Болонезето подвижните плувки и ваглерите

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Болонезето подвижните плувки и ваглерите

Мнение от tisho_9610 »

Мисля да си купувам болонезе и ме интерсува дали може с него да се хваща и на ваглери и подвижни плувки и също става ли за риболов на язовир на по далечни дистанции.
Благодаря предварително.
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Re: Болонезето подвижните плувки и ваглерите

Мнение от pampasa »

tisho_9610 написа:Мисля да си купувам болонезе и ме интерсува дали може с него да се хваща и на ваглери и подвижни плувки и също става ли за риболов на язовир на по далечни дистанции.
Благодаря предварително.
Предполагам ,че ако времето е тихо и болото НЕ е много дълго -примерно 5м. -би могло да ловиш с него в язовир с ваглери:roll: Един съвет - вземи си и един мач -дори и по-евтин -просто е хубаво въдиците да се използват по предназначение :wink:
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Щом с мач може да се лови на река, значи и с болонеза ще ловиш успешно на язовир, дори и с ваглер. Проблема с болонезата идва когато завали дъжд, няма хвъргане тогава.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Виж какво-за моженето може-то можеш и на дървена тояга да сложиш оптически прицел-например ПСО-1,ама какво от това?Та същото се отнася и за болонезата и въпросните аксесоари.А колегата дето писал за дъжда,значи няма истинска болонеза в ръцете си.„Истинската" болонеза от 5 до 8 метра изобщо не спира да работи и при проливен дъжд,но по принцип този вид пръчки не са разработени и предназначени за риболов на язовир с подвижни плувки.
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

Вчера, аз съм на Сандански сега, но утре си заминавам към Свищов, бяхме на едно язовирче за рибка с един приятел - намира се до града. Аз си нося от Свищов болонезето, Тика Суинг на 6 метра. Застанахме на стената на язовирчето. Дълбочината беше 4,50-5 метра, като навътре се увеличаваше. Захранихме. Аз бях с болото с фиксирана плувка, а моя приятел беше с една китайска въдичка около 3.30 метра, но с подвижна плувка - не ваглер или слайдер, а обикновена подвижна плувка. В началото аз хванах два уклея и моя риболов приключи, защото пулсациите на вятъра се увеличаваха и аз с болото не можех да хвърлам и да си контролирам плувката. Моя приятел продължи риболова - хвана няколко рибки, а аз само гледах - с късата въдичка той нямаше никакъв проблем да си замята и да си контролира монтажа.

Какви са поуките от тоя двучасов излет:
- болото става за язовир, но да няма вятър - има ли, риболова става невъзможен! С боло може и на подвижна плувка да се риболовства, но пак казвам - да няма вятър!
- за язовир и големички дълбочини - само мач, телемач или телескоп(може и китайски за 10 лева) с малка дължина(3.60-4.50м) - предимството е в това, че с такъв тип въдица вятъра не е такъв проблем, както с едно болонезе 5-6-7 метра.
- с една по-къса въдица във вятър, от едно боло, е много по-удобно и риска от счупване на въдицата е малък. Във вятър болото може да се счупи много лесно! Аз вчера се отказах от риболова :oops:
- при подвижна плувка(ваглер, слайдер или обикновена подвижна плувка) се използват потъващи влакна. Е, може и непотъващи, НО да няма вятър. При вятър, ако влакното не е потъващо, се образува "корем", който мести линията. Затова - потъващо. С едно болонезе от 6 метра да се накара влакното да потъне под водата е доста трудно - правил съм го и е голяма простотия. Има си въдици за тази цел.

