Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

изработка на въртяща блесна
Модератор: emo vasilev
-
- научил се да хвърля
изработка на въртяща блесна
Здравейте колеги, ще предложа един вариант за направа на въртяща блесна, като ще се опитам да обясня стъпките подкрепени със снимков материал. Като остане време и направя други модели ще кача нови снимки с по добро качество, че тези са от телефон и по-вечето са правени вечер.
1. Матрица за изработка на перата.
Необходими материали :
Парче шина дебелина 2-4мм.
Отвора се прави на фреза или бормашина като се дооформя с пила. Формата се очертава по копие на желана блесна ( в моя случай стана на око )
снимки:

2. Материал за изработка на перата: Ламарина с дебелина 0,5-0,7 мм. Хром-никелова, месингова, медна, поцинкована като последните 2 се обработват с подходящ лак след направа на перата.
На менгеме се пристяга по следния начин:
-матрицата, парче ламарина, гума-може от вътрешна автомобилна или камионна, притискаща шина. Стяга се здраво според размера на менгемето и твърдостта пресования материал. Дълбочината на извивката варира според силата на стягане и материала, правя ги между 1-2 мм. Всички се въртят може би честотата на трептенията, които излъчват е различна.
След това перото се оформя грубо с ножица за ламарина и на шмиргела му предаваме окончателната форма. По-меките ламарини месингова, поцинкована, медна може да се дооформят и с пила. Накрая правим отвора за кобиличката.
снимки:

3. Кобиличките правя от месинг – разпробивам със свредло 1 мм. /малко часовникарска работа/ действам с винтоверта. По удобно ще е естествено с мини дрелка, DREMEL или нещо от сорта.
снимки:

4. Тел – пружинна неръждаема, или по-лесно достъпна от CO / телоподаващо / ф - 0,8 мм. хром-никелова. Има задоволителна твърдост.
5. Телата в моя случай и утежнението правя от оловни отливки, топчета, оливетки – продавани по ловно-рибарските магазини. Оцветявам с лак за нокти, боя или натурални )
Последната съчма разпробивам със свредло 1,5-2 мм. С цел по-лесна подмяна на тройките ако се наложи.
снимки:

Блесните съм изпробвал в реални условия, развъртат се много лесно, предполагам, че ще дразнят хищника. С предложения вариант на утежнение лесно може да се достигне желаният грамаж. Тези, които съм направил са м/у 10-15 гр. Насочих се към по голям размер примамка тъй като и цените на тези по магазините е по-висока, а почти няма излет без жертви.
Идеята за направа на въртяща блесна бях чел някъде из форумите, просто сега намерих малко време да опитам и аз. Може много да се експериментира с оцветяване, извивка на листото и други. В заключение мога да отбележа, че ако има активен хищник марката, формата и цвета на примамките не е най-важна, естествено това е мое мнение.
Успех на всички колеги.
1. Матрица за изработка на перата.
Необходими материали :
Парче шина дебелина 2-4мм.
Отвора се прави на фреза или бормашина като се дооформя с пила. Формата се очертава по копие на желана блесна ( в моя случай стана на око )
снимки:

2. Материал за изработка на перата: Ламарина с дебелина 0,5-0,7 мм. Хром-никелова, месингова, медна, поцинкована като последните 2 се обработват с подходящ лак след направа на перата.
На менгеме се пристяга по следния начин:
-матрицата, парче ламарина, гума-може от вътрешна автомобилна или камионна, притискаща шина. Стяга се здраво според размера на менгемето и твърдостта пресования материал. Дълбочината на извивката варира според силата на стягане и материала, правя ги между 1-2 мм. Всички се въртят може би честотата на трептенията, които излъчват е различна.
След това перото се оформя грубо с ножица за ламарина и на шмиргела му предаваме окончателната форма. По-меките ламарини месингова, поцинкована, медна може да се дооформят и с пила. Накрая правим отвора за кобиличката.
снимки:

3. Кобиличките правя от месинг – разпробивам със свредло 1 мм. /малко часовникарска работа/ действам с винтоверта. По удобно ще е естествено с мини дрелка, DREMEL или нещо от сорта.
снимки:

4. Тел – пружинна неръждаема, или по-лесно достъпна от CO / телоподаващо / ф - 0,8 мм. хром-никелова. Има задоволителна твърдост.
5. Телата в моя случай и утежнението правя от оловни отливки, топчета, оливетки – продавани по ловно-рибарските магазини. Оцветявам с лак за нокти, боя или натурални )
Последната съчма разпробивам със свредло 1,5-2 мм. С цел по-лесна подмяна на тройките ако се наложи.
снимки:

