение от Troli Rapala »

Едни тролят със спинингови макари,па други с мултита!Всеки си избира,но понеже залагам на спининговите макарета от 6години,стигнах до следният извод!Ако е спининг-макара,трябва да е баята!По възможност,най-големият размер,а още по-добре да е "Солт-уотър-спининг"!Обикновенно,те са изцяло метални или от "Уан-пийс-алуминиум-фрейм",демек изработени от едно цяло парче алуминий!Предимството на тези макари е в липсата на износване при голям тормоз за дълъг период от време и наличието на як аванс,който елиминира рискът от скъсване!Когато авансът на макарата е подложен на голямо триене,може да се стигне до прецакване или счупване,но "Солт-уотър" макарите имат абсорбиращи рингове от корк или няколко слоя карбонови дискове,за да отнемат от топлината при триене!Та,тека! :D :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Макари за тролинг!

Мнение от Troli Rapala »

Който иска да е №1,като оборудване и безпроблемно уморяване на големи риби с помощта на аванса,треа да заложи на спининг Акурат,Ван-стал или Пен-Торку!Удоволствието е гарантирано за тая цена! :D Средният клас спинингови макари е богат на марки,но предимството на Американските е,че можеш да си купиш всякаква част за тях и след 100години по интернет!Слайдер,лагер или ръчка,шпула нема проблем да се намерят!При японските и други марки,положението е доста тегаво,относно частите! :idea:
apffff

Мнение от apffff »

Колега защо трябва да заложи на еди какво си.Вярвам че ще е добро,но един бъдещ тролингис като мене :D ,като гледам марките за койта говориш направо не ми се мисли за цената :roll: .С нещо по семпло не става ли тоя пусти тролинг.
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

apffff написа:С нещо по семпло не става ли тоя пусти тролинг.
apffff, аз съм фен на "глетавото" :lol: :lol: :lol: оборудване, кефа при успеха е по голям, все едно ловиш с голи ръце. За това някои алпинисти качват Еверест със кислородни маски, други без но и двете групи са по своему щастливи.

МАКАРАТА /55лв/ задължително голяма и с алуминиева шпула, на Жребеца съм вадил риба "на ръка" след сцепване на PVC шпула от зор, грозна картина.
ТОЯГАТА /4лв. на едро/ изисква смяна на първия водач всеки сезон.
ВЛАКНОТО монофил 0.40 - 17.5кг. /300метра-8лв./ еластичен е и прощава грешки, плетеняка нанася поражения, питай автора на темата Troli Rapala на ЛС за строшени макари и др.

По семпло от това оборудване клони към авантюризъм, все едно вместо с лодка да се влиза със задна вътрешна гума от трактор :D
Последно промяна от sampo на Сря Дек 22, 2010 1:51 pm, променено общо 2 пъти.
На платено не одим !
Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

Напълно подкрепям Сампо!
Сомът обича смелите!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Troli Rapala написа:........треа да заложи на спининг Акурат,Ван-стал или Пен-Торку.........
тези макари стават не само са тролинг а и за всеки друг вид риболов но са скъпи. не мислия че има специални макари са тролинг - аз лично предпочитам мултитата - по са надеждни за мен. за лек тролинг/с малки - 10-15см железа ползвам pen525mag а за тежки железа 20-35см и за далбоководен jiging ползвам от 1 сезон това - с 2 скорости 6:1 и 3:1 - смених стария pen inter 30 които ползвах преди товa
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

500-1000доларес за макара и аз не мога да си ги позволя,но има смисъл да се инвестира в тях,щот държат и цена за дълго време! :wink: Старчето и Сампо ги уважавам много като риболовци и докато не си сменят мисленето за евтините такъми,ще ги ръчкам здраво! :wink: :D Старче,гледах как ти счупи въдицата един сом и не си взе бележка! :idea: Сампо,забрави ли двамата образи от Искър-о,дет с 0.35мм. моно вадиха 12часа сом 20-кила,та и кебапчета им носи! :D Просто ще ви изчекам да гризнете дръвцето и да си кажете болката! :D Флюгерчето-Президент мъркаше 2-3години,но ме предаде накрая авансът,нищо че е 100лв.Корморанът-Хронос-ал300 е 150лв. и се оказа менте!Проблемът не е в цената,а кой я е изработил! :wink: Сампо,тая макара след 3-4години е аут,гаранция ти давам,а и как разбираш,че моното ти е старо и не държи?! :wink: На Хохо мултито не го разпознах по марка,но си личи колко е баято и мощно!Ма за Българско,не е толко необходимо! :drinkers: Мултито се ползва най-много за тролинг,но ваденето на голяма риба със спининг е по-чувствително и кефа е,по-голям!Съпротивата на рибата се усеща повече заради прецизният аванс! :drinkers: Мултито е груба концепция и иска морски-луди риби,дето си борят зверски с часове! :drinkers:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

