Къде се намирам:
Внимание
Бракониери !
naRiba.com

Форум

Бракониери-отговор от МЗХ!
Модератор: bobopeli
-
- ще става разбирач
Бракониери-отговор от МЗХ!
Приятели, след като повече от година с някой колеги от този и другият форум, призовавахме ИАРА, МЗХ и ЛРД-тата да си свършат работата и да се погрижат за приемането на новите закони за рибарството и инкриминиране на бракониерството, най-после имам отговор, макар и на последното си писмо! Все пак, едно добро начало, смятам аз, след като сме им изпратили вече поне пет писма
Показвам Ви го в оригинал:
До
Г-н АСЕНОВ
Относно:
Ваше запитване, получено на електронната поща на министъра на официалния сайт на министерството minister@mzh.government.bg
получено на 11.02.2011г.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АСЕНОВ,
Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министър д-р Мирослав Найденов, Бихме искали да Ви информираме, че:
Благодарим Ви за Вашата загриженост и за помощта, която оказвате на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в борбата с незаконния улов на риба. Опазването на рибните ресурси е основен приоритет в дейността на агенцията. Именно поради тази причина, в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите са предвидени редица изменения, целящи ограничаването на бракониерските посегателства и защитата на естествената популация на риба и други водни организми във водните обекти. В тази връзка в ЗИД на ЗРА беше въведена забрана за осъществяване на стопански риболов във вътрешните водоеми на страната, забрана за използване на тройни куки, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или жива стръв, многократно беше увеличен размерът на глобите и санкциите за незаконен риболов. Предстои внасянето на проекта за разглеждане в Министерски съвет и гласуването му в Народното събрание.
Във връзка с Вашето запитване относно инкриминирането на бракониерството, Ви уведомявам, че квалифицирането на определени деяния като престъпления и предвиждането на съответните наказания за тях се извършва в Наказателния кодекс на Република България. Към настоящия момент се работи приоритетно в тази насока. Предвижда се при последващо изменение в Наказателния кодекс, да бъдат предложени текстове, съдържащи различни състави на бракониерството и съответните санкции за осъществяването им.
С уважение,
Кабинет на министър д-р Мирослав Найденов

До
Г-н АСЕНОВ
Относно:
Ваше запитване, получено на електронната поща на министъра на официалния сайт на министерството minister@mzh.government.bg
получено на 11.02.2011г.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АСЕНОВ,
Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министър д-р Мирослав Найденов, Бихме искали да Ви информираме, че:
Благодарим Ви за Вашата загриженост и за помощта, която оказвате на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в борбата с незаконния улов на риба. Опазването на рибните ресурси е основен приоритет в дейността на агенцията. Именно поради тази причина, в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите са предвидени редица изменения, целящи ограничаването на бракониерските посегателства и защитата на естествената популация на риба и други водни организми във водните обекти. В тази връзка в ЗИД на ЗРА беше въведена забрана за осъществяване на стопански риболов във вътрешните водоеми на страната, забрана за използване на тройни куки, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или жива стръв, многократно беше увеличен размерът на глобите и санкциите за незаконен риболов. Предстои внасянето на проекта за разглеждане в Министерски съвет и гласуването му в Народното събрание.
Във връзка с Вашето запитване относно инкриминирането на бракониерството, Ви уведомявам, че квалифицирането на определени деяния като престъпления и предвиждането на съответните наказания за тях се извършва в Наказателния кодекс на Република България. Към настоящия момент се работи приоритетно в тази насока. Предвижда се при последващо изменение в Наказателния кодекс, да бъдат предложени текстове, съдържащи различни състави на бракониерството и съответните санкции за осъществяването им.
С уважение,
Кабинет на министър д-р Мирослав Найденов
Никога не пия карал!

-
- ще става разбирач
Re: Бракониери-отговор от МЗХ!
Мисля, че това е добро начало на едно сътрудничество между нас и Министерството на земеделието и храните и ИАРА. Имам устното уверение на шефовете на ИАРА, макар и по телефона, че се предвиждат промени, които да осигурят възможност на доброволци да осъществяват законен контрол и САНКЦИИ над бракониерите! Това е много добра новина
!

