Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Интерестно за сома...
Модератор: sapuna
- mitko ribara
- ще става разбирач
Интерестно за сома...
Поради простата причина че доста начинаещи рибари се питат КАКЪВ Е ..ЖИВОТА НА СОМА...аз реших
да създам тази тема и да помогна на много хора.
Сома е дънна хищна риба.Един сом живеее около 80/90 години и качва по 3 кг годишно но всичко зависи от хранителната база и условията който живее.В реките сомовете прекарват по различен начин на живот отколкото в затворените водоеми. Мъжкият сом прави на дъното гнездото и пази хайвера, който е снесен от женската.Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение. Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки. НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН
да създам тази тема и да помогна на много хора.
Сома е дънна хищна риба.Един сом живеее около 80/90 години и качва по 3 кг годишно но всичко зависи от хранителната база и условията който живее.В реките сомовете прекарват по различен начин на живот отколкото в затворените водоеми. Мъжкият сом прави на дъното гнездото и пази хайвера, който е снесен от женската.Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение. Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки. НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН
Ако ме няма повече от 3 дни във форума ОБАДЕТЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА!!!
-
- разбира нещата
Re: Интерестно за сома...
Наистина интересно 

Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
При оптимални условия сома качва до 110% от масата си годишно. Такива са условията в р. Ебро-Испания..... Има нов филм по National Geographic (даваха го вчера).
- mitko ribara
- ще става разбирач
Радвам се че ви харесва
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Всъщност....въпросът е спорен.mitko ribara написа:...Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. ...
Освен това не го представяш като авторски материал, нали?

@Относно Ебро.....там има яко манджа и сомът качва около 5 кг. годишно.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- mitko ribara
- ще става разбирач
н а река Ебро нещата стоят по различен начин там хранителната база е по голяма и сомовете растът по бързо.Освен това няма бракониери и популацията е по голяма
Човека който ги е пуснал в р.Ебро очаква скоро да хванат от първите пуснати (39бр.) .който трябва да са по 170кг. -300см....
- mitko ribara
- ще става разбирач
ами да но както споменах там няма бракониери и пускат рибата обратно...А ние в бг и слънчаците взимаме

-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
-
- ще става разбирач
то Ебро е супер уникално място... казаха че всяка десета риба хваната там е над 40-50 кила 

- mitko ribara
- ще става разбирач
да така е там риба 5 кг я нямат за нищо аз когато посетих реката (2008)година направо ми падна шапката.А сега се опитвам да развия някоя тема да е полезна за други колеги както начинаещи така и напреднали....
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Имаш ли снимки от Ебро и сомовете?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!

- mitko ribara
- ще става разбирач
не аз несъм ловил но от самата река имам снимки ще се опитам да ги кача
- mitiogt
- ще става разбирач
пишеш в ютуба ебро и гледаш за какво става на въпрос
http://www.youtube.com/results?search_q ... +ebro&aq=f
http://www.youtube.com/results?search_q ... +ebro&aq=f
Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
- sladkishka1
- научил се да хвърля
НО нямали да им излезнат стрии? 110% от теглото , това сигорно е за малките!rumenfire написа:При оптимални условия сома качва до 110% от масата си годишно. Такива са условията в р. Ебро-Испания..... Има нов филм по National Geographic (даваха го вчера).
Не трябва да очакваш повече от това което даваш!