Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Распер - къде и на какво?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Распер - къде и на какво?
Здравейте,
Отварям тази тема за да обобщим информацията за распера. Доста четох (може и да съм пропуснал някоя тема за распер) , но никаде не ми стана ясно, какви са предпочитанията на този хищник. Моля някой да сподели по обширно как се лови распера. Лично аз съм от Козлодуй и само един път съм виждал човек да вади распер на спининг(беше към половин кило). Гледам по Дунава ловите огромни распери - 4 -5 килограмови. Ще съм ви безкрайно благодарен ако помогнете в това търсене на тази прекрасна риба.
Отварям тази тема за да обобщим информацията за распера. Доста четох (може и да съм пропуснал някоя тема за распер) , но никаде не ми стана ясно, какви са предпочитанията на този хищник. Моля някой да сподели по обширно как се лови распера. Лично аз съм от Козлодуй и само един път съм виждал човек да вади распер на спининг(беше към половин кило). Гледам по Дунава ловите огромни распери - 4 -5 килограмови. Ще съм ви безкрайно благодарен ако помогнете в това търсене на тази прекрасна риба.
- Румбата
- разбира нещата
Re: Распер - къде и на какво?
Привет колега и добре дошъл във форума ! И аз като теб доста четох и от тази година пробвах . Докато не разгледах обстойно репортажите на Павел Павлов / Сестрата/ , там той ясно и обстойно обяснява и онагледява - кое ,как и защо !!! Има и други колеги ,които са много в час с ловенето на распера и дано се включат . Аз лично за сега се въздържам да давам наставления за това как и защо , мога да кажа само на какво и кога . Но това при мен е само на теория , а и ти сигурно вече си го прочел .
Последно промяна от Румбата на Нед Фев 27, 2011 10:58 pm, променено общо 1 път.
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Мноо Павеловци станаха у тоз форумrumbata написа: Павел Иванов / Сестрата/

- Vlado_852
- разбира нещата
Колега, распера се лови на железо. Всичко що е блесна, спинър и т.н. върши работа. За предпочитане сив цвят, без много бои по примамката.
Миналото лято му обърнах подобаващо внимание и това е моя извод в едно изречение.
Много е важно да няма много дънари наоколо, защото те обричат на провал /което е изключение в много редки случаи/. Другото което трябва да знаеш е кога има заход.
Това са неща които съм научил от спецове в областта и впоследствие сам съм се убедил.
П.П.
Най-големия ми распер 3,700кг. е на попче в дълбок бряг, в блезост до плитки бързеи по Дунава!
Има какво да се напише и ако много се вълнуваш от Распера, прочети няколко пъти, много внимателно репортажигте на Сестрата. Той му е майстор.
Миналото лято му обърнах подобаващо внимание и това е моя извод в едно изречение.
Много е важно да няма много дънари наоколо, защото те обричат на провал /което е изключение в много редки случаи/. Другото което трябва да знаеш е кога има заход.
Това са неща които съм научил от спецове в областта и впоследствие сам съм се убедил.
П.П.
Най-големия ми распер 3,700кг. е на попче в дълбок бряг, в блезост до плитки бързеи по Дунава!
Има какво да се напише и ако много се вълнуваш от Распера, прочети няколко пъти, много внимателно репортажигте на Сестрата. Той му е майстор.
Нов съм в форума и още не се ориентирам както трябва... ако може да дадете линк към точното изказване на sestrata.
- каридата
- учете се от него
Незнам пича от каде е ,ако е от дунавския край е добре да чете темите свързани с него,но не само в Дунав има распер.Примерно на тунджа където съм бродил най много,распера за мен си е божа работа,хващал съм и в супер бавни води,хващал съм и в доста добри бързей.Четох преди доста време ,че е непредсказуема риба.
Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