Никога не пия карал!

Ала,бала !?! То и сега си има забрани и санкции,ама бракониерството не намалява !? Какво от това,че санкциите ще станат по-големи?Тук основният въпрос е как да се повиши коефициентът на полезно действие на органите от ИАРА-,който сега е почти нулев. От време на време ,тук-там,се правят по някоя и друга показна акция,показва се изгаряне на някоя и друга мрежа/пак помпозно/и...толкоз!!!За справка - нашия форум!Почти всеки ден има по една или две пуснати от колеги теми,които показват безчинствата на бракониерите по реки и язовири,възмущението си от това,че сигнализират на различни телефони,като очакват бързата и ефективна намеса на служителите на ИАРА,но както се казва ДА,ама НЕ ! Ама и ние само си"драскаме" и си вдигаме кръвното.....!......Именно поради тази причина, в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите са предвидени редица изменения, целящи ограничаването на бракониерските посегателства и защитата на естествената популация на риба и други водни организми във водните обекти. В тази връзка в ЗИД на ЗРА беше въведена забрана за осъществяване на стопански риболов във вътрешните водоеми на страната, забрана за използване на тройни куки, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или жива стръв, многократно беше увеличен размерът на глобите и санкциите за незаконен риболов. Предстои внасянето на проекта за разглеждане в Министерски съвет и гласуването му в Народното събрание.

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
-
- новобранец
Бих казал много добра новина!
А за браконерите 

Проблемът не е само със законите на хартия, ами с тяхното прилагане. Мрежите и сега са незаконни.
Иначе по света има интересни идеи, вкл. ползването на не-оловни тежести (оловото е отровно), ползването на куки без контра, периодически едногодишни забрани за дадени водоеми, тестване на рибите за различни вреди вещества (живак от горене на въглища, арсен, тежки метали, пестицидни и хербицидни отмивки от полетата, и т.н.)
Иначе по света има интересни идеи, вкл. ползването на не-оловни тежести (оловото е отровно), ползването на куки без контра, периодически едногодишни забрани за дадени водоеми, тестване на рибите за различни вреди вещества (живак от горене на въглища, арсен, тежки метали, пестицидни и хербицидни отмивки от полетата, и т.н.)
Аз бих садеиствал на ИАРА, доброволно. Може би, 6те има и други колеги.
- kodek
- ще става разбирач
Те т`ва ако се мери? В нашите реки трябва целогодишно да има забрана!Като почнем от река "Бътовска Яна" дето се влива в "Луда Яна" тя в "Марица" до Пазарджики от там до границата всичко е тежки метали от "Асарел-Медет".и к~во? -глобяват"Асарел -Медет" с няколко хиляди? Милиардери от НАШИТЕ подземни ресурси.Ма били изтровили рибата с арсен и др.химия?имат пари-плащат глоби(символични) и ...нищо.Ако е в друга (цивилизована) държава, ще им затворят предприятието за нула време и ще ги отсвирят от бизнеса, само еко-организациите.Амаа...тук е БГ.Astor написа:Проблемът не е само със законите на хартия, ами с тяхното прилагане. Мрежите и сега са незаконни.
П.С. Ядосваме се, че ромите хванали 2 риби с парашут?МИ ТИЯ дет тровят с химия всичко живо?.
-
- разбира нещата
Кво им пречи тогава на тройкаджийте,да си сложат по 1-2 червея на куката и пак ще влезнат в графата,че ловят на жива стръв!!!

