Фалстарт с протеиново топче

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Стефан
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Фалстарт с протеиново топче

Мнение от Стефан »

Колеги, да споделя един неуспех при ловене с протеиново топче. Реших тази година да пробвам и този метод. Купих си протеинови топчета, игла, стопери, вързах си куки на косъм по правилата, както прочетох във форума и мятах топчето вече няколко излета на Стамболийски. Ловях си каракудите на плувка, а към дънната с топчето никакъв интерес от страна на рибите. Бях решил вече, че на този язовир протеиновото топче не върви. Но на последния излет след като въдицата с топчето на косъм стоя безрезултатно 3-4 часа изведнъж звънецът се обади и върхът на пръчката се огъна много яко. Такова кълване не беше ми се случвало много отдавна. Рекох си - протеиновото топче си свърши работата. Засякох както трябв, но не усетих никакво съпротивление. Когато извадих такъма видях, че протеиновото топче го няма. Въпроса ми към по-опитните е как може да се отмъкне протеиновото топче, а рибата да не се закачи?Нали топчето има стопер на косъма. Как може рибата да дърпа толкова яко, без да се е закачила на куката?
Направих успешен излет - не загубих нито една пръчка :)
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Фалстарт с протеиново топче

Мнение от snegk »

Ако беше снимал монтажа можеше и да видим проблема.Сега само ще гадаем.Неправилно сложен стопер, бързо разтворимо топче, закачено топче в камъните,това може да са причините за липсата на топчето.Иначе за празния удар, причини много. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Стефан
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Стефан »

Монтажът същия като показваните снимки във форума,топчето здраво закрепено с пластмасов стопер. Както и да е, важното е, че нещо голямо удари на протеиново топче и може би следващия път ще имам успех. Тази година на Стамболийски май че никой не е улавял нещо друго освен каракуда и червеноперка, като изключим мрежарите и токаджиите.
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Стефане,Илийката е прав,вържи един нов монтаж,снимай го и го публикувай,тогава може би ще имаш конкретен отговор!
По принцип и от моите монтажи рибите не се откачат и нямам празно кълване,ама набитото око на профито намери кусури,които в определен момент могат да бъдат решаващи!Разбрах едно нещо за шаранджийството нямаме право на компромиси,защото един удар се чака доста време,а да изтървеш някой трофей заради кука менте,скапан повод,наранено влакно,неправилен монтаж...е меко казано кофти да не говорим,че и за рибата създаваш куп"неприятности",касаещи живота й,затова трябва да се обръща внимание на доста подробности!
Желая ти успехи и дано следващият път слуката и късметът бъдат с теб!
Стефан
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Стефан »

Ето това е монтажът.
Изображение
Топчето е с аромат ананас, плаващо, не се разтваря и не умеква във водата. Но не става въпрос дали заради неправилен монтаж не се е закачила рибата, а как е отмъкнала добре застопорено топче.
Да не стане темата скучна разкажете и за ваши пропуски, нали категорията е за начинаещи.
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Стефане,не мога да кажа как точно се е откачило топчето,но мисля,че рибата е засмукала топчето без да засмуче куката и при резкият удар е отмъкнала топчето,а според мен проблемът е в неправилният монтаж!
Като начало изхвърли този троен вирбел(ще имаш проблеми и то много),вземи си клипсове и си направи сейфти монтаж:
Изображение
Изображение
Изображение
Термошлаухът няма достатъчна дължина,поп ъп топчетата предполагат някаква фиксация(с шлаух малко зад контрата на куката),има и куки за поп ъп със силиконче се прикрепя директно,добре е да имаш и някоя противооплитаща шлаухка,особенно ако се силиш,ползвам поводи със силиконово покритие и съм много доволен,но става и с плетено влакно.
Ако с нещо друго мога да помогна казвай!
Стефан
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Стефан »

Благодаря за съветите и снимките. Аз имам и други монтажи, но предпочитам по-простичките. Мисля, че колкото повече железа и пластмаси в монтажа толкова повече се плаши рибата.С моите монтажи не съм имал проблем с уплитането досега. За косъма сигурно не съм го направил добре, мисля да си купя готов от магазина. Надявам се да е по сполучлив.
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

Единственото,което имам вповече е противооплитащ силиконов шлаух и не смятам,че е проблем при нормална дълбочина.Не са много читавите готови монтажи,внимавай какво купуваш!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”