Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Какво болонезе да си купя
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Какво болонезе да си купя
Здравейте риболовни манияци.
Решил да си взема болонезе,но не знам каква марка да избера.Предлагат ми едно ТРАБУКО ANTRAX DWX 5.00m.
Колебая се в размера и марката.Кои размер ще е най удачен за риболов по реки и язовири.
Ако някои може да даде съвет или мнение по въпроса ще съм много благодарен.
Решил да си взема болонезе,но не знам каква марка да избера.Предлагат ми едно ТРАБУКО ANTRAX DWX 5.00m.
Колебая се в размера и марката.Кои размер ще е най удачен за риболов по реки и язовири.
Ако някои може да даде съвет или мнение по въпроса ще съм много благодарен.
-
- ще става разбирач
Re: Какво болонезе да си купя
перфектно съотношение цена,строи и тежест.макара траббуко ксантос 20 размер или аурис 20.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За да получиш точен отговор задай правилно въпроса.
За да помогнем кой с каквото знае трябват данни;къде и на какъв вид риболов си се спрял,видове риби, техники на риболов и т.н.
Обясни и ще помагаме в избора.
За да помогнем кой с каквото знае трябват данни;къде и на какъв вид риболов си се спрял,видове риби, техники на риболов и т.н.
Обясни и ще помагаме в избора.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Зависи кьде и какво ще ловиш.Според мен 6 метрово е наи/добро , ако няма зака4ки 

Ще пия водка, бира и ракия,
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
+1 за 6-ицатаavto написа:Зависи кьде и какво ще ловиш.Според мен 6 метрово е наи/добро , ако няма зака4ки

То не кълве, ама ние си ловиме
Хвани пусни-не бъди МЕСАР
А бе нещо не калват.... да бе само си смучат
Кое си е- си е

Хвани пусни-не бъди МЕСАР
А бе нещо не калват.... да бе само си смучат
Кое си е- си е

-
- кандидат преподавател
Колегата не е написал нито къде живее,нито къде ще лови.Може би не случайно са му предложили 5 метра,ако има пред вид риболов в планински реки и рекички,че даже и средното течение на планинските реки,където няма терени,подходящи за разпъване и навирване на 6 метра гьостерица.Она си иска чист от растителност бряг,широка река и дълги участъци за "изтичане".
-
- фен клуб-скобар
Най важното при избор на Болонеза според мен е това колко време,къде,какво,и при какви условия ще лови
Може би 5те метра ще му свършат работа но при болото никога не ТИ стига още един метър
Така че трябва да внесеш малко яснота във въпроса си
А и още нещо гледай да е по-лека,здрава и да има части за нея
Може би 5те метра ще му свършат работа но при болото никога не ТИ стига още един метър
Така че трябва да внесеш малко яснота във въпроса си
А и още нещо гледай да е по-лека,здрава и да има части за нея
по принцип ходя за риба на яз.Ал.Стамболийски и по р.Янтра,Видима,Росица.Четох мнения за ТИКА че имат добра подръжка от към резервни части.Тази година съм решил да ходя за риба по яз.Жребчево.Болонезето става ли за риболов на язовири или само е за реки.Има един мач Tica - Excel Match TC2 4.20m.Кое да избера болонезето или мача.
Болонезето е универсална пръчка. Може да се използва и на река , и на язовир. За дължината и аз ти препоръчвам 6-тица. Мача също маже да се използва почти навсякъде, но въпроса е с какви плувки предпочиташ да работиш. С фиксирана плувка спокойно може да работиш на дълбочина с 50 см. по- къса от дължината на болото
. Отделен е и въпроса , че с повечето мачове не може да работиш с леки плувки.