Блесните съм изпробвал в реални условия, развъртат се много лесно, предполагам, че ще дразнят хищника. С предложения вариант на утежнение лесно може да се достигне желаният грамаж. Тези, които съм направил са м/у 10-15 гр. Насочих се към по голям размер примамка тъй като и цените на тези по магазините е по-висока, а почти няма излет без жертви.
Идеята за направа на въртяща блесна бях чел някъде из форумите, просто сега намерих малко време да опитам и аз. Може много да се експериментира с оцветяване, извивка на листото и други. В заключение мога да отбележа, че ако има активен хищник марката, формата и цвета на примамките не е най-важна, естествено това е мое мнение.
Успех на всички колеги.
-
- вече хвърля и на тежко
Re: изработка на въртяща блесна
Браво колега! Поставил си началото на българския MEPPS!
Може да започнеш серийно производство, а за да се отличават поне, поне малко от френските, може надписа да е на кирилица "МЕПС". Все пак трябва и някакви разлики, макар и само в името.
С най-добри чувства. Наслука!!!
Може да започнеш серийно производство, а за да се отличават поне, поне малко от френските, може надписа да е на кирилица "МЕПС". Все пак трябва и някакви разлики, макар и само в името.

-
- новобранец
Браво колега ! Много добре са се получили

- pachosz
- сериозен играч
Блесните наистина са чудесни.
Много трофейни риби да ти донесат!
Златните ръчички го заслужават!
Много трофейни риби да ти донесат!
Златните ръчички го заслужават!

-
- разбира нещата
Браво,чудесни са!Разкажи малко повече за матрицата!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
-
- разбира нещата
Супер! Аплодисменти за положеният труд! 

Колкото повече толкова повече!
Поздравления за труда! Както за изработката, така и за подробното описание! 

Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Перфектни блесни колега и аз си изработвам перата по същия начин http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... highlight=. Ако искаш да споделим опит пиши.
- maranzika
- сериозен играч
Ей това съм го писал преди 4 месеца в един друг форум(а идеята съм я вземал именно от колегата bakxys)

За тяло на блесната ползвам всичко което ми попадне от ежедневието,но предимно месингови тела.А мъниста има в магазините за изработване на мартеници(последно си купувах от Г.О.).Слушай сега,аз как си направих няколко матрици.
Вземаш метална плочка с дебелина 4-5мм. и с размери примерно 10х10см.Пробиваш един отвор с d=10mm. и до него още един такъв отвор.След това с помощта на пиличка и малък ъглошлайф свързваш двата отвора,така че да стане елипса.Аз ползвам алуминиева плочка 5мм. и като си поиграеш става лесно нататък.Според големината на елипсата ще станат и различни по големина листа впоследствие.След това вземаш ламарината за листото-примерно неръждавейка 0,7мм.и изрязваш парченце 5х5см.Поставяш го отгоре върху елипсата.Върху него слагаш някакво парче по-дебела гума.И накрая друго парче метална плочка.След това на менгемето поставяш целият този "сандвич" и стягаш леко.Колкото повече стягаш,толкова издатината на листото ще е по-голяма.
Нататък следва изрязване и пробиване на отвора.

-
- научил се да хвърля
Здравейте колеги,
Благодаря на всички, които се включиха в темата и особено на колегата bakxys
Идеята за белесните видях преди време точно в посочения от него линк. Като остане време и направя нови модели ще кача снимки. Надявам се и други колеги да споделят натрупан опит и тънкости при изработката на блесни.
Поздрави,
Благодаря на всички, които се включиха в темата и особено на колегата bakxys
Идеята за белесните видях преди време точно в посочения от него линк. Като остане време и направя нови модели ще кача снимки. Надявам се и други колеги да споделят натрупан опит и тънкости при изработката на блесни.
Поздрави,
-
- разбира нещата
Страхотни са. Имам чувство, че много распер и шука ще хващат
Поздравления 

Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Поздрави за труда и постижението може да пробваш да окрасиш листата с пермаментни маркери примерно червени, черни, зелени точки по-добре твоята фантазия

-
- вече хвърля и на тежко
Браво колега!!!Много ти се радвам!Блесничките са много хубави!
Колега под кобилицата може да сложиш месингово топченце.Лъжичката има по добра инерция с него,отколкото с мънисто.Аз ползвам едни,уж,волфрамови глави за малки мухи на Байрон (Byron) по около 0,10лв бройката.
Поздрави и много риби да ти носят!
Колега под кобилицата може да сложиш месингово топченце.Лъжичката има по добра инерция с него,отколкото с мънисто.Аз ползвам едни,уж,волфрамови глави за малки мухи на Байрон (Byron) по около 0,10лв бройката.
Поздрави и много риби да ти носят!
Много добра идея, аз почти съм готов със мартицата и ще отварям манифактурно производство