Правилен ли е изборът ми на мач и макара?

Модератор: sapuna

pif4o77
новобранец
новобранец

Правилен ли е изборът ми на мач и макара?

Мнение от pif4o77 »

Здравейте на всички и поздравления за хубавия форум, има инфо бол и трябва поне седмица свободно време за да се прочете всичко най- важно, а на мен мерака ми е голям и искам пръчка още утре :)
И все пак не идвам съвсем неподготвен.
Искам пръчка да имам в багажника не съм запален рибар и я ходя 1 път на 1-2 месеца я не. Идеята е ако ловя ще е по р.Марица или пък на някои платен гьол или язовир.
Спрял съм се на мач, до колкото прочетох из форума телемач не е за предпочитане щото му се разваляло строя и баланса, квото и да значи тва :)
Мача които мисля да купя е 4.20 дълъг акцията му е от 10 до 30гр. 65 лв по спомен беше FIlstar. Преди това бях хвърлил око на еди които е от 0 до 20грама и дължина 3.90, ама разбрах че бил прекалено гъвкав и не бил толкова за моите цели (не знам що ).
Като макара за него ми предложиха някаква VIVA с 6 лагера 6.2 оборота, с плитка алуминиева шпула. Предложиха ми и много ми похвалиха RYobi чесно да ви кажа вивата кат чили по добра ми се струва, ама продавача каза че Ryobi е много по добра макара.
Явно никък не е лесно да си купиш и въдица от раз :) и колкото повече научавам повече се обърквам :)

Как ви се вижда избора ми и пропускам ли някоя важна подробност, какъв съвет ще ми дадете за макарите коя да избера ако има и друга читава в диапазона до 40-50 лева казваите ,:)
Моля не забравяите че ходя рядко за риба и не съм запален рибар, не ми се трошат луди пари за пособия, търся максимума от цена качесвто :)

Благодаря предварително за всеки отговор :)
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Правилен ли е изборът ми на мач и макара?

Мнение от Crazyty »

какъф вид риба ще ловиш колко голяма къф вид монтаж?
pif4o77
новобранец
новобранец

Мнение от pif4o77 »

Риба каквато се хване :D шегувам се :) ама не смятам да ловя нещо по голямо от кило, че дори и тва е голямо :) кефали, калабалък, мряна, червеноперки, чаушан :) това по реката , на платените вирчета каквото има. То предполагам с корда 0.14 или макс 0.18 и кука не по голяма от 12 ка няма какво голямо да се хване :)
А какво е монтаж :oops:
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Crazyty »

ем незнам аз се занимавам с по големите риби не ,че сам голям рибар и разбирам много, но няма смисал да даваш 40 лева за въдица с която ще ловиш по-малко от кило има и по-евтини.А монтаж е ... е не мога да ти го обесня но ще ти дам примери дано ме разбереш.Примерно на плувка или на дъно или с воблери , блесни.... тва са видове монтажи дано си ме разбрал
pif4o77
новобранец
новобранец

Мнение от pif4o77 »

Единствено и само на плувка :) лошото е че съм свикнал тва дето си купувам д аме кефи а макари от 15 лева нещо не ме кефят, пръчки карбонови има ли за 40 лева по 4.20м ? както казваш ?
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

pif4o77 написа:Риба каквато се хване :D шегувам се :) ама не смятам да ловя нещо по голямо от кило, че дори и тва е голямо :) кефали, калабалък, мряна, червеноперки, чаушан :) това по реката , на платените вирчета каквото има. То предполагам с корда 0.14 или макс 0.18 и кука не по голяма от 12 ка няма какво голямо да се хване :)
А какво е монтаж :oops:
Ти си си направо за някое болонезе с "акция" 5-25гр 5м. дължина. Макара - Вивата къде си я гледал е идеална. Не се хвърляй на големи цени за пръта. Само гледай да е по-твърд. В смисъл при разклащане да не се гъне много.
Успех.
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Crazyty »

Съгласен съм с мнението на dodo16
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Crazyty написа:ем незнам аз се занимавам с по големите риби не ,че сам голям рибар и разбирам много, но няма смисал да даваш 40 лева за въдица с която ще ловиш по-малко от кило има и по-евтини.А монтаж е ... е не мога да ти го обесня но ще ти дам примери дано ме разбереш.Примерно на плувка или на дъно или с воблери , блесни.... тва са видове монтажи дано си ме разбрал
Ами като не си голям рибар не дрънкай глупости и не заблуждавай човека.Той пита за мач и макара ти му говориш за блесни и воблери :lol: Ходи си лови големите риби,за което се съмнявам :twisted:
Дава ли? И дава и взема.
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Crazyty »

първо прочти хубаво разбери смисала на писаното и тогава пиши ок?
pif4o77
новобранец
новобранец

Мнение от pif4o77 »

Спокоино не се карайте :) и аз се бях насочил към теле мач ама нещеш ли в форума прочетох че строя му не бил хубав квото и да значи тва , и колегите ви насочиха момчето към мач, съответно взел си поука от онази тема и аз се засилих на мач :)
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Crazyty написа:първо прочти хубаво разбери смисала на писаното и тогава пиши ок?
Извинявай,не съм прочел внимателно мнението ти за "какво е това монтаж" :(
Дава ли? И дава и взема.
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Crazyty »

хайде да оставим закачките и дразгиите да помогнем на човека.ае аз не сам толкоз опитен я му предложете нещо.
Pavkata 1977

Мнение от Pavkata 1977 »

По принцип не съм разбирач в риболова на леко,но колега,мача не е най-подходящата тояга за река,за гьолчетата и язовирчета е добре!
На колегата с "едрите риби",колегааааааааааа цената на въдицата няма нищо общо с рибите,които ще ловиш!
Crazyty
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Crazyty »

абе хубаво вие с мене ли ще се дразните или ще помагате, не мога да разбера
pif4o77
новобранец
новобранец

Мнение от pif4o77 »

Crazyty написа:абе хубаво вие с мене ли ще се дразните или ще помагате, не мога да разбера
:) изядохате бре :wink: докато се разправяте да взема да ида да си купя един филстар на 4.20 :)
Искам обаче да попитам защо мач не е подходящ за река? с какво един телескоп примерно е по добър за реката?
Очаквам и мнението ви за макарата, тва Ryobi маи ще излезе сериозна машина, но предвид редките ми излети не мога ли да мина и с някоя макара за 30- тина лева що годе читава !?
Благодаря на всички дали мнение до тук, аз също не седа със скръстени ръце а чета из форума подобни теми и ровя с чичко гугъл :)
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”