предпочитам да лавя с фиксирани плувки 3гр до 10гр
аз ловя от 1 година с антракса 5 мет ра няма да сьжаляваш
Между мач и болонезе има голяма разлика!
Мача може да го ползваш както с ваглери и слайдери, така и с фиксирана плувка за къса дистанция - дистанция, на която ще ти е по-удобно да ловиш с мача, от колкото с едно 5-6-7 метрово болонезе. НО, мача си е за ваглери и слайдери! С мача ще ти бъде по-трудно да контролираш фиксирана плувка на река на дистанция 15-20 метра(и повече), от колкото с едно болонезе. Както казах - двете въдици са различни и имат различно предназначение!
Болонезето - болонезето можеш да го ползваш както на река, така и на язовир - аз съм го правил и то на Стамболийски. Само да не духне оня почтинепрекъснато духащ вятър - тогава забрави за болото. И то с ваглер съм го ползвал - е няма така простотия, но ми се наложи. Втори път няма да стане!!! Във вятър на язовир е най-добре да си с мач - с него по-добре се преодолява съпротивлението на вятъра или казано по друг начи - по-лесно ще "разцепваш" въздуха при замятане. С болонезето това става много по-трудно.
Аз бих ти препоръчал да се насочиш към болонезе с дължина 6 метра - това е универсална дължина. Нито ще ти е късо, нито ще ти бъде дълго и тежко. Ако трябва да говорим за дължина на болонезето и добър контрол над плувката по време на риболов - 7 метрово болонезе в случая би свършило много по-добра работа!!! Но на 7 метра болонезето започва да натежава - тогава ще ти трябва нещо качествено, стегнато и добре балансирано, защото ще те болят и ръцете, и кръста след един 4-6 часов риболов.
Ако се насочиш към болонезите на Тика бих ти препоръчал да отидеш при вносителя АлФишерман или в магазин, където се предлагат почти всички модели болонезе на Тика. Там най-добре ще можеш да видиш кое болонезе е добро и кое ще ти "лепне" в ръката. А съм имал 4 различни модела болонезе на Тика - 6 и 7 метрови. Сега съм със 6 метрово, но понякога ми липсва един метър за по-добър контрол над плувката.
Имал съм Тика Уондър - и на 6, и на 7 метра. Ако се насочиш към този модел не си вземай по-дълго от 6 метра. На 7 метра тежи!
Тика Сигнал - на 6 метра е много добро, стегнато и добре балансирано. Има много добра и подходяща акция за различни видове риби.
Тика Техниум - имах го на 7 метра. Малко ми натежаваше и ме болеше кръста. Поне при мен беше така - това е лично мое мнение
НО като цяло - болонезето се характеризира с много високо качество, отлична изработка и перфектен строй!! Държал съм и на 6 метра - едно страхотно болонезе!!!!! Аз бих си взел на 6 метра.
Тика Суинг - имам го на 6 метра. Много елегантно, нежно и леко болонезе. Много добра изработка, страхотен карбон и невероятно усещане при допир с него. НО, това болонезе не е за всеки. То е по-мекичко от горните модели на Тика и по-нежно. Трябва да се пази. Ловенето на по-едри риби е голям кеф, но и се искат здрави нерви
На 7 метра съм го държал в ръка - като че ли ми натежаваше, но в магазин няма как това да се установи напълно!
Тика Арес - държал съм го в ръка(беше на 6 метра). Много добро болонезе, стегнато, с отлична изработка и дизайн. Между него и Техниума почти не виждам разлика - може доста да се спори кое от двете е по-добро.
Върху останалите болонези на Тика нямам поглед и мнение.
Напоследък се появиха болонези на Фокус. Те са по-евтини, но пък ме изненадват с отлично качество, дизайн, строй и пъргавина. Става дума за болонезите Фокус Gelato(не знам как се произнася на български). Преди десетина дена държах едно такова болонезе на 5 метра - уникално болонезе за къси разстояния, много стегнато и супер леко! Направо ми влезе в главата
На 6 метра също е много добро - преди седмица го държах в ръка. Много стегнато, не провисва и също с много добро качество. Направо съм изненадан от Фокус. И двете - на 5 и 6 метра - са с много добра транспортна дължина, което се отразява веднага на строя на въдицата. НО лично на мен 5 метровото ми заспа в ръката. Може би защото имам на 6 метра болонезе и ми липсва едно на 5
Не ангажирам никой с това мнение!
Друг модел на Фокус, който също така ми направи много добро впечатление е Фокус Red Ten Bolo - държах на 6 метра. Също много стегнато болонезе. На 5 метра не знам как ще бъде, но предполагам, че ще бъде по същия начин както при Gelato.
Има и Фокус Финеса Боло - него също можеш да видиш. Не съм го виждал или държал в ръка и заради това нямам мнение за него
До колкото чух Фокус също поддържали постоянно с резервни части, както Тика. Тика имат всички части за всички модели болонезета. Дано и при Фокус да е така, че онова 5 метровото болонезе ми е все пред погледа
Сега не мога да кажа дали Фокус или Тика - Фокус са по-евтини, но пък и добре направени. Ако имат резервни части за всички модели болонезе непрекъснато, то може да се рискува. От счупване никое болонезе не е застраховано. Аз съм чупил на Тика - не са вечни
За това ти препоръчвам - разходи се по магазините, виж Тика, виж Фокус, виж и останалите марки болонези(аз имам мнение и поглед върху тия болонези, за които съм се изказал) и сам си прецени кое да бъде - подръж в ръка, потръскай, сложи макара за да видиш кое се балансира най-добре и сам ще си решиш.
Успех в избора и запомни, че мач и боло са различни въдици за различни места и при различни риболовни ситуации. Може да се правят компромиси, но те за сметка на нашето удоволствие!
Мача може да го ползваш както с ваглери и слайдери, така и с фиксирана плувка за къса дистанция - дистанция, на която ще ти е по-удобно да ловиш с мача, от колкото с едно 5-6-7 метрово болонезе. НО, мача си е за ваглери и слайдери! С мача ще ти бъде по-трудно да контролираш фиксирана плувка на река на дистанция 15-20 метра(и повече), от колкото с едно болонезе. Както казах - двете въдици са различни и имат различно предназначение!
Болонезето - болонезето можеш да го ползваш както на река, така и на язовир - аз съм го правил и то на Стамболийски. Само да не духне оня почтинепрекъснато духащ вятър - тогава забрави за болото. И то с ваглер съм го ползвал - е няма така простотия, но ми се наложи. Втори път няма да стане!!! Във вятър на язовир е най-добре да си с мач - с него по-добре се преодолява съпротивлението на вятъра или казано по друг начи - по-лесно ще "разцепваш" въздуха при замятане. С болонезето това става много по-трудно.
Аз бих ти препоръчал да се насочиш към болонезе с дължина 6 метра - това е универсална дължина. Нито ще ти е късо, нито ще ти бъде дълго и тежко. Ако трябва да говорим за дължина на болонезето и добър контрол над плувката по време на риболов - 7 метрово болонезе в случая би свършило много по-добра работа!!! Но на 7 метра болонезето започва да натежава - тогава ще ти трябва нещо качествено, стегнато и добре балансирано, защото ще те болят и ръцете, и кръста след един 4-6 часов риболов.
Ако се насочиш към болонезите на Тика бих ти препоръчал да отидеш при вносителя АлФишерман или в магазин, където се предлагат почти всички модели болонезе на Тика. Там най-добре ще можеш да видиш кое болонезе е добро и кое ще ти "лепне" в ръката. А съм имал 4 различни модела болонезе на Тика - 6 и 7 метрови. Сега съм със 6 метрово, но понякога ми липсва един метър за по-добър контрол над плувката.
Имал съм Тика Уондър - и на 6, и на 7 метра. Ако се насочиш към този модел не си вземай по-дълго от 6 метра. На 7 метра тежи!
Тика Сигнал - на 6 метра е много добро, стегнато и добре балансирано. Има много добра и подходяща акция за различни видове риби.
Тика Техниум - имах го на 7 метра. Малко ми натежаваше и ме болеше кръста. Поне при мен беше така - това е лично мое мнение

