Морския кефал???

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Морския кефал???

Мнение от barutchiata © »

Ловили се морския кефал с въдица и на каква техника и стръв ?
Последно промяна от barutchiata © на Вто Юни 27, 2006 9:26 pm, променено общо 1 път.
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

кефал=илария=платерина=пеленгас и т.н.
... огън ... по мишените и със сбиро :wink:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
croco
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от croco »

Мисля че морския кефал който е различен от този с жълтата точка почти не се хваща на никаква стръв ,доколкото знам най голям успех с тези риби имат мрежарите и бракониерите на трал и хората които се гмуркат.Виждал съм много големи риби и съм пробвал на сбиро и плувка обаче не искат да гонят.
Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя.
Аватар
zarganski
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от zarganski »

И аз така съм чувал...чначе зимата се хващат на онези тъпанарски техники засечка и парашут :vom:
if there is no fishing in paradise, i am not going!!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Питането ми е за морския кефал със синята точка .За иларията и платерината знам :wink:
croco
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от croco »

Точно за него става дума
Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Защото видях големи риби които не се интересуват от сбирото :roll:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

лов на морски кефал

Мнение от Диканаров »

Колега, ловил съм го на нереида/морски червей/ на дъно на "Траката". До Варна се намира тази местност. В съседство е промишлена зона. Линията е типично морска. Олово и две куки по отделно след оловото. Поводите до 20 см , а разстоянието межу тях 40см. Основно влакно 0.30, поводи 025, куки морски с дълаг ствол номер 2 до 4. Хвърлях на пъстрото дъно. Дълбочината на водата небеше повече от 2-2.5м. Нагазваш до пояс и замяташ. Води ме колега от Варна. Хванахме два кефала, като единият бе близо метър дълаг и тежеше около 4кг., другият по-малък. Ударите бяха до 10ч. Трябва да се засича при първото потегляне. Не изчаквай! Плюе! Аз така изтървах удар, защото си бях оставил въдицата подпряна, а не в ръка. :!: На слука и се обади за резултат. :)
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мерси за информацията.
Аватар
HEMINGUEI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HEMINGUEI »

Здрасти Барутчо 8) Колегата Дикаринов не уточнява кога е имал слука но според мен не е било скоро / освен ако споменатия екземпляр не е пеленгас!!!/. През последните 10 години съм улавял 2-3 екземпляра от морският кефал за който питаш. Значително по - често срещан е пеленгаса/руски кефал/ - отличителни белези оранжеви очи, по - тъмен гръб и форма на тялото наподобяваща белия амур по - скоро отколкото другите от семейство кефалови. От "белия" морски кефал популация има във Варненското езеро но по ред причини не ловя там. Успех можеш да имаш в реките вливащи се в Черно море- и намиращи се на юг от Бургас! През лятото влиза в тях за отхранване - с очите си съм виждал големи пасажи от килограмови риби в Дяволска река , сшигурен съм / и съм чел / че влиза и в другите ! Иначе техниката е същата като при риболов на останалите кефалови / за които казваш че им знаеш чалъма :wink: /.Наслука през лятото на морето!
Който може хваща!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Над Китен също влиза в КарааАга .. преди години като ходех го скъсваха този кефал. На морски червей и на болдо . Успех !
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

за морскя кефал

Мнение от Диканаров »

Колеги, ловил съм го през м. август 2002г. Червеите ги вадихме от Варненското езеро до някакви голями канали. Кефалът незнаех че бива "руски" и наш. Знам илария, платерина/с жълтото/ и кефал, който наистина наподобява на бял амур, но долната му устна е различна. Дели се на две. Гърбът му е наистина по-тъмен, но си е сребърен. За очите непомня. :( :(
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

При нас излиза на кея Славянка и на дървеното пристанище...както описаха колегите...лови се на блатен червей...с такъм за платерина...аз използвам по-големи куки с чапраз...да не пада червея...най-голям кефал който съм хванал.... е от 2,5 да 3,5 кг. Преди години Киро хвана един каиш 4,750 кг.и като ко мереше с ръката трябваше да легне по корем....хахаха... А ПРИ МЕН оня ден едно прилично бяло кефалче към килце...кръвна на чепарето за карагьоз...изкарах го пред учудените погледи на колегите...очакваха да се скъса чепарето....защото на много от тях им отнасял такъмите...като е гладен кефала налита и на чепаре...но по някога когато е топла водата и има "АКАМОС" цъфтеж на водорасли...плава по повърхността на водата с отворена уста и не бута.......... :wink:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

за морски кефал

Мнение от Диканаров »

Колеги искате ли да Ви разкажа как сме ловили платерина и кефал в Либия? Ловили сме го на червеи, които вадихме от варовикови скали до половин метър дълбочина. С лост и чук къртехме люспи от скалата и червеите бяха вътре. Те бяха с черна много твърда глава и розаво- червено тяло. По размер бяха като молив.Много резултатна стръв. Преди лов ги вадехме от влажния парцал и пясък и ги слагахме върху вестникарска хартия. Ставаха малко по жилави и непадаха на тежко. На леко пък ги ловяхме със следния такъм. На едно 50-60см влакно 0.30 връзвахме последователно 20-30 куки номер 4 до 6. Вземахме пресномалко хлебче, тип франзела. Срязвахмего от едната страна и го обръщахме така, че корите да са от вътрешната страна, а мекото от вън. Започвахме да забиваме спираловидно куките около хлебчето, така, че куките да го обграждат. Тежест не слагахме, а само голяма тапа . Този такъм запращахме колкото можехме по- навътре в пристанището. Около хлебчето веднага ставаше ято от дребни рибета, коита постепенно разрохкваха хлебчето. От хранителното петно и от рибетата вероятно се подмамваха и чувстваха спокойни голямите кефали и иларии, които атакуваха с добър резултат. Случвало се е да хванем сутрин до 9.30 или привечер след 6ч по десетина петнайсет парчета по 0.3-05 кг. За вкусовите им качества обаче нищо хубаво. Миришеха на мазут. :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

за морските кефали

Мнение от Диканаров »

Колеги, простете грешката ми. Не е Траката, а Карантината където съм ловил кефалите. Аз съм от София и по морето ходя през отпуските. Нямам особени познания за местата.Обикновено отивам с някой местен колега. :oops: :oops: :oops:
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”