Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Оризари и щуките
- Shag
- вече хвърля и на тежко
Оризари и щуките
Решихме с бащата на приятелката ми да отидем за щуки, тъй като се надъхахме от един филм по хоби.тв. Там ги хващаха най-много на Мепс Лусокс точно каквато и ние имахме - същата разцветка и същия номер. Въпреки че успеха на блесната е условен, поради ред фактори. И все пак щуките от телевизора ни бяха достатъчни да стегнем такъмите и да тръгнем. Основния въпрос беше къде да я търсим? Накрая решихме да отидем на Оризари понеже времето беше чудно, а и се надявахме да няма много хора. Така и стана накрая.
Към 11 без нещо бяхме там и имаше 4-5 колеги, които хвърляха за чаушани и перки. Рай за нас - само ние ще въртим! Бяхме решили да повъртим на произволни места, докато стигнем до "нашето" място, където винаги имаме слука със зъбатките. Хвърлихме 3-4 пъти и аз закачих не какво да е, а точно тоя Лусокс, на който разчитахме за днес. Първа жертва... Заредих един Осако с червена холограмна пластинка 3ти номер. Преместихме на друго място и колегата закачи Лусокса си. Пропуснах да кажа, че закачих моя с отежнението, а той без. Втора жертва... Презареди с някаква руска клатушка, която играе страхотно, но всеки път като я хвърляш при досега с водата прави 2-3 жабки.
От място на място стигнахме към 12 без 10 на лобното ни място. Там закичих Мепс Комет 5ти номер с надеждата "Като ще е гарга да е рошава". 3-4 празни прибирания на блесната и на следващото на около 5 метра от мен в закачките отдолу нещо огъна пръчката. Грабна блесната от засада - Засечка и веднага върха започна да играе. Бях опрял дръжката в кръста си и колкото повече върха играеше, толкова повече удряше в кръста ми. Адреналина скокна за части от секундата. Навивах Риобито, а улова се бунтуваше, при което се задейства и аванса. Мазно мазно цъкаше по малко от канапа в полза на звяра. Показа се и щуката по-близо до нас.
Ето я и на тревата наложена до 47ми номер превъзбуден крак...

За нещастие беше захапала 2 остриета от 3ката. Резултата беше 50 сантиметров изгладнял мъжки екземпляр с пробито дясно хрило и пробита горна челюст. Като я вдигнах беше боядисала тревата
Може и засечката да е била виновна, а може и хищническия харектер на рибата. Навярно там има гнездо и сега мъжкия е вършел важната за бъдещето на популацията работа.
След слуката имах едно забиване на същия Мепс Комет. След това още едно на силикончета, понеже решихме да проверим костурите. Колегата също имаше едно забиване на силикон. Поднесохме в жертва на Рибната фея и 3 силикона. Накрая преди тръгване ми заби на блесната с холограмната червена пластинка много неочаквано, но следващото замятане я закачи някъде под водата. В крайна сметка тая щука си я платихме доста скъпо, но пък усещането от агресивната й атака е безценно.
Докато прибирахме такъмите установихме, че имаме още много да учим.
Към 11 без нещо бяхме там и имаше 4-5 колеги, които хвърляха за чаушани и перки. Рай за нас - само ние ще въртим! Бяхме решили да повъртим на произволни места, докато стигнем до "нашето" място, където винаги имаме слука със зъбатките. Хвърлихме 3-4 пъти и аз закачих не какво да е, а точно тоя Лусокс, на който разчитахме за днес. Първа жертва... Заредих един Осако с червена холограмна пластинка 3ти номер. Преместихме на друго място и колегата закачи Лусокса си. Пропуснах да кажа, че закачих моя с отежнението, а той без. Втора жертва... Презареди с някаква руска клатушка, която играе страхотно, но всеки път като я хвърляш при досега с водата прави 2-3 жабки.
От място на място стигнахме към 12 без 10 на лобното ни място. Там закичих Мепс Комет 5ти номер с надеждата "Като ще е гарга да е рошава". 3-4 празни прибирания на блесната и на следващото на около 5 метра от мен в закачките отдолу нещо огъна пръчката. Грабна блесната от засада - Засечка и веднага върха започна да играе. Бях опрял дръжката в кръста си и колкото повече върха играеше, толкова повече удряше в кръста ми. Адреналина скокна за части от секундата. Навивах Риобито, а улова се бунтуваше, при което се задейства и аванса. Мазно мазно цъкаше по малко от канапа в полза на звяра. Показа се и щуката по-близо до нас.
Ето я и на тревата наложена до 47ми номер превъзбуден крак...
За нещастие беше захапала 2 остриета от 3ката. Резултата беше 50 сантиметров изгладнял мъжки екземпляр с пробито дясно хрило и пробита горна челюст. Като я вдигнах беше боядисала тревата

