Тема за начинаещия и запален риболовец - ТЕРМИНИ

Модератор: sapuna

Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Тема за начинаещия и запален риболовец - ТЕРМИНИ

Мнение от sunnen »

Здравейте,
Прави ми следното впечатление във форума, няма никъде тема с описани термини, които се ползват както тук, така и на гьоловете по които ходим. Аз лично съм чувал много термини, които не са ми ясни кое какво е, докато не го видя. Тогава веднага се сещам за друго име да дадения такъм. Добре ще е, ако някой по - опитен от форума опише повечето термини и имена на такъмите по-обстойно, и обясни кое за какво е. Надявам се, а и мисля, че темата ще е полезна за хора като мен, хора които са по неуки и желаят да се научат. Все пак всички за това сме тук, да си помагаме с каквото можем, да си даваме съвети, а и знаете, че не всеки е роден научен.
Примерно :
Фидер хранилка (тази която е във формата на кубче) : Използва се за еди какво си, при еди какъв си риболов. Разликата м/у нея и тази която я наричат още пружина, капан, хранилка (говоря за тези спираловидните с утежнението) е еди каква си.
Мач - Еди какво си
Телескоп - Еди какво си и разликата м/у другите видове
Спининг - Еди какво си и разликата м/у мач и телескоп
Тролинг
Мачова макара и спинингова макара и техните разлики, защо има макари с преден и заден аванс и каква е разликата.
Общо взето всичко за което се сетите. Това съм сигурен, че ще е полезно за доста хора. Всеки като се сети и добави по един термин ще стане обстойна тема и накрая ще се оформи като тема, която може да отиде в раздел "Полезни".
Съжалявам, ако има подобна тема и ако темата не е на подходящото за целта място. Нека модераторите я преместят.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Тема за начинаещия и запален риболовец - ТЕРМИНИ

Мнение от Nikola Polizovski »

Колега,абсолютно е невъзможно да анализираме разликите в всички видове риболовни такъми само в една тема.Има да стане невидено мазало ако тук еден пише за разликата между фидер хранилки,следващия пост да бъде за тролинга.....и така нататък.
Много по паметно е като те интересува нещо,да си питаш конкретно ,а преди това малко се поразрови с търсачката :wink:
Поздрави и вярвай-сичко което те интересува ще го намериш по подфорумите :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Логиката е ако чуеш нещо, което не знаеш, ако те интересува ще се разровиш и ще намериш инфо, ако не се разровиш, значи не те интересува достатъчно. Сега някой да тръгне да пише- "Щека-не, това не е директен телескоп( директен телескоп е телескопична пръчка с различен метраж( телескопична пръчка е пръчка която се разтяга....)) :lol:
Не виждам какви толкова сложни неща и термини има че да се затруднява някой.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Подкрепям с две ръце развитието на тази тема по следните пичини:
1. Терминологията и правилното боравене с нея е основата за онова нещо, което се нарича "Говорене на един и същ език, с еднакви понятия и разбираемо за всеки - начинаещ или стар риболовец".
2. Твърде много чуждици и термини се "насадиха" в родния език, които имат точните еквиваленти на български, но не ми е ясно, защо ги подменяме с лека ръка с чуждиците.
3. Както във всяко общество, наука и бит с течение на времето има някакво развитие, така и частно погледнато - в риболовната терминология също има развитие. Има развитие, както на отделните методи и направления в риболова, така и развитие в изкуствените примамки, монтажите на отделните линии, такъмите и отделните техни елементи.
4. Много често във форума се коментират (или дават) мнения по отделни теми, като се използва терминология, означаваща едно и също нещо за едно и също нещо, но изказано с различни имена (тролене/влачене или фидер (пружина в превод)/пружина/хранилка, или сбрулино/бомбарда/булдо .....и още много, много други примери). Това често пъти води до опониране на мненията поради влагане на друг смисъл в използваните понятия и терминология.

Мога да изтъкна още много други причини и доводи в полза на темата. В няколко от своите постове по темите засегнах именно въпроса с използването на еднозначна терминология, за да се разбираме с по-малко думи и по-точни да сме в мненията си.
По тези причини съм твърдо ЗА развитието на тази тема. Благодаря на колегата, който се сети да обособи проблема в отделна тема. Успех :drinkers: :smt023
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Друго е да се направи нещо като списък на всички термини,но друго е както поиска колегата ,всеки да обсъжда различните имена на такъмите в една единствена тема.Ще надминеме СПАМ темата за ала минута :)
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

