"Аз имам мечта"

Модератори: bobopeli, sapuna

chiburator
новобранец
новобранец

"Аз имам мечта"

Мнение от chiburator »

Аз имам мечта един ден на Панчарево да се ловят платики. Платики с формата и размерите на тави. Точно такива, каквито се ловят на яз. Искър примерно, който не е много далече.

Аз имам мечта за едно Панчарево, в което ята „прахосмукачки” патрулират по дъното и се грижат да не остане и трохичка от захранката ми. И молят за още.

Аз имам мечта...

И ето, че днешния ден ме приближи към тази мечта. Невероятното се случи и хванах платика на Панчарево. Е, все още е далеч от размерите на тава, но тази неочаквана гостенка предизвика неописуема радост в и стопли рибарското ми сърце.

Изображение

Тези чувства изпитах благодарение най-вече на колегата Plat1ka и още няколко човека, които мъкнеха с бидони платики от Искъра и някои близки софийски кариери с единствената идея тези риби да се аклиматизират в новия си дом и един ден да дадат потомство (за справка темата http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=30205). От години знам за множество пуснати в Панчарево платички, но за пръв път хващам. Факта, че са се приспособили и са в чудесна кондиция бе достатъчен да направи още по-празничен този топъл септемврийски ден.

Поклон пред всички, които не щадят време и усилия да направят нещо съзидателно и да зарадват всички софийски (и не само) риболовци. Специални благодарности лично към колегата Plat1ka.

Искрено се надявам рибите да не последват съдбата на новозарибените шаранчета отпреди 2-3 години, голяма част от които се споминаха в ранна детска възраст, прибрани от озверели идиоти. Щото, разбирате ли, били много „сладки” препържени. Говорим за маломерки от по 200-300 гр.

А иначе излета си протече според очакванията – бабушките взимаха доста плахо и не се контролираха особено от захранката, по скоро беше от значение как се завъртат студените и по-топли течения.

Изображение

Изображение

Тактиката беше да се търсят на различни дистанции, през повечето време ги ловях на около 16 – 18 метра от брега с комбинацията SPRO Metal Piker 2.70 м, shimano exage 4000, основно плетеняк Laser 0.07, симетричен клуп (ползвах и „патерностер”), самоделна кошничка 15 гр., повод 0.10, кука Owner Chika No 19. Стръв – бял и пинки.

Изображение

Не знам доколко се вижда на следващите снимки, но още един радващ факт е, че покрай брега се въртяха доста индивиди от тазгодишното поколение. Част от хайвера все пак е оцелял, въпреки порочната практика да се спуска нивото след мръстенето.

Изображение

Изображение

Аз имам мечта...

Аз имам мечта един ден и други да последват примера на Plat1ka и това прекрасно езеро наистина да се превърне в желана риболовна дестинация. То го заслужава. Заслужаваме го и всички ние.
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: "Аз имам мечта"

Мнение от simo72 »

Хубава мечта , и страхотен репортаж !
Върл Shimano фен!
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Ами дано всички подобни мечти се сбъдват , колега , приятен излет си имал !!!
П.П. Можеш ли да ми дадеш линк за триногата за фидера ти , ако я има някъде в онлайн магазините , определено ме заинтригува ,. Благодаря предварително !
barim
новобранец
новобранец

Мнение от barim »

И аз имам една такава мечта, но не с платики а с шарани,,, а да за рибките интересно е че има милиони каракудки ако не друго
Tеди
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Tеди »

Човече кефиш отвсякъде,всеки твой репортаж е уникален :!: Дано се засечем някой ден с кошничките по брега :D
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Tеди написа:Човече кефиш отвсякъде,всеки твой репортаж е уникален :!:
:smt023 :drinkers:
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

Браво , много ми хареса.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Аватар
irfan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от irfan »

интересна историйка дано се сбъднат мечтите :smt023
риболовът е прекрасно хоби
lyubo.h
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lyubo.h »

Страхотен репортаж! Дано мечтите станат реалност! :smt023
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

:smt023 Браво, поклон :prayer:
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Хубаво е, когато мечтите се сбъдват! :smt023 :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
chiburator
новобранец
новобранец

Мнение от chiburator »

П.П. Можеш ли да ми дадеш линк за триногата за фидера ти , ако я има някъде в онлайн магазините , определено ме заинтригува ,. Благодаря предварително !
Всъщност триногата си е преправена фотографска, тъй като не намерих подобна в риболовните магазини :lol:

Човече кефиш отвсякъде,всеки твой репортаж е уникален :!: Дано се засечем някой ден с кошничките по брега :D
Ааа, с най-голямо удоволствие, много ще се радвам да се запознаем!
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

chiburator написа:Всъщност триногата си е преправена фотографска, тъй като не намерих подобна в риболовните магазини :lol:
Подозирах нещо подобно , доста прагматична изглежда ! Много успехи ти пожелавам !
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Здравей колега,
За мен яз.Панчарево е един феномен - разрешен е за риболов целогодишно/лови се и зимата от леда и то добре/, мрежарен е много сериозно от "недосегаеми", има огромни разлики в нивото напролет и сигурно много хайвер изсъхва,но има много и различна риба.Основната причина за това,според мен е богатата хранителна база, водата е мътна и изглежда понякога като блатясала, но явно има много храна за рибите.
И аз разбрах за любителското зарибяване от колеги с платика, миналата пролет към устието видях хванати риби като твоята, но не съм виждал малки платички, излюпени в Панчарево. Рибите са се аклиматизирали, нарастват на тегло, но дали хайверът им ще оцелява, дали РН на водата ще позволи за се излюпят зародишите ще покаже бъдещето.
Аз също ще се включа в акцията при удобна възможност.
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

chiburator написа:
Извинявам се за псама.
Аз съм с тази тринога и съм много доволен
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1481
Изображение
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”