Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Как мерите дължината на влакното
Модератор: bobopeli
- petro_op
- ще става разбирач
Как мерите дължината на влакното
При тролинга един от определящите фактори за успех е на какво разстояние след лодката ни се намира примамката.
Поне на мен са ми познати няколко метода да мерим дължината на влакното , но нещо не ми харесват
- има мултипликатори, коит мерят
- има изобретения, през които се прекарва влакното и се измерва дължината му
- чувал съм за белязане с възел, оцветяване и тн.
Въпроса ми е някой от колегите дали използва някакъв друг метод измерване ..... ?!
Поне на мен са ми познати няколко метода да мерим дължината на влакното , но нещо не ми харесват

- има мултипликатори, коит мерят
- има изобретения, през които се прекарва влакното и се измерва дължината му
- чувал съм за белязане с възел, оцветяване и тн.
Въпроса ми е някой от колегите дали използва някакъв друг метод измерване ..... ?!
Re: Как мерите дължината на влакното
Аз го меря на око
, и разчитам на късмета си.
все пак риболова не е точна наука.
но въпроса ти е много добър и ще ми е интересно да чуя мненията и на други колеги

все пак риболова не е точна наука.
но въпроса ти е много добър и ще ми е интересно да чуя мненията и на други колеги

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
аз го бележа със маркер през 5 м. и броя на колко бележки излиза влакното и спирам като преценя дължината,тва е

- petro_op
- ще става разбирач
Мислех го и този вариант, но ми дойде идеята, че все пак нали повечето маркери са на ацетонова основа и дали не би се отразило зле на влакното, било то брейд или монофил...ribolovcho написа:аз го бележа със маркер през 5 м. и броя на колко бележки излиза влакното и спирам като преценя дължината,тва е

- spookymiro
- ще става разбирач
Варианта с уредите дето измерват влакно най-вероятно няма да стане, щото влакното трябва да е изпънато за да завърти ролката, която отчита. При отворен бигел няма как да стане а ако развиваш през аванс, така че отчитащата ролка да се върти, повечето от воблерите няма да оказват достатъчно съпротивление във водата за да издърпват влакно.
Има фабрично оцветени през 10м влакна, мисля че бяха 5 цвята. Ако пък ще ползваш маркери за оцветяване, хубаво е да са повече цветове за да те улеснява при броенето.
Вариант е и да измериш разстоянието от шпулата на макарата до най-близкия водач или част от въдицата и да отпускаш дължината контролирано с ръка. Например ако разстоянието е 60см и искаш да пуснеш на 30 метра, трябва 50 пъти да издърпаш с ръката от шпулата до водача като с пръст на другата ръка придържаш влакното към шпулата за да не се размотава свободно. За да не го правиш всеки път, ако конеца ти показва разлика когато е сух и мокър преди да намотаеш топни върха на въдицата във водата така, че да намокриш всичкия развит конец. После отпускаш докато ти е мокър конеца и си на същата дължина. Аз така си пускам паравана когато съм го закачил на макара. Иначе ползвам мултипликатори с брояч и съм много доволен.
Поздрави!
Има фабрично оцветени през 10м влакна, мисля че бяха 5 цвята. Ако пък ще ползваш маркери за оцветяване, хубаво е да са повече цветове за да те улеснява при броенето.
Вариант е и да измериш разстоянието от шпулата на макарата до най-близкия водач или част от въдицата и да отпускаш дължината контролирано с ръка. Например ако разстоянието е 60см и искаш да пуснеш на 30 метра, трябва 50 пъти да издърпаш с ръката от шпулата до водача като с пръст на другата ръка придържаш влакното към шпулата за да не се размотава свободно. За да не го правиш всеки път, ако конеца ти показва разлика когато е сух и мокър преди да намотаеш топни върха на въдицата във водата така, че да намокриш всичкия развит конец. После отпускаш докато ти е мокър конеца и си на същата дължина. Аз така си пускам паравана когато съм го закачил на макара. Иначе ползвам мултипликатори с брояч и съм много доволен.
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- вече хвърля и на тежко
Моето съм го белязал с перманентен маркер на 30, 40 и 50 метра. Избеляване има но не е фатално и си личи. Проблем е когато пускам 3 пръчки едновремено и докато се заплесна по едната обикновено изпускам маркера за 30-те метра на някоя от другите две и отива на 40 метра. Но според мен не е фатално. Поздрави.
Мисълта убива действието!
-
- разбира нещата
И аз да изкажа моето мнение.Плетеняка го меря в къщи с метъра,развивам 30 метра,малката навива на една ролка,да не го оплетем,после го закачам на клипса на макарата.Когато пускаме повече от 2 въдици,гледам да са на различни дължини,около 5 метра разлика.Има ли сме риба и на 10 метра зад лодката. 

На къса плувка,в репея...
-
- ще става разбирач
Аз съм вързал копринен конец, бял и червен на 32 и 45 метра,
на принципа на двоен стопорен възел за подвижна плувка.
Развивам смело и преценявам дали да отпусна или да обера.
Ако съм се заплеснал и изпусна маркера, то на шпулата прозира под
намотките един от цветовете и се ориентирам.
Мустачките на възела са по около 4-5 см.
Не пречат!
на принципа на двоен стопорен възел за подвижна плувка.
Развивам смело и преценявам дали да отпусна или да обера.
Ако съм се заплеснал и изпусна маркера, то на шпулата прозира под
намотките един от цветовете и се ориентирам.
Мустачките на възела са по около 4-5 см.
Не пречат!
Toва се отнася за плиткогазещите,,(разтоянието) и за него не ви трябва меренеpetro_op написа:При тролинга един от определящите фактори за успех е на какво разстояние след лодката ни се намира примамката.?!

