Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

колко к.с. за двигател на лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- научил се да хвърля
колко к.с. за двигател на лодка
Лодката е дълга 4,5м. и шир.1,5м.,транец за двиг. с къс ботуш, двойно дъно- V-образно-т.нар. "скутер" или "моторница"
с жила за управлвние. Проблема е ,че няма табелка с допустимите к.с. на двигателя! Само лодката тежи около 200кг.Снимки ще кача по-късно...
Въпроса е, с максимално колко к.с. 2тактов двигател мога да ползвам лодката по р.Дунав и евентуално оптималния избор за мощност? Товара е 2ма души по 100кг. + багаж колкото може да се натовари.
Чакам мъдрите Ви съвети !

Въпроса е, с максимално колко к.с. 2тактов двигател мога да ползвам лодката по р.Дунав и евентуално оптималния избор за мощност? Товара е 2ма души по 100кг. + багаж колкото може да се натовари.

Re: колко к.с. за двигател на лодка
50-60 КОНЯ
сВОБОДНА рИБАРСКА пАРТИЯ - Не се оставяйте да бъдете мамени от други политически партии. Елате при нас!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Лодката излиза на глисаж, ако на всяка конска сила се падат не повече от 20-25 кг. водоизместване.В такъв случай, за да определим минимално необходимата мощност на двигателя е нужно да сумираме теглото на лодката + оборудване + тегло на мотора + тегло на пътниците с багажа и да разделим на 20-25.За плоскодънните съдове следва да се избере 25, а за такива с кил – 20.Мотор с такава мощност ще обезпечи икономична експлоатация с пълен товар в началният стадий на глисиране.Това е доста опростена формула, но върши работа.
Цитирам бат Киро...
Цитирам бат Киро...
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Няколко теми по-надолу /съответствие лодка-мотор/ съм дал линк към американският стандарт за изчисление на максимално допустимата мощност на двигателя съобразно лодката.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
има една малка подробност при излизането на глисаж - един двигател независимо дали е 20 или 50кс, не може да развие максимална мощност в момента когато излиза на глисаж, защото оборотите обикновено са между 2000 и 3500, а макс мощност е винаги над 4000 дори 5000 оборота...
Вие хубаво ще сметнете, че 500кг лодка глисира с 20кс, ама двигател 20кс не може да я извади на глисаж, щото преди да набере достатъчно скорост оборотите са ниски - например 3000 и тогава мощността му не е повече от 12-13кс
(Може да се види колко точно по характеристиката на двигателя)... Ако сложиме винт с малка стъпка, ще вдигнеме оборотите и мощността, но тогава малко след като излезе на глисаж ще достига макс обороти...
И ще развива мах 20-25кмч...
Вие хубаво ще сметнете, че 500кг лодка глисира с 20кс, ама двигател 20кс не може да я извади на глисаж, щото преди да набере достатъчно скорост оборотите са ниски - например 3000 и тогава мощността му не е повече от 12-13кс

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, а колко може да се натовариzanev написа:Лодката е дълга 4,5м. ....
Товара е 2ма души по 100кг. + багаж колкото може да се натовари.

Малко тесничка ми се вижда за да може да носи тежък двигател. Според мен, максимум 25-30 кс. С 40 коня няма да е безопасно.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравейте и от мен колеги,аз съм със рипче зодиак на 4,5 дължина и 1,6 ширина,с мотор хонда 40 кончета.Колегата Тедо е напълно прав!Само с мен 100 кг глисира за 3-4 секунди на 2500 оборота и максимална скорост от 75 км.а с 4 човека по 100 кг глисира за повече от 9-10 секунди при обороти от порядъка на 3500-4000 и маскимална скорост от 38 км.
Кльонка във ръката и напред във водата!!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Не помня такава формула да съм пускал,защото сефте я виждам.Andrey_76 написа:.........Цитирам бат Киро...
Уточни ако обичаш.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега, струва ми се, че си сбъркал местата на цифрите - 57 км/час са много за 40 кс двигател (но като се има предвид че лодката ти е доста тясна, мога да допусна, че са достижими), но 75 км/час ми се струват нереални за RIB с двигател 40 кс. За да се развие скорост 75 км/ч двигателя трябва да е поне 60-70 кс.ivcho79 написа:Здравейте и от мен колеги,аз съм със рипче зодиак на 4,5 дължина и 1,6 ширина,с мотор хонда 40 кончета.Колегата Тедо е напълно прав!Само с мен 100 кг глисира за 3-4 секунди на 2500 оборота и максимална скорост от 75 км.а с 4 човека по 100 кг глисира за повече от 9-10 секунди при обороти от порядъка на 3500-4000 и маскимална скорост от 38 км.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
-
- ще става разбирач
Пусни някоя снимка, да го зърнем това рибче бе колегаivcho79 написа:Здравейте и от мен колеги,аз съм със рипче зодиак на 4,5 дължина и 1,6 ширина,с мотор хонда 40 кончета.Колегата Тедо е напълно прав!Само с мен 100 кг глисира за 3-4 секунди на 2500 оборота и максимална скорост от 75 км.а с 4 човека по 100 кг глисира за повече от 9-10 секунди при обороти от порядъка на 3500-4000 и маскимална скорост от 38 км.

- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
снимки на лодката има в темата"да си покажем лодките"който е зорлия да я глееда колкото иска,а относно скороста това показваше GPS навигацията,тъй като лодката има само оборотомер и положение на мотора от Z конзолата,поздрави на всички и ако някой има някакви съмнения за нещо нека да заповяда да гледа и да мери скорости и каквото още му е на душа

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ако имаш предвид снимките на тази страница - http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 4&start=45, при мен нещо не се виждат.ivcho79 написа:снимки на лодката има в темата"да си покажем лодките" ... нека да заповяда да гледа и да мери скорости и каквото още му е на душа![]()
![]()
Качи някоя в галерията ако не те затруднява.
- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Абе или аз съм кьорав или полудявам
отвори очички!!!!!

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сега се вижда, ама нещо май пипна че се показаха картинките (Последна промяна ivcho79 на Чет Окт 14, 2010 9:51 pm)