Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Кое е най-твърдото и здраво болонезе.
Модератор: sapuna
Кое е най-твърдото и здраво болонезе.
Здравейте колеги.
Трябва ми болонезе 5.00 -5.50м за риболов предимно на толостолоб на Дунава който е в рамките на 7-20 кг, и трябва да е възможно най-твърда и здрава. Препоръчаха ми Tica wonder, но ми се струва, че мога да си намеря и по-твърда пръчка, но по нашия край няма никакъв избор и не можеш да хванеш да видиш хубави прътове. Не държа на марки, въпроса е пръчката да ми върше работа.
Сумата, която съм приготвил е до 250 лв.
Изкажете мнения.
Трябва ми болонезе 5.00 -5.50м за риболов предимно на толостолоб на Дунава който е в рамките на 7-20 кг, и трябва да е възможно най-твърда и здрава. Препоръчаха ми Tica wonder, но ми се струва, че мога да си намеря и по-твърда пръчка, но по нашия край няма никакъв избор и не можеш да хванеш да видиш хубави прътове. Не държа на марки, въпроса е пръчката да ми върше работа.
Сумата, която съм приготвил е до 250 лв.
Изкажете мнения.

-
- кандидат преподавател
Re: Кое е най-твърдото и здраво болонезе.
Виж на Шимано спиит мастера джи - ти серията , с акция 4-20 . Много яка пръчка е.
Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
С боло едва ли ще стане номера.
Тиката Уондър ти е единствения вариант да е що годе леко и здраво, Акцията е 10-40 ако не се лъжа. Най едрите риби с нея са ми около 3-4 кг има и още малко резерв, но няма да стане за толупи.
Болонезе на Шимано няма да свърши работа, тънкостенни са.
Аз бих взел Карп мач на 4,50 или 4,80 това е решението спред мен
Тиката Уондър ти е единствения вариант да е що годе леко и здраво, Акцията е 10-40 ако не се лъжа. Най едрите риби с нея са ми около 3-4 кг има и още малко резерв, но няма да стане за толупи.

Имам приятели, които ловят с боло Quantum Cryston Predatore 5.5m и Shimano Falai 5.00. Двете пръчки се държат много добре. Шиманото е гаражно производство и не мога да го намеря, но е много добро. Quantum-а и той се държи много добре, но и него го няма на пазара. Относно карп мача се бях замислил и ако не намеря боло, ще мина на него, но ще ми трябва 4.80 , но никога не съм ползвал подобен прът и не съм много добре запознат с тях.Ivak написа:С боло едва ли ще стане номера.

- Local
- учете се от него
Shimano Nexave CX TE7 5.00m GT , имам тази болонеза на 5 метра , акцията й е до 50 грама... много, ама много здрава!
С бомбарди до 40 грама хвърля без никакъв проблем, и големи риби също си вади без проблем.
С бомбарди до 40 грама хвърля без никакъв проблем, и големи риби също си вади без проблем.
Клавиатура риба не лови!!!
Това е много добро решение,има и още един вариант Shimano Nexave AX TE7 XH има го на 4.80м при акция 30-80 и при акция 30-100.Според мен това ще ти върши още по-добра работа каталожните номера са NEXAXTE7GT480H (това е на 30-80),а това NEXAXTE7GT480XH (на 30-100) .Local написа:Shimano Nexave CX TE7 5.00m GT , имам тази болонеза на 5 метра , акцията й е до 50 грама... много, ама много здрава!

Мерси колега. Тъкмо преди да ми пратиш отговор видях тази пръчка 30-100 и сега събирам повече инфо за нея понеже в Русе за жалост такава пръчка не можеш да видиш по магазините. Обаче нещо не можах да и намеря спецификацията.fn1p написа:Това е много добро решение,има и още един вариант Shimano Nexave AX TE7 XH има го на 4.80м при акция 30-80 и при акция 30-100.Според мен това ще ти върши още по-добра работа каталожните номера са NEXAXTE7GT480H (това е на 30-80),а това NEXAXTE7GT480XH (на 30-100) .Local написа:Shimano Nexave CX TE7 5.00m GT , имам тази болонеза на 5 метра , акцията й е до 50 грама... много, ама много здрава!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Не знаех, че Шимано имат болонези с акция до 100 грама, така че в горния пост съм те подвел, Съжелявам за което.
На изтичане ли се ловят рибите или в тихото на близко
Не бих ползвал телескопична въдица за тези риби. Толупи по 7-8 кг те разхождат по 1 час, поне това съм гледал и в това съм участвал. Само със щека излизат по-бързо и то с влакна 0,25 -0,30 мм . Не казваш какво влакно ще слагаш или какво слагат хората който ловят.
Питам от интерес, че може и аз да се метна да хвана 2-3 риби
На изтичане ли се ловят рибите или в тихото на близко

Не бих ползвал телескопична въдица за тези риби. Толупи по 7-8 кг те разхождат по 1 час, поне това съм гледал и в това съм участвал. Само със щека излизат по-бързо и то с влакна 0,25 -0,30 мм . Не казваш какво влакно ще слагаш или какво слагат хората който ловят.