Колега, прочети тук:
http://www.asp-fishing.com/
Има доста интересни неща, които биха ти били от полза.
http://www.asp-fishing.com/
Има доста интересни неща, които биха ти били от полза.
За глухия всички, които танцуват, са луди.
Festina lente!
Festina lente!
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Факт е ,че сърбите го ловят и в блата и застояли води.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Като гледам незаслужено ми се приписват неща къде адаша ги е писал та ще поясня да не стават грешки за в бъдеще
Аз съм си Павел Иванов а адаша , сестрата е Павел Павлов и той е човека към който требва да се обръщате кога иде реч за майсторски расперо улов !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
И аз както Каридата съм хващал надолу по Тунджа към Елхово , но на воблер , а също така до Ямбол имаме едно село Ханово и там имаме едно място - "Запушеното" и там в най - блатясалата му част ударих един към килце ! Бях отишъл за щука , но се отчетох с Бълкованче !каридата написа:Незнам пича от каде е ,ако е от дунавския край е добре да чете темите свързани с него,но не само в Дунав има распер.Примерно на тунджа където съм бродил най много,распера за мен си е божа работа,хващал съм и в супер бавни води,хващал съм и в доста добри бързей.Четох преди доста време ,че е непредсказуема риба.
Туй риболова не е за мен 

- orion30
- разбира нещата
Бълкованче, Балакванче, Елкуванче все распери.
От друга страна Чемурлиги, Гърбавици все морунажи.

От друга страна Чемурлиги, Гърбавици все морунажи.

-
- ще става разбирач
Здравей колега,Cmiracle написа:Здравейте, ... .
Ако живеех в Козлодуй,бих се обадил на приятеля си Стефко (stefko) -хем да изпия по едно кафе с него,хем да го помоля учтиво да ми разкаже за расперите..

От сигурен източник знам,че Стефко рядко отказва на хора,който пишат грамотно,а и има какво да каже по въпроса с расперите.

Поздрави!

- nikolai montana
- новобранец
Спинери,воблери със сребрист цвят (прилика с уклейче ).Много важно е распера да не разбере за вашето присъствие(замятане от по-далечно растояние!).Следете "БУХАНИЯТА" не ги пропускайте.По-най бързият и прецизен начин облавяите мястото.Бързото водене на примамките е за предпочитане(но винаги може да се импровизира).Това е грубо "казано",ако искате да разберете нещо повече което мисля,че няма да ви бъде излишно прочетете статиите на Павел Павлов- Сестрата.Там човека е обяснил всичко много хубаво и подробно:къде,кога и как да ловим тази иначе хитра риба!
- Vid
- кандидат преподавател
Много распери хванах миналия сезон в долното течение на Марица, основно на воблерчето на Салмо хорнет DB, мисля 3,5 см. и около 2-3 гр. - белия със син гръб. Освен този воблер имам удари и на кастмастери. Мисля, че размера на примамката няма значение отнесено към размера на рибата която гоним.
От скромния си опит смятам че:
Рибата атакува най вече бели или сребристи примамки. Примамката трябва да се води сравнително по-бързо в повърхностния слой на водата когато распера ловува и при затишие на атаки в средните пластове, може и по-бавно. Големите риби се държат предимно в средата на реката където течението е силно (макар че има и чести атаки върху малки рибки в непосредствена близост до брега, но при тях нямам слука на удар на изкуствена примамка) и най често ударите са в близост до по-големи препятствия по дъното т.е. големи камъни, дънери, бабуни и господ знае какво още по дъното, където течението прави водовъртеж, а малките распери- до килограм се хващат много лесно дори съвсем близо до брега скрити в коренища и пр. при почти дънно водене на примамката.
Това е мнението ми за Марица, предполагам че в другите водоеми распера има други навици...
п.п. Не разбирам защо тази риба се афишира като много хитра и трудна за улавяне. В нашия край тя се казва Харамия и даже циганите я ловят с прости китайски въдици и воблерчета по 2 лв.
От скромния си опит смятам че:
Рибата атакува най вече бели или сребристи примамки. Примамката трябва да се води сравнително по-бързо в повърхностния слой на водата когато распера ловува и при затишие на атаки в средните пластове, може и по-бавно. Големите риби се държат предимно в средата на реката където течението е силно (макар че има и чести атаки върху малки рибки в непосредствена близост до брега, но при тях нямам слука на удар на изкуствена примамка) и най често ударите са в близост до по-големи препятствия по дъното т.е. големи камъни, дънери, бабуни и господ знае какво още по дъното, където течението прави водовъртеж, а малките распери- до килограм се хващат много лесно дори съвсем близо до брега скрити в коренища и пр. при почти дънно водене на примамката.
Това е мнението ми за Марица, предполагам че в другите водоеми распера има други навици...
п.п. Не разбирам защо тази риба се афишира като много хитра и трудна за улавяне. В нашия край тя се казва Харамия и даже циганите я ловят с прости китайски въдици и воблерчета по 2 лв.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека