Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Помощ за избор на двигател
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Помощ за избор на двигател
Здравейте колеги,
Скоро си закупих надуваема гумена лодка с надуваем кил и твърдо дъно 3,20м. Ще Ви бъда много благодарен ако ме посъветвате какъв двигател да си търся при положение, че се возим 4 човека и ще се ползва предимно за по-бързо предвижване (рядко за тролинг), както и кой е най удачния вариант ако излезе силен вятър и вълнение (за сладководни вирове). Благодаря предварително!
Скоро си закупих надуваема гумена лодка с надуваем кил и твърдо дъно 3,20м. Ще Ви бъда много благодарен ако ме посъветвате какъв двигател да си търся при положение, че се возим 4 човека и ще се ползва предимно за по-бързо предвижване (рядко за тролинг), както и кой е най удачния вариант ако излезе силен вятър и вълнение (за сладководни вирове). Благодаря предварително!
- MITKO70
- кандидат преподавател
Re: Помощ за избор на двигател
За това за което пишеш ,че ще се ползва търси двигател около 10 кс.Аз ползвам същата лодка с 6 кс. ,четиритактов Сузуки ,но предимно за тролинг и придвижване на 2-3 човека на среден ход.Икономичен е и ми върши работа,няма да се състезавам
При вятър, вълни и Сузукито 6 се справя, с 2 човека, за 4 човека си трябва повече тяга.Максимума на тези лодки го дават 15 кс.,но не е нужно да си на границата според мен,а имай в предвид и кг. на мотора.Сузуки 6 е 25 кг ,на горе се увеличават. 

Последно промяна от MITKO70 на Нед Фев 06, 2011 10:58 pm, променено общо 1 път.
Всичко може,но не всеки го можe.

- тони котев
- научил се да хвърля
Колегата е прав,под 10ка не слизай,няма да можеш да изкарваш лодката на глисаж.
Смятам, че 4 човека, глисаж и 10 к.с. са несъвместими неща. Трябва да се промени нещо от трите условия.
Аз глисирам с 4 човека и съм с 13.5 к.с. но 2-а от четирите са слаби жени, а мъжете не сме рамбовци. Въпреки това, не е много лесно излизането на глисаж. В смисъл, че има нужда от засилка малко, но все пак глисирам де. Мога да поддържам 27 км/ч с 4 човека и моя си двигател. Ако обаче сте мъжаги по 90-100 кила....нещата стават доста различни.
Съвета ми, ориентирай се към 15 к.с.
Аз глисирам с 4 човека и съм с 13.5 к.с. но 2-а от четирите са слаби жени, а мъжете не сме рамбовци. Въпреки това, не е много лесно излизането на глисаж. В смисъл, че има нужда от засилка малко, но все пак глисирам де. Мога да поддържам 27 км/ч с 4 човека и моя си двигател. Ако обаче сте мъжаги по 90-100 кила....нещата стават доста различни.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
-
- вече хвърля и на тежко
Имам 3,30 м. с надуваем кил и двигател 8 к.с. . Със 3 човека (250 - 270 кг. общо) глисаж е немислим . Според мен отиваш на 15 к.с. както ти каза колегата Шморхи по горе. И още нещо не знам дали вече си я тествал лодката, ама с такава лодка 4 калпака , за риболов сте много според мен. За разходка става но за риболов малко ще ви е тясно ми се струва. Но това си е мое мнение разбира се . Успех ! 

- MITKO70
- кандидат преподавател
Абсолютно вярно и моите наблюдения са такива.При мен с 2 човека и багаж не става глисажа с 6кс.,виж с 1 +багаж няма ядове.Но,както казва бат Любо ,"всеки мотор си има солук",не може да искаш чудеса.Така ,че за глисаж /не е задължителен/ще ти трябва по-голям мотор.По въпроса за местата е вярно , за двама е най-добре за риболов ,но и трима става по вталениШморхи написа:Смятам, че 4 човека, глисаж и 10 к.с. са несъвместими неща. Трябва да се промени нещо от трите условия.

