Щуки и каракуди-хищници и стръв за тях

Модератор: sapuna

Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Щуки и каракуди-хищници и стръв за тях

Мнение от G.Petkov »

Често се появяват теми коя е най-добрата стръв за щука и аз се изкуших да разкажа една случка от моя риболовен опит.
Това стана преди няколко години, в началото на януари опитвахме късмета си на една река и топлото за сезона време ме предизвика да пробвам активността на щуките, въпреки че през есента нямах успех с тях.
Заметнах на тапа с малка каракудка и след малко плувката започна да се движи с характерните за щуката придърпвания, изчаках доста, но движението спря и извадих такъма без рибка и щука. Презаредих и докато се оплаквах на приятеля си, че съм изпуснал първата за сезона щука, отново удари и без да чакам засякох. Пръта се огъна, аванса свирна, но здравото влакно и дългата пръчка ми помогнаха да удържа рибата през гъсто обраслия с папур бряг и с кепче с дълга дръжка гребнах щука с тегло 2.1.Искрено се зарадвах на януарския си късмет. И това не беше всичко – около обяд хванах още една щука – 1.3 кг и един хубав костур.
Най-интересното от този ден ме чакаше вечерта, когато започнах да чистя рибите. От дълги години имам навика да разглеждам съдържанието на стомасите на уловените от мен хищни риби, така направих и тогава. Само в уловената сутринта щука имаше храна – каракудката за стръв с характерната следа от пробождането под гръбната перка. Като я извадих и взе че помръдна!!! Реших да я пусна в кофичката с останалите след риболова две рибки. И каракудката взе че оживя и след малко си плуваше!!!
Набодена с кука, преминала през челюстите на щука и престояла в стомаха на рибата 8 часа, в киселинна среда и в отсътствието на кислород, каракудката оживя с което ми доказа невероятната издръжливост на този вид дори и в такива екстремни условия.
Щуки съм хващал на всякаква стръв – бабушки, червеноперки, уклей, виолетки, костурчета, слънчевки, кубинки, но каракудката е безпорен фаворит за най-добрата стръв. Наслука.

Тази снимка е от време близко до разказаната история.

Изображение
Последно промяна от G.Petkov на Пет Окт 22, 2010 7:55 am, променено общо 1 път.
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч

Re: Щуки и каракуди

Мнение от YordanDanev »

Интересна история :smt023 :smt023
Изображениеима ли комат кучета много
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Нещо подобно се случи и с нас.С един приятел ходихме на една корекция за щука.Аз на спининг ,а той на тапи.Той хвана една щука около 1,5кг. Отиваме в тях и той взе да я чисти.Вътре освен неговата каракудка имаше още една каракудка,която леко мърдаше.Сложихме я във вода и след известно време тя си заплува.А той я е ползвал следващият уикенд пак за стръв. :D
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

да каракудата е най-издържливата риба по нашите ширини издрържа 2-3 дена завита в мокри вестници успява да оцелее в пресъхнали блата като стои в тинята ,човек може да си я гледата в локвата в двора без проблем ..един приятел специално си направи едно такова мини гьолче в градината и си беше напускал каракудки за стръв и един огромен сом стоя там около 2 месеца докато не намерихме повод да хапнем :) :) :drinkers:
Ако слушаш хората, можеш в морето да ловиш зайци, а в гората - риба!!!
Ачо ♣

Мнение от Ачо ♣ »

YordanDanev написа:Интересна история :smt023 :smt023
Да !Интересна,забавна и при всички положения по-добра от Купувам,продавам,заменям ,продавам тухли единички. т. н.
Приятен и чудесен репортаж-подхождащ на реномето- naRiba.com .
Поздравления,колега !
anatom
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от anatom »

Много разтоварваща :mrgreen: история
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

anatom написа:Много разтоварваща :mrgreen: история
Ако има сарказъм в мнението ти, аз споделям в сайт за риболов, а не за балет или живопис. В риболова има такива неща !
Ако ли не? Наслука!
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

czd написа:да каракудата е най-издържливата риба по нашите ширини издрържа 2-3 дена завита в мокри вестници
преди време един познат който търгува с риба ми беше казвал да не си давам парите за рибки за стръв
вика отиваш на пазара и търсиш дребна каракуда ама да е ловена същия ден
заливаш я с вода и поне половината "оживява" :lol: :lol: :lol:
другата половина... ясно къде отива :drinkers:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

