Как си правя лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Как си правя лодка

Мнение от pezz »

Здравейте,на всички които се интересувате до някаква степен от самостройни лодки.Реших и аз да пусна една тема за това как си правя лодката сам.Може на някой да му е интересно,да се поучи от моите грешки(със сигурност имам такива),или пък да вземе някоя идея.И така започвам с проекта.изтеглих го от тук- http://www.motolodka.ru/som.htm .
Първо си направих шаблони в реален размер от обикновен картон:
Изображение
Изображение
Изображение
След това започнах със снабдяването с материали
Изображение
Това е шпертплата-6мм водоустойчив.Намерих го благодарение на колегата КАЯ.
Изпробвах го като накиснах едно пърче от него във вода 1-денонощие после суша,после пак във водата и така няколко пъти-е издържа не се разлепи.
Следваше съединяването на шпертплата за да стане 5м. дълъг:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Тези снадки по късно ги залепих с епоксидна смола и стъкломат.Но за това по нататък.
Сега почнах да кроя и шия:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Заших с медна тел,която извадих от ел.кабел 2,5(м2) а някъде и кабел 4(м2)
Баща ми белеше кабелите с един нож,пък аз шиех.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Това се получи за няколко дни.
Последно промяна от pezz на Чет Яну 06, 2011 4:02 pm, променено общо 1 път.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Re: Как си правя лодка

Мнение от rimohit »

Респект колега . С голяма радост ще следя развитието на темата .
Аз съм намислил да правя кану но по SOF технологията . Поспрях се обаче и реших преди това да направя два поплавъка по същата технология , за да може да допусня някои грешки , които да се изгладят при кануто за в бъдеще .
Още веднъж поздрави и успех в начинанието!
:supz:
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Евала.И аз се бях засилил по едно време,ма си останах със засилката само.
Дръж ни в течение!
Изображение
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Браво. В блога ти лодката е почти на завършване, но така повече колеги ще и обърнат внимание и ще е подредено по етапи предполагам.
П.п. римохит навремето също ме интересуваше кануто и съм понасъбрал разни материали. Виж този линк:
http://katera.ru/forum/index.php?/topic/13977-kanoa/
Обсъждането се е разпростряло на около 80 страници, има доста препратки там и чертежи. Дано да ти е от полза.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

После направих всички тия ребра(не зная как се казват с техничести термини)който държат лодката от вътре и им придават съответната форма,както и транеца.
Изображение

Изображение

Изображение
След това монтирах всичко на лодтата с помощта на видички за дърво и лепило:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

После обърнах лодката обратно за да мога да залепя местата където бях съединил шпертплата.Ако го бях направил предварително(още преди разкрояването)щях да си спестя това ама нищо,свърши вече.
Изображение

Изображение

Пак обръщане и лепя шевовете от вътрешна страна.Лентите са от стъкломат широки 10см.сам си ги режа с обикновенна ножица.Режа ги от това руло:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
След като залепих отвътре,честно да ви кажа малко със страх изрязах теловете от външна страна,страхувах се да не цъфне цялата конструкция и да стана за смях,но лепките ми се оказаха безупречни и удържаха геройски.
Изображение
След това,смея да кажа,първо изпитание в живота на моята лодка,започнах да я доукрепям от вътре с разните му там рейки(летвички)и тям подобни неща:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За сега толкова след малко ще има още...
Последно промяна от pezz на Чет Яну 06, 2011 4:08 pm, променено общо 1 път.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Ма то цял параход бе! :D
Респект!
Изображение
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

След като докарах лодката до това положение почнах да я облепям от външна страна с полиестерна смола и стъкломат.за целта отново я обърнахме с корема на горе:
Изображение
И започнах смола,стъкломат пак смола и пак стъкломат-на дъното слоевете са 4 от страни са 2
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
След ламинирането(така се нарича това залепяне на съкломата)започнах да китосвам с полиестерен кит,и по този начин вече подготвях за боя.
Изображение
А на следващата снимка дъното е китосано измито и чака за боядисване,в резултат на много много шкурене.
Изображение
А ето и боята-автоемайллак по съвет на колегата от форума КИРО.А пък и най-лесно намерения вариант:
Изображение
И следва боядисване с валяк 3-ръце:
Изображение

Изображение

Изображение
На тези снимки обаче боята е само на 1-ръка.В момента нямам по пресни снимки на боята-по на-татък ще има.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Браво колега!
Поздравления за желанието и за работата която си свършил! +5
Искам само да наблегна на нещо относно боята - на няколко места съм писал вече, че преди каквито и да е покривни бои е силно желателно да се грундира полиестерната основа с епокси грундове. Така с авто лака няма да е желателно да седи лодката повече от няколко дена непрекъснато на вода, а дори не знам дали и толкова ще е добре. Дори и при боядисването на коли преди ато-лака се нанасят грудове а за лодки от полиестер или с полиестерни покрития (само няколко слоя ламинат) епоксидния грунд трябва да е поне 0,3мм за да се избегне осмоза или доволно напиване на полиестера с вода.
Въпреки малката ми забележка аз лично съм очарован от свършената работа и най-вече от мерака ви.

