Лодка ?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Malemi
ще става разбирач
ще става разбирач

Лодка ?

Мнение от Malemi »

Здравеите , колеги , ако темата не е за тук , преместете я. Ще ви помоля за съвет - смятам да си купувам лодка около 1 500 до 3 000лева с двигател. С нея ще влизам в морето за риба. Препоръчаите ми някои модели - независимо дали пласова или надуваема. След 3 дни ще се записвам да изкарам курсовете за капитанско и до тогава искам да сам си избрал лодката и да ми е готова за плаване с нея. Доколкото разучих разбрах , че Зендер са наи - хубавите , но още съм зелен в тези неща и ще съм благодарен за ващето мнение ! Мерси
тбК
toyo1

Re: Лодка ?

Мнение от toyo1 »

Колега доколкото знам за Черно море е добре дължината на лодката да е 5,50м а за такива пари се съмнявам да намериш .Ако си се спрял на надуваема (задължително с твърдо дъно и мотор 9,9кс поне ) за което пак трябват пари.
Malemi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Malemi »

А за какви пари , колега ? горе долу
тбК
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

5.50 не можеш да намериш за такива пари, а и не е нужно да е толкова голяма.
4-4.50 за твърда, 3.40-3.80 за надуваема.
И двата варианта имат предимства и недостатъци.
Твърда
+ не се нужда от поддръжка
+ с по-малък двигател вероятно ще върви повече
+ няма опасност от спукване
- клати несъизмеримо повече
- няма никакъв начин да я транспортираш без колесар, а той е поне 1300 лева
Надуваема
+ можеш да я транспортираш на покрива на колата
+ по-леко върви(чисто субективно понятие)
+ можеш да я изкараш и пуснеш на всеки плаж
+ двама души заставате на борда и крена е никакъв
- иска повече чистене. ПВЦ-о доста се цапа
- трябва да се внимава с куки и остри предмети
- мястото е несъизмеримо по-малко заради балоните и размера
Твърда лодка 4.20 е около 1800-2000 лева
Надуваема 3.60-3.80 е около 1600-1800 лева
На твое място....трудно бих избрал.
Финансите са прекалено малко, но както аз ги виждам нещата:
Лодка надуваема 3.30(което е малко според мен) - 1300 лева
Двигател, китайски, 9.8 к.с. двутактов - 1990 лева
Целия комплект - 3300 лева
Вероятно ще ти направят отстъпка ако ги вземеш от заедно.
Скорост - около 30 км/ч
Разход - около 4-5 литра на час
Всичко това е за нови лодка и двигател.
Помисли си дали не е възможно да дадеш лев повече за по-голяма лодка и двигател + колесар.
Успех!
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Колега , на твое място бих изчакал. Идва зима и може да събереш някой още някой лев за по-голяма лодка и мотор.Това няма да са единствените разходи , ще трябва сонар жилетки,стойки и други джаджи.
Не прави моята грешка. От бързане и липса на пари си взех Мичуринка 3 м. и Yamaha 4k.. Направих 2 риболова и бях сигурен че това е моята лодка. 3 риболов , буря и то на язовир. С излизането всичко се обяви за продан.
Сега съм горд собственик на tohamaran 3,60 + моторче 15 кончета. Трябва да ти кажа че няма база за сравнение.
Преди при лошо време хората ловяха а мене ме беше страх да вляза.
Не съм бил за риба в морето , но знам че е доста по - сериозно от язовирите.
Не купувай 2 пъти а изчакай да излезе твоята лодка.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Malemi написа:...След 3 дни ще се записвам да изкарам курсовете за капитанско и до тогава искам да сам си избрал лодката и да ми е готова за плаване с нея...
Колега, искат навършени 18 год. за тоя курс, да те предупредя аз :wink:
Мънцата

Мнение от Мънцата »

А и не ти трябва капитанско за такава лодка :wink:
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Ако си купиш лодка 5.5 м започват невероятните проблеми.
Първо капитанско решава се лесно с 400-500 лева и доста време за губене.
Второ регистрация на лодката в ДИК -ЯДОВЕ до няма и къде и доста пари и документи.
Трето ако решиш да е на колесар отиваш в КАТ и започва одисеята НЕ СТАВА и те принуждават да ги псуваш (аз вече месец не мога да си регистрирам колесаря). Лодката с колесаря ще е доста тежка при размери 5.5 м и ще се наложи освен капитанско да си вадиш и категория Е за ремарке защото господата от КАТ-онези със жълтитте жилетки веднага ти пишат акт че нямаш категория за ремарке и на всичкото отгоре се заяждат че макар и със стопове и всичко друго караш необаозначен извън габаритен товар.

