Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как си правя лодка
Модератор: emo vasilev
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Как си правя лодка
Здравейте,на всички които се интересувате до някаква степен от самостройни лодки.Реших и аз да пусна една тема за това как си правя лодката сам.Може на някой да му е интересно,да се поучи от моите грешки(със сигурност имам такива),или пък да вземе някоя идея.И така започвам с проекта.изтеглих го от тук- http://www.motolodka.ru/som.htm .
Първо си направих шаблони в реален размер от обикновен картон:

След това започнах със снабдяването с материали

Това е шпертплата-6мм водоустойчив.Намерих го благодарение на колегата КАЯ.
Изпробвах го като накиснах едно пърче от него във вода 1-денонощие после суша,после пак във водата и така няколко пъти-е издържа не се разлепи.
Следваше съединяването на шпертплата за да стане 5м. дълъг:

Тези снадки по късно ги залепих с епоксидна смола и стъкломат.Но за това по нататък.
Сега почнах да кроя и шия:

Заших с медна тел,която извадих от ел.кабел 2,5(м2) а някъде и кабел 4(м2)
Баща ми белеше кабелите с един нож,пък аз шиех.

Това се получи за няколко дни.
Първо си направих шаблони в реален размер от обикновен картон:

След това започнах със снабдяването с материали

Това е шпертплата-6мм водоустойчив.Намерих го благодарение на колегата КАЯ.
Изпробвах го като накиснах едно пърче от него във вода 1-денонощие после суша,после пак във водата и така няколко пъти-е издържа не се разлепи.
Следваше съединяването на шпертплата за да стане 5м. дълъг:

Тези снадки по късно ги залепих с епоксидна смола и стъкломат.Но за това по нататък.
Сега почнах да кроя и шия:

Заших с медна тел,която извадих от ел.кабел 2,5(м2) а някъде и кабел 4(м2)
Баща ми белеше кабелите с един нож,пък аз шиех.

Това се получи за няколко дни.
Последно промяна от pezz на Чет Яну 06, 2011 4:02 pm, променено общо 1 път.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
-
- сериозен играч
Re: Как си правя лодка
Респект колега . С голяма радост ще следя развитието на темата .
Аз съм намислил да правя кану но по SOF технологията . Поспрях се обаче и реших преди това да направя два поплавъка по същата технология , за да може да допусня някои грешки , които да се изгладят при кануто за в бъдеще .
Още веднъж поздрави и успех в начинанието!

Аз съм намислил да правя кану но по SOF технологията . Поспрях се обаче и реших преди това да направя два поплавъка по същата технология , за да може да допусня някои грешки , които да се изгладят при кануто за в бъдеще .
Още веднъж поздрави и успех в начинанието!

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Евала.И аз се бях засилил по едно време,ма си останах със засилката само.
Дръж ни в течение!
Дръж ни в течение!

Браво. В блога ти лодката е почти на завършване, но така повече колеги ще и обърнат внимание и ще е подредено по етапи предполагам.
П.п. римохит навремето също ме интересуваше кануто и съм понасъбрал разни материали. Виж този линк:
http://katera.ru/forum/index.php?/topic/13977-kanoa/
Обсъждането се е разпростряло на около 80 страници, има доста препратки там и чертежи. Дано да ти е от полза.
П.п. римохит навремето също ме интересуваше кануто и съм понасъбрал разни материали. Виж този линк:
http://katera.ru/forum/index.php?/topic/13977-kanoa/
Обсъждането се е разпростряло на около 80 страници, има доста препратки там и чертежи. Дано да ти е от полза.
- pezz
- вече хвърля и на тежко
После направих всички тия ребра(не зная как се казват с техничести термини)който държат лодката от вътре и им придават съответната форма,както и транеца.

След това монтирах всичко на лодтата с помощта на видички за дърво и лепило:

После обърнах лодката обратно за да мога да залепя местата където бях съединил шпертплата.Ако го бях направил предварително(още преди разкрояването)щях да си спестя това ама нищо,свърши вече.

