Избор на спининг макара?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

naskokrumov
новобранец
новобранец

Избор на спининг макара?

Мнение от naskokrumov »

Здравейте, с риск да ядосам доста членове във форума /понеже доста е изписано в него по такива въпроси/, може ли да се определи в кои ценови категории/пример до 80лв. , до 150лв., до 250лв./ да се направи най удачен избор на спинингова макара! Мисля че темата ще е полезна от гледна точка на доста новаци в този вид риболов /КАТО МЕН!!!!/, а и знаем че все пак финансовите възможности на доста хора не са безгранични особенно в тези времена.

П.П. Ако модераторите смятат, че това е неподходящо и банално Моля да ме извените и премахнете темата!:)
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Re: Избор на спининг макара?

Мнение от sestrata »

Хубав въпрос. Ако мога да го перефразирам:
Въпрос:
Здравейте, с риск да ядосам доста членове във форума /понеже доста е изписано в него по такива въпроси/, може ли да се определи в кои ценови категории/пример до 8000лв. , до 15000лв., до 25000лв./ да се направи най удачен избор на спортна кола! Мисля че темата ще е полезна от гледна точка на доста новаци в този вид спорт /КАТО МЕН!!!!/, а и знаем че все пак финансовите възможности на доста хора не са безгранични особенно в тези времена.
Отговор:
Най-добре до 250000лв :D

Въпросът не е в парите, Колега, а в това къде в приоритетната стълбица поставяме риболова. Ако сме си избрали например кола за над 10 бона, а търсим макара под 80 лв, значи сме по-скоро автомобилисти, отколкото спинингисти... :lol: :lol: :lol:
Аватар
Ivakis Solo
новобранец
новобранец

Мнение от Ivakis Solo »

Хм, интересно становище! Вие като сте спинингисти не карате ли и автомобили и ако случайно притежавата такива за над 10 бона това прави ли ви спинингисти-автомобилисти? Къде е проблема да си автомобилист и да затриеш някой воблер по водоемите от време на време без да инвестираш "още една кола" в такъми? Според мен няма лошо във въпроса на колегата и би било добре да се направи такава тема.

Сега към автора на темата. Аз също съм едва, едва прохождащ в този вид риболов. Интересно ми е да опитам и смятам, че ще ми е доста интересно. Но като всяко ново нещо, никой не се е родил научен и затова не исках да набутвам една торба с пари за такъми. Поразпитах по авери и почетох по форуми и като цяло се спрях на няколко макари, като последният ми избор(и нея си взех, де :)) е Шимано Катана. Макарата не е особенно скъпа и е добра за парите си, аз лично съм много доволен за сега от нея. Цената и варира около 70 лева което според мен е идеално за новобранци в занаята.
siskokrz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от siskokrz »

Отговор типично по български,питаш ипочват да те хулят "капацитетите в спининга".Ето за това не питам в нашите форуми,защото ще получа отговор,като на СЕСТРАТА.И аз искам да получа конкретен отговор,но темите са толкова омазани с глупости от сорта –Как си бе адаш?,–Кога ще се напиеме?,че прочитам две страници и спирам.Точно за това хората пускат нови и нови теми.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Пичове, не се сърдете на Павката. Първо погледнете в колко е пуснал отговора ( наздраве дето се вика) , второ е много прав. Всеки сам избира колко да отделя за хобито си. Има хора с големи доходи, които не отделят повече от 100лв за макара, има и хора с малки доходи,пестящи месеци за да купят любимия такъм :)
Сега да ви отговоря по питанките - до 200лв - Риоби Заубер
Над 250-300 лв - Дайва Сол и нагоре.
Нямам интерес и наблюдения върху шиманотата, нека колегите се изкажат :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Лично според мен самата формулировка на темата е не добре изразена и за туй получи остър коментар от страна на адаша . По-добър вариант според мене е :

Нека да направим разбор в различните ценови класове коя макара си срува за спинингов риболов :
- до 50лв.
- до 100лв.
- до 150лв.
- до 250лв.
- до 350лв.
- до 500лв.
- над 500лв.

