Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Ровейки из един друг форум съвсем случайно попаднах на една темичка, свързана със риболова на едни митични риби из едни още по-митични водоеми. Та във въпросната тема беше спомената употребата на въпросното приспособление което веднага накара иначе закърнялия ми мозък, зает последно време с какви ли не глупости, но не и с риболов, да превключи на тази тема и да си задъде едни въпроси:
1. Може ли булдото еднозначно да бъде вписано към методите на риболов, свързани със спининговия?
2. Някои майстори го използват, редом с бомбардата, за да изпращат микроскопични примамки на по-далечни разстояния. Понякога наличието на нещо тежко на линията преди примамката не нарушава ли драстично чувствителността и няма ли много празни кълванета?
За сега стига токова, че мозъкот пак заби...
1. Може ли булдото еднозначно да бъде вписано към методите на риболов, свързани със спининговия?
2. Някои майстори го използват, редом с бомбардата, за да изпращат микроскопични примамки на по-далечни разстояния. Понякога наличието на нещо тежко на линията преди примамката не нарушава ли драстично чувствителността и няма ли много празни кълванета?
За сега стига токова, че мозъкот пак заби...
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Задай си така въпроса...
-Мога ли със спинингова въдица 1.80/2.10 да хвър булдо с 3 мухи на повод 1.5/2 метра повод, и сам ще стигнеш до отговора, болдото спинин атрибут ли е ?
-Мога ли със спинингова въдица 1.80/2.10 да хвър булдо с 3 мухи на повод 1.5/2 метра повод, и сам ще стигнеш до отговора, болдото спинин атрибут ли е ?
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
- Petar Nedev
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
никъде не е прието че спининговата въдеца е 180/210 ! спинингът е начин на риболов. и според мен булдото е точно в този раздел.
- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Щом казваш...nedevi30 написа:никъде не е прието че спининговата въдеца е 180/210 ! спинингът е начин на риболов. и според мен булдото е точно в този раздел.
В такъв случай мухарството е неутрален раздел

Според мен булдото е нещо междинно, ако искаш да ловиш на муха си вземаш мухарка, ако искаш да ливиш на спининг си вземаш спининг всичко останало е компромис.
-
- вече хвърля и на тежко
Спасе никъде не съм чул че спининга свършва там където ролетката показва 210 см.А също така и не съм чул и видел некой мухар да хвърля булдо с мухарка,ама знае ли човек,може и тва да стане некои ден.Така ,че що булдото да не е спинингов риболов при положение ,че се лови с изкуствени примамки ?pa4o написа:Щом казваш...nedevi30 написа:никъде не е прието че спининговата въдеца е 180/210 ! спинингът е начин на риболов. и според мен булдото е точно в този раздел.
В такъв случай мухарството е неутрален раздел
Според мен булдото е нещо междинно, ако искаш да ловиш на муха си вземаш мухарка, ако искаш да ливиш на спининг си вземаш спининг всичко останало е компромис.
-
- научил се да хвърля
Дали спада към спининга булдодо незнам!
Но от опит знам,че големи(митични)кленове съм ловил на булдо,но вместо мухи слагам повод с кука и стръв рибка или скакалец
Особено ефикасно е за много бистри води или риби виждащи се да играят на повърхноста!
Но от опит знам,че големи(митични)кленове съм ловил на булдо,но вместо мухи слагам повод с кука и стръв рибка или скакалец

Особено ефикасно е за много бистри води или риби виждащи се да играят на повърхноста!
Булдото - доста позабравен риболовен атрибут за сладководните водоеми_DK_ написа:.......................................................................................................
2. ..........................., редом с бомбардата, за да изпращат микроскопични примамки на по-далечни разстояния. Понякога наличието на нещо тежко на линията преди примамката не нарушава ли драстично чувствителността и няма ли много празни кълванета?
.......................................................

Но: за всяка стръв (изкуствена или жива) си има чалъми

Предимството на булдото е, че в съчетание с примамка, различна от искуствена муха, воденето на примамката може да се представи в повърхностния слой и във водоеми с гъста подводна растителност, като се построи подходящата за конкретните условия линия. Някой може да реагира и да оспори последния текст с мотива, че сега има много съвременни примамки, с които се постигат и по-добри резултати при подобни условия без използване на булдото, но аз визирам изключително само супер леките изкуствени примамки, които могат да се използват съвместно с булдо.
Къде да бъде поставено булдото - при спининговия риболов или при мухарския? Ами моето лично мнение - и при двата вида риболов, защото с негова помощ може да се поднесе стръвта на значително по-дълга дистанция (за муха, стример) или леки блесни и клатушки при спинингов риболов. Това лично аз съм го практикувал многократно през годините и съм имал доста сполуки. Казвам го от личен опит, а не от четене и гледане на филми. И все пак, това е само мое лично мнение. Ще се радвам тази тема да предизвика интерес и да се запозная и с други мнения на колегите. НАСЛУКА НА ВСИЧКИ

