Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Подледен риболов
naRiba.com

Форум

Един прекрасен зимен ден на Алино
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Един прекрасен зимен ден на Алино
След като Бат Стан ми запали фитила с темата, че на Алино има лед, макар и само за „ценители”, автоматично се идентифицирах като такъв
и мисълта за първи риболов на лед този сезон не ми даде спокойствие. Ангажименти също имаше в изобилие – дъщерята си дойде за Коледа , в офиса работа има до безкрай, но в сряда 29 декември вече нищо не можеше да ме спре, един ден отпуска, ден само за мен, което не се беше случвало вече три седмици – нещо крайно необичайно за човек с моите навици.
Жестокият студ ме накара да изчакам малко с тръгването и едва към 11.00 часа бях на брега на язовира. Съвсем сам, нямаше и следи от колеги около стената. Температурата беше минус 8 С, тишина и слънце. За всеки случай тръгнах по пътеката от западния бряг и се насочих към клисурата на устието. Леда беше много добър, то няма как при този здрав студ. Между 14 и 18 см много як, твърд като бетон първи лед. Чак сега се сетих, че не съм си заточвал ножовете на бура и всяка дупка я правех на почивки. Затова и направих малко дупки, но във всяка дърпаше.
Лових само на плувка, стръв хирономус. Рибките бяха активни, но кокто често се случва, редуваха за продължително време предпочитанията си към подаването на стръвта. Единият ми монтаж е класически с повод след последното олово, а другият е с долно олово и къс повод фиксиращ стръвта на 3-4 см над дъното. Та и този ден рибите редуваха двата тъкъма, изглежда това е някаква особеност на начина им на хранене, предполагам че в определен интервал търсят храната по дъното, а после плуват малко над него и обират това което срещнат. За съжаление не мога да погледна на тази дълбочина, вчера лових на 4 до 5 метра, иначе би било много любопитно да се види как точно се хранят рибите.

Денят наистина беше прекрасен – лед, сняг, борове, слънце и синьо небе, пълно безветрие. Замислих се колко рядко ми се случва да попадна на такова райско място и колко много време прекарвам в бетонения град.
Дали от адреналинът или от емоциите на първия риболов на лед, студ през този ден не усетих, въпреки че дълго лових в сянката на клисурата. Имаше следи от колеги, може би от предния ден, но тук аз бях първия в този залив.

След обяд дойдоха Стоян, съфорумец и негов колега, включиха се и те въпреки че интензивноста на риболова вече беше намаляла, имаха успех на блесна и мормишка. Рибата се премести към по-дълбокото и вземаше само с подлъгване.

Хванах 35 рибки, костур и бабушки, дребни наистина, типични алински рибета, но на мен килограми не ми трябват, удоволствието от риболова и деня бяха наистина на мах. На този опоскан язовир е истинско предизвикателство да хванеш въобще риба, на Герман сигурно има много повече, но за мен не е същото. Моите рибета отидоха към тигана на колежката на която бяха обещани/ че да ме замества
/.

Затова и го обичам толкова много, този малък и беден на риба, но много красив язовир в планината. Около София киша, мъгла, кал и безрибие, но на Алино леда идва най-рано и последен си отива.
Наслука на всички. Дано тази зима е с лед, риба и безопасна!