Всичко може,но не всеки го можe.

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
15 коня, с 4 човека по-едрички няма да глисира.
Ако искаш да се придвижваш с двама човека, минимума за каквато и да е лодка е 10 коня. Всичко надолу е компромис. (амал съм 6, 8 и 5 коня мотори). С всичките надуваемата ако не излезе на глисаж си върви на максимална газ 10-12 км/ч. Което е ужасно бавно
Ако искаш да се придвижваш с двама човека, минимума за каквато и да е лодка е 10 коня. Всичко надолу е компромис. (амал съм 6, 8 и 5 коня мотори). С всичките надуваемата ако не излезе на глисаж си върви на максимална газ 10-12 км/ч. Което е ужасно бавно

Здравей колега,
Аз имам 3.30 м. гумена лодка и пробвах първо с един Ветерок 12 коня вървеше горе долу добре с 2-ма души, но сега съм с Yamaha 20 коня и смело мога да кажа, че е като скутер
. С 2-ма души и газ малко под средата се движи с около 35 km/h ако може да му се вярва на GPS-a. На лодката и дават двигател макс. 15 коня, обаче теглото на един 15 коня 4Т е горе долу като 20-25 коня 2Т.
Аз имам 3.30 м. гумена лодка и пробвах първо с един Ветерок 12 коня вървеше горе долу добре с 2-ма души, но сега съм с Yamaha 20 коня и смело мога да кажа, че е като скутер

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
4-ма особено по-едри мъже са на горната граница на възможностите на лодка 320см... не е много сигурно, че въобще ще може да глисира, дори и с 15кс, което най-вероятно й е максимума като мощност... Ако е само за придвижване от точка А до т. Б или за стационарен риболов, става с лодка 320-330... Но, ако ще се лови риба цял ден, според моя опит за 4-ма човека си трябва лодка (надуваема или РИБ) 380-390см и нагоре, останалото е МЪКА.
По-дългата лодка излиза по-лесно на глисаж с 3-4 човека в нея с еднакъв двигател (15кс).
По-дългата лодка излиза по-лесно на глисаж с 3-4 човека в нея с еднакъв двигател (15кс).
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Бързо придвижване с 4-ма човека с тази лодка едва ли ще може да се постигне дори с двигател 15 кс. Тъй като това е максимума за тази лодка и тъй като основното предназначение не е тролинг, считам, че ти трябва максимално лек двигател - т.е. 2-тактов.mitew написа:Здравейте колеги,
С него ще имаш по-голям шанс за грисаж отколкото с тежък 4-тактов двигател от една страна, защото двигателя е с 15 кг по-лек и от друга, понеже 2-тактовите имат по-висок въртящ момент при ниските обороти. И още нещо, шансът ти за глисаж (с 4-ма) ще се увеличи значително, ако поставиш товарен винт със стъпка 8' (стандартния е 11'). С такъв винт обаче ако сте двама (или си сам) в лодката, максималната скорост ще е чувствително по-ниска.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Благодаря на всички отзовали се колеги, и ви желая много успешни излети!
-
- новобранец
Привет колеги!
Ако мога да запитам по-запознатите, какви са цените на извънбордовите двигатели втора ръка с големина 2 до 3к.с.
Благодаря.
Ако мога да запитам по-запознатите, какви са цените на извънбордовите двигатели втора ръка с големина 2 до 3к.с.
Благодаря.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ето едно супер предложение: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=40801flying7777 написа:Привет колеги!
Благодаря.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
колега,отзад на транцевата дъска пише допустима максимална мощност на мотора.по нея ще се ориентираш горе -долу.....но за 4 човека е малка....моята е 4.20 с 25 коня мотор и пак за 4......не става
Надуваема ли е колега?
Разликата между английските ,руските и българските форуми: