откачване на скобари

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

jultopepi
фен клуб-скобар

откачване на скобари

Мнение от jultopepi »

Моля дайте ми съвет защо ми се откачват скобарите
Значи на 5 риби вече закачени 3 от тях се откачват така и не разбирам защо
Куката е Owner - Funa №10 смених с №9 пак същата работа
Но да ви кажа какво ми направи впечатление всички извадени риби се бяха закачили встрани на устата, а рибите са около 0,700-1,000 кг и са много борбени в бързея
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: откачване на скобари

Мнение от SUPER MARIO »

Откачват ти се,защото не лапат и са закачени за тялото.
Бързай бавно.
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

В този сезон , много често алаите не лапат , а само побутват с муцуните. Да ама това пубутване , се индикира като кълване , и ти като засечеш , го закачаш най-често за муцуната. И понеже е много як и борбен , а е закачен повърхностно , се откача. Това е причината.
Върл Shimano фен!
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

и при мен беше същото ,колко нерви и куки смених не е истина
Изображение
Най добрите са тук
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Да ви предложа нещо, приятели. Рибите ви се откачват, защото ги търсите на хляб или бял червей и захранвате с трошки. По това време скобарът си хапва ония зелени водорасли, които са като паяжина около колоните на мостовете или клоните на потънали дървета. Скубвате една шепа от тях, изкарвате няколко влакънца и ги овързвате на фльонга около извивката на куката и после ми кажете дали куката е в устата или отстрани :D :?:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

docenta написа:Рибите ви се откачват, защото ги търсите на хляб или бял червей и захранвате с трошки.
А кой може да се похвали с добър риболов на тея зелените работи от клоните?
Ако беше толкова успешно ловенето на тази стръв,нямаше да даваме пари за белки и трошки.

Иначе ето го нагледно!

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/O09l6NzyOds&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/O09l6NzyOds&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube][/quote]

А по въпроса на колега защо му се откачат може да са ,много неща.Аз си мисля,че неправилно премерена дълбочина рибите се закачат за долната джучка,която е твърда и неможе да се забива хубаво куката.Като се боднат за муцунката горе няма откачане.А и 10-ти номер кука трудно се лапа пък 9-ти,незнам.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Paublo_Eskobar написа:
docenta написа:Рибите ви се откачват, защото ги търсите на хляб или бял червей и захранвате с трошки.
А кой може да се похвали с добър риболов на тея зелените работи от клоните?
Ако беше толкова успешно ловенето на тази стръв,нямаше да даваме пари за белки и трошки.

Иначе ето го нагледно!
Ами браво за клипчето. Не бях го виждал, но точно си е нагледно. За лятото става дума, за лятото! Между другото така се лови и бабушка през лятото, та дори и каракуда. На мен това ми се случи за пръв път на вировете край Синьо бърдо на река Искър преди доста години. Открехна ме един Краси от местните, хем беше инвалид с едната ръка, пък ги скубеше яко точно в края на август. Белките и трошките не са излишни, но рибата си иска сезонната храна. Просто предлагам да пробвате, защото аз по служебни причини почти три месеца не съм ходил за риба, освен на Южния парк два-три пъти рано сутрин преди работа :D
Последно промяна от docenta на Вто Авг 24, 2010 7:01 pm, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
mrakobes
новобранец
новобранец

Мнение от mrakobes »

ефала на колегата DOCENTA 4е ни светва ламбите
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Няма батка-Доценте,такава флора там където ги мъчех в неделя - култов участък на р.Арда.Там по това време плюскат налепите по камъните под водата,ама това не са зелени водорасли,а черно-кафява тиня.И не съм ги ранил с трошки - два пакета най-тъпа българска захранка за река забърках,щото въжделенията ми бяха за тлъсти кефали,още по-охранени уклеи и бабушки.И така,на бял червей - къде 30 дебели уклея,дребни баби,три хубави кефала,четири мижави костура но най-важното по темата - поне двайсетина клъвкания на собаро,от които реализирах реално с пълно изваждане на брега - 4,среден размер като за там-по около 400-500 г.Причини:работех с 5 метров директен,жило,фин такъм,малка кука.Откачанията на скобар наистина преобладаваха,но мисля,че това е лесно обяснимо.Допускам,че и при колегата първопроходник по темата,проблема /ако това изобщо може да се нарече проблем,щото адреналина си е адреналин при такова кълване/е бил от подобен характер.
bedo63
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bedo63 »

доцента е прав
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

simo72 написа:В този сезон , много често алаите не лапат , а само побутват с муцуните. Да ама това пубутване , се индикира като кълване , и ти като засечеш , го закачаш най-често за муцуната. И понеже е много як и борбен , а е закачен повърхностно , се откача. Това е причината.
Съгласен съм със Симо. И аз съм забелязвал как скобара леко се обръща и затиска с муцуната и задържа стръвта, когато се движи близо до дъното, по-рядко куката се забива достатъчно здраво, но се вядят риби закачени отстрани на устата.По същия начин затиска и голите тройки през зимата.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Поиграй си с дълбочината - над дъното или влачи по него.Задържай повече или по-малко или пък остави плувката да се движи напред.Дължината на повода,по-голяма кука,броя на белите на куката или големината на трохата.Когато минаваш през петното дръпни с рязко и много късо движение плувката и т.н.Няма начин да не откриеш правилната тактика.
Изображение
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Аз , мога да се похвала с големи резултати на водорасло , но зимата. Имам една тема " алаите искат студ , и кеп " , в която съм обяснил точно за какво става въпрос. Тук по нашия край , лятото на водорасло се ловат перки. Преди няколко дни бях на Марица , и хванах много кефал. Направи ми впечатление , че той също явно яде водорасло , щото като ги откачах , и през аналния отвор излизаше зелена каша. Та нищо чудно , и алаите да искат водорасло. Преди да го слагате на куката , ви съветвам да го попарвате. Държи много повече.
Върл Shimano фен!
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

При нас скобарите дърпат само на черно жито и но бял
Вчера смених тактиката увеличих размера на куката свалих дроперите долу през 1см един от друг а оливетката я качих на около 10см от микровирбела резултата е 18 на 2 за мене но пак ги закачах отстрани явно така взимат стръвта и искат далежиш много долу по дъното даже да се влачиш качиш ли стръвта по нагоре няма кълване
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

jultopepi написа: искат далежиш много долу по дъното даже да се влачиш качиш ли стръвта по нагоре няма кълване
Така е.
Само ще ми обясниш ли какво е "черно" жито?
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”