Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Завъждане и отглеждане на торен червей!
Модератор: Paublo_Eskobar
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Завъждане и отглеждане на торен червей!
Здравейте колеги!!!
Ще ви кажа моя начин по който си набавям торни червеи! Избирам едно място (под сянка!) по възможност по рохкаво. Поливам и напоявам обилно избрано от мен място (моето място е 1x2 метра) след това наторявам с оборна (естествена тор) избраното място и отново поливам за да напоя торта. Исипвам едно степче (става и кафе, канела...нещо ароматно... така червея придобива аромат и рибата усеща това!). След това вземам един голям найлон с който покривам избраното от мен място и запушвам от всички страни така че да не може да прониква въздух за да се запарва и да може да държи влагата по-дълго време! До една седмица (може и по рано!) трябва да ви се появят червеи под найлона (ако няма червеи значи не е достатъчно полято или не сте запушили найлона както трябва и влиза въздух. Ще се наложи да ровите с лопата за да извадите червеи. Пожелавам късмет на всички и поздрави от мен!
Ето и още един начин който сподели потребител "Fishy" с нас!
Ще ви кажа моя начин по който си набавям торни червеи! Избирам едно място (под сянка!) по възможност по рохкаво. Поливам и напоявам обилно избрано от мен място (моето място е 1x2 метра) след това наторявам с оборна (естествена тор) избраното място и отново поливам за да напоя торта. Исипвам едно степче (става и кафе, канела...нещо ароматно... така червея придобива аромат и рибата усеща това!). След това вземам един голям найлон с който покривам избраното от мен място и запушвам от всички страни така че да не може да прониква въздух за да се запарва и да може да държи влагата по-дълго време! До една седмица (може и по рано!) трябва да ви се появят червеи под найлона (ако няма червеи значи не е достатъчно полято или не сте запушили найлона както трябва и влиза въздух. Ще се наложи да ровите с лопата за да извадите червеи. Пожелавам късмет на всички и поздрави от мен!
Ето и още един начин който сподели потребител "Fishy" с нас!
Или още един начин по който потребител "Манастира" си набавя стръвта!Ако имате още място в градината пробвайте моя метод който е почти като горния.
1=Избирате място което да е под сянка(задължително) и желателно да е под дърво.
2=Напояваш добре мястото.
3=Слагате НАЙЛОН.(има такива човали) (мястото се спарва под този найлон и задържа влагата дълго.)
Червейте излизат през дъжд защото почвата се напоява обилно с вода а тогава кислорода в почвата намалява и те няма как да дишат за това единствения им изход е "горе"
Тези червей които вадим от градината са земни а не торни.
Рибата обича торните червей защото те имат по голяма миризма от земните.(за това по добре ако имаш тор слагай под найлона.
Та.....Дори и без тор гледай найлона да е запушен от всичките страни за да се спари под него.Ако сипеш напримерно,ярма,или някакво степче под този найлон миризмата на червейте ще се промени драстично.Защото те се спарват заедно с него.
Резултата е всеки ден най малко по 20-30 червея(зависи и от големината на мястото което сше избрали естествено)
И дори не е нужно да ровиш с лопатата те са си горе и се поят сас ягодовото степче пробвай. Няма да съжеляваш.
Моят метод е малко по друг,но целогодишно си имам торен червей.От дъските на дървен палет сковах рамка с
височина 20-30см.На дъното и по стените сложих найлонов чувал - тези които са плетени,за да не задържа
водата като завали.Слагам оборска тор,която не трябва да е прясна че ги мори.От магазина си взех червеи и
ги пуснах вътре.Торта трябва да е винаги влажна иначе червеите бягат.На 15-20 дена им слагам по една кофа
нова тор за да има какво да ядат а старата е идеална за разни видове цветя - това беше от мен.Успех
Последно промяна от Божидар Стойков на Вто Авг 31, 2010 1:00 pm, променено общо 5 пъти.

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Re: Как да си завъдим Торен червей
Колега не е лошо да го обърнеш мястото с вила и да квараш малко тор .Тогава да видиш какво става 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
А колко са дебели ....стават ли за сом?
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
След дъжд в тревата се появяват доста едри червеи,направо са деликатес за сома.Наскоро си набавих 50-ина бройки за десетина минути по този метод.Единственият проблем е,че са страшно бързи и трудно се хващат.Божидар написа:А колко са дебели ....стават ли за сом?

- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Абе да ти кажа като копнеш има и дебели и малки а както каза колегата в тревата и под нея след дъжд излизат доста убави парчета но тук (Несебър)... не е валяло от месец а може и повече така че незнам каде ще ги търсиш големите червеи... На село преди си вадих от дерето.... минаваше полу-пресъхваща река и беше фул но от пролетта насам реката пресъхна....( само зимата до края на прлетта тече ) и от тогава няма и червеи....