Не друго ами така както е пуснато първото мнение е нормално да предизвика негативни отзиви . Друг е въпроса че по темата е писано много , много пъти ама айде .

siskokrz , много ми е интересно ако пуснеш такава тема , в този и вид , в чуждоезичен форум дали изобщо ще просъществува след първото и прочитане от администратор или модератор ? Не друго ами аз примерно списувам в няколко такива - руско и англо езични , та се си мисля че няма начин да я бъде във варианта в който е поднесена . Друг е въпроса че форума е място за комуникация а когато хората си комуникират се опознават и в много от случаите дори стават приятели . Един изцяло тематичен форум без никакъв спамец би бил по-скоро излишно натоварващ и интересен единствено за случайно преминаващите по някога юзери . Нови теми на база такива по които е хротувано еН пъти се пускат основно щото "чукча не читател , чукча писател" :wink:

Инак по същината на темата подкрепям Сандо . В диапазона до 200лв. нито Дайва , нито Шимано си заслужава да се взимат .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
siskokrz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от siskokrz »

siskokrz , много ми е интересно ако пуснеш такава тема , в този и вид , в чуждоезичен форум дали изобщо ще просъществува след първото и прочитане от администратор или модератор ? Не друго ами аз примерно списувам в няколко такива - руско и англо езични , та се си мисля че няма начин да я бъде във варианта в който е поднесена . Друг е въпроса че форума е място за комуникация а когато хората си комуникират се опознават и в много от случаите дори стават приятели . Един изцяло тематичен форум без никакъв спамец би бил по-скоро излишно натоварващ и интересен единствено за случайно преминаващите по някога юзери . Нови теми на база такива по които е хротувано еН пъти се пускат основно щото "чукча не читател , чукча писател" :wink:

В това "капацитети" ,аз не влагам лоши чувства,напротив чета твои мнения ,също и на sestrata за мен те са градивни и добре представени,но има теми в които за да стигна до извод цяла вечер чета глупости и размивки.Имаше една тема с 20 страници,прочетох я цялата докато най-после прочетох с каква пръчка ловиш щуки и вчера я купих.Има хора които не могат да се изразяват правилно,но това не е подсъдимо,хора всякакви.Не се заяждам,опитвам се да се уча от вас.
naskokrumov
новобранец
новобранец

Мнение от naskokrumov »

Съжелявам, че пуснах тази тема. Явно съм много невеж, а и явно много объркан! Но защо трябва да се реагира така?!? Ясно е мнението, че ако човек си е подбрал такъма то той би инвестирал /спестявал/ толкова колкото е необходимо докато се сдобие с него!!!!

С тази тема се надявах да постигна някаква разумна класация /ценова/ с цел хората които тепърва се сблъскват с този вид СПОРТ /риболов/ да имат по лесната възможност да изберат нещо качествено и истинско /марки доказали своето име/ съответстващо на тяхната нужда и възможност. Мислех , че по опитните от Вас биха изразили доста истински мнения и наблюдения но Уви !!!!!
Съжелявам още един път ако тази тема ви се е сторила като спам или нещо в този род !!!!!

П.П. Все пак има модератори които са напълно в правото си да я премахнат.
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

naskokrumov написа:Здравейте, с риск да ядосам доста членове във форума /понеже доста е изписано в него по такива въпроси/, може ли да се определи в кои ценови категории/пример до 80лв. , до 150лв., до 250лв./ да се направи най удачен избор на спинингова макара! Мисля че темата ще е полезна от гледна точка на доста новаци в този вид риболов /КАТО МЕН!!!!/, а и знаем че все пак финансовите възможности на доста хора не са безгранични особенно в тези времена.

П.П. Ако модераторите смятат, че това е неподходящо и банално Моля да ме извените и премахнете темата!:)
Отговора на така зададения въпрос ще прозвучи като реклама на едни и като антиреклама на други. Ако търсиш макаре кажи за какъв тип спининг ти трябва , определи някакъв бюджет и можеби ще получиш конкретни отговори (които най-вероятно доста ще те объркат :D )!
siskokrz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от siskokrz »

Да попитам и аз в темата колегата,дано няма против,за BERKLEY SKELETOR 2.70 15-40,слагах му RIOBI ECUSIMA 3000,но баланса му отива доста напред и ми натежава.Да ми предложите някаква макара ,ако може.Нещо до 200 лева.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

