Съвет за първа въдица

Модератори: Павел Иванов, sestrata

jorko__82
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Съвет за първа въдица

Мнение от jorko__82 »

Здравейте колеги искам мнението на по запознатите колеги дали тази пръчка е удачна според вас главно ще ловя по реки и ще ползвам блесни и воблери за кефал и пастърва а пръчката е следната:
Focus - Green Dream 2.40м. или 2.10м. акцията е 10-40 и най вече това ме притеснява но когато дъпжах самата пръчка ми допадна много как се държи но дали ще е така в работно действие :drinkers: :drinkers: БЛАГОДАРЯ предварително
:D :D
bountyhunter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Съвет за първа въдица

Мнение от bountyhunter »

имам бегъл поглед върху тая въдица и мога да кажа че става като за първа пръчка
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

С този тест 10-40 ще ти убива кефа. За кефал и пъстърва се използват по малки и съответно по леки примамки - до 5-6 гр. С тази пръчка (ако си отговаря на посочения тест) няма да усещаш примамките, а това не е особено приятно. За почти същите пари можеш да си вземеш BARACUDA WARLOCK. Тук можеш да видиш тест на самата пръчка http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 4&start=45
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
tachev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от tachev »

Има доста писано в секция спинингов риболов ! Само акцията 10 - 40 нещо не се връзва с това , за което ще я ползваш ! Ще се загуби удоволствието от риболова , а и не знам как ще боравиш с тия примамки за кефал и пъстърва , които са много малки в диапазона до 6, 7 грама ! Трябва ти нещо 2.10 - 2.40 но да кажем с акция до 15 грама макс , за да ти е кеф :)!

С колегата f1team гледам сме писали по едно и също време ! :) http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=5&t=43997
Едно предложение от форума ;) !
Туй риболова не е за мен :D
jorko__82
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jorko__82 »

определено се замислих от вашите съвети благодаря още веднъж :D :drinkers: :drinkers:
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

Чакайте малко сега. Много ви е лесно да му кажете на момчето да се вземе въдица с акция максимум 15 грама. По принцип сте прави, но има голямо значение на каква река ще лови тоя кефал. Течението в Марица и Струма е доста по-силно от Тунджа, Янтра и други по-малки реки. При тези акции като прибавим съпротивлението, което се получава при водене на примамката в бързо течение на Марица примерно пръчката се огъва като млада върба и удоволствието от риболова не е пълно. Казвам го от личен опит, защото с Мавър Стралис Утра 2.40, акция 5-20 останах разочарован при използването и в река Марица. За по-малки реки е идеална. Гледам, че забравяте нещо много важно, а именно строя на въдицата, който е от основно значение за поведението й при водене на примамка и при вадене на риба. В моят случай с Мавъра мисля, че проблемът идва точно от там, защото когато аз си избирах въдица за кефал не обърнах достатъчно внимание на стоя, а избирах по акция, дължина и тегло. За съжаление още не съм наясно какъв стой е най-подходящ за различните течения и оставям мненията по този въпрос на по-знаещите колеги. Поздрави!
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Точно така, Кеш :)
Иначе строя е хубаво да е екстра бърз ;)
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

sandista написа:....
Иначе строя е хубаво да е екстра бърз ;)

Гореща млада кръв :lol:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Лесно им е на тях... За мен няма нищо по-хубаво от един несополив, високомодулен параболик... :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

И ний сме били като тях...и те шъ станът като нас...ако спазват поведение в клас :D
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

jorko__82 написа:Здравейте колеги искам мнението на по запознатите колеги дали тази пръчка е удачна според вас главно ще ловя по реки и ще ползвам блесни и воблери за кефал и пастърва а пръчката е следната:
Focus - Green Dream 2.40м. или 2.10м. акцията е 10-40 и най вече това ме притеснява но когато дъпжах самата пръчка ми допадна много как се държи но дали ще е така в работно действие :drinkers: :drinkers: БЛАГОДАРЯ предварително
:D :D