Пак обръщане и лепя шевовете от вътрешна страна.Лентите са от стъкломат широки 10см.сам си ги режа с обикновенна ножица.Режа ги от това руло:

След като залепих отвътре,честно да ви кажа малко със страх изрязах теловете от външна страна,страхувах се да не цъфне цялата конструкция и да стана за смях,но лепките ми се оказаха безупречни и удържаха геройски.

След това,смея да кажа,първо изпитание в живота на моята лодка,започнах да я доукрепям от вътре с разните му там рейки(летвички)и тям подобни неща:

За сега толкова след малко ще има още...

След това монтирах всичко на лодтата с помощта на видички за дърво и лепило:

После обърнах лодката обратно за да мога да залепя местата където бях съединил шпертплата.Ако го бях направил предварително(още преди разкрояването)щях да си спестя това ама нищо,свърши вече.

Пак обръщане и лепя шевовете от вътрешна страна.Лентите са от стъкломат широки 10см.сам си ги режа с обикновенна ножица.Режа ги от това руло:

След като залепих отвътре,честно да ви кажа малко със страх изрязах теловете от външна страна,страхувах се да не цъфне цялата конструкция и да стана за смях,но лепките ми се оказаха безупречни и удържаха геройски.

След това,смея да кажа,първо изпитание в живота на моята лодка,започнах да я доукрепям от вътре с разните му там рейки(летвички)и тям подобни неща:

За сега толкова след малко ще има още...
Последно промяна от pezz на Чет Яну 06, 2011 4:08 pm, променено общо 1 път.
- pezz
- вече хвърля и на тежко
След като докарах лодката до това положение почнах да я облепям от външна страна с полиестерна смола и стъкломат.за целта отново я обърнахме с корема на горе:

И започнах смола,стъкломат пак смола и пак стъкломат-на дъното слоевете са 4 от страни са 2

След ламинирането(така се нарича това залепяне на съкломата)започнах да китосвам с полиестерен кит,и по този начин вече подготвях за боя.

А на следващата снимка дъното е китосано измито и чака за боядисване,в резултат на много много шкурене.

А ето и боята-автоемайллак по съвет на колегата от форума КИРО.А пък и най-лесно намерения вариант:

И следва боядисване с валяк 3-ръце:

На тези снимки обаче боята е само на 1-ръка.В момента нямам по пресни снимки на боята-по на-татък ще има.

И започнах смола,стъкломат пак смола и пак стъкломат-на дъното слоевете са 4 от страни са 2

След ламинирането(така се нарича това залепяне на съкломата)започнах да китосвам с полиестерен кит,и по този начин вече подготвях за боя.

А на следващата снимка дъното е китосано измито и чака за боядисване,в резултат на много много шкурене.

А ето и боята-автоемайллак по съвет на колегата от форума КИРО.А пък и най-лесно намерения вариант:

И следва боядисване с валяк 3-ръце:

