Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Влакно за сом
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Влакно за сом
Предложете плетено влакно за сом на кльонк
Нагледал съм се на това :
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 0c9e369799
но не знам дали е хубаво ? 0.58мм - 68кг - цена 35лв
Дайте мнение за влакното горе или предложете друго влакно - да е плетено !
Нагледал съм се на това :
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 0c9e369799
но не знам дали е хубаво ? 0.58мм - 68кг - цена 35лв
Дайте мнение за влакното горе или предложете друго влакно - да е плетено !

-
- ще става разбирач
Re: Влакно за сом
Брат защо държиш да е плетено влакното ти за сом?
Повечето използват монофил. По добро е ...
Плетеното няма почети никаква разтегливост и е по слабо ..Не даржи много на претъркване при четките на сома .Така че ..
Много може да се спори все пак ,но моето мнение е разгледаи монофилните влака ..
Наслука
Повечето използват монофил. По добро е ...
Плетеното няма почети никаква разтегливост и е по слабо ..Не даржи много на претъркване при четките на сома .Така че ..
Много може да се спори все пак ,но моето мнение е разгледаи монофилните влака ..
Наслука

- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравей колега,аз съм на мултито с навито монофилно влакно на Berkley trilene 0,71mm.на Дунава лятото го тествах,тъй като неможах да хвана кой знае колко голям сом реших да го тествам с лодката.Лодка 150кг мотор 100кг аз 100кг и приятела ми с който бяхме около 80кг + още малко багаж.Вързах се за едно дърво с въдицата и се пуснах 200м.надолу по течението и след това се издърпах с мултипликатора до горе,не си мисли че кордата издържа 500 кг.защото незнам това по вода на колко се равнява но мисля че ще ти свърши добра работа!!!
Кльонка във ръката и напред във водата!!!
-
- вече хвърля и на тежко
здравей колега ,ако можеш вземи си power pro,tuf line,whiplash,varivas.това също не е лошо.наслука
....................
Последно промяна от ULDO1 на Вто Ное 09, 2010 7:01 pm, променено общо 1 път.
Колега влакното е супер.Сложиси обаче за повод монофил че иначе се оплита.Успех.
-
- ще става разбирач
Както казах може да се поспори доста на тази тема колегаULDO1 написа:Ще си позволя с тва да не се съглася.За разтегливоста да,ама кое му е лошото на това.Пък за слабото ама хич не съм съгласенПлетеното няма почети никаква разтегливост и е по слабо ..

-
- научил се да хвърля
Мерси за съветите
Някой друг може ли да предложи друго влакно ?

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
На мен лично ми се струва мега смешно да се спори по тези неща как са изтъкнати .Атанас_Д написа:...Плетеното няма почети никаква разтегливост и е по слабо ...Много може да се спори все пак ,...
В първият вариант си е точно така - почти нулева разтегливост , в пъти по-добро засичане на рибата , само плюсове в случаят , никъф спор .
По вторият вариант освен смех , смех , ама по много ... При еднакъв диаметър брейда носи между два и четири пъти повече на мъртва тежест . Друг е въпроса га човек не си съчетае линията и тарифа гнил плетеняк на здрава макара с максимално натегнат аванс и твърда гега ... тогава разтегливоста на въз дебелшкият монофил може и да е от полза .
Както споменах не виждам по какво може да се спори ама никъде

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Spiderwire Stealth Braid - това е добро влакно за сом на кльонк. Пробвай 

- pachosz
- сериозен играч
Преди бях с монофил, сега съм с плетено.
Мисля, че няма колега да не се съгласи с мнението на Павката в случая. За малката разтегливост в 90% от случаите е плюс, а за здравината не знам как някой може да пише, че плетеното е по-слабо от монофила
Относно заплитанията на стръвта - и аз си мислех, че повече ще се уплита, но не забелязвам да има съществена разлика с монофила. И преди се случваше примерно на ден 2-3 пъти да се омотае рибето, и сега пак толкова. Друг е въпроса, че дебелия монофил се разплита доста по-лесно от плетеното, колкото и дебело да е то.
Мисля, че няма колега да не се съгласи с мнението на Павката в случая. За малката разтегливост в 90% от случаите е плюс, а за здравината не знам как някой може да пише, че плетеното е по-слабо от монофила

Относно заплитанията на стръвта - и аз си мислех, че повече ще се уплита, но не забелязвам да има съществена разлика с монофила. И преди се случваше примерно на ден 2-3 пъти да се омотае рибето, и сега пак толкова. Друг е въпроса, че дебелия монофил се разплита доста по-лесно от плетеното, колкото и дебело да е то.
-
- научил се да хвърля
Някой друг да може да предложи хубаво плетено влакно ?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ако и при кльонкането да няма особенни изисквания къмто самият брейд с изключение на теста му то навъпреки това защо не загледаш 50 или 60 либри от това - http://shop.fishing-tackle.bg/sunline-super-pe.html само за десет лева повече ?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Влакното е по-яко,но по-лесно се къса ако има триене.Например ако имаме оплитане на камък или скала влакното много по-лесно се претърква и се къса за разлика от монофила.За това е добре да имаш за основно плетено влакно и за повод монофил.
съгласен съм с теб колега, и аз слагам винаги на бреида няколко метра лидер монофил или флоурокарбон. напоследък исползвам лидера на пенн /имат и монофил и флоурокарбон/и съм доволен от тях.петър василев написа:Влакното е по-яко,но по-лесно се къса ако има триене.Например ако имаме оплитане на камък или скала влакното много по-лесно се претърква и се къса за разлика от монофила.За това е добре да имаш за основно плетено влакно и за повод монофил.