13.11.10 - Двамата Червенобради продължават...

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

13.11.10 - Двамата Червенобради продължават...

Мнение от Златев »

Свобоният уикенд най-сетне дойде.
Тихият сигнал на алармата ме извади полека от дълбокия сън. След кратко суетене из кухнята и около такъмите, с баща ми поехме към Дебелец.
Ситният дъжд и топлото време ни се струваха добра поличба...

...Язовирът спеше. Мълчаливата хилядолетна стража на скалистото дефиле бе застинала в утринното безвремие.

Изображение

Изображение

Внимателно, да не събудим сякаш заспалата вода, започнахме да стягаме такъмите. Баща ми, изпълняващ ролята на Първия Червенобрад, се зае с телескопите, а аз отново засглобявах спинигите.

Изображение

Пристъпихме към "огледалото". Отсреща две бели точки подсказваха, че не сме първите - чаплите вече бяха заели позиции.

Изображение

Баща ми се захвана за плувката и скоро разписа сефтето. Костурче около 20см. Това беше и масовият размер за деня, с някои по-дребни и малко по-едри изключения.
След 10-ина празни проводки на синята Моска и 3-4 поредни риби на баща ми на плувка, си направих някои изводи и смених тактиката. Рибите кълвяха на около 1,5 метра под повърхността, на мънички слънчевки... А аз имам точно каквото ми трябва - самоделчица отговаряща на точно тези описания!
С бавна и неравномерна проводка още на първото замятане регистрирах почукване. На втората проводка още едно, а точно след него във водата се материализира един тъмен силует, воблерчето изчена, белна се коремчето на рибата и аванса изсъска! Ето го и моето сефте, и сефтето на самоделката!

Изображение

Последваха още няколко риби, като почти нямаше празна проводка. Баща ми не издържа на гледката и той хвана спининга. Закачи брата близнак на това воблерче, но с костурска окраска

Изображение

Отиде до понтона и от него записа наколко хубави костурета.
Постепенно рибата като че ли слезе по-надълбоко. Плиткогазещото воблерче спря да провокира атаки. Време беше за бърза закуска, глътка "кадем" и смяна на тактиката.
Баща ми се отдаде на плувкарство, което пък му носеше бързи борбени риби на всяка минута, едва ли не. На моменти нямаше време и смисъл да оставя пръта.

Изображение

Аз закачих енда медна моска #1 и успях да запиша няколко поредни риби пред водораслите.

Една седефена огърлица в делечината привлече вниманието ми. Ала докато оставя спининга и отида до фотоапарата, изящното ято чапли се беше отдалечило съвсем и успях да щракна едва половината от тези "царици"...

Изображение

Изображение

Постепенно рибите се покриха. Стана ясно, че или са се дръпнали навътре или са се набили във водораслите. Дънната въдица потвърди първото твърдение. На моменти баща ми не сварваше да сложи звънчето - ударите следваха почти моментално след падане на рибето на дъното.
Аз смених медния цвят с любимия ми боец - бяла моска със сини точки и започнах да изследвам какво се случва из водораслите...

Група от трима колеги, местни, се беше разположи между временно току до нас и най-удобната позиция за проводки пред "храсталака" беше заета...
Държа да отбележа, че тези колеги отсрамиха лошата слава на прозвището "местен". Тихи, културни люде, които с два-три бързи въпроса разбраха каква е тактиката, спретнаха си такъмите и спокойно взеха да дърпат по някое костуре на дъно и плувка.
Започна да излиза вятър, който постоянно си въртеше посоката в залива. Рибите се бяха групирали във водораслите и спининга беше доста сложничък за моите скромни умения. Иначе костурът налиташе като обезумял на блесната, стига тя да се водеше пред или в самата растителност.

Изображение

Проблемът беше, че след "токовия" удар костурът моментално свиваше в храстите и имах много изтървани риби, но кефът продължаваше да не спада. Хванах горе-долу цаката и успях да измъкна известен брой лакомници.

А като казах лакомник... Ето този сладур, ояевидно претърпял доста премеждия /беше само с една трета опашка :( /, дойде и ни се помоли за някое рибе. Е, дадохме му.

Изображение

Щипна към храстите и след малко се върна и си посика още дна. А след нея и още една, и още една, и още една... След десетата рибка все така продължаваше да си иска, а ние не можехме да се начудим къде ги събира...

Изглежда редовното описване на костурските ми страсти беше дало някакъв резултат защото към обед обстановката наоколо беше като на буната в разгара на каята... Колеги търсещи костур, кой както може и знае, завладяха брега, понтона и съвсем закономерно шумовия фон се засили... Поне нямаше чалга този път ;)

Беше ясно, че ще се скатава. С мъка си обещах "една последна рибка..." и с още по-голяма мъка спазих обещанието си...

Ето го и Втория Червенобрад.

Изображение

А ето ги и главните герои на този епизод - Раираните Червенопери!

Изображение

Събрахме лагера, сбогувахме се с приятната компания на колегите до нас, и се огледахме наоколо, за да кажем "довиждане" и на язовира, който отново се оказа щедър към нас...

Изображение

Изображение

Изображение

Мда... Есента е в разгара си и макар мрачна, окрасяваше пътя към дома...

Изображение

Изображение
Последно промяна от Златев на Пон Ное 15, 2010 12:12 pm, променено общо 3 пъти.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
СЪНДИ

Re: Двамата Черенобради и Раираните Червенопери

Мнение от СЪНДИ »

Супер колега. :smt038
Много добри костури. :smt023
angel.tr
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от angel.tr »

Поздравления за излета и за репортажа!
kalmat
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kalmat »

браво колега.много хубави костури.смятам и аз там да ги пробвам тия дни :drinkers:
Ачо ♣

Мнение от Ачо ♣ »

Както риболовът,така и репортажът са на ниво!Поздравления! Изображение
Аватар
kokho
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kokho »

Чудесно колега,поздравления за репортажа и улова естествено. :smt023
барона
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от барона »

Много добре описано. Браво! Все едно и аз съм там. И рибоците си ги бива. :D
Колкото повече толкова повече!
strelolist
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Двамата Червенобради и Раираните Червенопери

Мнение от strelolist »

Много добро представяне!Все така и успех!
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, от толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищото!!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Перфектно описан излет :drinkers: :drinkers:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
irfan
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от irfan »

браво супер риболов и репортаж :drinkers: :smt023 :smt023 :smt023
риболовът е прекрасно хоби
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nikozia »

Супер костуриране, по хубаво от тв ада хванеш на самоделка няма :P
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Един от наистина хубавите репортажи напоследък !!! Адмирации !
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Хе,хе как ми харесат тези костури.Супер излет :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
каридата
учете се от него
учете се от него

Мнение от каридата »

Перфектно описан излет
Пробва ли ги на туистърче,доста е резултатен когато рибата се дръпне в дълбините.Добра работа вършат и тежки примамаки като спинъри и кастмастъри.Просто съвет от един любител.
Ходене му е майката.
Хендмейдър

paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим'' :)
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

Чудесно. :drinkers: :drinkers:
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”