Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Помощ за риболова с фидер
Модератор: Paublo_Eskobar
Помощ за риболова с фидер
Здравейте колеги. Наскоро си закупих фидер, изгледах един куп филми, попрочетох из форума и реших, че е време да се пробвам. Отидох на гьола, монтирах си един асиметричен, подготвих си захранката, избрах си ориентир на отсрещния бряг, заметнах, сложих си влакното на клипса и си викам - почвам ги са. Заметнах този път със захранка в кошничката и според мен тук някъде вече бъркам. Ето какво се случва - при приводняването на кошничката си затварям бигела и си поставям въдицата на колчетата под 45 градиса. Явно докато потъва монтажа всичко е наред - връхчето ми е под леко напрежение, влакното е опънато. Когато обаче ( според мен ) достигне дъното кошничката, връхчето се отпуска и заедно с него и влакното увисва и се почва едно обиране на влакното - поне 4-5 оборота на макарата за да застане що-годе опънато. Притеснява ме следното - с това изпъване на влакното според мен стръвта ми отива много далеч от захранката изпаднала от кошничката и за това искам да Ви попитам къде бъркам?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- Stivi
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Re: Помощ за риболова с фидер
Здравей колега. Според мен грешката ти е в приготвянето на захранката. Явно я забъркваш по суха от необходимото и когато хвърлиш и започне кошничката да потъва тя си изпразва по-бързо от необходимото. Експерементирай на водоема и мисля, че нещата ще си дойдат на мястото.Успех. 

Който го може, си го може!
-
- новобранец
4- 5 оборота наистина са много,може и върха на фидера ти не е съобразен с грамажа на хранилката, а и споменатото от колегата си заслужава вниманието. Друго на което можеш да обърнеш е ъгъла, аз в повечето случаи ловя м/у 75 и 90 градуса, не мисля, че греша и че 45 гр. ъгъл е задължителен ( мое мнениеи). Не си споменал на река или на водоем си ходил...
п.п. ходене му е майката
п.п. ходене му е майката
-
- разбира нещата
Не бъркаш. Винаги така се получава с влакното. Обаче тези 45 градуса нещо не ми харесват. Издърпай върха на пръчката към брега. Не трябва и да е 90 градуса. И друго, че храната не трябва да е такава, че да пада от кошничката още при допира с водата. Когато правиш захранката трябва да се съобразяваш и с дълбочината на водоема. Кошницата трябва да се освободи от храната 2-3 мин. след като е достигнала дъното. За по пухкава манджа ползвай сито. В общи линии е това, а останалото е практика. 

Колкото повече толкова повече!
Ами захранката беше добре овлажнена, защото реших да провам с още една идея по-овлажнена и резултата беше след 10-15мин като извадих половината кошничка си беше пълна, т.е мисля, че я бях уцелил първия път. Мислех си за малко по-дълъг повод, който да компенсира обирането, а и може да се поизхвърлих с 4-5 оборота, може би по-скоро 3. Колко трябва да е дълъг повода при асиметричния по-принцип? Лових на затворен водоем, не на река за където е по-подходящ монтажа , ма ми харесва и с него пробвах 

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Колко е дълбоко мястото на което ловиш?topsoft написа: Лових на затворен водоем, не на река за където е по-подходящ монтажа , ма ми харесва и с него пробвах
Всички обираме по-няколко оборота... съвсем нормално е

Какъв ти е върха който използваш?
Зависи и какво е дъното на което ловиш, какво ти е влакното , колко е тежка кошничката ,как замяташ и т.н.
-
- разбира нещата
Виждам, че си наясно с монтажите, и кой за къде е по удачно да се използва. При затворени водоеми поводът може да достигне и до 1-1.10м. Няма точно правило за см., но има друго правило-колкото по капризна риба толкова по дълъг повод. В тази част на годината можеш да опиташ със 70-80см. повод. Импровизирай и така ще стигнеш до необходимите изводи.
Колкото повече толкова повече!
Ами беше доста дълбоко , ползвам за основно плетено 6lb, а за върха - не съм наясно обаче имам 2 ползвам червения, коншничка 40гр

-
- вече хвърля и на тежко
Колега,за да не гадаем кажи с какъв монтаж си ловил.Според мен нещата са комлексни.Може би кошничката е била твърде лека или пък кордата много дебела или може би върхъ ти е бил много твърд?Опиши по подробно монтажа!
асиметричен монтаж от 0,16, повод ФК 3lbtopsoft написа:Ами беше доста дълбоко , ползвам за основно плетено 6lb, а за върха - не съм наясно обаче имам 2 ползвам червения, коншничка 40гр

-
- вече хвърля и на тежко
Извинявай писали сме по едно и също време.Мисля,че червения връх е най твърдия.Другият път пробвай с по-мекия и мисля,че нещата ще се наредят.Трябва да обърнеш внимание фидера каква акция е,да не би 40гр. да му е много малко?topsoft написа:Ами беше доста дълбоко , ползвам за основно плетено 6lb, а за върха - не съм наясно обаче имам 2 ползвам червения, коншничка 40гр
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Влакното ти маркирано ли е в цвят.Ако е-аз ползвам следния трик;хвърлям първия пътсъс заредена кошничка, потъва обирам колкото е необходимо,маркирам си влакното отпускам го колкото е предполагаемата дълбочина и закачам влакното на скобичката на шпулата.При следващото хвърляне изчаквам да потъне слагам пръчката на стойката и обирам,маркера съответно трябва да си дойде точно на място.Положението на пръчката при всяка операция трябва да е в една и съща позиция както при първото хвърляне.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Благодаря за насоките, според мен тренинг му е майката, ще го нагодя, къде ще ходи 
Ще е хубаво обаче и да хвана и някоя друга рибка, май ще трябва да посетя някой платен водоем където е по нагъсто рибата та да мога в реална обстановка да се поориентирам

Ще е хубаво обаче и да хвана и някоя друга рибка, май ще трябва да посетя някой платен водоем където е по нагъсто рибата та да мога в реална обстановка да се поориентирам

- tsvetkoff
- ще става разбирач
Това,което се случва е нормално.По време на падането на кошничката към дъното,тя държи влакното изпънато и върха натегнат.В момента,в който кошничката падне на дъното,влакното и върха се отпускат.Тогава хранилката е на дъното,а влакното продължава да потъва.Аз го обирам на два пъти - първия път веднага след падането на хранилката на дъното,а втория,малко след това,за да съм сигурен,че хранилката се е застопорила на дъното.Така се натяга върха.
п.п. май стана малко дълго и неясно,а и не писах за придърпването,с което хранилката се освобождава от храната.Има го из форума,аз тук някъде съм го чел.Попрочети из раздела,сигурен съм,че ще го намериш.
п.п. май стана малко дълго и неясно,а и не писах за придърпването,с което хранилката се освобождава от храната.Има го из форума,аз тук някъде съм го чел.Попрочети из раздела,сигурен съм,че ще го намериш.
Е са си прегледах пак едно филмче с Matt Hayes, той човека всичко си е обяснил и за придърпването и т.н., ма явно като съм го гледал парвъя път съм го пропуснал 
Нещото, за което си мисля аз е малко по-тежка кошничка и тъй. Ми още една идея да се постопли и ги почвам хаха
П.С. Има ли начин да си сметна при предавателно число 4:1 колко влакно се обира с един оборот?

Нещото, за което си мисля аз е малко по-тежка кошничка и тъй. Ми още една идея да се постопли и ги почвам хаха

П.С. Има ли начин да си сметна при предавателно число 4:1 колко влакно се обира с един оборот?