След слуката имах едно забиване на същия Мепс Комет. След това още едно на силикончета, понеже решихме да проверим костурите. Колегата също имаше едно забиване на силикон. Поднесохме в жертва на Рибната фея и 3 силикона. Накрая преди тръгване ми заби на блесната с холограмната червена пластинка много неочаквано, но следващото замятане я закачи някъде под водата. В крайна сметка тая щука си я платихме доста скъпо, но пък усещането от агресивната й атака е безценно.
Докато прибирахме такъмите установихме, че имаме още много да учим.
Последно промяна от Shag на Съб Мар 26, 2011 7:02 pm, променено общо 1 път.
Re: Оризаре и щуките
Добра слука сте имали, една ама щука,а !

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
-
- сериозен играч
Поздравление за добрата слука!Искам да те питам видя ли другите колеги хванаха ли нещо и ако ли да какво?!Пътят проходим ли е в лошо време?Предварително ти благодаря! 

Поздравления за чудесния улов. Колега това на кое езеро Оризаре е в Слънчев Бряг или това в Плодвив ?
тбК
- Mr.Fish
- научил се да хвърля
+1 Кое точно е?Malemi написа:Поздравления за чудесния улов. Колега това на кое езеро Оризаре е в Слънчев Бряг или това в Плодвив ?

За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно. Дякон Игнатий
- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
- Shag
- вече хвърля и на тежко
За пловдивското иде реч. Пътя е добър, ако се минава през селото. Асфалт с кръпки, но е много добре на фона на пътищата в нашата мила родна страна. А ако се минава покрай реката си е черен път, но е проходим и с лека кола.
А що се отнася до колегите имаше на плувка, булдо, имаше и с ваглери. О, имаше и един чичка дето си беше хвърлил тапата даже изпусна една щука. Сутринта рано въртял блесни 2 часа, но нямал късмет. Преориентирал се към чаушани. Между другото странно ми се стори, че тапата му беше само с блесна накрая. Рибка не видях да зарежда... Както и да е, аз не ги и разбирам монтажите за тапа. Та ловяха чаушани сравнително едри. Перки излизаха приличен калибър. Направи ми впечатление, че навсякъде рибата играеше на повърхността, а колегите хвърляха, където няма риба. Седяха по сянките, а по-коравите рибари се бяха изтапанили на слънце и си вадеха рибета.
Направило ми е впечатление, че преди обяд често има хора с една моторна лодчица. Много я шпорят и плашат рибата.
А водата определено се е позатоплила, но е все още мътна.
А що се отнася до колегите имаше на плувка, булдо, имаше и с ваглери. О, имаше и един чичка дето си беше хвърлил тапата даже изпусна една щука. Сутринта рано въртял блесни 2 часа, но нямал късмет. Преориентирал се към чаушани. Между другото странно ми се стори, че тапата му беше само с блесна накрая. Рибка не видях да зарежда... Както и да е, аз не ги и разбирам монтажите за тапа. Та ловяха чаушани сравнително едри. Перки излизаха приличен калибър. Направи ми впечатление, че навсякъде рибата играеше на повърхността, а колегите хвърляха, където няма риба. Седяха по сянките, а по-коравите рибари се бяха изтапанили на слънце и си вадеха рибета.
Направило ми е впечатление, че преди обяд често има хора с една моторна лодчица. Много я шпорят и плашат рибата.
А водата определено се е позатоплила, но е все още мътна.
има си щуки още,а и много добри линове
има си късмет човека 