[quote="Troli Rapala"]...........мултито не го разпознах по марка,но си личи колко е баято и мощно!...........quote]

ха- ха - доста читаво и добре направено в Таиван копие на 1200$ Acurate но за 250$. ас не му давах да издаржи много но ето след 1 сезон

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &start=135
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Хохо,доста знания и опит имаш с макарите,аз съм само потребител! :wink: Конструкцията на авансът в Ахаб-а е уникална!Шпулата е на винт,а една стоманена пружина я натиска към ротора,пък между тях има корк за да отнеме топлината при триене! :roll: Няма нищо общо с Офшор-а,който е с много/мулти/-дисков аванс!Имам вече една извадена риба и я уморих с аванс,щот пръчлето е кат косъм и тежи 150гр.!Кажи,кво ти е мнението за тази конструкция на аванса? :drinkers:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

знам го ахаба с корка - имал съм доста одавна една такава и бех доволен. те при мен макарите на условията ми не истраиват много но тази доколкото си спомниам искара 5-7 години което си е рекорд. за съжаление маи ахаба не го правят вече - сега почти всички от висок клас слагат карбонови шаиби - като на Пен HP100 - аа че сетих - веднъж в форума дадох съвет на един да си смени кечето на аванса с такъв от корк - и народа умря да ми се смее - грешка - корка или такива от кожа /смаzани с малко грес/ е много по добре от теzи кечета
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Изображение

Току-що си купих една 8-ка,made in USA за 60долара с доставката! :wink:Нова струва 250$! :roll: Издавали се некви странни звуци от нея и човека я продава за части! :roll: Ще видим тая работа,но за нея има всички частички в нета,та ше стане май макара от нея!Цялата е от железо,без шпулата!С палчето си избираш,дали ще мърка или да е тиха!Точно,кат мулти! :D Ма не съвсем! :oops:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

макарите с корков аванс са проверени в времето и сигурно са извадени хиляди тонове риба с тях. не всичко ново е добро - ще покаже времето - ето ти един пример - първите авет с карбонови шаиби на аванса беха сбaркани в конструкциата /те ги промениха сега/ и ето какво се получава в солена вода..
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
иначе ти малко бъркаш - корка наистина не загрява и не запича - но то е защото тои е изолатор и не предава топлината - обратно на новите карбонови - те предават топлината на корпуса и барабана и наистина го загряват
:shock:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=2
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

Troli Rapala написа:Сампо,забрави ли двамата образи от Искър-о,дет с 0.35мм. моно вадиха 12часа сом 20-кила,та и кебапчета им носи!
За протокола уточнявам параметрите: 0.30мм. / 9 часа / 23кг. / кюфтета ... :lol: :lol: :lol:

Eeee Сашо, не си дешифрирал правилно този случай, тогава стратегията на единия от вадещите беше "максимално задържане в светлината на прожекторите", нещо като "задържане на еякулацията" :lol: , и монофила в случая не е причината . Имам в архива над 20000 снимки, изрових и за този случай, ето :
Изображение
При вадене на нещо по тежичко обикновенно дръжката и върха на тоягата сключват ъгъл от 90 или по малко градуси, в случая е 130-140, демек липсва и минимално желание за вадене на плячката :lol: . На СНИМКАТА от горния ми пост се вижда че върха сочи водата и ъгъла е под 90 градуса /а тоягата не е мека/, независимо че напъвам само с лява ръка /дясната снима/ и желанието за финализиране е видно.
Troli Rapala написа: и как разбираш,че моното ти е старо и не държи?! :wink:
Не се и опитвам да разбера, всяка пролет съм с ново, излизат все по добри, а използваното един сезон монофилно участва в аранжирането на коледната елха :lol: , там му е мястото .
На платено не одим !
Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

Тролка, много се ядосах на този сом и му резнах влакното после - да се влачи с него и воблера и да се мъчи, проклетникът!
Всичко ми е евтино- не само такъмите, като започнеш от лодката и стигнеш до воблерите, но толкова мога да си позволя!
Сомът обича смелите!
Аватар
petro_op
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от petro_op »

Точно да пусна тема и видях че вече има такава :)
Порових се из онлайн магазините , но нищо не ми хареса засега.
Аз ползвам за тролинг(един Перничанин казва - "Ловим на дръпанье" ) на едната пръчка Shimano Exage FA 2500, a за другата Shimano Exage FA 4000. Проблема ми е ниското предавателно число, поне според мен . Имам в предвид, че на 60 - 80 метра пусната примамка си е въртене до откачане на китката - при много последователни удари или много закачки.
Въпроса ми е :
Някой ползва ли макара с предавателно число 5,5 до 6:1 , сигурен преден аванс, добре да реди влакното, ценови диапазон 100-200 лева ???
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”