Поздрави

P.S.
Стих се и още нещо, щеше да избегнеш доста работа (шкурене и китосване) ако беше направил последния слой с тъкан стъкломат 80г/м2 (един или два слоя). По този начин не само се заравнява повърхността , но и се избягват големия брой "стърчалки" от нетъкания стъкломат, които е възможно да пробият покривните бои и да допринесат за още по голямо всмукване на вода.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Е дъното не можа да стане като от завод,но на мен си ми харесва.След като боядисах дъното започнах да подготвям от страни за боя обаче времето стана судено и не може да се рботи нито с кит нито с боя,за това сега съм малко в почивка,но се надявам да се постопли малко и да продължавам,че лято иде :D :D :D
Изображение
това е за издърпване на колесар
Изображение
а това мисля се казва буртик и е от дъбово дърво,за по здраво-захванах го с болтове 6мм.през 20см.разстояние един от друг.
Изображение

Изображение
дръжки на транеца.
Всичко това съм го направил за около 2-2,5месеца.към този момент съм до тук.Имам още доста работа и се надявам скоро да се захващам защото от 1м.на самнищо не можах да пипна по лодката.За сега толкова...
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

VGS написа:Браво колега!
Поздравления за желанието и за работата която си свършил! +5
Искам само да наблегна на нещо относно боята - на няколко места съм писал вече, че преди каквито и да е покривни бои е силно желателно да се грундира полиестерната основа с епокси грундове. Така с авто лака няма да е желателно да седи лодката повече от няколко дена непрекъснато на вода, а дори не знам дали и толкова ще е добре. Дори и при боядисването на коли преди ато-лака се нанасят грудове а за лодки от полиестер или с полиестерни покрития (само няколко слоя ламинат) епоксидния грунд трябва да е поне 0,3мм за да се избегне осмоза или доволно напиване на полиестера с вода.
Въпреки малката ми забележка аз лично съм очарован от свършената работа и най-вече от мерака ви.

Поздрави

P.S.
Стих се и още нещо, щеше да избегнеш доста работа (шкурене и китосване) ако беше направил последния слой с тъкан стъкломат 80г/м2 (един или два слоя). По този начин не само се заравнява повърхността , но и се избягват големия брой "стърчалки" от нетъкания стъкломат, които е възможно да пробият покривните бои и да допринесат за още по голямо всмукване на вода.
Здравей колега,не грундирах защото никъде не намерих такива грундове,а лодката мисля да не стои повече от 1 ден във вода.Ще си я пускам само когато ми трябва-после на колесара и я прибирам в къщи.А за стъкломата-намерих само такъв,даже ми продадоха цял топ въпреки че исках много по малко,та сега имам за още 2 лодки.
toyo1

Мнение от toyo1 »

Колега свършил си трудното,ако ме послушаш няма да збъркаш.Направи си каюта и си караи лодката на сухо .Достатъчно ще ти е 1,80см светло :wink: и другото много важно нещо е НАПРАВИ ДВОИНО ДЪНО И ГО НАПЪЛНИ С ПРАЗНИ ЗАПЕЧАТЕНИ БУТИЛКИ ОТ 500г МИНЕРАЛНА ВОДА.
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

:smt038 :smt038 :smt041 :smt041 Адмирации колега. Преди 12 години си направих една лодка която ползвах дълги години. Тогава не можах да намеря стъкломат та я направих с филтърен плат, доста дебел и здрав. Впрочем още се ползва на едно малко езеро. Та мисълта ми е че да си направиш нещо и да виждаш как се получава е направо неповторимо изживяване.
DGK
новобранец
новобранец

Мнение от DGK »

:prayer: Благородно ти завиждам за уменията и удоволствието от добре свършената работа
stefan_ginev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stefan_ginev »

Браво колега ,можеш да почнеш да се занимаваш и със серийно производство :wink: .На мене и друго ми е много интересно да напишеш колко пари ти се връзва една такава лодка.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Браво колега!!! Майсторска работа.
Интересно ми е с какъв двигател смяташ да я караш лодката.
И ако имаш желание обясни малко повече за материалите - мат, смола - видове, цени и от къде ги закупи.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”