Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Кленови жълади!
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- разбира нещата
Кленови жълади!
Здравейте, колеги! Днес като се разхождахме из гората с цел събиране на гъби, попаднах на доста едри и обли жълади. Естествено започнах да събирам за допълване на колекцията, че точно такива нямам. Обаче като погледнах дървото се оказа клен. Въпроса ми е дали някой е вадил червей от такъв жълад, или знае нещо по тази тема.

Колкото повече толкова повече!
-
- разбира нещата
Re: Кленови жълади!
Проверих в интернет, но не можах да намеря клен с подобен плод. Беше единствено дърво между всички останли. А сега се чудя, само аз ли съм попаднал на такъв жълад, че никой не се отзова досега

- barutchiata ©
- Администратор
Аз до колкото знам жълъда е плод на дъба, а на клена плодовете са съвсем различни, едни семки като крилца.
-
- разбира нещата
Да си кажа честно, не съм сигурен в нищо. Знам как изглеждат плодчетата на клена, но тези нямаха нищо общо. Значи - листа, кора и корона на дървото си бяха на клен. Жъладите бяха като на дъб, но малко по различни. Съжалявам, че нямах под ръка апарат да заснема всичко това.
-
- разбира нещата
Въпросът ми е, не какво точно е дървото - явор, ясен, клен и т.н., а дали този плод ака червейчета? Естествено ме интересува и дали някой е срещал подобно дърво. 

Това ли са жъладчетата

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- arilus
- ще става разбирач
Quercus rubra - червен американски дъб, има го на доста места, листата са малко по различни от на нашите дъбове - големи и с остри краища на дяловете. жъладите са с формата на лещник

-
- разбира нещата
Да, това са желъдчетата. До скоро ги чаках да се излюпят, но не успяха. Естествено, че ги изхвърлих. Благодаря все пак.