Споделете тънкостите на подледният риболов.

Модератори: bobopeli, Кърцата

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Споделете тънкостите на подледният риболов.

Мнение от КАЯ »

Подледният риболов от доста години се радва на все по-голяма популярност и у нас. Може да се каже, че вече има изградена школа. Би било полезно нашите майстори в този набиращ все по-голяма популярност риболов да споделят своите умения и опит. Такъми примамки т.н. в наши условия. Досега не съм риболовствал на лед и тази година надали ще опитам. Липсват ми пособия и така, но с удоволствие чета каквото намеря за този вид риболов. Теоритичната ми подготовка се базира главно на руският опит. Предполагам, че много от нашите майстори също са тръгнали от там, но са го даразвили съобразно условията в България и има какво да споделят.
Ако се стори за полезно може темата да бъде фиксирана в началото на раздела, за да може да се допълва и преглежда по-лесно, а и това би спомогнало за популяризирането на този вид риболов. За сега раздела не е богат на такива сведения.
Успех на всички колеги практикуващи този начин на риболов.
Аватар
Petar Nedev
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Споделете тънкостите на подледният риболов.

Мнение от Petar Nedev »

интересна тема. и аз не съм стъпвал на леда с въдица,но определено ще следя развитието на темата
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

И най-неизкушените от тръпката по риболова на дупка в леда знаят, че баш-майсторите в този занаят са неговите „родители” - руснаците. За прохождащите мераклии в екстремното хоби съветите и препоръките на ненадминатата руска школа са нещо като базов учебен материал по предмета. Предлагаме ви най-важните от тях. А дали и доколко те са приложими на наша почва, всеки да прецени сам за себе си.
Мераклиите за подледен риболов най-напред трябва да определят, проучат и едва след това да се насочат към подходящите за тази цел водоеми. По принцип през зимата количеството риба в тях е същото, както и през лятото. Разликата е, че през студените месеци някои специфични фактори - най-вече ниските температури, оказват влияние върху поведението на отделните видове. Те променят реакциите им, храненето им и дори коефициента на оцеляване. Например, при дебела снежна покривка върху леда във водата постъпва оскъдна светлина. Това води до забавяне ръста на водораслите, а вследствие се намалява количеството на произвеждания от тях кислород. В резултат поведението на рибите става вяло и апатично. Вместо активно да се движат и хранят, в такава среда те насочват цялата си енергия за оцеляване.
Езерата, които през лятото са осеяни с множество треволяк, обикновено са доста плитки, а местата с достатъчно кислород в тях са ограничени. Затова голяма част от рибата тук не може да обитава през зимата и се събира в зоните с важния за всяко същество природен елемент. При яки студове с голяма продължителност, когато дебел лед скове водоема, известен процент от рибното население дори не доживява пролетта. Това обаче не означава, че кислородната недостатъчност обхваща цялото езеро, защото определени участъци са подходящи за ловене на дупка и дават добри резултати. При избор на водоем за подледен риболов взимайте под внимание всички фактори.
МЯСТОТО НА ЛОВЕНЕ
Преди да започнете първите си опити, се насочете към място с повечко рибари. Обикновено опитните „зимни” риболовци обичат да действат в големи компании, получавайки допълнително удоволствие от излета. Повечето от тях с готовност ще ви съдействат и помогнат при първите крачки. Едва ли биха се намръщили от присъствието на още един член - при това „новобранец”, в агитката им. Тъкмо във ваше лице „старите пушки” ще открият точния човек, пред когото хем ще се похвалят от успехите си, хем ще разкажат за най-подходящите примамки и прочие мъдрости. Един истински добронамерен „ветеран” винаги ще сподели опита си с начинаещия колега. Разбира се, ще се намерят и изключения, но не се отчайвайте. Такива има навсякъде. Не се притеснявайте да питате и да показвате пред другите, че сте съвсем „бос” в подледния риболов.
МЕСТАТА С РИБНО ПРИСЪСТВИЕ
Да се открият дашните места никак не е лесно, понякога доста вложени усилия остават без резултат. Важно е да се помни, че поведението на рибата през зимата коренно се различава от това през топлите сезони. Единствената й потребност се свежда до похапването на нещо, за да оцелее. И за да не харчи енергията си напразно, за целта отделя малко време, предимно през деня. Ето това е ключът към някои от особеностите на храненото й през зимния период. Има и още нещо. Много рибари не отделят значение на факта, че пробиването на дупка в леда е свързано с доста висок шум на „работното” място, който въздейства отрицателно на рибата. Трябва да мине известно време, докато тя се успокои и активизира. Така че припрените бързи действия и решения не са от полза.
ОБОРУДВАНЕТО
Като начало трябва да сте наясно със себе си колко време ще отделяте за подледен риболов. За тези, които правят излети само в почивните дни, скъпото оборудване ще бъде излишен лукс. Достатъчна е обикновена зимна въдица плюс комплект от примамки (изкуствени и жива стръв), куки, тежести и прочие рибарско снаряжение. Ще е нужен, разбира се, и ледобур. Престараванията по време първия излет не се препоръчват: отидете рано сутринта и ловете примерно до обяд. Ако рибата кълве - добре. Ако не - акцентирайте върху изучаването на новото за вас въдичарско оборудване. Бъдете сигурни, че с всеки изминал излет ще усвоявате все повече и повече тънкости.
За другата екипировка - дрехи, обувки, шапка, ръкавици, термос с чай и прочие, е повече от ясно каква следва да бъде. При възможност сложете в багажа допълнителен чифт чорапи, тениска, пуловер. Те никога няма да са ви излишни.
Изображение
Най добрите са тук
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Много добро попадение. Темата , ще бъде интересна , и полезна. Ще призова майсторите на този риболов , да кажат повече тънкости !
Предварително благодаря на отзовалите се специалисти !
Върл Shimano фен!
mimi750830
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mimi750830 »