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Малиии булдо
)))) всяко лято цепя клена по Струмата на булдо
))))))))))

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- pa4o
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Извинявам се за невежеството, какво ли ми отбира главата от спининг на мен.
Всеки уважаващ себе си спнинигист е хубаво да си носи булдо и няколко размера мухи за да хване на всяка цена турфеин кифал
пп. Бомбардата е друго нещо.
Всеки уважаващ себе си спнинигист е хубаво да си носи булдо и няколко размера мухи за да хване на всяка цена турфеин кифал

пп. Бомбардата е друго нещо.
Подкрепям мнението ти,колега!Най-сполучливия риболов на пъстърва на яз.Доспат се постига именно с ползването на булдо или бомбарда! За водоеми като Голям Беглик и Широка поляна/Родопите/ булдото е класика при улова на кефал,та дори и пъстърва,с използването на муха,жива рибка,та дори и блесна!Не ангажирам никой с мнението си.Това е от личния ми опит!ivanminkov1981 написа:Дали спада към спининга булдо не знам!
Но от опит знам,че големи(митични)кленове съм ловил на булдо,но вместо мухи слагам повод с кука и стръв рибка или скакалец.........

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
-
- кандидат преподавател
Уважаеми колеги,спининг идва от "спин"-въртене около собствената ос.Булдото няма нищо общо с основната идея на спининг-риболова,то е един междинен елемент в линията,представлява носител на по-голяма дистанция за стръвта и поплавък,поддържащ тази стръв на определена дълбочина в горните слоеве на водоема.Разбира се,има хибридни начини,при които се постига далечно хвърляне на блесна или воблер чрез подходяща пръчка,,вирбел,дълъг повод,но това пак не е чист спининг-риболов.Принципа е мятай с всичка сила навътре и тегли или пускай на воля по течението с мухичките,пък ако случайно атакува риба и се самозакачи -добре дошло.
- jorro11
- ще става разбирач
Според мен съвсем спокойно може да бъде причислен и към спининговия риболов-при положение, че се лови с изкуствени примамки и към риболова на леко , когато се използва с естествена стръв.Всичко зашиси от монтажа ни и начина , по който го водим, а не от самото булдо.Аз лично го уважавам много при риболов на капризни кефали и пъстърви._DK_ написа:Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем
Едно разсъждение, на основата на поста на колегата INCUBUS - ще използвам сравнение: Във форума има основна тема и към нея множество подтеми, свързани тематично. Ако спинингът в чистата форма е въртяща се блесна (спин), то къде е клатушката и воблерът в тази схема, приравнено към схемата булдо-блесна или булдо-клатушка? И още нещо: булдото е елемент от схемата примамка-булдо-вирбел. Тогава вирбелът към кой вид риболов е - спининг, тежко, тролене...? Това , което питам, не е провокация в темата, а е само за размисъл. Колегата споменава в поста си, че булдото е елемент от линията на спининга. Но според вида на използваната примамка, може да бъде определено тематично и към спининговия и към мухарския риболов, и към риболова на плувка (живо рибе - щука, клен, пъстърва, костур). Има и още нещо обаче: Булдото се изхвърля, заедно със стръвта (изкуствена или жива) с помощта на спинингова пръчка! Не с друга. Нито с шаранджийска, нито с мухарка, нито с щека
. Ами и аз се обърках
. И все пак ще повторя мнението си: риболовът на булдо може да се коментира тематично към раздел "Специализиран риболов" към основни теми " Спининговия риболов", "Риболов на муха", дори и в "Риболов на леко". Не обвързвам никого с мнението си. Просто и аз се замислих чак сега.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
а някой замислял ли се е че думата спин(spin)може би не е за въртенето на самта примамка а за това че самата примамка не се държи във водата а се намотава(върти[spin]) макарата 

Tell people there’s an invisible man in the sky who

-
- кандидат преподавател
Егер,бате,в никой случай със спинингова пръчка -аз такива продукти /имам 4-5 разнокалибрени за идеята/,ама веднага си признавам,че консервативното ми мислене още в прощъпалническа възраст ги причисли към тежкия риболов
. За това,в два случая :1/Когато ловя пъстърви на яз.Доспат,ама с естествена стръв /бели червейчета/,използвам булдо или бомбарда 30 г и 2/Когато ловя уклеи с две мухички с куки № 16 с булдо по течението на р.Върбица ,използвам будещ уважение прът "Фишърман клъб",4 метра с тест 10-40 грама.Спининг-пръчките /признавам си от 1 година и 2 месеца само/използвам само за наистина спининг-риболов -без такива булда,със спининг-монофилни влакна,вирбели,блесни,клатушки,кастмастери,воблери и силикончета.