- spookymiro
- ще става разбирач
Предполагам, че след като достигнеш клипса откачаш плетеняка. Иначе ако удари нещо по-така к'во пра'имmimi750830 написа:И аз да изкажа моето мнение.Плетеняка го меря в къщи с метъра,развивам 30 метра,малката навива на една ролка,да не го оплетем,после го закачам на клипса на макарата.Когато пускаме повече от 2 въдици,гледам да са на различни дължини,около 5 метра разлика.Има ли сме риба и на 10 метра зад лодката.

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
- чпс
- ще става разбирач
[quote] При тролинга един от определящите фактори за успех е на какво разстояние след лодката ни се намира примамката... /[quote]
Сигурно е така, колега. Аз използвам прост мултипликатор с вграден брояч.
Има обаче друг важен фактор - дълбочината, на която се движи примамката. Това зависи преди всичко от качествата на самата примамка. Колкото по-далече от лодката - толкова по-дълбоко ? Да, ама не - при движението си във водата влакното има съпротивление : колкото по-дебело и дълго е влакното, толкова съпротивлението е по-голямо, а това оказва влияние на дълбочината на която се движи примамката. При движението си под водата влакното с голямо съпротивление има форма на парабола. Материалът също има значение - плетеното влакно има по-голямо съпротивление от гладкия монофил. Скоростта на влачене също е важен фактор.
Само експериментално може да се определи с достатъчна точност (+/- 0,5 м) на каква дълбочина всъщност се движи един Tail Dancer 9, влачен с влакно монофил 0,30 на определено разстояние (40 м) зад лодката с определенна скорост (3,6 км/ч). Избираш участък с гладко и равно дъно, на което мериш дълбочината със сонар и пробваш кога TD9 ще докосва отвреме-навреме дъното. При друг воблер (Salmo Pearch 8 ) може да имаш различна дълбочина на движение. Ако смениш влакното с по- дебело или по-тънко, ако пуснеш примамката по-далеч или по-близо, ако влачиш с по-голяма или по-малка скорост - може да имаш различна дълбочина на движение на примамката.
Пробвай и успех !
Сигурно е така, колега. Аз използвам прост мултипликатор с вграден брояч.
Има обаче друг важен фактор - дълбочината, на която се движи примамката. Това зависи преди всичко от качествата на самата примамка. Колкото по-далече от лодката - толкова по-дълбоко ? Да, ама не - при движението си във водата влакното има съпротивление : колкото по-дебело и дълго е влакното, толкова съпротивлението е по-голямо, а това оказва влияние на дълбочината на която се движи примамката. При движението си под водата влакното с голямо съпротивление има форма на парабола. Материалът също има значение - плетеното влакно има по-голямо съпротивление от гладкия монофил. Скоростта на влачене също е важен фактор.
Само експериментално може да се определи с достатъчна точност (+/- 0,5 м) на каква дълбочина всъщност се движи един Tail Dancer 9, влачен с влакно монофил 0,30 на определено разстояние (40 м) зад лодката с определенна скорост (3,6 км/ч). Избираш участък с гладко и равно дъно, на което мериш дълбочината със сонар и пробваш кога TD9 ще докосва отвреме-навреме дъното. При друг воблер (Salmo Pearch 8 ) може да имаш различна дълбочина на движение. Ако смениш влакното с по- дебело или по-тънко, ако пуснеш примамката по-далеч или по-близо, ако влачиш с по-голяма или по-малка скорост - може да имаш различна дълбочина на движение на примамката.
Пробвай и успех !
С мои приятели използваме шарен конец на Дайва.Белязан е на всеки метър.Има отметка на всеки 5 метра и променя цвета си на всеки 10 метра. 
http://www.tackledirect.com/daiwa-salti ... -line.html

http://www.tackledirect.com/daiwa-salti ... -line.html
-
- разбира нещата
След като стигна клипса ,навивам 2-3 оборота с макарата да има аванс,ако удари нещо едро и трябва да развива.spookymiro написа:Предполагам, че след като достигнеш клипса откачаш плетеняка. Иначе ако удари нещо по-така к'во пра'имmimi750830 написа:И аз да изкажа моето мнение.Плетеняка го меря в къщи с метъра,развивам 30 метра,малката навива на една ролка,да не го оплетем,после го закачам на клипса на макарата.Когато пускаме повече от 2 въдици,гледам да са на различни дължини,около 5 метра разлика.Има ли сме риба и на 10 метра зад лодката.![]()
. Ако навиваш за смяна може да си закачиш влакното пак за клипса, ама ако клъвне риба сигурно си я вадиш без това упражнение. Любопитен съм как се оправяш в този случай с дължината при следващо пускане
.
Поздрави!

-
- вече хвърля и на тежко
Тези два три оборота на макарата, според мен са много малко за аванс ако удари голяма риба. Два три оборота на макарата са около 1 метър влакно, а ако удари товарния влак за секунда отиват към 10 метра.
-
- разбира нещата
Много ти малка макарата,моята прибира по 70 см на едно завъртане.Начи над 2м,начи няколко секунди време за реакция,да откача от клипса.tomik написа:Тези два три оборота на макарата, според мен са много малко за аванс ако удари голяма риба. Два три оборота на макарата са около 1 метър влакно, а ако удари товарния влак за секунда отиват към 10 метра.