Наистина интересна тема се заформи,по късно ще се включа,че сега ми викат да дупчиме леда :wink: :)
На къса плувка,в репея...
Ачо ♣

Мнение от Ачо ♣ »

Колеги,по тази тема има толкова писано из НЕТА,че едва ли някой тук ще открие"топлата вода" !Тъй като съм от района около яз.Батак,на колегите,които решат да посетят въпросния водоем горещо им препоръчвам да прочетат внимателно ЕТО ТАЗИ статия,ще им бъде от голяма полза. ТОЗИ материал също е полезен ! Въпреки,че са писани доста отдавна,те са актуални и днес! Между другото този водоем ,яз.Широка поляна и яз.Доспат са най-посещаваните през зимния период,разбира се,когато ледът е достатъчно надежден-безопасен !!!
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Ето едно клипче на подводни снимки как се държат рибите при подледен риболов.
http://www.donfisher.ru/assets/flash/507/video.mp4
И един от братя Щербакови.
http://plotva.net/?p=571
mimi750830
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mimi750830 »

Колеги,по тази тема има толкова писано из НЕТА,че едва ли някой тук ще открие"топлата вода"
Колега ,не сме тук да откриваме топлата вода.У братушките много студ,много лед ,ама и много риба.У нас всеки водоем си е за него си.Трябва да знаеш има ли някакъв вид риба, която да се храни под леда или по това време и под леда.Щото ако те заведа на един язовир който не Батак или други там дето цитираш и няма такава риба ,която търсиш,много бързо ще ти мине мерака.Пък този на начинаещия да не говорим.

Та начи:
Набелязваш си локва ,ама лятото,която има от тази риба-кефал,уклеи,бабушка,костур.
Чакаш зимата да замръзне и нападаш(ползваш всичката теория от по нагоре) :wink: Експерименти му е майката.
:drinkers: на слука.ЗА сега това.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Интересна тема се заформя, за такива като мен невежи в този риболов, догодина след като се снабдя с оборудването ще го пробвам ! :D
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Скъпи колеги,
Много е написано и много ще се напише по тази тема.
От чисто практическа гледна точка ще дам само три съвета:

1. Трябва да решите какъв зимен риболов ще практикувате
- на блесна
- на мормишка
- на плувка
Аз преди 20 години започнах с блесните, после преминах към мормишките, а сега ловя почти само на плувка.

2. Намирате по-опитен колега, присъединявате се към него, с или без неговото съгласие, гледате и попивате опита му. Написаното от руската школа е вярно, но за техните условия.

3. Тънки влакна, малки и тънки куки и хирономус, специано за Софийско.За останалата част от страната да споделят други колеги.

Наслука :D !
mimi750830
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mimi750830 »

- на блесна
- на мормишка
- на плувка
Тука има разминаване.Требе да имаш и трите неща,щото скоро гледах един колега да вика:–Да се такова у главата проста,аз мойте мормишки ги остайх у дома,щото вчера даваше на блесна. :wink:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

От споделеното по форумите /български/ и от българските побликации, които не са преводни оставам с впечатлението, чи при нашите условия на първо място са мормишките със или без стръв и плувката, по-рядко блесни. А за опит от ползването на балансьори не съм срещал.Може и да съм останал и с погрешно впечатление.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mimi750830 написа:
- на блесна
- на мормишка
- на плувка
...Тука има разминаване.Требе да имаш и трите неща...
Винаги си нося и от трите, ама ловя само на едно :wink: !
Но това е вече натрупване на опит и такъми. Не можеш да започнеш и с трите едновременно. То по принцип, може ама не съм убеден, че ще е "успешно начало" :D !
mimi750830
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от mimi750830 »

КАЯ написа:От споделеното по форумите /български/ и от българските побликации, които не са преводни оставам с впечатлението, чи при нашите условия на първо място са мормишките със или без стръв и плувката, по-рядко блесни. А за опит от ползването на балансьори не съм срещал.Може и да съм останал и с погрешно впечатление.
Начи много вярно,за мормишките и плувката,ама блесната е по скоростен риболов(по бързо потъва,вади се и пак така),няколко пъти,когато дава-като дава,дава.Тва първия як риболов и то на 2 м дълбочина.Ако е 5-6м с мормишката колкото и да дава,докато потънееее...
Балансьора пак така,като дава ,с него и тея N брой куки по него,докато откачиш ,,внимателно - безопасно ,, куките ,почваш да откачаш и ти и да брадясваш. :wink:
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Всичко трябва да се носи според мен :wink:
Вчера със синчето правихме малко състезание.Той с блесна ,аз с мормишка.От начало гол след гол на блесната,при мен нищо.После пълен обрат.
На мен най- ми допада с мормишка ,но без стръв.Определено по -едрите рибета се хващат по този начин.Днес успях да изадя кленче към 500гр на ситно мормише с червено и черно мънисто. :D
Преди пуснах тема за работещи примамки под леда -но нямаше отзиви от колегите.
Иначе от извесно време аз си ги правя сам -голяма занимавка,а и ловят после.
Бих препоръчал филмите на братя Шербакови.
Успех на всички!
Риболовът не е слука,а наука!
Публикувай отговор

Обратно към “Подледен риболов”