Техника на Булти

Модератор: nkolev66

Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Техника на Булти

Мнение от Булти »

Посвещавам тая тема на всички Бургаски харпунисти , настоящи , бъдещи и професионалисти , посвещавам я най-вече на тия колеги , дето здраво ги е хванала кризата и нямат възможност да "доплуват" до бистри води...

Повечето техники за подводен риболов в Черно море са написани в книгата на Димитър Минев - " Мълчаливия спорт " . Когато е писана тая книга , цъфтежите в нашето море са били все още рядкост , не толкова масови и са траели по около месец , не са били обвързани с типични географски години . В последните години цъфтежите почват още през април и изчезват чак към края на есента . За определени географски райони , мътната вода си е законормерност - особено за места със слабо течение и огромни пластове тиня по дъното . Подводния риболов в България в началото е променил някой от навиците на рибите , като естетвено че оцелялите индивиди са наложили тези промени . Подводния риболов се е практикувал в сравнително бистри води . По възможност сегашните харпунисти също предпочитат бистрите води . Защо пиша всичко това . Напоследък се заредиха , непоследователно , години в които рибата през лятото изчезва . Една част от нея набива в дълбокото , друга се отегля навътре в морето , но моите подозрения , съчетани с наблюдения са , че кефаловите риби се събират именно в области характерни с наличието на мътни води , като се абстрахираме от местата с отходни канали , щото там тя търси храна а и те често съвпадат . Тъй , морето пусто а най големите батаци бъкат с риба . Тъй беше и преди две години . Всички се оплакваха , че риба няма , а аз си взимах доволно :

Изображение

- вижте датата и броя на рибите :D , датата съвпада и с още една дата :wink: ...имам и много дуги снимки за доказателство , но не това е темата :D

....
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Техника на Булти

Мнение от Булти »

...хипотеза или истина , но мисля ,че рибата търси закрила именно в мътното , още повече , че тя там по правило е ненаплашена , тя там не очаква среща с брата харпунист , друга странност е , че често в тия батаци , въдичарите мятат здраво въдици вътре , но не вадят нищо , въпреки , че там е гмеж . Рибата не яде . Възможно е да се храни само в момента в който се търка в скалите и мидите да изрови храна и стръвта остава недокосната ...
...мътната вода налага конкретно нова техника , различна от написаните в горепосочената книга ...защо я наричам " Техника на Булти " и предендирам за автентичност . Първо сам си я открих . Второ , като споделих за нея на Христо Янчев , преди две години , след като я бях усъвършенствал ...той ми се изсмя :D , каза ми , че такъв захват на харпуна ( ще го опиша по нататък ) , не би постигнал нищо и само ще плаши рибата . Колкото и да го уважавам , не съм съгласен . Резултатите ги виждате . Говорим за техника за стрелба във вода със видимост 1 метър , като дължината на харпуна е същата :!: ...техниката работи при определени условия и в бистри води ...досега никъде другаде не съм чел за подобна техника , което ще рече , че аз съм я открил и затуй ще носи моя ник ...едно морално удовлетворение :D
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...как започна всичко . Бях на Мириус , до нос Плаката , когато усетих вътрешно непреодолим порив да изляза на брега аварийно . Тамън бях съблякъл неопрена и бях започнал осъществяването на задоволяването на тая моя неотложна потребност , когато чух тих плясък отдолу , погледнах и ..щях да падна , а бях още на никъде . Огромен делфин , се гмурна на 50 см .от брега , на един метър от мен - дъното се спускаше вертикално ...Имах възможност в продължение на час да наблюдавам техния лов - извършаван тъй близо до брега . Морето бе бистро и много добре видях как точно ловува делфина ...
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

САМАТА ТЕХНИКА

...ще копирам някои неща които вече съм написъл за нея :

