лятото по Марица

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
geibriel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

лятото по Марица

Мнение от geibriel »

Така започна моето лято с малко слънце малко облаци и много дъжд. Дъждът не можеше да ме вкисне , защото той винаги дава началото на нещо хубаво дали ще бъде млада зелена тревичка или изникнало от животворната течност красиво цвете или на наш език има ли дъжд има вода и то в излишък. Аз като един типичен пристрастен към шума красотата и неумолимия дух на неспирно течащата река, знаех как максимално да се възползвам от благата които може да ми предостави в частност река марица, луда яна и малкото но не последно по важност каналче влиеащо се в марица.Знаех че освен боклуците и мръсотията която влачеше коритото на реката тя носеше и много мъка и неволи за хората по поречието и, но уви пред очите ми се появяваха само новинарските коментари за села залети от луда яна и марица, за щастие не се чу за пострадали хора,но отново имаше унищожена земеделска земя и по лошо домовете на хората. Но да премина кам един конкретен излет както винаги щях да стана да закуся и да се отправя към реката, тва се вика живот:) Но ми бяха свършили червейте. И така сутринта телефона ми звъни в 7 аз обаче не отлепям , просто нечовешко рано е. След един час вече изчерпих възможностите за сън,отворих очи. Нямаше работа по двора затова закусих и яхнах колелото да ходя до града (Пазарджик).Отидох при познатия ми риболовен магазин точно до кръговото след моста марица.Доста добро магазинче пак и там винаги можеш да поостанеш за лафче с продавача, за да обсъдите евентуални перспективни водоеми. И при обсъждането аджеба на какво ще я гоним тая мряна, се появи едно русо девойче и очакваният въпрос беше а на какво кълват тия мряни , ами незнам но определено нямам толко стръвза да я уловя точно тази. И така зареден се отправих към село минавам до студения канал,забелязвам един дядо, явно често посещаващ тези места, да дърпа рибета. Спрях и поприказвахме, оказа се 4е студеният канал ежедневно се замърсява от завода тракия папир който изхвърля промишлени количества хартия в него, а сутрин от две тръби отстрани на циментовото корито се изливат черни като катран нечистотии приличащи на мазут.Явно сичко това си е напълно законно щом всички го знаят пак си траят,та тъкмо дядото ми показваше уловената от него риба,когато количеството на хартията в канала стана ужасяващо бих казал"лайнян канал"и всичките тия лайна се изливат в река марица.Човекът беше уловил 5,6 прилични мрянки над 20 см.След малко мохабет тръгнах прибрах се в 12 часа , хапнах въоражих се и тръгнах към Марица. Малко преди вливането на Луда Яна в нея на добре познато от мен място водата беше качила а мръсотията беше в излишък.На вид отчаиващо но точно в такива моменти сам имал неочаквано добри резултати . Мятам и веднага последва кълване първата мряна е в ръцете ми. Интересно колко силна воля имат тези невероятно красиви създания за да оцеляват в подобни геноцитни условия. Хвърлям и веднага с пропадането следва поемане , доста интересно поведение, сякаш искаше да се нахрани за последен път и да избяга от тази агония, какво ли е да намразиш собствения си дом. Някаква обреченост се четеше в малките и бляскащи очи,колко много зависеше от себеподобните ми от всеки от нас, тя си нямаше идея за това. Тя просто искаше да живее искаше домът и да не бъде унищожен уви..: Рибите сякаш само чакаха да хвърля стръвта, и макар малки се бореха достойно за живота си. Ловяха се и кефлета но тях веднага ги връщах и те се борят за оцеляване, но мряната взех. Неусетно измина един час водата почна да спада и рибата стана неуверена вземаше много плахо, откачаше се и реших да приключвам. Оказаха се 33 красавици изчистих ги и ги оставих за вечеря с биричка. А за хората отговорни за замърсяването на реките какво да кажа незнам какъв човек трябва да си за да унищожаваш това без което никое живо същество не може(извора на живота)ВОДАTA.

извинявам се за правописните грешки

Ето и малко снимки
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
работното място
Изображение
Изображение
Изображение
тва кефле излезе на кривата вада имаше и по големи но не сам ги снимал
Изображение
краиния резултат от риболова
Изображение
ето ме и мен след тежкия ден
Изображение
Не сме народ
Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.
1875
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: лятото по Марица

Мнение от гуслар »

Хубаво лято !
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

:smt023 :smt023 :smt023
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Хубави мряни ! :smt023
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

Браво колега, страхотен репортаж
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Добри мренки :drinkers: :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Колега стиска ли ти да ядеш тези мрени ,обитаващи такава вода :roll:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
MANYAKA
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MANYAKA »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt023 :smt023
Изображение
Изображение
Айде, наслука и да не ви пука !
Ribko
фен клуб-скобар