На тези снимки обаче боята е само на 1-ръка.В момента нямам по пресни снимки на боята-по на-татък ще има.
Браво колега!
Поздравления за желанието и за работата която си свършил! +5
Искам само да наблегна на нещо относно боята - на няколко места съм писал вече, че преди каквито и да е покривни бои е силно желателно да се грундира полиестерната основа с епокси грундове. Така с авто лака няма да е желателно да седи лодката повече от няколко дена непрекъснато на вода, а дори не знам дали и толкова ще е добре. Дори и при боядисването на коли преди ато-лака се нанасят грудове а за лодки от полиестер или с полиестерни покрития (само няколко слоя ламинат) епоксидния грунд трябва да е поне 0,3мм за да се избегне осмоза или доволно напиване на полиестера с вода.
Въпреки малката ми забележка аз лично съм очарован от свършената работа и най-вече от мерака ви.
Поздрави
P.S.
Стих се и още нещо, щеше да избегнеш доста работа (шкурене и китосване) ако беше направил последния слой с тъкан стъкломат 80г/м2 (един или два слоя). По този начин не само се заравнява повърхността , но и се избягват големия брой "стърчалки" от нетъкания стъкломат, които е възможно да пробият покривните бои и да допринесат за още по голямо всмукване на вода.
Искам само да наблегна на нещо относно боята - на няколко места съм писал вече, че преди каквито и да е покривни бои е силно желателно да се грундира полиестерната основа с епокси грундове. Така с авто лака няма да е желателно да седи лодката повече от няколко дена непрекъснато на вода, а дори не знам дали и толкова ще е добре. Дори и при боядисването на коли преди ато-лака се нанасят грудове а за лодки от полиестер или с полиестерни покрития (само няколко слоя ламинат) епоксидния грунд трябва да е поне 0,3мм за да се избегне осмоза или доволно напиване на полиестера с вода.
Въпреки малката ми забележка аз лично съм очарован от свършената работа и най-вече от мерака ви.
Поздрави
P.S.
Стих се и още нещо, щеше да избегнеш доста работа (шкурене и китосване) ако беше направил последния слой с тъкан стъкломат 80г/м2 (един или два слоя). По този начин не само се заравнява повърхността , но и се избягват големия брой "стърчалки" от нетъкания стъкломат, които е възможно да пробият покривните бои и да допринесат за още по голямо всмукване на вода.
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Е дъното не можа да стане като от завод,но на мен си ми харесва.След като боядисах дъното започнах да подготвям от страни за боя обаче времето стана судено и не може да се рботи нито с кит нито с боя,за това сега съм малко в почивка,но се надявам да се постопли малко и да продължавам,че лято иде

това е за издърпване на колесар

а това мисля се казва буртик и е от дъбово дърво,за по здраво-захванах го с болтове 6мм.през 20см.разстояние един от друг.

дръжки на транеца.
Всичко това съм го направил за около 2-2,5месеца.към този момент съм до тук.Имам още доста работа и се надявам скоро да се захващам защото от 1м.на самнищо не можах да пипна по лодката.За сега толкова...

това е за издърпване на колесар

а това мисля се казва буртик и е от дъбово дърво,за по здраво-захванах го с болтове 6мм.през 20см.разстояние един от друг.

дръжки на транеца.
Всичко това съм го направил за около 2-2,5месеца.към този момент съм до тук.Имам още доста работа и се надявам скоро да се захващам защото от 1м.на самнищо не можах да пипна по лодката.За сега толкова...
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега,не грундирах защото никъде не намерих такива грундове,а лодката мисля да не стои повече от 1 ден във вода.Ще си я пускам само когато ми трябва-после на колесара и я прибирам в къщи.А за стъкломата-намерих само такъв,даже ми продадоха цял топ въпреки че исках много по малко,та сега имам за още 2 лодки.VGS написа:Браво колега!
Поздрави
P.S.
Колега свършил си трудното,ако ме послушаш няма да збъркаш.Направи си каюта и си караи лодката на сухо .Достатъчно ще ти е 1,80см светло
и другото много важно нещо е НАПРАВИ ДВОИНО ДЪНО И ГО НАПЪЛНИ С ПРАЗНИ ЗАПЕЧАТЕНИ БУТИЛКИ ОТ 500г МИНЕРАЛНА ВОДА.

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:

-
- ще става разбирач
Браво колега ,можеш да почнеш да се занимаваш и със серийно производство
.На мене и друго ми е много интересно да напишеш колко пари ти се връзва една такава лодка.

- ceno cenov
- разбира нещата
Браво колега!!! Майсторска работа.
Интересно ми е с какъв двигател смяташ да я караш лодката.
И ако имаш желание обясни малко повече за материалите - мат, смола - видове, цени и от къде ги закупи.
Интересно ми е с какъв двигател смяташ да я караш лодката.
И ако имаш желание обясни малко повече за материалите - мат, смола - видове, цени и от къде ги закупи.