Визирам това..!!!
забрана за използване на тройни куки, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или жива стръв,

Визирам това..!!!
забрана за използване на тройни куки, освен в случаите на риболов с изкуствена примамка или жива стръв,
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
-
- разбира нещата
walukov написа:Аз бих садеиствал на ИАРА, доброволно. Може би, 6те има и други колеги.
Аз също!!!
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
- kodek
- ще става разбирач
Имаше колега от Панагюрище, Пиши 2 реда верно лие?Миналата година (тия от асарел-медет) заградили пътя за "язовир Жеков Вир" през Панагюрски колонии-дето е водната кула и не пущат-въоръжена охрана и обявили пътя за частен.Няма рибари-няма гъбари-не МОЖЕ.от Оптикоелектрон-Панагюрище са им предоставили установки за нощно виждане(термокамири)със снайпери?Е как да минем-Пътят е държавен?В момента не си носехме гранатометите!За 1 риболов?(върнахме се) 80км.през гр.Златица и кой ги контролира тия?
П.С. след тзи пост, един колега ми предложи БТР с 2 картечници! Тази година ще пробваме.
Променям си мнението за 2 път!
Да не си мисли г-н Цоцорков ,че като си направи къща с 1 м бетонни стени в Панагюрище е недосегаем!(все пак месечно получава 70хилки)Обадиха ми се колеги от цалата страна- дето 1м бетон не епроблем за тях.???!!!абе да е жив издрав да отвори пътя
Па ...ние е да хванем по някой костур!(заравям томахавката до следващи срещи с НЕГОВИТЕ хора)или ще пиша от затвора!
П.С. след тзи пост, един колега ми предложи БТР с 2 картечници! Тази година ще пробваме.
Променям си мнението за 2 път!
Да не си мисли г-н Цоцорков ,че като си направи къща с 1 м бетонни стени в Панагюрище е недосегаем!(все пак месечно получава 70хилки)Обадиха ми се колеги от цалата страна- дето 1м бетон не епроблем за тях.???!!!абе да е жив издрав да отвори пътя

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ето това може би ще е най-съществената промяна, която да ни даде възможност от прости псувачи по бреговете да поемем контрола И ние над ситуацията! Не зная как точно ще бъде регламентирана тази дейност, но съм убеден, че ако тази промяна стане факт, нещата ще бъдат поне леко по-различни. Не знам доколко усилията на някои от колегите ни в този форум за иницииране на активна позиция пред институциите са чути и взети сериозно (много се надявам да бъде така и стискам палци), дано доживеем СКОРО да видим тази промяна влязла в текстовете на закона.Saxon написа:Мисля, че това е добро начало на едно сътрудничество между нас и Министерството на земеделието и храните и ИАРА. Имам устното уверение на шефовете на ИАРА, макар и по телефона, че се предвиждат промени, които да осигурят възможност на доброволци да осъществяват законен контрол и САНКЦИИ над бракониерите! Това е много добра новина!
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- научил се да хвърля
Уважавам ентусиазма на всички колеги, но тая работа с доборволците ми се струва нелепа! На всеки трезво мислещ му е ясно, че това е поредното отстъпление на "държавата" и "институциите" от изпълнение на служебните им задължения! Този феномен се надлюдава във всяка една сфера от живота ни тук на тази територия, някога наричана Велика България. Сигурен съм, че всеки от нас би помогнал в борбата с бракониерите, но това е възможно в една нормална държава. Мога да ви уверя че над 90% от бракониерите са по-добре въоръжени от редовия полицай ... а те пък колко си вършат работата, това е една друга тема и всеки от нас го е изпитал на гърба си
Оръжието, което носят бракониерите със сигурност не е за самозащита ... от мечката дошла да пие вода на реката
И като си пишем ние тук и негодуваме знаетели какво правят в момента бракониерите и министъра ... местят си го от единя крачул в другия ... и защо ... защото на наякой му е изгодно да е такова положението. Припечеленото от продажбата на незаконно уловена риба не остава само за извършителя ... нагоре по веригата има още гърла за хранене. Всичката тая бълвоч, която изписах е ясна и видима! Всяка една очвадна нередност из пределите на територията наречена България се осъществява с протекцията на власт имащите! А пък ние ще сме принудени да гледаме YouTube извън България хората на какъв риболов се радват ...