Green Dream наистина става като за първа пръчка, но дори и да не е предназначена за риболов по реки от типа на Тунджа или Искър, бих препоръчал все пак тест 5-25, вместо 10-40. Причина - при въдиците от този клас обявения тест често е занижен спрямо реалния. Специално за тази въдица имам такива впечатления. Сандиста препоръчва екстрафаст акция, обаче, това за начинаещ спинингист е прекият път към множество празни засечки или "скъсани джуки". Но с Green Dream такава опасност не те грози - пак по спомен, пръчката е със строй, клонящ към параболичен, и дори да удари голяма риба в течение, ще имаш повече сигурност при ваденето. Лично аз бих си взел дължина 2.10, ако ще я ползвам и за кефал, и за пъстърва. Ето тук кратко писание по темата за видовете акции на спининговите пръти, за съжаление, копнах го на английски, но не вярвам това да ти е проблем:
The action refers to how much a rod bends when a fisherman is casting or have a fish at the end of the line. An extra fast action rod bends just at the tip. A fast action bends in the last quarter of the rod. A moderate-fast action rod bends over the last third. A moderate action rod bends over the last half. A slow action rod bends all the way into the handle. Fast action rods allow the fisherman to make longer casts.
Наслука!

ПП.: сега погледнах в сайта на Акваспорт-Н - ами те предлагат само тест 10-40 от този модел, така че, дискусията относно теста на първата ти пръчка се обезсмисля :)
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Абе с времето се ъпгрейдваме и търсим все по-фин такъм и прочее, млади сме дет се вика. Но сополите нещо не ми носят много радост.. искам да имам контрол върху рибата, не да ми сгъва пръчлето до дръжката :)
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Е-е,скъпи спомени :oops: Когато го решавах този въпрос за първата пръчка за жалките си опити за спининг преди време,минах метър с един т.нар."сопол" -пръчка от две части "Гермина",1,65 м ,тест до 15 грама,с две потъмнели ГДР-ейски блесни някъде около № 1.Няма подобен кеф - в бързея кефал около половинката,то бе едно полюционно огъване на пръчката,то бяха едни гърчове,танци и сложни стъпки от айкидото по камъните на брега.Това случайно прощъпалничество ме убеди,че на рибата трябва да се даде възможността да се почувства достоен противник,да опитва всякакви номера за спасение .От тогава не обичам за която и да е река пръчки от типа на тези,с които като засечеш кефала,ме чупиш гръбнака и го извличаш като на "водни ски",което би се получило с пръчка с тест 10-40 грама май.Подкрепям предложенията за много по-малък тест и пръчка с цена до 80 лева ,без всякакви "фокуси".
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

INCUBUS написа:Е-е,скъпи спомени :oops: Когато го решавах този въпрос за първата пръчка за жалките си опити за спининг преди време,минах метър с един т.нар."сопол" -пръчка от две части "Гермина",1,65 м ,тест до 15 грама,с две потъмнели ГДР-ейски блесни някъде около № 1.Няма подобен кеф - в бързея кефал около половинката,то бе едно полюционно огъване на пръчката,то бяха едни гърчове,танци и сложни стъпки от айкидото по камъните на брега.Това случайно прощъпалничество ме убеди,че на рибата трябва да се даде възможността да се почувства достоен противник,да опитва всякакви номера за спасение .От тогава не обичам за която и да е река пръчки от типа на тези,с които като засечеш кефала,ме чупиш гръбнака и го извличаш като на "водни ски",което би се получило с пръчка с тест 10-40 грама май.Подкрепям предложенията за много по-малък тест и пръчка с цена до 80 лева ,без всякакви "фокуси".
Абе таа зима май е доста дълга. Де ги тия Геремини по 1,65?
пп.Пич, пръчката за това за което си я замислил не става! За река си трябва по-твърда.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Сега като се замисля защо не една Колмик PEARCH PLUS 2.40 ? :)
Хем е с жило и ще постигаш дистанции, хем е стегнато прътле :)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”