Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

За дънния релеф?
Модератор: Paublo_Eskobar
- Тони 72
- научил се да хвърля
За дънния релеф?
Въпросът ми е проучвате ли релефа на дъното преди да започните риболова с фидер и ако е да как го правите?
Гледах на един филм как един руснак първо проучи релефа на дъното с помоща на дънно олово.Намери една яма и там ги скъса с фидера.
Гледах на един филм как един руснак първо проучи релефа на дъното с помоща на дънно олово.Намери една яма и там ги скъса с фидера.
Наслука!
- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
Re: За дънния релеф?
Страхотен въпрос ще следя темата.
Последно промяна от Ivo_Ivanov на Чет Дек 09, 2010 9:09 am, променено общо 1 път.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Проучването става както при шаранджийския риболов. По твърда пръчка желателно с плетено влакно,тежест и маркер за дълбочината.
Нещо такова:

Нещо такова:

- Тони 72
- научил се да хвърля
Н филма братушката закачи едно олово вместо кошничката започна да придърпва към брега и така намери ямата...Така и не разбрах как я усети 

Наслука!
-
- вече хвърля и на тежко
Братушката броеше секундите при които пада оловото до дъното,но след като падне на дъното наистина го придърпваше и пак броеше.Как точно разбира дъното ми остана тайна.Най лесно се мери с шарански маркер,но на река е невъзможно или поне аз не мога да го направя.Тони 72 написа:Н филма братушката закачи едно олово вместо кошничката започна да придърпва към брега и така намери ямата...Така и не разбрах как я усети
-
- и господ не е толокова добър
Използвай шаранския метод с маркера.Ако нямаш такъми, използвай фидера с по-дебело влакно, маркер и тежест 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Както казаха колегите с маркер за шаранджииски риболов като трябва да си оразмериш въдицата или иначе казано от върха на макарата примерно до първия водач ако ти са 50 см теглиш от макрата и броиш докъто не се покаже след това смяташ и си харесваш дистанцията.Друг вариант е с дълбокомер,но там е по-сложно защото трябва да презамяташ доста пъти и да си точен много.И третия вариант е да сложиш един ваглер с дебела антена и сонда за мерене и пак с помоща на оразмеряването на пръчката да мериш..

Без риболов няма любов !
- Тони 72
- научил се да хвърля
Мерси!!!!!!!!!!!!!!!Сега ми се светна как става-разстоянието между макарата и водача...Не се бях сетил за това,ExTaZzY написа:Както казаха колегите с маркер за шаранджииски риболов като трябва да си оразмериш въдицата или иначе казано от върха на макарата примерно до първия водач ако ти са 50 см теглиш от макрата и броиш докъто не се покаже след това смяташ и си харесваш дистанцията.Друг вариант е с дълбокомер,но там е по-сложно защото трябва да презамяташ доста пъти и да си точен много.И третия вариант е да сложиш един ваглер с дебела антена и сонда за мерене и пак с помоща на оразмеряването на пръчката да мериш..
Наслука!
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Збравих да добавя "братушката" от въпросния филм напипа дълбочината като обира с макарата по 10-тина сантима влакно и в един момент се появява закъснение до пропадането на оловото до дъното това означва че там е ямата,може да стане и с обикновенна кошница като я местите бавно и като пропадне някъде знаете че там е яма ама иска доста усет... Може и с този тип тежест да стане
Поради факта че има способноста да се издига нагоре при навиване