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Е хубу де, дай конструктивно предложение кво правим в таз' ситуация?!firesnow написа:Уважавам ентусиазма на всички колеги, но тая работа с доборволците ми се струва нелепа! На всеки трезво мислещ му е ясно, че това е поредното отстъпление на "държавата" и "институциите" от изпълнение на служебните им задължения! Този феномен се надлюдава във всяка една сфера от живота ни тук на тази територия, някога наричана Велика България. Сигурен съм, че всеки от нас би помогнал в борбата с бракониерите, но това е възможно в една нормална държава. Мога да ви уверя че над 90% от бракониерите са по-добре въоръжени от редовия полицай ... а те пък колко си вършат работата, това е една друга тема и всеки от нас го е изпитал на гърба сиОръжието, което носят бракониерите със сигурност не е за самозащита ... от мечката дошла да пие вода на реката
И като си пишем ние тук и негодуваме знаетели какво правят в момента бракониерите и министъра ... местят си го от единя крачул в другия ... и защо ... защото на наякой му е изгодно да е такова положението. Припечеленото от продажбата на незаконно уловена риба не остава само за извършителя ... нагоре по веригата има още гърла за хранене. Всичката тая бълвоч, която изписах е ясна и видима! Всяка една очвадна нередност из пределите на територията наречена България се осъществява с протекцията на власт имащите! А пък ние ще сме принудени да гледаме YouTube извън България хората на какъв риболов се радват ...
Колега, тревица не пасеме ние "наивните", дето се хващаме за някаква си реакция от страна на институциите! Май сме по-наясно за ситуацията отколкото е нужно, ама аджеба, СТАВА ДУМА, че ТРЕА да се раздвижиме поне малко, а не само да ревеме тук-таме! И става дума, че и на нас ни е ПИСНАЛо да гледаме безчинства и да псуваме безучастно! Били въоръжени бракониерите, ами ние дали не сме въоръжени бре?! Ай да не ги величаеме толкова тез' бракониери, в крайна сметка истината е една: ако НИЕ, читавите риболовци, сме овце и изповядваме овчедушие, ще ни възприемат като овце и ще се отнасят с нас като с такива!!! Аз не се смятам за такъв, убеден съм не само аз!!!