С две думи Е...НА РАБОТА
coolpix
новобранец
новобранец

Мнение от coolpix »

Andrey_76 написа:Колега , на твое място бих изчакал. Идва зима и може да събереш някой още някой лев за по-голяма лодка и мотор.Това няма да са единствените разходи , ще трябва сонар жилетки,стойки и други джаджи.
Не прави моята грешка. От бързане и липса на пари си взех Мичуринка 3 м. и Yamaha 4k.. Направих 2 риболова и бях сигурен че това е моята лодка. 3 риболов , буря и то на язовир. С излизането всичко се обяви за продан.
Сега съм горд собственик на tohamaran 3,60 + моторче 15 кончета. Трябва да ти кажа че няма база за сравнение.
Преди при лошо време хората ловяха а мене ме беше страх да вляза.
Не съм бил за риба в морето , но знам че е доста по - сериозно от язовирите.
Не купувай 2 пъти а изчакай да излезе твоята лодка.
Трудно е от първия път да улучиш точно твоята лодка,ако нямаш особенно голям опит да си влизал с различни лодки,но колегата ти е дал много добър съвет.Успех :)
Аватар
stih
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stih »

coolpix написа:
Andrey_76 написа: Трудно е от първия път да улучиш точно твоята лодка,ако нямаш особенно голям опит да си влизал с различни лодки,но колегата ти е дал много добър съвет.Успех :)
Аз улучих от първия път с моята лодка за море /крайбрежен риболов/. Zander 410 см. Исках в началото 380см, но нямаше на склад. Не съжалявам, макар че не виждам как мога да я кача и превозвам на покрива на Scenic-a. Както казват "Размерът има значение", когато си на море. Пак за морски условия двигателят да е мин.15к.с. Що се отнася за лодката Zander, трябва да я пазиш от слънце във времето, когато не си в морето. Материалът също има значение и затова има лодки от 2000 и от 6000 лева.
Дъното - аз съм с алуминиево и надуваем кил. Много добре се държи, макар че не съм се возил никога на RIB. Сигурен съм, че следващата ми лоска ще е точно от този тип. Предлагат се с дървени плоскости - колкото и да ти ги хвалят, алуминият си е материала за дъно.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Точно един отговор от автора, ако изключим въпроса му, и той е "колко струва?"
Пич, я да залягаш над домашните и съученичките и остави рибите да си плуват из морето.
Найстина трябва да си с ранг - опъвач на нерви или...системен дразнител...необходимо зло....нещо от този род е.
Гони момите, не рибоците!
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Pana
новобранец
новобранец

Мнение от Pana »

Как отчаяхте човека :D Че то два от три риболова са задължително за...моми :lol: :lol: Аз имах лодка Зандер на 3.00м. с 10к.с. двигател и я продадох. Искрено те съветвам ако лодката е надуваема с твърдо дъно да е поне 3.60м. и двигателят да е мин 15к.с. Но в твоя бюджет за чисто нови такива трудно ще се вместиш. Поздрави :)
П.С. И аз не послушах доста колеги , взех по-малка лодка и си научих урока по болезнения начин.
Скуката убива...
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

Колега ти си пред сьщата дилема като мен.Аз сьщо си тьрся лодка.Това което аз мога да те посьветвам от скромният опит които имам е че лодка и то за морето под 3.6-3,8м.е немислимо.Веднага ти давам пример.Преди няколко седмици бяхме на сьстезание по тролинг на жребеца.Аз и моя колега бяхме с една лодка 3,30.и двигател 6 коня.В един от етапите случихме на много кофти време.Излезнаха вьлни които ни направиха вир вода,плюс това едвам се пребрахме до лагера.Тогава си казах че лодка под 3.6.няма да си взема никога.Всичко ти го казавам,за да можеш ти сам да си направиш сметка и после да не се ядосваш,както аз се ядосвах онзи ден.Плюс това другите колеги с по голямите двигатели отиваха до местата за старт за броени минути,а ния пьтувахме цяла вечност. :)

п.п Но тук всичко опира до финансова гледна точка.Затова избирай внимателно,колегата Шморхи ти е изброил много добре всички минуси и плюсове,успех. :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Аааа, не се заричай! :)
Ямаха 340, модела "by Zodiac" е доста добър вариант. Голям балон, вирнат нос. Направо ще си кажа, че я предпочитам пред моята 3.60. Че е и по-широка на това отгоре. Но да, това е минимума за елементарен комфорт и спокойствие.
Не го казвам на автора, той сигурно си пише домашните. Но за колегите, които са в чуденки....
А на Жребчево като излязохме с/у вятъра как ме пра дъжда право в муцуната...все едно иглички ми забиваха. Аман ти и времето, ама шило в торба седи ли. През деня по бански, че се и къпах за охлаждане, а следобеда с мушамените дрехи, грейки и дрън-дрън....сакън, риба да хванем. Е...хванахме де. :)
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Колега кво стана? Намери ли нещо?
Похвали се.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”