Без риболов няма любов !
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Със самия фидер можеш да откриеш типа дъно (тиня, чакъл др.). Като заметнеш хранилката започваш бавно да обираш ако върха подскача напред назад значи дъното е твърдо ако прост стои огънат значи е тинесто ако се огъне и после рязко отпусне назад значи има водорасли.
Зада откриеш дълбочината ако ползваш подвижен монтаж (с хранилка нанизана на основнотото влакно) на мястото на повода закачаш една по голяма плувка. Замяташ обираш докато плувката опре до хранилката и трябва да си измериш от макарата един метър и започваш да отпускаш като броиш докато ти се покаже плувката и така намираш дълбочината. Придърпваш няколко метра нажат и повтаряш процедурата.
Зада откриеш дълбочината ако ползваш подвижен монтаж (с хранилка нанизана на основнотото влакно) на мястото на повода закачаш една по голяма плувка. Замяташ обираш докато плувката опре до хранилката и трябва да си измериш от макарата един метър и започваш да отпускаш като броиш докато ти се покаже плувката и така намираш дълбочината. Придърпваш няколко метра нажат и повтаряш процедурата.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Дано да говорим за един и същи филм.
Аз го правя по следния начин:
Замятам и преди да падне тежеста във водата задържам с пръст влакното, линията се опъва, затваряш макарата и чакаш докато ти падне тежеста на дъното. Много ясно проличава когато опре дъното (върхът на фидера се отпуска рязко). Ако използваш плетено влакно много отчетливо се разбира къде ти е попаднала тежестта (по трептенето можеш да разбереш дали е твърдо или е тинесто). От тука има няколко варианта
1. Дъното е твърдо
Почваш леко да обираш влакното с макарата и върхът трепти леко като ти показва че дъното е твърдо (чувстваш го по въдицата, трябва тренировки малко и ще го осетиш). Така обираш влакното докато върхът силно се огъне. Това показва че имаш праг (това място търсиш за риболов). Но пак повтарям дъното трябва да е твърдо защото ако е тинесто то върхът на фидера постоянно ще ти се огъва , тъй като тежестта ще потъва.
2. Дъното е тинесто
Тука трябва да кажа че метода за определяне на прага е по неточен (малките прагове могат да се прескочат). Та аз процедирам по следния начин
Заметнали сме , осетили сме, че дъното е тинесто то метода с провлачването не върши работа тогава ползваме както казват братушките джиг метода. Правим три бързи оборота на макарата и броим кога ще падне тежестата на дъното (разбира се когато върхът на фидера рязко се отпусне)
Примерно сме преброили до 3. Пак правим бързи 3 оборота и пак броиме и пак времето е приблизително 3 сек., значи е равност, ако времето беше 2 или 1 секунда то имаме повдигане, ако времето беше примерно 5 секунди значи дълбочината нараства. Този метод е по неточен защото малките изменения на релефа не могат да се отчетат , примерно ръб от 20-30 см. не можеш да го отчетеш. Тука има една хитрост, намляваш тежестта примерно си ползвал 40гр. крушовидна тежест за измерване и времената ти са били 2 3 сек. на пропадане на тежестта за да се увеличи това време намаляваш тежестта на 30 гр. то така ще прибавиш още секунда секунда и половина и пропадането ще ти стане 3 4 секунди. Обаче пак има една тънкост ако има течение то малките тежести течението ги отнася и не можеш да правиш измерването в права линия а става мерене по дъга така, че не може да се варира много и в тежестите.
Когато гледах този филм (аз за който си мисля) си изясних доста от нещата обаче отидох на водоема и не стана всичко толкова просто. Първия проблем ми беше че не можах да сложа пръста на шпулата и да опъна влакното и се затрудних с определянето на дъното какво е тинесто или твърдо. Ако не се изнервиш опитай няколко пъти първо да се научиш да спираш точно когато тежестта падне във водата. След като си решил че си определил дъното пробвай първо с 2рия метод за определяне на ръба където ще ловиш и ако не откриеш ръб то тогава ползвай първия метод. За предпочитане е втория метод защото дъното най вероятно не е еднородно (преминава от твърдо в леко тинесто или има участък с водорасли и т.н. варианти много) Ако втория метод не ти донесе резултат то тогава премини на първия
Ами в общи линии е това , ако те интерисува повече можеш да ми пишеш на лични
Аз го правя по следния начин:
Замятам и преди да падне тежеста във водата задържам с пръст влакното, линията се опъва, затваряш макарата и чакаш докато ти падне тежеста на дъното. Много ясно проличава когато опре дъното (върхът на фидера се отпуска рязко). Ако използваш плетено влакно много отчетливо се разбира къде ти е попаднала тежестта (по трептенето можеш да разбереш дали е твърдо или е тинесто). От тука има няколко варианта
1. Дъното е твърдо
Почваш леко да обираш влакното с макарата и върхът трепти леко като ти показва че дъното е твърдо (чувстваш го по въдицата, трябва тренировки малко и ще го осетиш). Така обираш влакното докато върхът силно се огъне. Това показва че имаш праг (това място търсиш за риболов). Но пак повтарям дъното трябва да е твърдо защото ако е тинесто то върхът на фидера постоянно ще ти се огъва , тъй като тежестта ще потъва.
2. Дъното е тинесто
Тука трябва да кажа че метода за определяне на прага е по неточен (малките прагове могат да се прескочат). Та аз процедирам по следния начин
Заметнали сме , осетили сме, че дъното е тинесто то метода с провлачването не върши работа тогава ползваме както казват братушките джиг метода. Правим три бързи оборота на макарата и броим кога ще падне тежестата на дъното (разбира се когато върхът на фидера рязко се отпусне)
Примерно сме преброили до 3. Пак правим бързи 3 оборота и пак броиме и пак времето е приблизително 3 сек., значи е равност, ако времето беше 2 или 1 секунда то имаме повдигане, ако времето беше примерно 5 секунди значи дълбочината нараства. Този метод е по неточен защото малките изменения на релефа не могат да се отчетат , примерно ръб от 20-30 см. не можеш да го отчетеш. Тука има една хитрост, намляваш тежестта примерно си ползвал 40гр. крушовидна тежест за измерване и времената ти са били 2 3 сек. на пропадане на тежестта за да се увеличи това време намаляваш тежестта на 30 гр. то така ще прибавиш още секунда секунда и половина и пропадането ще ти стане 3 4 секунди. Обаче пак има една тънкост ако има течение то малките тежести течението ги отнася и не можеш да правиш измерването в права линия а става мерене по дъга така, че не може да се варира много и в тежестите.
Когато гледах този филм (аз за който си мисля) си изясних доста от нещата обаче отидох на водоема и не стана всичко толкова просто. Първия проблем ми беше че не можах да сложа пръста на шпулата и да опъна влакното и се затрудних с определянето на дъното какво е тинесто или твърдо. Ако не се изнервиш опитай няколко пъти първо да се научиш да спираш точно когато тежестта падне във водата. След като си решил че си определил дъното пробвай първо с 2рия метод за определяне на ръба където ще ловиш и ако не откриеш ръб то тогава ползвай първия метод. За предпочитане е втория метод защото дъното най вероятно не е еднородно (преминава от твърдо в леко тинесто или има участък с водорасли и т.н. варианти много) Ако втория метод не ти донесе резултат то тогава премини на първия
Ами в общи линии е това , ако те интерисува повече можеш да ми пишеш на лични
Тъпо, тъпо та чак дрънка
Туй нещо според мен върши работа само на по големи реки,канали и устия на големи водоеми.Където е възможно силното течение да е направило дупки или пък се черпят инертни материали.Всички сме виждали празни водоеми дъното на които е равно като тава.Не бих си и направил труда да търся неравности камо ли пък дупки.Дупки,дупки ама колко да са големи тези дупки?Примерно ако ловя по наклона на бряг кво да търся по него като по принцип си е целия в прагове и неравности,особенно по стръмните.А пък ако има камъни и скали работата става банго.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вярно е има водоеми като тепсия равни,но там има една малка особенност,има ли и 1 сант денивилация на дъното и рибата се върти там един камък да има рибата е около него,просто явно им е вроден инстинкт да седят близо до тъкива места.Пък има защо храната там се спира и те го знаят и обикалят да чакат.

Без риболов няма любов !