Жестокият студ ме накара да изчакам малко с тръгването и едва към 11.00 часа бях на брега на язовира. Съвсем сам, нямаше и следи от колеги около стената. Температурата беше минус 8 С, тишина и слънце. За всеки случай тръгнах по пътеката от западния бряг и се насочих към клисурата на устието. Леда беше много добър, то няма как при този здрав студ. Между 14 и 18 см много як, твърд като бетон първи лед. Чак сега се сетих, че не съм си заточвал ножовете на бура и всяка дупка я правех на почивки. Затова и направих малко дупки, но във всяка дърпаше.
Лових само на плувка, стръв хирономус. Рибките бяха активни, но кокто често се случва, редуваха за продължително време предпочитанията си към подаването на стръвта. Единият ми монтаж е класически с повод след последното олово, а другият е с долно олово и къс повод фиксиращ стръвта на 3-4 см над дъното. Та и този ден рибите редуваха двата тъкъма, изглежда това е някаква особеност на начина им на хранене, предполагам че в определен интервал търсят храната по дъното, а после плуват малко над него и обират това което срещнат. За съжаление не мога да погледна на тази дълбочина, вчера лових на 4 до 5 метра, иначе би било много любопитно да се види как точно се хранят рибите.
Денят наистина беше прекрасен – лед, сняг, борове, слънце и синьо небе, пълно безветрие. Замислих се колко рядко ми се случва да попадна на такова райско място и колко много време прекарвам в бетонения град.
Дали от адреналинът или от емоциите на първия риболов на лед, студ през този ден не усетих, въпреки че дълго лових в сянката на клисурата. Имаше следи от колеги, може би от предния ден, но тук аз бях първия в този залив.
След обяд дойдоха Стоян, съфорумец и негов колега, включиха се и те въпреки че интензивноста на риболова вече беше намаляла, имаха успех на блесна и мормишка. Рибата се премести към по-дълбокото и вземаше само с подлъгване.
Хванах 35 рибки, костур и бабушки, дребни наистина, типични алински рибета, но на мен килограми не ми трябват, удоволствието от риболова и деня бяха наистина на мах. На този опоскан язовир е истинско предизвикателство да хванеш въобще риба, на Герман сигурно има много повече, но за мен не е същото. Моите рибета отидоха към тигана на колежката на която бяха обещани/ че да ме замества

Затова и го обичам толкова много, този малък и беден на риба, но много красив язовир в планината. Около София киша, мъгла, кал и безрибие, но на Алино леда идва най-рано и последен си отива.
Наслука на всички. Дано тази зима е с лед, риба и безопасна!
-
- фен клуб-скобар
Re: Един прекрасен зимен ден на Алино
Чуден репортаж, много хубаво местенце. Доволно риба, аз ако хвана толкова на лед ше съм доволен.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

-
- ще става разбирач
Страхотен репортаж,великолепна,омайваща природа и добро начесване на крастата.Супер.
Типична зимна приказка !
Прекрасен риболовен излет ! 

-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Много,много красива зимна приказка.Супер риболов заобиколен с тази невероятна красота,нямам думи.Браво и за майсторлъка на лед. 

-
- кандидат преподавател
Невероятна красота ! Уникално ! А и репортажа е като приказка .
Изкефих се , се едно че бях там ! Супер кеф - на макс !!!

Изкефих се , се едно че бях там ! Супер кеф - на макс !!!

Върл Shimano фен!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Да това е истинска зимна приказка, а като си помисля колко много хора не са и подозирали, че съществуна, камо ли да и се насладят.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- каридата
- учете се от него
Определено си оцелил прекрасен ден за риболов,а за заобикалящата красота нямам думи.
Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

Невероятно красив излет и репортаж

Супер, ние бяхме вчера. Ледът е чук, със сина ми уловихме общо над 60 риби, същите като на бате Г. Петков. Извадих обаче една каракуда към 300 грама, която може да претендира за "най-голяма каракуда, хваната на подледен риболов на Алино". След малко тръгваме за Враждебна.
Поздравления за страхотният репортаж,а снимките нямам думи,невероятни снимки. 

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Прекрасна тема за страхотен излет на леда.
Дано през новата година да ни радваш с още много такива репортажи.
Дано през новата година да ни радваш с още много такива репортажи.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- venkov71
- научил се да хвърля
Браво колега,докоснал си се до девствената природа в цялата и зимна красота,заредил си се с положителни емоции,а и риба си хванал.Поздравления и повече подобни репортажи през новата година! Весели празници и наслука!
П.п. Не те ли хваща шубето по някога като си сам на леда?
П.п. Не те ли хваща шубето по някога като си сам на леда?
ако можех да превърна хобито си в професия......