Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Какво масло-вискозитет да сложа
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Какво масло-вискозитет да сложа
По-точно вискозитета ме интересува, двигатела е меркури 15 к.с 4т,на 2 год.е и в магазина ми дват масло 25W40 нее ли малко (дебело) за нов мотор ?
Re: Какво масло-вискозитет да сложа
Колега сложи си Ямаха за четритактов и не се занимаваи с експерименти (аз на Маринер 115кс 4тактов слагам само Ямаха)
-
- ще става разбирач
Колега незнам във кой магазин ти го предлагат, но маслото за извънбордови 4-т, е със вискозитет 10w30biboin написа:По-точно вискозитета ме интересува, двигатела е меркури 15 к.с 4т,на 2 год.е и в магазина ми дват масло 25W40 нее ли малко (дебело) за нов мотор ?

И аз така си мислех, но вече малко късно.Ортака, с който ходим за риба малко е прибързал и е сложил 25W40, тъй като е взел старата тубичка с масло (което е сменяно от сервизните майстори на "яхтинг бг", и те са сложили въпросния вискозитет масло) и е отишъл в магазина им и е казал "ей такова масло ми трябва", за което не го обвинявам, просто исках да се допитам до някой, който си има представа. А сега вече сами може да разберете колко са компетентни оторизираните ни сервизи, които за смяна на маслата на двигателя ни обръснаха 60 лв(само за смяната).
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
10W30 (по-подходящо за зимните месеци) или 10W40 (за лятото).
Вземи си YAMALUBE 10W40 и няма да сгрешиш.
Вземи си YAMALUBE 10W40 и няма да сгрешиш.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Допитах се до един майстор, който ми сменя маслото на колата и той ми каза че нее чувал за такова масло 80W90 най-вероятно е да е 75в90 такова имало навсякаде,и виж тук има доста масла http://yacco-bulgaria.com/products10.htmljustinian написа:За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
Не бъркаите нещата (да не ти излезне СОЛЕНО) за торпедото маслото е различноbiboin написа:Допитах се до един майстор, който ми сменя маслото на колата и той ми каза че нее чувал за такова масло 80W90 най-вероятно е да е 75в90 такова имало навсякаде,и виж тук има доста масла http://yacco-bulgaria.com/products10.htmljustinian написа:За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Двигателя ти е абсолютно идентичен с двутактовите TOHATSU 9.8, PARSUN T9.8 и GENOVO T9.8 и побира 320 мл редукторно масло API GL-4, SAE 90.justinian написа:За да не отварям нова тема, се включвам в темата на колегата. Моят двигател е двутактов, NISSAN 9.8 hp. Маслото за торпедото трябва да е със следните характеристики: " api gl-5 sae 80w-90". Засега не успявам да намеря масло с такива показатели. Моля за съвет и предложения.
На Ямаха например ще ти свърши отлична работа (виж долната част на страницата - http://www.plodex.eu/accessories.html)
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
отиваш магазин за японски каляски и искаш масло за LSD диференциал на Нисан Терано2 или Сузуки Витара по спецификация е същото.
Колкото по-добър джип караш,
толкова повече трябва да ходиш ,за да повикаш човека с трактора.
https://www.facebook.com/466042410074126
чета и не вярвам на ушите си... има теми за маслата за ИБ двигатели във всички форуми, но хората продължават с импровизациите...
На ИБ (извънбордов) се слага само масло за такъв... в краен случай се долива с автомобилно...
Ямалюб (маслата на Ямаха) са от порядъка под 20лв на литър за моторното 4Т и 24-25лв за редукторното...
Куиксилвър (маслата на Меркури) са от порядъка на 27лв на литър за моторното 4Т и 38-40лв за редукторното, като има и комплект 1л плюс помпа за смяната му на цена 54лв...
Двутактовото моторно масло на Ямаха е 24-25лв, а на Куиксилвър 29лв за литър...
Има също масла Валволин - цените са подобни...
На всички тези масла е изобразен извънбордов мотор или пише OUTBOARD
Какво повече да коментираме... Какви 20W45 Какви 80W90 ?
Ако искате, слагайте Диона Супер или МД10 - моторите са си ваши...
На ИБ (извънбордов) се слага само масло за такъв... в краен случай се долива с автомобилно...
Ямалюб (маслата на Ямаха) са от порядъка под 20лв на литър за моторното 4Т и 24-25лв за редукторното...
Куиксилвър (маслата на Меркури) са от порядъка на 27лв на литър за моторното 4Т и 38-40лв за редукторното, като има и комплект 1л плюс помпа за смяната му на цена 54лв...
Двутактовото моторно масло на Ямаха е 24-25лв, а на Куиксилвър 29лв за литър...
Има също масла Валволин - цените са подобни...
На всички тези масла е изобразен извънбордов мотор или пише OUTBOARD
Какво повече да коментираме... Какви 20W45 Какви 80W90 ?
Ако искате, слагайте Диона Супер или МД10 - моторите са си ваши...
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колега, за това хората са написали спецификация на маслото и са дали не само име ,а и разни цифрички и буквички които оказват разните свойства на маслото.Бате написа:чета и не вярвам на ушите си... има теми за маслата за ИБ двигатели във всички форуми, но хората продължават с импровизациите...
Фирмите винаги препоръчват дадено масло за двигателя ,но не винаги то е налично и за това се обявява букено-цифровата идентификация на маслото което спомага да се набяви подходящото като вискозитет масло.
Да дам пример за такова масло. Маслото е със знака на Опел и по конкретно GM 15W40 ,препоръчва се за бензинови двигатели от старото поколение произведени до 1994-5г., но за съжаление не съм видял мотор който да се е спогодил с въпросното масло , за сметка на това маслата на същата фирма ,но с индекс 10W40. покриват спецификацийте на VW и моторите на Opel и VAG си работят коректно с тях.
да по питам ,на една от легендите в офроуд возилата а именно Nissan Patrol, RD28 двигателя е предназначен за малък морски катер (даже все още се вгражда) ,та на тоя двигател от къде да купим масло?А пък на Москвич 412 е разработен ,да движи стабилизиращата перка на хеликоптер(вертолет при братушките) та за него от къде се набавя масло?
Колкото по-добър джип караш,
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колеги, благодаря ви!
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- научил се да хвърля
Здравеите колеги , за да не отварям нова тема ще пиша в тази дали 4-тактовите масла имат срок на годност говоря за не отпечатани разфасовки . Например става вапрос за ямалюбе на yamaha много пъти съм поръчвал и като погледна отдолу на тубата датата винаги е по стара например 2007 - 2008г. Та дали има проблем да се кара с такова масло ?
-
- научил се да хвърля
повечето фирми са пригодили двигатели които имат от мотори и коли за извънбордови
важно е да не мешаме маслата/да доливаме от различни марки/ И да не се връзваме на търговски трикове
Един пример е сузуки с двигателите
дават блокове и на Джонсън