Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Phoxinus phoxinus- Лешанка,Циганка
Модератор: emo vasilev
Phoxinus phoxinus- Лешанка,Циганка
Здравейте!!!
Аз,съм млада рибарка и спешно търся информация за Phoxinus phoxinus или наричана още Лешанка,Циганка
Не мога да намеря нищо освен малкото информация в определителя за рибите в България
Ако някой се е занимавал с този вид рибки и знае нещичко за тях,МОЛЯ помогнете 

- Petar Nedev
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Phoxinus phoxinus- Лешанка,Циганка
кой не я е срещал. като бяхме деца това беше основния ни улов:). живее в реките и е критерий за чиста вода. стига до10-12 см големина и е страхотна стръв за кустур и бяла.
Добра стръв е и за едра пъстърва.......
- jorro11
- ще става разбирач
Малка рибка от сем.Шаранови, предпочита по-бързо течащи реки богати на кислород.Единствената риба редом с пъстървите,която се среща и в Рилските езера.Пасажна рибка с ясно изразен полов диморфизъм.По-време на хвърлянето нахайвера мъжките стават много красиви с пъстри шарки и с червена уста,на главата им се появяват грапави образувания, които по-късно изчезват.Мъжките са с по-тъмни и пъстри шарки,а женските са по-светли.На дължина достига до 12-13см.Хайвера си хвърля от юни до септември, при това в една и съща река(незнам на какво се дължи разликата във времето за хвърляне).Идеална стръв за всички пъстърви,костурови и кефала.Ако искаш да гледаш рибката в аквариум трябва да знаеш ,че се нуждае от повечко кислород и студена вода.
- mitiogt
- ще става разбирач
Храни се със всякакви червейчета и ларви , обитава горните течения на реките и кълве на всичко, що мърда, без да се замисля . На дължина достига макс 13-14 см . В повечето случай дели с балканската пъстърва един ареал. В книгите пише, че лещанката е основната храна на балканската пъстърва , но съм я ползвал много пъти за стръв без резултат.
Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
-
- ще става разбирач
Никой не написа ,че е много вкусна.Като дете успявах само от тях да ловя,рядко някое кленче.
Пържехме по десет двайсет и се кефехме на огромния улов
Пържехме по десет двайсет и се кефехме на огромния улов

Ако рибите бяха жени щях да ги ухажвам всеки
ден,ако жените бяха риби нямаше да се
занимавам с глупости а щях постояно да съм за риба.
ден,ако жените бяха риби нямаше да се
занимавам с глупости а щях постояно да съм за риба.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Печахме ги на сламка 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Царството им е яз. Белмекен, за 30сек. добива с рачило
е над 20бр. , тамошната пъстърва ги предпочита пред тенекиените примамки.

На платено не одим !
-
- ще става разбирач
В центъра на Габрово също ги има,ама пъстървите са епизодични
.... направо като тръгнат на пасаж се мерят в кубици 

Колега можеш ли да ми кажаш къде около Кърджали си срещал тази риба?nedevi30 написа:кой не я е срещал. като бяхме деца това беше основния ни улов:). живее в реките и е критерий за чиста вода. стига до10-12 см големина и е страхотна стръв за кустур и бяла.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
че ти и сега се радваш само на такав уловnedevi30 написа:кой не я е срещал. като бяхме деца това беше основния ни улов:). живее в реките и е критерий за чиста вода. стига до10-12 см големина и е страхотна стръв за кустур и бяла.

-
- кандидат преподавател
Има я и в горното течение на р.Арда-в района на с.Кошница,но са много дребни -максимум 6-7 см,доста светли на цвят,или поне аз съм ги виждал в такъв период.Поради изключителната дребнота,не представляват риболовен интерес - в оня район куцо и сакато ,законно и по бандитски бракониерски гони само мряната и пъстървите 

-
- новобранец
otnosno le6ankata v belmeken q ima6e v izobilie predi godini sega po4ti ne se sre6ta.tazi godina kato hodih prez avgust q nqmq6e po4ti v posledstvie razbrah ot kade e pri4inata kato hvanah 5 kostura.nqkoi sasipa i tozi krasiv qzovir
Здравей колега,
Тук пишем само на кирилица
chiursa_bg
Здравей колега,
Тук пишем само на кирилица

chiursa_bg