Какво масло-вискозитет да сложа

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Какво масло-вискозитет да сложа

Мнение от biboin »

По-точно вискозитета ме интересува, двигатела е меркури 15 к.с 4т,на 2 год.е и в магазина ми дват масло 25W40 нее ли малко (дебело) за нов мотор ?
toyo1

Re: Какво масло-вискозитет да сложа

Мнение от toyo1 »

Колега сложи си Ямаха за четритактов и не се занимаваи с експерименти (аз на Маринер 115кс 4тактов слагам само Ямаха)
veso1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от veso1968 »

biboin написа:По-точно вискозитета ме интересува, двигатела е меркури 15 к.с 4т,на 2 год.е и в магазина ми дват масло 25W40 нее ли малко (дебело) за нов мотор ?
Колега незнам във кой магазин ти го предлагат, но маслото за извънбордови 4-т, е със вискозитет 10w30 :idea: :D
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

И аз така си мислех, но вече малко късно.Ортака, с който ходим за риба малко е прибързал и е сложил 25W40, тъй като е взел старата тубичка с масло (което е сменяно от сервизните майстори на "яхтинг бг", и те са сложили въпросния вискозитет масло) и е отишъл в магазина им и е казал "ей такова масло ми трябва", за което не го обвинявам, просто исках да се допитам до някой, който си има представа. А сега вече сами може да разберете колко са компетентни оторизираните ни сервизи, които за смяна на маслата на двигателя ни обръснаха 60 лв(само за смяната).
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

10W30 (по-подходящо за зимните месеци) или 10W40 (за лятото).
Вземи си YAMALUBE 10W40 и няма да сгрешиш.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
biboin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от biboin »

justinian написа:За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
Допитах се до един майстор, който ми сменя маслото на колата и той ми каза че нее чувал за такова масло 80W90 най-вероятно е да е 75в90 такова имало навсякаде,и виж тук има доста масла http://yacco-bulgaria.com/products10.html
toyo1

Мнение от toyo1 »

biboin написа:
justinian написа:За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
Допитах се до един майстор, който ми сменя маслото на колата и той ми каза че нее чувал за такова масло 80W90 най-вероятно е да е 75в90 такова имало навсякаде,и виж тук има доста масла http://yacco-bulgaria.com/products10.html
Не бъркаите нещата (да не ти излезне СОЛЕНО) за торпедото маслото е различно :idea:
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Двигателя ти е абсолютно идентичен с двутактовите TOHATSU 9.8, PARSUN T9.8 и GENOVO T9.8 и побира 320 мл редукторно масло API GL-4, SAE 90.
На Ямаха например ще ти свърши отлична работа (виж долната част на страницата - http://www.plodex.eu/accessories.html)
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
keymaker
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от keymaker »

отиваш магазин за японски каляски и искаш масло за LSD диференциал на Нисан Терано2 или Сузуки Витара по спецификация е същото.
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
Бате
новобранец
новобранец

Мнение от Бате »

чета и не вярвам на ушите си... има теми за маслата за ИБ двигатели във всички форуми, но хората продължават с импровизациите...
На ИБ (извънбордов) се слага само масло за такъв... в краен случай се долива с автомобилно...

Ямалюб (маслата на Ямаха) са от порядъка под 20лв на литър за моторното 4Т и 24-25лв за редукторното...
Куиксилвър (маслата на Меркури) са от порядъка на 27лв на литър за моторното 4Т и 38-40лв за редукторното, като има и комплект 1л плюс помпа за смяната му на цена 54лв...
Двутактовото моторно масло на Ямаха е 24-25лв, а на Куиксилвър 29лв за литър...
Има също масла Валволин - цените са подобни...

На всички тези масла е изобразен извънбордов мотор или пише OUTBOARD

Какво повече да коментираме... Какви 20W45 Какви 80W90 ?

Ако искате, слагайте Диона Супер или МД10 - моторите са си ваши...
keymaker
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от keymaker »

Бате написа:чета и не вярвам на ушите си... има теми за маслата за ИБ двигатели във всички форуми, но хората продължават с импровизациите...
На ИБ (извънбордов) се слага само масло за такъв... в краен случай се долива с автомобилно...
Колега, за това хората са написали спецификация на маслото и са дали не само име ,а и разни цифрички и буквички които оказват разните свойства на маслото.
Фирмите винаги препоръчват дадено масло за двигателя ,но не винаги то е налично и за това се обявява букено-цифровата идентификация на маслото което спомага да се набяви подходящото като вискозитет масло.
Да дам пример за такова масло. Маслото е със знака на Опел и по конкретно GM 15W40 ,препоръчва се за бензинови двигатели от старото поколение произведени до 1994-5г., но за съжаление не съм видял мотор който да се е спогодил с въпросното масло , за сметка на това маслата на същата фирма ,но с индекс 10W40. покриват спецификацийте на VW и моторите на Opel и VAG си работят коректно с тях.
да по питам ,на една от легендите в офроуд возилата а именно Nissan Patrol, RD28 двигателя е предназначен за малък морски катер (даже все още се вгражда) ,та на тоя двигател от къде да купим масло?А пък на Москвич 412 е разработен ,да движи стабилизиращата перка на хеликоптер(вертолет при братушките) та за него от къде се набавя масло?
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от justinian »

Колеги, благодаря ви!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
ivailochopov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailochopov »

Здравеите колеги , за да не отварям нова тема ще пиша в тази дали 4-тактовите масла имат срок на годност говоря за не отпечатани разфасовки . Например става вапрос за ямалюбе на yamaha много пъти съм поръчвал и като погледна отдолу на тубата датата винаги е по стара например 2007 - 2008г. Та дали има проблем да се кара с такова масло ?
tanosliven
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tanosliven »

повечето фирми са пригодили двигатели които имат от мотори и коли за извънбордови :!: важно е да не мешаме маслата/да доливаме от различни марки/ И да не се връзваме на търговски трикове :D Един пример е сузуки с двигателите :D :D дават блокове и на Джонсън
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”