За лодките и закона

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

nas95
новобранец
новобранец

За лодките и закона

Мнение от nas95 »

Колеги, мисля да си купя най-обикновена надуваема лодка за спининг без мотор. Може ли да ми разясните дали е разрешено, имам ли нужда от някакви разрешителни и документи и в кои водоеми мога да изляза с нея. Също така трябва ли някакво свидетелство за управление и рискувам ли да ме лепнат граничарите по Дунава? Мерси предварително.
Атанас_Д
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: За лодките и закона

Мнение от Атанас_Д »

Взимаи си ...
Не ти трябват документи ..
Предполагам че си имаш риболовен билет.
С лодката можеш да влизаш по всички водоеми в България..
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

За Дунав и Черно море, задължително капитанско (курс като за шофьорска книжка). За лодки до "около" 4,50м. не трябва регистрация.На горе задължителна регистрация.За вътрешни водоеми не ти трябва нищо освен рибарски билет.Ако все още имаш съмнения звънкаш в Морска Администрация и ще ти обяснят всичко на дълго и на широко! Успех!
П.П. Горните ограничения важат за лодки с двигател или ветроходи и дължина над допустимата!
Последно промяна от bigfisherman на Вто Мар 01, 2011 7:35 pm, променено общо 2 пъти.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

bigfisherman написа: ....
. За лодки до "около" 4,50м. не трябва регистрация.....
Колегата с горният си пост е напълно прав.
Точната дължина ,до която не се изисква регистрация на съда е 4.54 метра.
nas95
новобранец
новобранец

Мнение от nas95 »

Мен ме интересува обикновена лодка около 3м. - 3.60м. максимум. Без мотор. Главно ще плавам по Дунава . Във връзка с това че е гранична река трябва ли нещо допълнително?
VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от VIKI_HARI »

Колега ако не си влизал на гребла с надуваема лодка ще ти кажа че се гребе доста тегаво тези лодки са направени предимно за двигатели особено ако са с транец .Смея да твърдя че съм в доста добра физическа форма веднъж ми се наложи да греба 1 км срещу теченито и не беше гот ,а за Дунава направо незнам ! Помисли!
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Аз действам с каяк-двуместен.Гребе се много лесно и тихо, проходима в тръстики;скорост, като за тролинг се постига почти без усилия, съчетавам спорта с риболова. Неудобствата са ясни- тясно и трудно за закотвяне.Снимки в галерията ми :ANAL:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Всичко що плава е "кораб" а за да се управлява кораб трябва международно свидетелство водач на малък кораб р.Дунав от километър 374.100-до километър 845.650 (българският участък)I,M,S I-вътрешни водни пътища М-моторни кораби S-ветроходни кораби L<20m,BT no limits,PW no limits L-дължина ВТ-дедуей PW-мощност За плавателни съдове с дължина под 4.57м регистрация не се иска т.е. караш с документ за собственост(нотариален акт за покупко-продажба),квитанция/фактура ако е от магазин или производител (последните издават и сертификат) За Дунава въобще не помисляй за надувна лодка без мотор :!:
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
lacho44
новобранец
новобранец

Мнение от lacho44 »

С новите промени в закона, вече всички лодки с двигатели над 20кс. трябва да се регистрират.
За да не отварям нова тема, ще попитам в тази.

Как да си регистрирам лодката, която е 4,20м и 40кс. След съм я купувал втора употреба и нямам абсолютно никакви документи/изключвам и договора за покупко продажба, тъй като не е нотариално заверен/.
Какви са ми вариантите сега да успея да я регистрирам без документи?
Аватар
steaven
новобранец
новобранец

Мнение от steaven »

Плащаш си ДДС-то на някой вносител на лодки,те винаги имат за изписване по нещо,пуска ти фактура и си 6+.
сВОБОДНА рИБАРСКА пАРТИЯ - Не се оставяйте да бъдете мамени от други политически партии. Елате при нас!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

lacho44 написа:С новите промени в закона, вече всички лодки с двигатели над 20кс. трябва да се регистрират.
За да не отварям нова тема, ще попитам в тази.

Как да си регистрирам лодката, която е 4,20м и 40кс. След съм я купувал втора употреба и нямам абсолютно никакви документи/изключвам и договора за покупко продажба, тъй като не е нотариално заверен/.
Какви са ми вариантите сега да успея да я регистрирам без документи?
Махаш 40 то от мотора и лепиш 20 HP и си готов,обаче трябва да махнеш и табелката,дето пише на нея всичко за мотора и да си я носиш в бурсетката :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Договора го минаваш нотариално и си готов,само продавача да не се е удавил :roll: :lol: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

lacho44 написа:С новите промени в закона, вече всички лодки с двигатели над 20кс. трябва да се регистрират.
Къде го тоя "нов закон" ... :lol:
Аватар
vladdinev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladdinev »

За регистрацията-говорих по телефона със морска администрация Бургас по повод моето шибано състояние-лодка секънд хенд 4.30 - 40 к.с.-преден собственик я е регистрирал в М.Адм. Бургас?!?!?!?!-питам защо? :finga: какво да правя...щото нарочно съм избирал такава лодка за БЕЗ регистрация.Не помня фамилията-явно беше млад мъж-обясни ми надълго и широко,колко е хубаво да е регистрирана,и че щом мотора е 40 коня,сега се ПРИЕМАЛО да се регистрират и т.н.,,,,,,аз накрая питах какво да правя-и той ми каза,че за сега не съм длъжен да я регистрирвам,независимо 40-те коня на мотора.....значи няма нищо прието за сега черно на бяло.
Другото което е да я отрегистрирам,да я пререгистрирам,или да си правя ПАС,което е и най-правилното решение.Наверно като дойде време за годишен преглед,балона отнякъде ще се спука.
Другата презумпция е-ако отивам в Гръцко или Туркестан дали ще ми искат некъв докимент за тая лодка.
Също при застрахока дали трябва такъв докумемт.
Аз си имам нотариален договор и капитанско....и тази регистрация.която е само на български.
За риболовен билет (за Черно море)-също ми препоръчаха да имам
Ега ти тръна-отяде ми се рибка :rolleyes:
zanev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zanev »

Те го тук новия закон :cry: :

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за вписване на кораби в регистъра на корабите на Република България.
(2) Наредбата не се прилага спрямо военни и гранично-полицейски кораби.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 59 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 2010 г.) Не подлежат на вписване в регистъра на корабите на Република България, водни колела, академични лодки, кану, каяк, надувни лодки, сърфове, парасейлинг, хидроделтапланери, както и ветроходните яхти, използвани само за спортни цели, и плаващи пристанищни съоръжения, служещи за връзка между кораба и брега.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) Плаващите пристанищни съоръжения, служещи за връзка между кораба и брега, се вписват в информационната база данни на пристанищната инфраструктура към регистъра на пристанищата.
(5) (Новa - ДВ, бр. 91 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 44 от 2010 г.) Регистрирането на плавателни съдове с максимална дължина до 4,57 метра (15 фута) и мощност на двигателя, по-малка от 15 kW, неизвършващи стопанска дейност, не е задължително.

Лично аз ще заложа на идеята със стикерите 20кс! В Италия е масова практика.Но определено балона ще се спука отнякъде... :evil: :evil: :evil:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Какво толкова ви тежи регистрацията на лодката пък не разбирам? Регистрираш я, плащаш данък от левче годишно и...дотам.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”