дълбочината е " ...от 0,50 до 5 метра...в Бургаския залив на по дълбоко често не се вижда нищо ...сутрин рано и следобед късно платерините доближават брега и се хранят , особено където има миди , се търкат в тях и оттам искачат дребни животинки , като скариди , червеи и прочие храна ...основен метод на лов - най -трудния - чрез търсене : плуваш ниско над дъното и държиш пушката с две ръце - като калашник , видиш ли ги да проблясват( търкат по скалите ) , насочваш пушкалото натам и ги доближаваш бавно , те те виждат в последния момент или обикновено ти виждаш част от тях , инициативата е твоя , завърташ бавно харпуна с две ръце и стреляш , изстрела в повечето случаи е каубойски - без прицелване , трудно е , но се свиква и именно тук е майсторлъка и изкуството ...засадата в батака е обречена , тогава почти винаги рибата те вижда първа , а ти я виждаш като се отдалечава или е между теб и харпуна , при засадата мръднеш ли - рибата се плаши , по добре не стреляй , ако не ти е на сгода , а изчакай - те са любопитни и в повечето случаи пак се доближават след като направят кръг и ще те изненадат от другата страна , демек изчезне ли рибата в мътилката не тръгвай след нея , няма да я намериш...честно казано предпочитам да стрелям в бистра вода в дълбокото , по уморително е , но мътното е подтискащо и реакцийте ти трябва да са светкавични , срещите траят секунда , две и често трябва да прогнозираш накъде ще стреляш още преди да е потеглила ...всичко опира до опит и много тренинг...тая пролет сефте стрелях по мигриращи риби и резултатите ми бяха плачевни ...в мътното имам опит голям - на времето като вадих рапани на апнея , винаги отделях около час , два за белите риби , да си осигуря манджата "

...захвата на харпуна е следния : дръжката е под пъпа ми , показалеца или средния пръст на дясната ръка , опира до спусковата скоба и придържа харпуна , свитата лява ръка подпира харпуна отдолу , значи : харпуна е под мен , като стърчи стрелата само , от брадичката ми напред ...така погледнат отстрани , за рибата аз съм без оръжие , всички знаете каква разлика в поведението и има ...какво става като видим риба - просто изнасяме харпуна напред и в посока към рибата - НЕ ГО ВЪРТИМ , А ГО ИЗНАСЯМЕ ПРАВО КЪМ ЦЕЛТА , към края на процеса се прицелваме доколото можем , ако не можем стреляме каубойската ...трудно е в началото , но за мътна вода няма грешка :!: ...в бистра вода процеса също върши работа , ако рибата премине зад скала ...и я чака вече насочен към нея харпун...
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...цитирам още за самата техника : ..." ...когато е много тъмно или мътно , стрелям по силуети , избирам си по ниска площадка за лягане и дебна нагоре , все пак там светлее , засадите ми са обратни - от дълбокото към плиткото - в повечето случаи към брега , стрелям в контражур и харпуна го държа с две ръце , така по лесно го въртя , в тъмното и мътното рибата реагира по слабо на бавно въртене на пушката - тя също не ме вижда и почти винаги си избирам място където водата е на слоеве , аз съм стаен от по бистрата страна ...."
...уморих се , ще продължа утре , очаквам вашите насочващи въпроси , щото съм сигурен , че все нещо съм пропуснал :!:
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Наборе аз чета писанията ти и се чудя защо се мъчиш с метров харпун в мътилката като има по-къси харпуни ? :rolleyes:
Няма ли да е много по-удобно ако държиш една 75ца и да си ги трепеш нормално ?
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Митак, отделно и независимо от тебе използвам този номер :D ..........Яворе, при много мътна вода и аз ползвам подобна техника, даже и със 75см харпун, идеята е че не знаеш от къде ще дойде рибата и е по-лесно в мига когато я видиш да изнесеш харпуна/който е под тебе/ към нея, а не да го държиш насочен напред и да го въртиш към нея, задължително се стреля каубойската, няма време за мерене, въпрос на усет и практика........и най-важното - номера работи
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...начи техниката вече ши съ нарича " Джим Бим Булти " :D :D :D ....наборе , ся и пари за харпун :cry: ...имам два пневматика - къс и дълъг , ама с тях ми е омръзнало :D ....то ако не се мъчиш тръпка няма :D

:drinkers:
gogo26
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogo26 »

А след като държиш с лявата ръка харпуна отдолу,при истрел не ти ли се омотава кордата около ръката :?: При такова замотаване може да стане някой сакатлък :|
deathwalker
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от deathwalker »

Има доста верни неща в това което си написал Булти но за някои не мога да се съглася с теб,например :
Това че в мътното рибата е по спокойна,според мен е точно обратното !
Това че техника та на лов с придвижване е по успешна от засадата,също-при мътна вода рибите разчитат повече на страничната си линия отколкото на очите си и това ги прави подозрителни към всичко което се движи,тоест приближаването им е почти невъзможно,аз предпочитам да намеря удобно място за засада и там да ги чакам.
А това че се опитваме да скъсим дистанцията между нас и мишената,всеки си е намерил начин-кой свива ръката или прибира харпуна до тялото си,въпрос на предпочитания или ситуация.
"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

gogo26 написа:А след като държиш с лявата ръка харпуна отдолу,при истрел не ти ли се омотава кордата около ръката :?: При такова замотаване може да стане някой сакатлък :|
....досега не се е случвало
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

deathwalker написа:Има доста верни неща в това което си написал Булти но за някои не мога да се съглася с теб,например :
Това че в мътното рибата е по спокойна,според мен е точно обратното !
Това че техника та на лов с придвижване е по успешна от засадата,също-при мътна вода рибите разчитат повече на страничната си линия отколкото на очите си и това ги прави подозрителни към всичко което се движи,тоест приближаването им е почти невъзможно,аз предпочитам да намеря удобно място за засада и там да ги чакам.
А това че се опитваме да скъсим дистанцията между нас и мишената,всеки си е намерил начин-кой свива ръката или прибира харпуна до тялото си,въпрос на предпочитания или ситуация.
...някой път , действително рибата не можеш да я приближиш, както пишеш , в мътното ...но някой път моята тактика е печеливша , всеки път е различно...аз сменям постоянно техниките , както въдичарите блесните ...просто написах една тактика в повече , пробвайте я някой път , ако ви се експериментира
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

deathwalker написа:също-при мътна вода рибите разчитат повече на страничната си линия отколкото на очите си и това ги прави подозрителни към всичко което се движи,тоест приближаването им е почти невъзможно
...странична линия казваш , добре , но ако е тихо морето , а ако як сулган мести камъни по дъното , морето боботи като събуждащ се вулкан и рибата се мята ту надолу , ту нагоре като дрогирана , дали ще те усети , а :wink: ...не реагира ли страничната линия на трептенията във водата :?: ...в мъртвака рибата е " глуха " си мисля :?:...и ако е мътно - тогава е и сляпа ...и аз ако съм един лаврак , ще отида да си търся плячка там ....ти ги разбираш тях повече , я кажи прав ли съм :?:
deathwalker
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от deathwalker »

Мерси за рекламата Булти но аз имам повече въпроси относно лавраците,отколкото отговори,има доста хора,които им разбират повече,но ще се опитам да ти отговоря,като ти задам въпрос:
Как хищниците идват точно към мястото на което сме легнали,как се ориентират без да ни виждат и то без значение какво е морето ? Аз лично не влизам в такова море каквото си описал.
По мои наблюдения,платерина мога да доближа с плуване по дъното единствено ако е бистро,защото тогава са по спокойни а в мътното са винаги нащрек именно защото визуалния контакт е ограничен и трябва да разчитат единствено на страничната си линия.
"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

deathwalker написа:По мои наблюдения,платерина мога да доближа с плуване по дъното единствено ако е бистро,защото тогава са по спокойни а в мътното са винаги нащрек именно защото визуалния контакт е ограничен и трябва да разчитат единствено на страничната си линия.
...при мен пък обратното е по лесно :D :D :D ...ей тва му е хубаво на морето , всеки път е различно и на всеки показва различно лице ...никой път една и съща ситуация не се случва в морето два пъти ...

Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”