Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Тролинг преди забраната
Модератор: bobopeli
- petro_op
- ще става разбирач
Тролинг преди забраната
Стори ми се интересна и неразисквана темата за тролинг през студените месеци преди забраната - март и април най-вече. Ще се радвам ако някой сподели впечатления и тактики.
Аз лично имам информация (непотвърдена) дори и за уловени големи сомове 30+ на тролинг в България през тези месеци.
Понеже не съм имал щастието да тролкам през март и април мога само да гадая
- по-ниска скорост
- по-дълбоки воблери с по-изразена игра или точно обратното
- ползване на силикони (съответно с параван или даунригър)
Та ако някой има опит и му се разказва, ето възможност
Аз лично имам информация (непотвърдена) дори и за уловени големи сомове 30+ на тролинг в България през тези месеци.
Понеже не съм имал щастието да тролкам през март и април мога само да гадая

- по-ниска скорост
- по-дълбоки воблери с по-изразена игра или точно обратното

- ползване на силикони (съответно с параван или даунригър)
Та ако някой има опит и му се разказва, ето възможност

Re: Тролинг преди забраната
Нямам опит и знания в тролинга,но моя съвет е за плитките воблери и бавната скорост.Всичко останало може би ще ти го кажат колегите с опит.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
1. температура на водата - над 10 градуса
2. къса дистанция - до 30м.
3. воблеви - до 9см.
4. скорост - до 4км/ч
Когато всички дърпат на силикон е твоето време.
Успех.

3. воблеви - до 9см.
4. скорост - до 4км/ч
Успех.

Тези критерий за определен водоем ли са или попринцип.val написа:1. температура на водата - над 10 градуса
3. воблеви - до 9см.
4. скорост - до 4км/ч
Успех.
Само несъм съгласен с дистанцията. Аз пускам на 60 - 70 метра преди забраната, но пак казвам може на определен водоем да е различно.
-
- вече хвърля и на тежко
Пиша с условие,че второто изречение за мен не важиEmo-83 написа:Нямам опит и знания в тролинга,но моя съвет е за плитките воблери и бавната скорост.Всичко останало може би ще ти го кажат колегите с опит.

http://m.youtube.com/user/petukingdom" onclick="window.open(this.href);return false;
- krokibg
- учете се от него
И аз на пролет ловя с воблери,газещи от 1.5 до 4.3 метра.А скоростта винаги ми е зависела от играта на воблера.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
От тролене много не разбирам, но точно преди безмислената(понеже забраната е прекаленно късна за бялата ) забрана бялата риба е в мътната чат на язовирите, където подготвя или вече пази гнездата си. Бялата риба винаги хвърля хайвер в сравнително мътни води, поради факта, че малките както почти всички останали видиве се хранят със зоо- или растителен планктон в първите етапи на развитието си. Поради тази причина от март до май бялата рива се тързи в плитки и сравнително мътни води.
По закон в случая не сте бракониери(въпреки, че дефакто сте) и спокойно може да търсите гнездата в този период, воблери с агресивни цветове са най-подходящи.
По закон в случая не сте бракониери(въпреки, че дефакто сте) и спокойно може да търсите гнездата в този период, воблери с агресивни цветове са най-подходящи.
- тони котев
- научил се да хвърля
Колега на Ивайловград знам на 3 места където има гнезда на бяла.На силикон съм хващал по 30-40 рибина ден,Краси112 хващаше и повече,но когато реших да пробвам на тролинг нямах никакъв удар.Минавах буквално над гнездата,на макс. 50см. от дъното ,обаче удар нямах въпреки концентрацията на риба.Мъжките не се отделят от хайвера и атакуват само ако нещо им застраши самото гнездо.VGS написа:От тролене много не разбирам, но точно преди безмислената(понеже забраната е прекаленно късна за бялата ) забрана бялата риба е в мътната чат на язовирите, където подготвя или вече пази гнездата си. Бялата риба винаги хвърля хайвер в сравнително мътни води, поради факта, че малките както почти всички останали видиве се хранят със зоо- или растителен планктон в първите етапи на развитието си. Поради тази причина от март до май бялата рива се тързи в плитки и сравнително мътни води.
По закин в случая не сте бракониери(въпреки, че дефакто сте) и спокойно може да търсите гнездата, в този период воблери с агресивни цветове са най-подходящи.
- petro_op
- ще става разбирач
Заинтригува ме една история с хванат голям сом (около 60 кг) по това време - средата на април. На плитко газещ воблер - 20 м от брега, дълбочина около 4 м. Впоследствие се оказа, че има и други подобни случки.
Може би има някаква сомска активност след зимното залежаване
- въпреки не много високите априлски температури.
Разсъждавам си на глас
Може би има някаква сомска активност след зимното залежаване

Разсъждавам си на глас

- krokibg
- учете се от него
petro_op написа:Заинтригува ме една история с хванат голям сом (около 60 кг) по това време - средата на април. На плитко газещ воблер - 20 м от брега, дълбочина около 4 м. Впоследствие се оказа, че има и други подобни случки.
Може би има някаква сомска активност след зимното залежаване- въпреки не много високите априлски температури.
Разсъждавам си на глас
15-18 градуса не е ниска температура,спомням си че толкова я замерих по това време.Всичките хищници са активни.Те и сега се хранят,но не гонят !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- petro_op
- ще става разбирач
Ще подръпкаме и ще ги видим като му дойде времето.
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Братята руснаци казват: "щом е над 5 градуса става", аз си слагам още 5 за нашите ширини.
На водата или на въздуха.
- makiavelli
- новобранец
На водата
По добре да си мъртъв и да ти е гот отколкото жив и нищо да не ти е наред!