баш_майстора написа:
czd написа:да каракудата е най-издържливата риба по нашите ширини издрържа 2-3 дена завита в мокри вестници
преди време един познат който търгува с риба ми беше казвал да не си давам парите за рибки за стръв
вика отиваш на пазара и търсиш дребна каракуда ама да е ловена същия ден
заливаш я с вода и поне половината "оживява" :lol: :lol: :lol:
другата половина... ясно къде отива :drinkers:
напълно съм съгласен с един приятел ходихме за щука и на него му останаха каракудки и решихме да ги оставим в едно рязано шише за другата седмица и след 5 дена като се върнахме бяха живи и здрави ,но малко изнемощели изглеждаха :) :)
na4o_kz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от na4o_kz »

Аз,бих казал,че часовника(слънчевката)също не отсъпва на каракудката,опитайте и няма да съжалявате :yawinkle: .Той поне е без пари от всеки водоем,където ловим.Размера е без значение.Миналата година куриоз-2 тапи за щука и едно блонезе за часовник-(за стръв).Докато ЗЯПАМ тапите плувката на болонезето я няма,м'''''''ка му да е''''''а си викам,пак ще Бъркам с пинсетите.А тя щука да вземе да удари там,и мъка ваденето,голям зор,както и да е Изкарах часовника одран от ЗЪБИ на щука,без кожа завалийчето.Та да знаете,че имам добри екземпляри 3-4 кила на часовник.Не се притеснявайте,ако не може да си намерите стръв.НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН. :smt115
КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ,ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА http://vbox7.com/play:36938ab8
Аватар
czd
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от czd »

na4o_kz написа:Аз,бих казал,че часовника(слънчевката)също не отсъпва на каракудката,опитайте и няма да съжалявате :yawinkle: .Той поне е без пари от всеки водоем,където ловим.Размера е без значение.Миналата година куриоз-2 тапи за щука и едно блонезе за часовник-(за стръв).Докато ЗЯПАМ тапите плувката на болонезето я няма,м'''''''ка му да е''''''а си викам,пак ще Бъркам с пинсетите.А тя щука да вземе да удари там,и мъка ваденето,голям зор,както и да е Изкарах часовника одран от ЗЪБИ на щука,без кожа завалийчето.Та да знаете,че имам добри екземпляри 3-4 кила на часовник.Не се притеснявайте,ако не може да си намерите стръв.НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН. :smt115
предполагам ,че колегите ,които предпочитат да ловят на жива рибка няма да оценят добре слънчаците според мен те мрът доста бързо и не се движат особено ,случвало ми се е да хващам слънчак случайно и естествено да е нагълтал яко и от яд съм го хвърлял все още закачен и при ваденето беше умрял иначе за стръв стават аз най-обичам да ловя кустур на слънчак :) :)
bayatov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от bayatov »

Ами да аз лично не съм пробвал слънчак за стръв от години ,защото поне по баластиерите около Сливен никога не съм имал успех на тази стръв....на всичко друго ,но не и на слънчак....но сега след тези коментари се замислям дали да не пробвам пак ....а относно това че умирал лесно ..... хахахахахаххаха може би това е рибата която издържа най-много ! мятам я извън водата в най-голямата жега и продължава да се мята доста дълго време след това !когато съм хващал стръв с рачило е попадал и слънчак в кофата ,умира последен ...
MILF - Man, I love fishing !
Аватар
G.Petkov

Re: Щуки и каракуди-хищници и стръв за тях

Мнение от G.Petkov »

Има още един фактор при избора на стръв за щука и това е поведението на рибката за стръв.
Тук и по-нататък, споделеното е само мой личен опит, от постовете на колегите разрирам, че има голямо разнообразие в риболова на щука.
Та на темата - има рибета които се държат много "шантаво" - въртят се/ уклей, слънчевка/ и оплитат повода на кълбо, обръщат се с коремите нагоре, въпреки че са живи/бабушка и уклей/ а често щуката предпочита активната стръв, умират много бързо /уклей, виолетка, бабушка/.
За мен най-добре стоят като стръв каракудката и костурчето, жизнени са и най-малко заплитат поводите, въпреки че костурче използвам много рядко, само когато нямам никаква друга възможност.Наслука.
valentin7203
новобранец
новобранец

Мнение от valentin7203 »

Слънчака умира по бързо от каракудата-ловил съм и съм ги слагал заедно в една кофа слънчака умря два пъти по бързо.
na4o_kz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от na4o_kz »

valentin7203 написа:Слънчака умира по бързо от каракудата-ловил съм и съм ги слагал заедно в една кофа слънчака умря два пъти по бързо.
.То в кофата всичко умира по бързо от каракудката,но закачена на куката и червеноперката ми е стояла цяла нощ,а в кофата заминава бързо. :lol:
КОИТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ,ДА НЕ ХОДИ В ГОРАТА http://vbox7.com/play:36938ab8
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”