Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Монтаж на сонда на himminbird piranha max180
Модератори: emo vasilev, Кърцата
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
Монтаж на сонда на himminbird piranha max180
Закупих нов himminbird piranha max180 от колега от форума,това е първият ми сонар, и не съм наясно с много неща,упътването и менюто са на англииски,писах на колеги от форума който разполагат със превода дано ми го изпратят? Във упътването има скица за монтаж вътре в лодката на сондата,мойта е алуминиева със равно дъно,казаха ми че не трябва да работи на сухо но пр този монтаж сондата си е на сухо? Въпросат ми е възможен ли е такъв монтаж на сухо, на алуминиева лодка,и дали ще отчита правилно?
- undergrounder
- вече хвърля и на тежко
Re: Монтаж на сонда на himminbird piranha max180
Аз имам 170 /той външно е същия/.Моята сонда съм я закачил на една алуминиева лайсна от праговете за паркет.Огънал съм я като бастун и я пускам през борда закачена на късата част.Дългата част стои под вода и на нея съм закачил стойката на сондата.Колегата с който често ходим заедно за риба пък си е направил от стъпенка на колело като я захваща със малка стяга към лодката.Така лесно я вдига като наближи плиткото.Друг съвет който мога да ти дам е да си вземеш кутия пластмасова за инструменти.В нея можеш да си държиш сонара,кабелите и зарядното с батерията ако имаш такива.На капака на тази кутия можеш да слагаш екрана на сонара.Надявам се да съм бил полезен.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Мога да ти изпратя ръководството но ми дай мейл .
Сондата на сонара отчита при допира с вода. Говоря за сондите с кабел. В упътването на сонара може да е посочен вариант за монтаж на сондата на дъното на лодката от вътрешната страна, но това се прави, доколкото знам, със специални гелове, за които не мога да дам мнение. Мога да те посъветвам само за външен монтаж - извън борда на лодката. По мое лично мнение, най-добре е сондата да се монтира на подвижна стойка, каквито се предлагат от доста фирми (напиши в Гугъла - стойка за сонда на сонар). Цената е около 39-40 лв. (Виж в Младост-2-3) зад Била-та. Аз имам същия сонар, но модел 170. Разликите са много малки, даже ако не бъркам, сондите са еднакви. Не е желателно да включваш сондата "на сухо"! Предимствата на монтажа на външна стойка са, че можеш да я вдигнеш над водата в плитчините, а не да я изкъртиш по невнимание към брега. Освен това можеш да си регулираш дълбочината на потапяне според натовареността на лодката. Освен това, имаш избор за монтаж - където поискаш, щом си с алуминиева лодка, но те съветвам да спазиш едно много важно правило: монтирай сондата (ако си с двигател най-малко на 50 см странично на двигателя като отстояние, или най-добре (при ниски скорости на лодката) на носа на лодката или странично, но в предната част - избягват се най-вече смущенията от двигателя. Ако тролиш, добре е сондата да се монтира изнесена странично в задната част. И нещо много важно: ако сондата е потопена на 5-10 см от повърхността на водата, при отчитаяне на показанията, тези 5-10 см трябва да ги имаш предвид, т.е. ако показва 3,50 м дълбочина на екрана, значи от повърхността е 3,55-3,60 м дъно-повърхност. Има и други особености. Ако мога да ти помогна - питай. С удоволствие ще го направя. Успех.
п.п. На сайта на Хюманбърд има ръководството в .pdf формат. Еднакво е с това за 150, 160, 170 и 180 моделите, или виж за 10, 20, 30 моделите.
п.п. На сайта на Хюманбърд има ръководството в .pdf формат. Еднакво е с това за 150, 160, 170 и 180 моделите, или виж за 10, 20, 30 моделите.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Извинявам се, но се заблудих с модела 190Сjagger1 написа:............................ Аз имам същия сонар, но модел 170. Разликите са много малки, даже ако не бъркам, сондите са еднакви. ............................

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.