Тика Суинг - имам го на 6 метра. Много елегантно, нежно и леко болонезе. Много добра изработка, страхотен карбон и невероятно усещане при допир с него. НО, това болонезе не е за всеки. То е по-мекичко от горните модели на Тика и по-нежно. Трябва да се пази. Ловенето на по-едри риби е голям кеф, но и се искат здрави нерви

Тика Арес - държал съм го в ръка(беше на 6 метра). Много добро болонезе, стегнато, с отлична изработка и дизайн. Между него и Техниума почти не виждам разлика - може доста да се спори кое от двете е по-добро.
Върху останалите болонези на Тика нямам поглед и мнение.
Напоследък се появиха болонези на Фокус. Те са по-евтини, но пък ме изненадват с отлично качество, дизайн, строй и пъргавина. Става дума за болонезите Фокус Gelato(не знам как се произнася на български). Преди десетина дена държах едно такова болонезе на 5 метра - уникално болонезе за къси разстояния, много стегнато и супер леко! Направо ми влезе в главата

Друг модел на Фокус, който също така ми направи много добро впечатление е Фокус Red Ten Bolo - държах на 6 метра. Също много стегнато болонезе. На 5 метра не знам как ще бъде, но предполагам, че ще бъде по същия начин както при Gelato.
Има и Фокус Финеса Боло - него също можеш да видиш. Не съм го виждал или държал в ръка и заради това нямам мнение за него

До колкото чух Фокус също поддържали постоянно с резервни части, както Тика. Тика имат всички части за всички модели болонезета. Дано и при Фокус да е така, че онова 5 метровото болонезе ми е все пред погледа

Сега не мога да кажа дали Фокус или Тика - Фокус са по-евтини, но пък и добре направени. Ако имат резервни части за всички модели болонезе непрекъснато, то може да се рискува. От счупване никое болонезе не е застраховано. Аз съм чупил на Тика - не са вечни

Успех в избора и запомни, че мач и боло са различни въдици за различни места и при различни риболовни ситуации. Може да се правят компромиси, но те за сметка на нашето удоволствие!

- panddov
- вече хвърля и на тежко
Въпреки,че темата е малко стара не се сдържах...Колко точно,кратко и ясно казано!!
Aдмирации и от мен за мнението на shefa.
Мога да допълня, че gelato се произнася "джелáто" и значи сладолед на италиански.
Мога да допълня, че gelato се произнася "джелáто" и значи сладолед на италиански.

- Commander
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Аз имам Shakespeare Victory-X Bolognese 6 метра. Като цяло съм много доволен. Болонезата си е доста универсална въдица. С нея съл ловил от уклей до платики и скобари по 2 кг.