-
- научил се да хвърля
Re: Оризари и щуките
Густо Майна Филибето, Браво за излета! 

- Shag
- вече хвърля и на тежко
Импровизирано спининг излетче преди забраната. Към 2 часа ми се обадиха да идем до Оризари да проверим щуките как са. Набързо спретнахме такъмите и към 3 и 30 бяхме там. Оказа се ветровито и с въление. Имаше доста колеги на плувки и без успех. Водата се е избистрила доста, но и нивото е паднало с 30 - 50см. Пообиколихме малко и се засилихме на нашето място с идеята, че поне там ще даде, но уви. Нищо за 3 часа и половина ОСВЕН! Един малък костур около 100 гр. ми заби точно там, където досега си мислехме, че се крие баба щука. На 2 - 3 м. от мен в закачките. Заби много яко както беше в плиткото и като засекох го изкарах почти до мен. Изкарах го бързо без навиване почти и му бях цепнал джуката. Поне за щастие нямаше сериозни повреди и кръв. Пратих го по живо по здраво да ме похвали на роднините. Да ги викне да се запознаем. А може и да нахрани някоя зъбатка. В крайна сметка затапих свободните водоеми с риба поне.
На какво беше удара?Аз днес бях също там, но без успех.Shag написа:Импровизирано спининг излетче преди забраната. .
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Браво,колега.Пак се убеждавам,че този водоем винаги може да те изненада приятно.
Познавам много хора,които твърдят,че там няма риба,Но всичко опира до майсторлък и доста късмет - разбира се.

- Shag
- вече хвърля и на тежко
Оу, да! Забравих от превъзбуда да спомена 4-ти номер Аглия на Мепс сребриста. Цялата блесна беше голяма колкото главата на костура. А да не говоря че листото й не е възможно дори и зорлен да го напъхам в устата на тоя огромен хищник. Но все пак хищника си е хищник! Грабна я като че ли е негова 

Ха, ха, това ми харесаShag написа: Ето я и на тревата наложена до 47ми номер превъзбуден крак...

Колкото за примамките - аз не гледам много много на какво ги ловят по филмите. Ако има нещо, което съм се убедил в риболова на щука, то е че всеки гьол си има "негова" си блесна. Отдавна съм се отказал да търся обяснение на този факт. Лично мое мнение е, че за нашите водоеми има доста по-добри въртележки от Mepps-а. Но всичко е въпрос на ръка и водене. Браво за репортажа!
- Shag
- вече хвърля и на тежко
Днес за хищник на Оризари. Резултат 2 удара на мен вероятно от костур и на колегата с мен 4 удара. Единия ми удар поведе така за 5-10 секунди, но всичко беше във водорасли и успя да избяга. Ни вест, ни кост от баба щука. Само костур се бори, но има и много смели слънчаци, гонещи железата и силиконите. Имам снимков материал от тия рибешки рамбота. Дори налитат на бой и хапят. Колегата каза, че само един по-приличен костур видял из ятото, което минало покрай него. Бил някъде около педята. Трябва да отбележа и че има много дребосък по плиткажа. Рибата си има предостатъчно храна, че да гони железата. Накрая като си тръгвахме видяхме, че двама ентусиасти бяха опънали палатки да нощуват на бетона откъм портите. Казаха, че щели да чакат шарани, костур и щука. Да им е наслука.