siskokrz написа:Да попитам и аз в темата колегата,дано няма против,за BERKLEY SKELETOR 2.70 15-40,слагах му RIOBI ECUSIMA 3000,но баланса му отива доста напред и ми натежава.Да ми предложите някаква макара ,ако може.Нещо до 200 лева.
Колега, без да те ангажирам с мнението си, мисля, че за тази пръчка ти трябва макара с по-голямо тегло от 300 гр. Нямам тази пръчка, но доста я потръсках и е малко тежка - около 200гр. иначе е перфектна. Ето това Риоби размер 4000 е идеално http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=8081, според фирмата тежи 315 гр. и би трябвало да ти балансира въдицата.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Момчета, не се палете, а прочетете внимателно какво съм написал. Подредете приоритетите си така, че да успявате да си купувате добри такъми. Трябва да имате предвид, че въдицата и макарата далеч не са най-скъпите инвестиции. Със средностатистически автомобил например, 4 разходки от София до Панега струват колкото една нова Рьоби Заубер. Примамките са също голямо разходно перо. Две кутийки с японски микровоблерчета надхвърлят стойността на най-класната въдица, а често остават в устата на рибите или по високите клони.
Който няма възможност за нови, да следи магазина - там изпадат великолепни употребявани неща на достъпна цена. Въдици St Croix Avid, G Loomis GL3, IMX, Дайко, Тenryu, Макари Daiwa Fuego, Luvias, SOL, Shimano Twinpower, Biomaster се търгуват за 250-450 лв.
Макарите на Daiwa и Shimano от високия и среден клас нямат нищо общо със стандартните сергийни модели. Да вземем едно просто лагерче, което ползва Дайва за ролката на бигела. Преди седмица си закупих такова от магазин за лагери SKF за 23.50 лв, при това без да споменавам, че е за риболовна макара. Помислете какви и колко лагери може да има макара от 50 лв...

@siskokrz
Колега, при теб не е проблемът в макарата. Всички въдици изработени от IM7 карбон при тази дължина и тест натежават. Ако държиш на този висок тест 15-40, се ориентирай към закупуване на малко по-къса пръчка, например St Croix Triumf TRS86HF2 или по-скъпа - от високомодулен карбон, с по-тънка и лека, но твърда бланка.
Аватар
mitiogt
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitiogt »

oт доста време чета разни форуми и няма точна обосновка за спиннинг макарите , коя е най - добра в ценовия клас , това е един добър образец как трябва да помогнат колегите , които разбират от това
Павел Иванов написа:
- до 100лв.

- до 250лв.
- до 350лв.
- до 500лв.
- над 500лв.
Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Колега, без да те ангажирам с мнението си, мисля, че за тази пръчка ти трябва макара с по-голямо тегло от 300 гр. Нямам тази пръчка, но доста я потръсках и е малко тежка.....
sestrata написа: Колега, при теб не е проблемът в макарата. Всички въдици изработени от IM7 карбон при тази дължина и тест натежават. Ако държиш на този висок тест 15-40, се ориентирай към закупуване на малко по-къса пръчка, например St Croix Triumf TRS86HF2 или по-скъпа - от високомодулен карбон, с по-тънка и лека, но твърда бланка.
В допълнение, ако не си си купил вече Скелетора, пипни и тази TRS86MHF2, Аз я предпочетох пред първата, защото е много по-лека и дори по-евтина при почти еднакви характеристики: твърдост, тест и дължина. Идеално се балансира с Риоби Ескусима 3000
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

Павел Иванов написа:
Нека да направим разбор в различните ценови класове коя макара си струва за спинингов риболов :
- до 50лв.
- до 100лв.
- до 150лв.
- до 250лв.
- до 350лв.
- до 500лв.
- над 500лв.
Това е основния акцент и най-вярната посока, а не "коя е по и най-добрата" макара според мен!
Каквото и да си пишем, арсенала с времето става все по-скъп и качествен , и то не заради някаква гъДзария, а просто защото качествения такъм дава най-вече по-голям кеф и по-малка умора, повече предимства и надежност при ваденето на рибата , по-голяма прецизност при поднасянето и воденето на примамката, по-добра отчетливост при кълванетата и повече успеваемост при засичанията, и който се запали по този риболов, много бързо осъзнава тези съществени подробности!
Предвид, че спинингуването е занимание динамично, физически уморително и често с нулев краен резултат, тъ баш те за това не си заслужава да се пропусне понякога и единственото кълване за деня, често след километри обикаляне, било заради некачествен , или неправилно подбран такъм, или още по-лошо , земе тъ се появи мечтаната трофейна рибка и макарето от 39,90лв вземе тъ изхрипти едно тъжно "ккррррр" и сбогом и на такъма и на рибата, ама иначе макарата била на страшна далавера и много подходяща за "начинаещи спинингисти".......те такива едни мисли ми идат, нееек'си.... :rolleyes:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”