изработка на въртяща блесна

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

изработка на въртяща блесна

Мнение от иво2 »

Здравейте колеги, ще предложа един вариант за направа на въртяща блесна, като ще се опитам да обясня стъпките подкрепени със снимков материал. Като остане време и направя други модели ще кача нови снимки с по добро качество, че тези са от телефон и по-вечето са правени вечер.

1. Матрица за изработка на перата.

Необходими материали :
Парче шина дебелина 2-4мм.
Отвора се прави на фреза или бормашина като се дооформя с пила. Формата се очертава по копие на желана блесна ( в моя случай стана на око )

снимки:
Изображение
2. Материал за изработка на перата: Ламарина с дебелина 0,5-0,7 мм. Хром-никелова, месингова, медна, поцинкована като последните 2 се обработват с подходящ лак след направа на перата.

На менгеме се пристяга по следния начин:
-матрицата, парче ламарина, гума-може от вътрешна автомобилна или камионна, притискаща шина. Стяга се здраво според размера на менгемето и твърдостта пресования материал. Дълбочината на извивката варира според силата на стягане и материала, правя ги между 1-2 мм. Всички се въртят може би честотата на трептенията, които излъчват е различна.
След това перото се оформя грубо с ножица за ламарина и на шмиргела му предаваме окончателната форма. По-меките ламарини месингова, поцинкована, медна може да се дооформят и с пила. Накрая правим отвора за кобиличката.

снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

3. Кобиличките правя от месинг – разпробивам със свредло 1 мм. /малко часовникарска работа/ действам с винтоверта. По удобно ще е естествено с мини дрелка, DREMEL или нещо от сорта.
снимки:
Изображение

4. Тел – пружинна неръждаема, или по-лесно достъпна от CO / телоподаващо / ф - 0,8 мм. хром-никелова. Има задоволителна твърдост.

5. Телата в моя случай и утежнението правя от оловни отливки, топчета, оливетки – продавани по ловно-рибарските магазини. Оцветявам с лак за нокти, боя или натурални )
Последната съчма разпробивам със свредло 1,5-2 мм. С цел по-лесна подмяна на тройките ако се наложи.
снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Блесните съм изпробвал в реални условия, развъртат се много лесно, предполагам, че ще дразнят хищника. С предложения вариант на утежнение лесно може да се достигне желаният грамаж. Тези, които съм направил са м/у 10-15 гр. Насочих се към по голям размер примамка тъй като и цените на тези по магазините е по-висока, а почти няма излет без жертви.
Идеята за направа на въртяща блесна бях чел някъде из форумите, просто сега намерих малко време да опитам и аз. Може много да се експериментира с оцветяване, извивка на листото и други. В заключение мога да отбележа, че ако има активен хищник марката, формата и цвета на примамките не е най-важна, естествено това е мое мнение.
Успех на всички колеги.
mitaka_dimitrov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: изработка на въртяща блесна

Мнение от mitaka_dimitrov »

Браво колега! Поставил си началото на българския MEPPS!
Може да започнеш серийно производство, а за да се отличават поне, поне малко от френските, може надписа да е на кирилица "МЕПС". Все пак трябва и някакви разлики, макар и само в името. :drinkers: С най-добри чувства. Наслука!!!
JO_MASTERA
новобранец
новобранец

Мнение от JO_MASTERA »

Браво колега ! Много добре са се получили :) :) :) :) :)
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Блесните наистина са чудесни.
Много трофейни риби да ти донесат!
Златните ръчички го заслужават! :wink:
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Браво,чудесни са!Разкажи малко повече за матрицата!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
барона
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от барона »

Супер! Аплодисменти за положеният труд! :D
Колкото повече толкова повече!
Аватар
oldi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldi »

блесните са супер,като копешки са браво :)
пазете природата чиста.....
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Поздравления за труда! Както за изработката, така и за подробното описание! :)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
bakxys
новобранец
новобранец

Мнение от bakxys »

Перфектни блесни колега и аз си изработвам перата по същия начин http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... highlight=. Ако искаш да споделим опит пиши.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Ей това съм го писал преди 4 месеца в един друг форум(а идеята съм я вземал именно от колегата bakxys)
Слушай сега,аз как си направих няколко матрици.
Вземаш метална плочка с дебелина 4-5мм. и с размери примерно 10х10см.Пробиваш един отвор с d=10mm. и до него още един такъв отвор.След това с помощта на пиличка и малък ъглошлайф свързваш двата отвора,така че да стане елипса.Аз ползвам алуминиева плочка 5мм. и като си поиграеш става лесно нататък.Според големината на елипсата ще станат и различни по големина листа впоследствие.След това вземаш ламарината за листото-примерно неръждавейка 0,7мм.и изрязваш парченце 5х5см.Поставяш го отгоре върху елипсата.Върху него слагаш някакво парче по-дебела гума.И накрая друго парче метална плочка.След това на менгемето поставяш целият този "сандвич" и стягаш леко.Колкото повече стягаш,толкова издатината на листото ще е по-голяма.
Нататък следва изрязване и пробиване на отвора.
За тяло на блесната ползвам всичко което ми попадне от ежедневието,но предимно месингови тела.А мъниста има в магазините за изработване на мартеници(последно си купувах от Г.О.). :wink:
иво2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от иво2 »

Здравейте колеги,
Благодаря на всички, които се включиха в темата и особено на колегата bakxys
Идеята за белесните видях преди време точно в посочения от него линк. Като остане време и направя нови модели ще кача снимки. Надявам се и други колеги да споделят натрупан опит и тънкости при изработката на блесни.
Поздрави,
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

Страхотни са. Имам чувство, че много распер и шука ще хващат :) Поздравления :drinkers:
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Freaky..
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Freaky.. »

Поздрави за труда и постижението може да пробваш да окрасиш листата с пермаментни маркери примерно червени, черни, зелени точки по-добре твоята фантазия :wink: :wink:
venelin venchev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от venelin venchev »

Браво колега!!!Много ти се радвам!Блесничките са много хубави!
Колега под кобилицата може да сложиш месингово топченце.Лъжичката има по добра инерция с него,отколкото с мънисто.Аз ползвам едни,уж,волфрамови глави за малки мухи на Байрон (Byron) по около 0,10лв бройката.
Поздрави и много риби да ти носят!
dragshan
новобранец
новобранец

Мнение от dragshan »

Много добра идея, аз почти съм готов със мартицата и ще отварям манифактурно производство :)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”