Божидар Стойков колега.От собствен опит знам че твоята идея е доста добра...НО 
рибите които ловиш със него(например каракуда,шаран) обичат стръвта да има мирис.
Ако имаш още място в градината пробвай моя метод който е почти като твоя.
1=Избираш място което да е под сянка(задължително) и желателно да е под дърво.
3=Слагаш НАЙЛОН.(има такива човали) (мястото се спарва под този найлон и задържа влагата дълго.)
Червейте излизат през дъжд защото почвата се напоява обилно с вода а тогава кислорода в почвата намалява и те няма как да дишат за това единствения им изход е "горе"
Тези червей които вадим от градината за земни а не торни.
Рибата обича торните червей защото те имат по голяма миризма от земните.(за това по добре ако имаш тор слагай под найлона.
Та.....Дори и без тор гледай найлона да е запушен от всичките страни за да се спари под него.Ако сипеш напримерно,ярма,или някакво степче под този найлон миризмата на червейте ще се промени драстично.Защото те се спарват заедно с него.
Резултата е всеки ден най малко по 20-30 червея(зависи и от големината на мястото което си избрал естествено)
И дори не е нужно да ровиш с лопатата те са си горе и се поят сас ягодовото степче
пробвай. Няма да съжеляваш.

рибите които ловиш със него(например каракуда,шаран) обичат стръвта да има мирис.
3=Слагаш НАЙЛОН.(има такива човали) (мястото се спарва под този найлон и задържа влагата дълго.)
Резултата е всеки ден най малко по 20-30 червея(зависи и от големината на мястото което си избрал естествено)
И дори не е нужно да ровиш с лопатата те са си горе и се поят сас ягодовото степче

Червейте които ще се завъдят също са доста големи
едва ли ще можеш да ги сложиш цели на куката.

- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Благодаря ти колега когато имам свободно време направя още един развъдник по твоя метод...Fishy написа:Божидар Стойков колега.От собствен опит знам че твоята идея е доста добра...НО
И дори не е нужно да ровиш с лопатата те са си горе и се поят сас ягодовото степчепробвай. Няма да съжеляваш.

Поздрави!

Моят метод е малко по друг,но целогодишно си имам торен червей.От дъските на дървен палет сковах рамка с
височина 20-30см.На дъното и по стените сложих найлонов чувал - тези които са плетени,за да не задържа
водата като завали.Слагам оборска тор,която не трябва да е прясна че ги мори.От магазина си взех червеи и
ги пуснах вътре.Торта трябва да е винаги влажна иначе червеите бягат.На 15-20 дена им слагам по една кофа
нова тор за да има какво да ядат а старата е идеална за разни видове цветя - това беше от мен.Успех
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Направих това което каза Fishy само че вместо да сложа степче сложих кафе и канела и наторих обилно с естествена оборна тор... добре исъхнала 
Сега ще чакам стръвта
Поздрави и късмет!

Сега ще чакам стръвта

Поздрави и късмет!

На така споменатото място може ли да се слага амониева селитра? Ако може какво количество и концентрация?Fishy написа: Ако имаш още място в градината пробвай моя метод който е почти като твоя.....
.
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Ако им сложиш амониева силитра ще избягат или ще умрат!alhimica написа:На така споменатото място може ли да се слага амониева селитра? Ако може какво количество и концентрация?Fishy написа: Ако имаш още място в градината пробвай моя метод който е почти като твоя.....
.
Амониевата силитра е окислител тя гони буболечки и други вредители + червеи!!!!

- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Re: Завъждане и отглеждане на торен червей!
Не случайно съм написал с естествена (оборна) тор защото купената тор има амониева силитра!!!

Аз пиша за употребата на ниски концентрации 0.1-0.2% и не за постоянно поливане с разтвора. Селитрата може да е окислител, но съдържа и амоняк. И е възможно да ги дразни по някакъв приемлив за нас начин .Божидар Стойков написа: Ако им сложиш амониева силитра ще избягат или ще умрат!
Амониевата силитра е окислител тя гони буболечки и други вредители + червеи!!!!
-
- научил се да хвърля
Аз имам същото в къщи и незнам за по-добър начин за отглеждане на торен червей(само дето не съм си купувал отначало червеите ,а си взех малко от приятел ,който произвежда и продава обработената от червеите тор).По този начин червеите се въдят много бързо,но трябва отначало да се изчака 2 месеца без да се взема от там и после дори всеки ден да ходите винаги ще има червеи,но трябва да е високо поне 20-30см и широко най-малко 1,5 на 1,5 метра.Манастира написа:Моят метод е малко по друг,но целогодишно си имам торен червей.От дъските на дървен палет сковах рамка с