Това е в общи линии. Може с боло на подвижна, и аз съм го правил, но не се получава това, което трябва!
Аватар
Don Corleone
фен клуб-скобар

Мнение от Don Corleone »

Ако ще ловиш със ваглери, слайдери или подвижни плувки по - добре използвай мачова пръчка. Със боло също би било възможно да риболовстваш, но според мен за това са измислени различни видове точилки - за да имат избор риболовците. Иначе пробвай, в риболова трябва да се експериментира :) Наслука
Mitchell, Daiwa and Led Zeppelin

slavi253 написа:абе по-принцип май не ама дефакто май да :wink:
:D :D
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Прави са аверите :) . По принцип всичко е възможно и аз съм ползвал 4 метрова (малко късичка) болонезка на язовири с подвижни плувки, че даже и с ваглери до момента когато си взех мач. От тогава болото на река, на язовирите мач, а когато се раздуха вятър(по-силничък), се пускат дънарките - при тях поне със замятането във вятър няма проблем. Не че когато няма вятър на язовирите не мятам 2 дънарки, за всеки случай и между тях мачлето, зареждаш така и си свиркаш, чакаш само рибата да се разкълве и не ти пука ще има ли вятър или не. :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

tisho_9610 написа:Мисля да си купувам болонезе и ме интерсува дали може с него да се хваща и на ваглери и подвижни плувки и също става ли за риболов на язовир на по далечни дистанции.
Благодаря предварително.
Болото можеш да го ползваш на язовир с фиксирана плувка, ако дължината му ти позволява да обловиш дълбочината. Също с двуточкови слайдери на дълбочини превишаващи дължината на болото, като в определени условия може дори да е по-резултатно от мачов такъм /спокойна вода и много гъсти риби на неголяма дистанция/.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

shefa написа:...............
- болото става за язовир, но да няма вятър - има ли, риболова става невъзможен! С боло може и на подвижна плувка да се риболовства, но пак казвам - да няма вятър!
- за язовир и големички дълбочини - само мач, телемач или телескоп(може и китайски за 10 лева) с малка дължина(3.60-4.50м) - предимството е в това, че с такъв тип въдица вятъра не е такъв проблем..........
:smt023 :smt023 :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tisho_9610 »

А каква е разликата от телемача и мача на части.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Има доста разлики-едва ли ще се сетя за всичките,а така на прима виста :1/ Мач-пръчките обикновено са по-леки от телемачовете,тъй като при телемачовете поради телескопичната връзка на отделните секции,има за по-голяма здравина удебелен,съответно по-тежък карбон ; 2/Поради липсата на такива удебеления,обикновено мач-пръчките имат по-добър строй от телемачовете;3/Мач-пръчките са с повече водачи-12 и повече,докато при телемачовете рядко има модели,при които водачите достигат до 10 /това съответно има значение за дистанцията на замятане и прецизното прицелване на плувката/; 4/Мач-пръчките имат по-голяма транспортна дължина от повечето телемачове,като е възможно работната дължина на телемача -напр.4,70м да е по-голяма от тази на повечето мач-пръчки,които са с работна дължина 3,90м;4,20м и 4,50м ;5/ Мач-пръчките се привеждат в работно състояние на водоема за повече време, отколкото е необходимо за телемачовете ; 6/При риболова на река с мач-пръчка и неподвижна плувка е по-трудно да се извърши смяна на мястото на риболов при необходимост от преминаване през обрасъл с растителност бряг-съответно е необходимо повече време за разглобяване на мач-пръчката в сравнение с времето,необходимо за сгъване на телемача и т.н.Нека колегите да ме допълнят,че се поизморих :)
tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tisho_9610 »

Проблем ли ще е с мача освен ваглерите и слайдерите ако ловя и с по леки плувки 1гр 1.5гр 2гр на по малки дистанции и на по плитки места.
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

tisho_9610 написа:Проблем ли ще е с мача освен ваглерите и слайдерите ако ловя и с по леки плувки 1гр 1.5гр 2гр на по малки дистанции и на по плитки места.
Няма да е проблем -много хора ловят така :wink: Не си взимай мач с висока акция в този случай :roll: примерно нещо 5-15гр. - ще е перфектно :)
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Прав е pampasa,ако е прекалено стегната мач-пръчката,с тест например 10-30 г,при работа с неподвижни плувки от 1;1,5;2;2,5,3 грама,когато прибираш линията след дълго изтичане без риба на куката,често ще имаш заплитане на кордата на върха на пръчката.
tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tisho_9610 »

Аз си бях харесал тези мачове обаче са с по-голяма акция Filstar - Extreme Match и Filstar extreme super match да ми препоръчате някъв мач до 60лв с по малка акция.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”