Обработка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Обработка

Мнение от Mr.Barry »

Привет, колеги. Гледах, писах из гуглето, четох, слушах...... ама не разбрах. Гледах едни клипове из нета как се препарира цяла риба. Имаше значение дали е сладководна или соленоводна, но не помня каква беше разликата, мисля че беше в обработката на кожата. Искам да си препарирам цяла риба, по-точно костур (с по-дебела коже и най-лесно се прави като за първи път). Естествено се маха цялото месо на рибата след като се разцепи кожата от едната страна от опашката до главата. Това ясно. Исчиства се хубаво от месото, колкото е останало. След това съм чел, но не помня къде, че се обработваше с формалин ама.... Хайде ако сте все още печени (а в "naRiba.com" сме само такива :wink: ) споделето нещо за следващите стъпки в препарирането на цяла риба. С какво я пълним, как се обработва кожата, какво се инжектираше в опашката, как се махат хрилете, какво слагаме за очи и с какво се лакира най-накрая? Ще съм безкрайно благодарен, пък може и да почерпя, тези който се включат с помощни постове или материали.
БЛАГОДАРЯ !
Аватар
Marauder
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: Обработка

Мнение от Marauder »

Колега и мен ме интересува :)
Ето как го правят братушките http://www.schukainfo.ru/articles/26/
Кожата я обработват с "криссталлы медного купороса", каквото и да е това. Май е меден сулфат, от който правят разтвор и с него се обработва кожата. При обработката кожата позеленявала и ефектът бил много добър. Виж още http://www.fishingspb.ru/polza/206/
Изсушената риба се лакира.
И това ще ти е полезно http://club-fish.ru/content/view/5952/215/
Абе май истината е само сол ;) http://karpolov.com/2010/02/kak-uvekovechit-trofej/
Апропо и аз действам само със сол или разтвор на сол.
Надявам се, че съм помогнал и ще се радвам още повече, ако покажеш експоната, който си препарирал :)

Успех :finga:
Аватар
nikodim1978
новобранец
новобранец

Мнение от nikodim1978 »

Аз също ще се опитам и ако се получи ще се похваля,но първо да премине забраната
Лек ден
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

Няма да стане май само със сол, защото нали изсъхва много, а аз неискам да е така.
Аватар
Marauder
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Marauder »

Mr.Barry написа:Няма да стане май само със сол, защото нали изсъхва много, а аз неискам да е така.
Колега, май ;) не си погледнал линковете? А и с колко сол смяташ да посипеш кожата?
Аватар
Mr.Barry
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Mr.Barry »

Колега, май ;) не си погледнал линковете? А и с колко сол смяташ да посипеш кожата?[/quote]
Не съм, колега. Не бях у нас а писах от iPhon-a не съм гледал линковете, ще ги погледна просто предположих :) :drinkers:
zdraveca.
новобранец
новобранец

Мнение от zdraveca. »

Градски опитай да попиташ в музея, примерно националния природо научен. Може и да измъкнеш някакво инфо , но незнам несъм опитвал никога , незнам дали ще ти обърнат внимание.Но може да опиташ.
ivanov70
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivanov70 »

Потърси таза книга, в нея е описано как става и с какви материали :

"Препариране на птици, бозайници, риби и насекоми"
Автор: Евтим Ламбрев
Издател: Наслука
Издадена: 2008

Миналата година по "Хоби ТВ" даваха филм точно за щуката как се препарира.

Успех !
Селянията не е белег за произход - тя е състояние на духа !
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”