Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Р.Велека
Модератор: sapuna
Р.Велека
Колеги,скоро ми предстои лятна почивка в Ахтопол.А там Велека е на една крачка.Понеже не съм ходил в този край на България не знам каква риба има в реката,на какво кълве и т.н.Та ако някой е ловил там,моля да сподели опита си.Предварително благодаря и наслука на всички 

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Колега,
аз съм ловил там преди няколко години
. Влизахме с лодка и покрай нея скачаха едни речни кефали по 60-80 см дълги, но не пипаха никаква стръв. После разбрах от местните, че кълвели на блудо с морски червей през есента (може да пробваш). Иначе ловихме едни рибки по около педя, които много приличат на уклей, но местните им викаха по друг начин (вече съм забравил).
Дано съм ти бил от полза!
аз съм ловил там преди няколко години

Дано съм ти бил от полза!
Кефалите по Велека не са речни,а морски.Наистина външно имат няква приллика с речните,но са съвсем различни риби.Що се отнася до риболова на Велека най-много кълве така наречената белица(Резовска Бряна),много прилича на морунажа,стига до 1,5-2кг.Кълве на жито.Има уклей,каракуда,попчета и един вид местна риба , която много прилича на клена , но стига до 15см.Велека е невероятна река,за жалост този година ще я пропусна.Наслука!
Миналата година между 04 и 07.септември (четирите дни почивка) бях на Синеморец. Там минава Велека. Не зная по каква причина, но риболовът на тази река беше (не само за мен, а и за стотиците клечащи наоколо колеги) изключително неуспешен. Казаха ми, че там си било така.
Реших и отидох до Резово - на около 7-8 км по на юг. Там е границата с Турция. Реката се влива в морето. Пълно беше с кефал и някаква друга не много едра риба, която кълвеше на колегата непрекъснато (на жито). Аз обаче реших, че без кефал няма да си тръгна. Хвърлях от нашия бряг до отсрещния (турския) = интересно кефалът беше все в турско. За два - два и половина часа имах 3 кефала, най-големият от които около 50-60 см. От устието бях на не повече от 15 м. Кефалът е морски. Стръвта ми - блатен (а не както му казват морски) червей.
Наслука, но имай пред вид, че граничните полицаи се съгласяват да ловим само когато няма много хора и то за не повече от час-два. Ако имаш късмет и те оставят успехът е сигурен
Реших и отидох до Резово - на около 7-8 км по на юг. Там е границата с Турция. Реката се влива в морето. Пълно беше с кефал и някаква друга не много едра риба, която кълвеше на колегата непрекъснато (на жито). Аз обаче реших, че без кефал няма да си тръгна. Хвърлях от нашия бряг до отсрещния (турския) = интересно кефалът беше все в турско. За два - два и половина часа имах 3 кефала, най-големият от които около 50-60 см. От устието бях на не повече от 15 м. Кефалът е морски. Стръвта ми - блатен (а не както му казват морски) червей.
Наслука, но имай пред вид, че граничните полицаи се съгласяват да ловим само когато няма много хора и то за не повече от час-два. Ако имаш късмет и те оставят успехът е сигурен