Ловят се и на двете. Вече ловя с плетено. Когато ловя от ръка ги ловя в тихото. С един кол, който тежи много и влакно 0.40 монофил с реален тест 8.0 kg, 7 кг толуп се вади за 10 мин макс.Ivak написа:Не знаех, че Шимано имат болонези с акция до 100 грама, така че в горния пост съм те подвел, Съжелявам за което.
На изтичане ли се ловят рибите или в тихото на близко![]()
Съгласен съм, че телескопичните пръчки не са от най-подходящите за такива риби, може и да има но не съм виждал мач 4.80 и толкова твърд.
Болонезата на Quantum, която е с акция 25-50, която е нереална и пръчката е по-твърда, която написах по-горе съм я виждал как изважда 26 кг амур на Дунава. Но за съжаление май вече не се произвеждат.

-
- кандидат преподавател
Акцията , няма нищо общо с ваденето на рибата. Тя показва до каква тежест можеш да изфвърляш. Ако си знаеш такъма , и си достатъчно опитен , можеш да извадиш много голяма риба , с много нежна пръчка. Миналата година , на Марица изкарах амур шест килограма , със спиид мастер боло-мач , с бърза акция- 6-12 гр , и монофилно влакно 0.14 - на Престън. Извадих го за около 10 минути .
п.п. Колега Ивак , поинтересувай се повече от марката Шимано , преди да изказваш категорични мнения. Не искам да звучи като заяждане , или упрек , просто за разбиращите звучиш ....
! Мойте Уважения !!!
п.п. Колега Ивак , поинтересувай се повече от марката Шимано , преди да изказваш категорични мнения. Не искам да звучи като заяждане , или упрек , просто за разбиращите звучиш ....

Върл Shimano фен!
Има малко разминаване с определенията на акция и строй в БГ. Това за което говориш е строй, а акция( върхова, полупараболична, параболична) означава коя част на пръчката ще се огъне при положение, че приложиш дадена сила( строй). А това което пише например 25-50г означава, че при такава тежест пръчката хвърля най-добре. Ти можеш да си хвърлиш пак 75 гр, но ще си го хвърлиш пред краката.simo72 написа:Акцията , няма нищо общо с ваденето на рибата. Тя показва до каква тежест можеш да изфвърляш. Ако си знаеш такъма , и си достатъчно опитен , можеш да извадиш много голяма риба , с много нежна пръчка. Миналата година , на Марица изкарах амур шест килограма , със спиид мастер боло-мач , с бърза акция- 6-12 гр , и монофилно влакно 0.14 - на Престън. Извадих го за около 10 минути .
п.п. Колега Ивак , поинтересувай се повече от марката Шимано , преди да изказваш категорични мнения. Не искам да звучи като заяждане , или упрек , просто за разбиращите звучиш ....! Мойте Уважения !!!

-
- кандидат преподавател
Ами , прав си колега , само че мисля че съм го написал- бърза акция . А под стой , би трябвало да се разбира дали е стегната , или лигава или льокава ......kasabinho написа:Има малко разминаване с определенията на акция и строй в БГ. Това за което говориш е строй, а акция( върхова, полупараболична, параболична) означава коя част на пръчката ще се огъне при положение, че приложиш дадена сила( строй). А това което пише например 25-50г означава, че при такава тежест пръчката хвърля най-добре. Ти можеш да си хвърлиш пак 75 гр, но ще си го хвърлиш пред краката.simo72 написа:Акцията , няма нищо общо с ваденето на рибата. Тя показва до каква тежест можеш да изфвърляш. Ако си знаеш такъма , и си достатъчно опитен , можеш да извадиш много голяма риба , с много нежна пръчка. Миналата година , на Марица изкарах амур шест килограма , със спиид мастер боло-мач , с бърза акция- 6-12 гр , и монофилно влакно 0.14 - на Престън. Извадих го за около 10 минути .
п.п. Колега Ивак , поинтересувай се повече от марката Шимано , преди да изказваш категорични мнения. Не искам да звучи като заяждане , или упрек , просто за разбиращите звучиш ....! Мойте Уважения !!!

Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:

Но за мен въдица с дължина 4,50-4,80-5,00 метра с акция 50-60 или 60-100 не е болонеза. А колегата пита за болонеза или поне така пише в заглавието та от там съм се объркал. Съжелявам за което отново

-
- кандидат преподавател
Приема се ! Жив и здрав да си , и Наздраве с по една биричкаIvak написа:Вземам си бележка за Шимано.
Но за мен въдица с дължина 4,50-4,80-5,00 метра с акция 50-60 или 60-100 не е болонеза. А колегата пита за болонеза или поне така пише в заглавието та от там съм се объркал. Съжелявам за което отново

Върл Shimano фен!
-
- научил се да хвърля
Колега, погледни и това http://www.colmic.bg/?page=rods&cat=4.Поздрави!
Познанието се добива лесно за разлика от мъдростта - Аристотел