vlado-fidera написа:Логиката е ако чуеш нещо, което не знаеш, ако те интересува ще се разровиш и ще намериш инфо, ако не се разровиш, значи не те интересува достатъчно. Сега някой да тръгне да пише- "Щека-не, това не е директен телескоп( директен телескоп е телескопична пръчка с различен метраж( телескопична пръчка е пръчка която се разтяга....)) :lol:
Не виждам какви толкова сложни неща и термини има че да се затруднява някой.
Ако бяха толкова елементарни нещата в живота приятелю, нямаше да има Интернет, а всеки щеше да си ходи още в библиотеките и да си рови из книжките (което никак не е лошо между другото, защото все повече забравяме за тях :( ). И още нещо: Ако беше толкова лесно, темите във форума нямаше да са разделени ТЕМАТИЧНО, а щеше да има една ОБЩА тема, в която - "Ако чуеш нещо, което не знаеш, ако те интересува ще се разровиш и ще намериш инфо, ако не се разровиш, значи не те интересува достатъчно....." Казвам го с най-добри чувства и уважение към теб, защото ти си ми един от любимите колеги, на които обичам да чета мненията - в най-добрия смисъл :drinkers: . Просто огледай по-внимателно много от въпросите в темите и ще разбереш защо е тази тема и има ли полза от нея.
Последно промяна от jagger1 на Нед Апр 10, 2011 3:32 pm, променено общо 2 пъти.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Nikola Polizovski написа:Друго е да се направи нещо като списък на всички термини,но друго е както поиска колегата ,всеки да обсъжда различните имена на такъмите в една единствена тема.Ще надминеме СПАМ темата за ала минута :)
Това е нещо напълно нормално. Просто истините се раждат в спора - или по-точно в градивния спор :D . Няма страшно. После всичко ценно от споренето може да се обобщи и да се синтезира в едно цяло.
Последно промяна от jagger1 на Нед Апр 10, 2011 3:30 pm, променено общо 1 път.
eliboi
новобранец
новобранец

Мнение от eliboi »

спокойно ще научиш всичко с времето.никога не бъразай за нищо.каквото трябва да стане ще стане.
успех.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Очевидно,ще трябва да се направи речник на термините в риболова-да,ама кой ще свърши тази хамалогия ?:) Доброволците-крачка пред строя.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

INCUBUS написа:Очевидно,ще трябва да се направи речник на термините в риболова-да,ама кой ще свърши тази хамалогия ?:) Доброволците-крачка пред строя.
Ами то от един човек явно няма да стане, нито пък ще стане от раз. За това мисля, че тази тема ще е един вид преход към същинската тема, в която да се обобщят нещата.

Преди известно време, ровейки по темите във форума, попаднах на една тема, в която за даден вид стръв се посочваха различните наименования (така, както хората ги използват по региони). Много полезна тема. Това трябва да е нещо подобно, но като наблегнем на българската терминология. Естествено, че там, където няма съответния български термин, ще използваме вече разпространената терминология, но защо трябва да заменяме всичко? Ще дам един пример със себе си: Първите ми рибарски спомени са от 5-6 годишна възраст, т.е. от преди повече от 50 години. Тогава терминологията си беше почти еднаква (имам предвид годините до към 1980-та. Нямаше още Интернет. Тогава, като се кажеше "на дъно - на хранилка или на фидер" се разбираше пружината (фидера), която е елемент от линията за дъно. Сега, когато се каже "на дъно - на фидер", се разбира под фидер основно пружиниращия връх на пръчката и нейното положение спрямо линията. Може да не съм много точен с примера, но мисля че се разбира, за какво иде реч. Същото е и за "мач", "щека", "туистер", "джиг", "дропер" .... и много други чуждици, навлезли в нашия език. Много от нас знаят смисъла на тези термини, но форума се ползва и от много хора, които за първи път се сблъскват с риболова и като понятие, и като екипировка. Много пъти се казва, "който го интересува - да рови и да търси". Всеки от нас е минал малко или много по този път. Въпросът е, защо да не си улесним нещата? И за самите нас - и за новите риболовци, мераклии да се занимават с това прекрасно хоби. Който не иска - да не участва. Който иска - да помага.
Последно промяна от jagger1 на Нед Апр 10, 2011 9:29 pm, променено общо 1 път.
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Ако ти е по-лесно вместо джиг да казваш-оловце свързано с кука, или на туистера-силиконово червейче, и ако всички по добре го разбират така и като искат да потърсят в интернет нещо повече за тънкостите на риболва със силоконов червей или рибка...нека се разработят термините
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Nikola Polizovski написа:Друго е да се направи нещо като списък на всички термини,но друго е както поиска колегата ,всеки да обсъжда различните имена на такъмите в една единствена тема.Ще надминеме СПАМ темата за ала минута :)
Точно ама точно това исках да се направи - както каза ти самият "нещо като списък с термини" :) Нищо, дано поне този път темата тръгне в правия път.

Поздрави
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Като начало, няколко термина:

1. СЪЧМА (ДРОПРЕР) – сцепена, калибрована, малка тежест с форма на съчма. Поставя се обикновено между куката и основната тежест и стои най-близко до куката, спрямо останалите елементи, в строежа на линията за риболов.
2. ОЛИВЕТКА – малка подвижна тежест, с кръгла, бъчвообразна или капковидна форма . По надлъжната й ос има отвор, в който е запресован обикновено силиконов предпазен шлаух. Поставя се обикновено като основна тежест над съчмата (дропера) при риболов на плувка.
3. БАЙТ ДРОПЕР – вид хранилка, която при пропадането във водата и достигането й до дъното, автоматично освобождава намиращата се в нея стръв. Използва се обикновено за доставяне на захранката при риболов на щека.
4. ВИРБЕЛ - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 0%B5%D0%BB
5. БУЛДО - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 0%B4%D0%BE
6. БОМБАРДА (СБИРОЛИНО) - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... A%D0%B0%29
Аватар
sunnen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sunnen »

Тролинг - Риболов от лодка.

Искам да попитам какво е т.нар. Болонеза? Нека ако греша за тролинг-а някой да ме поправи.

Поздрави и дано темата тръгне
Аватар
Георги Кръстев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Георги Кръстев »

С болонеза неможеш да тролиш :lol:

п.п. Ако това те интересува
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”