-
- научил се да хвърля
На теб колега за какво ти е оръжие след като отиваш на риболов ... ???!!!???Е хубу де, дай конструктивно предложение кво правим в таз' ситуация?!
Колега, тревица не пасеме ние "наивните", дето се хващаме за някаква си реакция от страна на институциите! Май сме по-наясно за ситуацията отколкото е нужно, ама аджеба, СТАВА ДУМА, че ТРЕА да се раздвижиме поне малко, а не само да ревеме тук-таме! И става дума, че и на нас ни е ПИСНАЛо да гледаме безчинства и да псуваме безучастно! Били въоръжени бракониерите, ами ние дали не сме въоръжени бре?! Ай да не ги величаеме толкова тез' бракониери, в крайна сметка истината е една: ако НИЕ, читавите риболовци, сме овце и изповядваме овчедушие, ще ни възприемат като овце и ще се отнасят с нас като с такива!!! Аз не се смятам за такъв, убеден съм не само аз!!!
Всеки има право на мение, а мойто е че ако с оръжие ставаше работата до сега да не е останал жив бракониер ... не разбирай че подстрекавам или толерирам кървави саморазправи. Но по тази логика ще трябва с бронежилетка да ходя за риба ... не че не е трябвало. Преди известно време на Габра, компания въоръжени, приятно подпийнали олигофрени решиха да стрлят с флоберка по шамандурите във водоема. Нали се сещаш че само поради щастлива случайност някой не се спомина! Нагледал съм се достатъчно на изпълненията на всякакви рейнджъри по водоемите. Обаждал съм се не един път на телефони на ИАРА, но реакция на момента или малко след обаждането ми никога не е имало! И ако случайно нещо не съм пропуснал ... законните ми взъможности се изчерпват. А "логиката" ти за овчедушието .... ако за теб решението на проблема стои в кобура ... до никъде няма да я докараме! В общия случай някой невинен ще си го отнесе защото е имал неблагоразумието да отида за риба ... и сам си е виновен, че е застанал на пътя на куршума ... баси държавата!
П.С. Разумно е да се търси форма на протест, но ми е трудно да измисля нещо което би накарало лоясалите мозъци в държавната администрация да се размърдат. Държавата ни е склонна на някакви действия само когато нещо драстично се случи. Минавало ми е на ум какво ли би станало ако не подновиме билетите си. Примерно за цяла година. Това ще е една сериозна сума пари която няма да влезне в бюджета. Признавам си и аз не бих издържал да не отида за риба 1 година. Има решение и на този вариант, но тогава сводниците по платените водоеми ще се възползват със страшна сила ... Но може би ако намериш начин държавата да заработи то и на този проблем ще се намери решение!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега firesnow,
доколкото разбирам, в немалка степен мненията ни съвпадат. Не се хващай за написаното от мен за въоръжението - това беше просто за илюстрация. Далеч не подстрекавам или агитирам да търсим решението в кобура, стигнем ли дотам, пътя свършва ...
Но категорично ми ПИСНА да чета, слушам, гледам и псувам безсилно при положение, че съм редовен данъкоплатец (и то доста тлъст) и активен гражданин! И двамата сме на мнение, че държавата е тотален шит (пардон, "няма такава държава"), но ако продължаваме да си псуваме и мрънкаме, сещаш се ... с това си оставаме само, а някой си клати крачолите и се подсмихва доволно ... Еми не става така! Ако знаехме рецептата, сигурно вече манджата да бе сготвена, а като не я знаеме, еми дайте да пробваме поне! До момента едно е сигурно: губещите сме ние и природата ни, затова дайте да помислим как аджеба можем да помогнем поне мъничко на природата ни и в частност на нас самите. Затова този форум възпитава на някои добри практики, белким някой поеме пне едно зрънце от тези добри практики.
И от нас зависи нещо, може да е малко, може да не е достатъчно, но дайте да направим каквото можем и колкото сила имаме. А можем да сме АКТИВНИ, затова апелирам за активност от наша страна - всеки носи глава на раменете си и може да прецени как да тълкува понятието "активност". За мен това е проява на гражданска позиция и ще се радвам ако това се приеме от повечето колеги тук!
доколкото разбирам, в немалка степен мненията ни съвпадат. Не се хващай за написаното от мен за въоръжението - това беше просто за илюстрация. Далеч не подстрекавам или агитирам да търсим решението в кобура, стигнем ли дотам, пътя свършва ...
Но категорично ми ПИСНА да чета, слушам, гледам и псувам безсилно при положение, че съм редовен данъкоплатец (и то доста тлъст) и активен гражданин! И двамата сме на мнение, че държавата е тотален шит (пардон, "няма такава държава"), но ако продължаваме да си псуваме и мрънкаме, сещаш се ... с това си оставаме само, а някой си клати крачолите и се подсмихва доволно ... Еми не става така! Ако знаехме рецептата, сигурно вече манджата да бе сготвена, а като не я знаеме, еми дайте да пробваме поне! До момента едно е сигурно: губещите сме ние и природата ни, затова дайте да помислим как аджеба можем да помогнем поне мъничко на природата ни и в частност на нас самите. Затова този форум възпитава на някои добри практики, белким някой поеме пне едно зрънце от тези добри практики.
И от нас зависи нещо, може да е малко, може да не е достатъчно, но дайте да направим каквото можем и колкото сила имаме. А можем да сме АКТИВНИ, затова апелирам за активност от наша страна - всеки носи глава на раменете си и може да прецени как да тълкува понятието "активност". За мен това е проява на гражданска позиция и ще се радвам ако това се приеме от повечето колеги тук!